Waarom houden katten van hun kont gekrabd? (7 interessante redenen)

Het is zowat elke kattenmens overkomen. Je komt binnen voor wat knuffels, maar je kat draait zich alleen om en presenteert zijn kont. Vaak houden katten van hun kont gekrabd. Katten zijn echter vaak verwarrende, gecompliceerde wezens. Ze kunnen lijken om je hun kont te presenteren om vervolgens boos te worden als je hem aanraakt! Vaak is het een kwestie van persoonlijke voorkeur of niets om zich zorgen te maken of katten hun kont willen laten krabben of niet.

Maar waarom houden katten van hun kont gekrabd? Het lijkt een vreemde plek om naar menselijke maatstaven geaaid te willen worden. Hieronder hebben we verschillende redenen opgesomd waarom uw kat zijn kont misschien bekrast wil hebben.

Kattenkogelverdeler 1De 7 redenen waarom katten graag hun kont gekrabd houden

1. Ze vinden het leuk!

Katten hebben verschillende voorkeuren, net als mensen. Sommige van deze voorkeuren omvatten hoe ze graag worden aangeraakt en geaaid. Sommige katten vinden het fijn om hun kont te laten krabben, terwijl anderen graag elders geaaid worden. Dit is niet goed of fout. Soms hebben katten genetische aanleg om bepaalde plaatsen leuk te vinden. Andere keren is het een kwestie van milieu. Als hun menselijke verzorger hen eerder in het leven op een bepaalde manier aait, zullen ze later waarschijnlijk ook op die manier geaaid willen worden.

Als je je kat gelukkig wilt maken, aai hem dan waar hij het leuk vindt. Anders kunnen ze besluiten om hun knuffels van elders te gaan halen.

Oranje kat die zijn kont likt
Afbeelding Credit: cocoparisienne, Pixabay
thematische pauze

2. Ze jeuken

Katten hebben het vaak moeilijk om het onderste deel van hun rug te bereiken. Als ze jeuk hebben, kunnen ze naar je toe komen om het te laten repareren. Als uw kat normaal gesproken niet van zijn kont houdt en dan werkelijk doet, ze jeuken waarschijnlijk gewoon. Natuurlijk kunnen er onderliggende redenen zijn waarom hun kont jeukt. Soms is een jeuk echter gewoon een jeuk.

kat die zijn anale likt
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze zijn loops

Intacte vrouwelijke katten hebben instinctieve matte reacties die in werking treden wanneer ze vruchtbaar zijn (ook bekend als loops). Wanneer dit gebeurt, zullen ze vaak hun achterste uiteinde aan zowat iedereen presenteren. Ze kunnen zelfs proberen te paren met voorwerpen zoals tafelpoten. Loops zijn is voor veel katten een beproeving, dus het wordt vaak aanbevolen om je kat te laten repareren.

Wanneer je de kont van een loops vrouwtje krabt, zal dit haar paringsinstincten nog meer signaleren. In veel gevallen zal het vrouwtje haar achterpoten bewegen en haar kont nog meer willen krabben. In tegenstelling tot andere redenen, is het het beste om loopse vrouwen te negeren om de stimulatie te verminderen.

Achterste deel van een vrouwelijke kat
Image Credit: absolutimages, Shutterstock
thematische pauze

4. Huidproblemen

Als uw kat regelmatig jeukt of jeukt dan normaal, kan dit een teken zijn van een huidprobleem. Vaak zijn deze gemakkelijk te diagnosticeren, omdat je fysieke tekenen kunt zien. Als de huid van uw kat ontstoken, droog of er niet normaal uitziet, kan hij een huidaandoening hebben. Je zult vaak naar een dierenarts moeten gaan om ze te laten behandelen.

Huidproblemen worden vaak erger na verloop van tijd. Daarom kan het eerder dan later behandelen van uw kat helpen voorkomen dat het probleem verergert. Huidirritatie kan leiden tot overmatige verzorging, wat leidt tot meer huidirritatie. Uiteindelijk kan je kat zweren ontwikkelen die niet genezen omdat ze steeds opnieuw worden geopend. Secundaire infecties kunnen optreden, wat potentieel dodelijk kan zijn. Uiteindelijk is het probleem altijd de manier om het probleem eerder op te lossen.

Natuurlijk bestaan er verschillende huidaandoeningen. Daarom hebt u een exacte diagnose van uw dierenarts nodig, waarvoor mogelijk verschillende tests moeten worden uitgevoerd. Buitenkatten zijn meer vatbaar voor huidaandoeningen en parasieten naarmate ze in contact komen met meer ziekteverwekkers. Katten met een gecompromitteerd immuunsysteem of hooggespannen persoonlijkheden kunnen ook meer vatbaar zijn voor problemen.

thematische pauze

5. Geuren verwisselen

Katten hebben anaalklieren die een intens stinkende vloeistof vasthouden. Deze vloeistof wordt gebruikt voor katten om hun territorium te markeren en hen te helpen elkaar te identificeren. Vaak zullen katten in dezelfde kolonie de andere kat “markeren” met hun geurklieren, wat wederzijdse verzorging of wrijving tegen elkaar inhoudt. Als je kat zijn kont over je probeert te wrijven, is dat vaak omdat hij je geuren probeert te mengen en anderen laat weten dat je vrienden.

Katten identificeren elkaar grotendeels op basis van geuren, dus je moet vereerd zijn dat je kat wil dat je naar hen ruikt.

jonge maine coon katten die elkaars kont besnuffelen
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

6. Het is een gewoonte

Soms jeukten katten ooit, maar zelfs nadat de jeuk was verdwenen, vragen ze nog steeds om hun kont uit gewoonte te wrijven. Als je kat op deze manier werd geaaid toen hij jong was, zou hij waarschijnlijk blijven vragen om op deze manier geaaid te worden. Het is maar net hoe ze hebben geleerd om geaaid te worden. Oude gewoonten sterven hard, en sommige blijven hun hele leven bij katten. Wees niet verbaasd als je kat altijd vraagt om zijn kont gekrabd na een periode van jeuk.

oranje kattenpeuk
Afbeelding Credit: TheNUshutter, Shutterstock
thematische pauze

7. Het is een kittenachtig gedrag

In veel gevallen willen katten dat hun kont wordt gekrabd omdat het hen herinnert aan hoe hun moeder hen verzorgde. Katten houden vaak vast aan verschillende kittenkenmerken wanneer ze volwassen zijn, vooral als ze vroeg zijn gespeend. Vaak zijn deze gedragingen geen groot probleem, maar ze kunnen ongebruikelijk zijn.

Nogmaals, dit gedrag valt waarschijnlijk in de categorie “gewoonte”. De kat kan gewend zijn om door zijn moeder te worden verzorgd en op dezelfde manier reageren op menselijke aanraking.

persoon die de kont van kitten controleert
Afbeelding credit: Hanna Taniukevich, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat zijn kont gekrabd kan vinden. In de meeste situaties houden katten van hun kont gekrabd omdat het goed voelt. Ze kunnen het ook leuk vinden om het puur uit gewoonte te krabben. Vrouwelijke katten zullen hun kont vooraf instellen als ze loops zijn. Stimulatie zal hun “paringsgedrag” verder aanmoedigen, wat vaak niet is wat je wilt. Hoewel u over het algemeen geen probleem zou moeten hebben om de kont van uw kat te krabben, kunt u overwegen niet doe het als je kat loops is.

Katten kunnen huidproblemen krijgen rond hun achterste, waardoor ze kunnen jeuken. Als de huid van uw kat ontstoken of overgroomd is, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen. Het is essentieel om deze problemen vroegtijdig op te lossen om verdere problemen later te voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock