L-lysine voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

L-lysine, of kortweg lysine, is een aminozuursupplement. Het wordt vaak gebruikt bij katten voor immuunondersteuning met de bedoeling de effecten van het feline herpesvirus (FHV) te beteugelen of te onderdrukken. In dit artikel leert u wat lysine is, hoe het katten helpt, mogelijke bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Kort overzicht: L-lysine voor katten

Medicatie Type:

Aminozuur supplement

Formulier:

Orale gel, oraal poeder, orale kauwen.

Recept vereist?:

Nee

Levensfase:

De meeste lysine supplement producten zijn geëtiketteerd voor gebruik bij kittens.

Merknamen:

Viralys, Enisyl, Felisyl, Optixcare.

Beschikbare doseringen:

Gel: 250mg per 1.25ml; Poeder: 250mg per lepel; Kauwen: 50mg per kauw.

Verloopbereik:

Lysine moet bij kamertemperatuur worden bewaard. Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over L-lysine Voor Katten

menselijk handhouden supplement in het bijzijn van kat

Katten die een stressvol leven leiden, zoals katten die in opvangcentra leven, zijn vatbaarder voor FHV.

Lysine is een aminozuur. Aminozuren zijn de meest basale componenten van eiwitten en zijn nodig voor veel processen in het lichaam. Deze processen omvatten de aanmaak van nieuwe eiwitten, hormonen en neurotransmitters. Er zijn in totaal 20 aminozuren, waarvan sommige essentieel zijn en andere als niet-essentieel worden beschouwd.

Lysine wordt beschouwd als een van de essentiële aminozuren, samen met tryptofaan, methionine, en een paar anderen. Voorbeelden van sommige niet-essentiële aminozuren zijn alanine, glutamine en arginine.

De basis van de rol van lysine bij het helpen met kattenherpesvirus is dat het concurreert met arginine in zijn rol met herpesvirussen. Arginine wordt verondersteld nodig te zijn voor het produceren van infectieuze virale deeltjes die een herpesvirus in staat stellen een gastheer te infecteren. Wanneer lysine wordt opgenomen in het virus en arginine overtreft, wordt het virus verondersteld minder besmettelijk te worden.

Lees ook: Feline Viral Rhinotracheitis (AKA FHV): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Wat doet L-lysine voor katten?

multi-cat slapen en naar de camera kijken

Zeer jonge kittens zijn vaak gevoeliger voor FHV.

Feline herpesvirus (FHV) en specifiek feline herpesvirus-1 (FHV-1) is een zeer veel voorkomend virus dat katten infecteert. Het komt vooral veel voor bij zeer jonge kittens, katten met een slecht immuunsysteem en katten met veel stress, zoals die in een kolonie of asielomgeving.

Feline herpesvirus kan conjunctivitis (oogontsteking) veroorzaken, evenals tekenen van niezen en verstopte neus bij katten. Een grote meerderheid van de katten die zich presenteren met tekenen van niezen en oogafscheiding hebben een onderliggende herpesvirusinfectie.

Het probleem met herpesvirus is dat hoewel de symptomen kunnen komen en gaan, het nooit echt uit het lichaam kan worden verwijderd. Katten met herpesvirus kunnen hun hele leven opflakkeringen van conjunctivitis en niezen blijven hebben. Opflakkeringen komen vaker voor in tijden van stress, zoals tijdens een verhuizing naar een nieuw huis of de introductie van een nieuwe baby of huisdier dat hun vertrouwde routine verandert.

Feline herpesvirus kan katten ook vatbaar maken voor secundaire bacteriële infecties die kunnen leiden tot ergere tekenen zoals koorts, zware verstopte neus en onvermogen om te ruiken, bacteriële conjunctivitis, lethargie en slechte eetlust.

Hoewel er de afgelopen 20 jaar zeker verbeteringen zijn gekomen, zijn antivirale geneesmiddelen over het algemeen uitdagender om te ontwikkelen. Dit komt omdat er minder delen van een virus zijn voor een medicijn om zich op te richten dan voor bacteriën. Bovendien kunnen antivirale middelen die beschikbaar zijn, in tegenstelling tot de meeste antibiotica, een virale infectie niet genezen. In plaats daarvan vereisen deze aandoeningen levenslange therapie.

Deze uitdagingen leidden tot een interesse in het potentieel van L-lysine om de effecten van herpesvirussymptomen te verminderen door de toediening van wat in wezen een voedingssupplement is dat zeer weinig waargenomen bijwerkingen heeft.

Ondanks zijn belofte heeft L-lysine een variërende staat van dienst in onderzoeksstudies. Het gebruik van lysine heeft aangetoond dat het de uitscheiding van het virus onderdrukt en de ernst van conjunctivitis in experimentele omstandigheden vermindert.

Het is echter niet aangetoond dat het, althans bij asielkatten, infecties van de bovenste luchtwegen aanzienlijk verbetert of voorkomt. Asielkatten zijn vatbaar voor veel stressoren en potentiële infectieuze organismen, wat de monitoring en resultaten van de behandeling kan bemoeilijken.

L-lysine wordt nog steeds aanbevolen door veel dierenartsen voor gebruik in huishoudelijke cats met een voorgeschiedenis van herpesvirus. Het toedienen aan katten in het comfort van hun eigen huis kan minder stressvol zijn en er kunnen minder stressoren zijn die hun gezondheid bemoeilijken.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een zwerfkat en een verwilderde kat?

Bijwerkingen van L-lysine voor katten

kattenuitval en kattenhaar in kattenborstel

Gelukkig zijn bijwerkingen van L-lysine zeldzaam. Bijwerkingen zijn niet waargenomen in klinische onderzoeken. Overdoseringstoxiciteit wordt ook als onwaarschijnlijk beschouwd. Gastro-intestinale effecten zoals verminderde eetlust, braken en diarree kunnen echter optreden als een kat een grote hoeveelheid lysine inneemt.

Lees ook: 15 beste kattenvoer voor het verharen

L-lysine dosis voor katten

kat die supplement neemt

Katten kunnen L-lysine nemen als een snack of traktatie, en het wordt aanbevolen dat ze het in één keer consumeren.

Er zijn veel producten die L-lysine bevatten met de bedoeling om te worden gebruikt als een supplement voor katten. Hoewel veel producten kunnen worden geëtiketteerd voor gebruik bij katten en kittens, is het belangrijk op te merken dat er geen producten zijn die door de FDA zijn goedgekeurd voor het behandelen of genezen van katten van herpesvirus, en alle doses worden beschouwd als extra-label.

  • L-lysine gel (Viralys is een veel voorkomend merk, maar er zijn veel generieke geneesmiddelen) wordt geleverd in 250 mg per 1,25 ml.
  • L-lysine poeder (Viralys, nogmaals, is een veel voorkomend merk met generieke geneesmiddelen beschikbaar) wordt geleverd in 250 mg per afgeronde schep.
  • L-lysine kauwt onder het merk Optixcare hebben 500mg per zachte kauw traktatie.

De aanbevolen off-label dosering voor L-lysine bij katten die een van deze soorten producten gebruiken, is 205 mg voor een kitten of tot 500 mg voor een volwassen kat. Doses kunnen een of twee keer per dag worden gegeven.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat een kat de volledige dosis in één keer consumeert. Een kat moet bijvoorbeeld alle gel consumeren of kauwen als een traktatie. Als het poeder wordt gebruikt en gemengd met voedsel, moet het in één keer worden gegeten en niet de hele dag door worden gesnackt.

Toediening van L-lysine moet een aangename ervaring zijn voor uw kat. De stress veroorzaakt door gedwongen toediening wordt verondersteld om mogelijke voordelen tegen te gaan.

Lees ook: De 7 beste kattenvitaminen en -supplementen

Conclusie

menselijk borstelen kattenbont

Huiskatten die L-lysine in het comfort van hun eigen huis nemen, zijn minder gevoelig voor stress en halen er de meeste voordelen uit.

L-lysine is een vaak aanbevolen supplement voor gebruik bij katten die lijden aan chronische herpesvirusinfectie. Hoewel het bewijs voor gebruik om symptomen van de bovenste luchtwegen te behandelen of te voorkomen variabel is, kan het het meeste succes aantonen bij huiskatten die in een verzorgde en minder stressvolle omgeving leven. Het ontbreken van significante bijwerkingen en perceptie als voedingssupplement maakt het een gunstige optie om te helpen met het chronische herpesvirus.

Lees ook: Gastro-enteritis bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Veelgestelde vragen

Hoeveel L-lysine moet ik mijn kat geven?

De algemene aanbeveling voor L-lysine-suppletie voor katten is tot 250 mg voor kittens of tot 500 mg voor volwassen katten, één of twee keer per dag gegeven. Voor de meeste beschikbare producten komt dit neer op ongeveer 1 ml gel, één kauw of een enkele schep poeder.

Kan ik mijn kat elke dag L-lysine geven?

Ja. In feite, als u L-lysine gebruikt als een supplement om te helpen met herpesvirussymptomen, dan moet het elke dag worden gegeven. Hoewel L-lysine ook tijdens opflakkeringen kan worden gegeven, heeft het waarschijnlijk meer preventieve actie voor katten die chronische tekenen van herpesvirus vertonen, indien consequent gebruikt.

Kun je katten L-lysine geven?

Ja, maar zorg ervoor dat u een product gebruikt dat bedoeld of geëtiketteerd is voor gebruik bij katten. Menselijke supplementen bestaan ook en moeten worden vermeden voor gebruik bij katten. De vormen bedoeld voor katten zijn minder stressvol om toe te dienen (in kauwtraktatie, smakelijke gelvorm of als een gearomatiseerd poeder dat kan worden gemengd met voedsel). Stress geassocieerd met de toediening van L-lysine bij katten kan de potentiële voordelen ervan tenietdoen.

Heeft Lysine voor katten bijwerkingen?

Hoewel spijsverteringsstoornissen mogelijk zijn bij zeer hoge doses, zijn significante bijwerkingen niet routinematig waargenomen bij katten die L-lysine krijgen bij aanbevolen, gelabelde doses.