Hoeveel kost een Birmese kat in 2023? (Bijgewerkte prijsgids)

Birmese katten zijn lief, liefdevol en aanhankelijk. Deze middelgrote huisdieren zijn gespierd en compact en sommige kunnen tot 14 pond wegen. De meeste hebben opvallende ronde hoofden en prachtige groene of gouden ogen. Het is niet ongehoord dat Birmese katten langer dan 18 jaar leven.

Ze raken behoorlijk gehecht aan hun favoriete mensen en houden ervan om midden in het gezinsleven te zijn. Velen volgen hun eigenaren door het huis en ze worden vaak liefdevol beschreven als hondachtig vanwege hun speelsheid en toewijding. Birmese katten staan bekend als bijzonder vocaal, omdat de meesten zullen miauwen om met hun mensen te communiceren.

Ze zijn meestal goed met kinderen en andere huisdieren, en hoewel ze oefening nodig hebben, zijn de meeste niet energiek tot het punt van afleiding. Het moderne Birmese kattenras werd ontwikkeld in de jaren 1930 en bijna alle Birmese katten kunnen hun afkomst herleiden tot de moeder van het ras, Wong Mau. Birmese katten zijn nauw verwant aan Siamese en Tonkinese kitties.

Hieronder vindt u meer informatie over de kosten die gepaard gaan met het kopen of adopteren van een Birmese kat en een snel overzicht van enkele van de meest voorkomende initiële en terugkerende uitgaven. Prijzen kunnen gaan van $ 50 – $ 120 als je een Birmese kat adopteert, of $ 500 – $ 1.500 als je een Birmees van een fokker koopt.

3 katten gezichtsverdeler

Een nieuwe Birmese kat mee naar huis nemen: eenmalige kosten

Verschillende installatiekosten zijn verbonden aan het thuisbrengen van een nieuwe katachtige metgezel, en het bij de hand hebben van de basis voordat uw nieuwe maatje arriveert, is essentieel om de eerste dagen van uw kat thuis comfortabel te maken en hem een gevoel van veiligheid te geven.

Het is over het algemeen een goed idee om een kattenbak, kattenbak, kattenbak, voedsel- en waterbakken, reismand, voedsel en een paar speeltjes bij de hand te hebben voordat de grote dag van je kat aanbreekt. Maar als u uw hart op een Birmese kat hebt gericht, zal uw belangrijkste uitgave waarschijnlijk de aankoop van uw huisdier bij een fokker of asiel zijn.

Birmese kat
Afbeelding Credit: ge-hall, Pixabay

Vrij

Hoewel het vaak mogelijk is om katachtige metgezellen te vinden via vrienden en familieleden, is het onwaarschijnlijk dat je te veel birmese huiskatten ziet die worden weggegeven. Verschillende huisdieren worden echter met succes herplaatst via informele kanalen, dus het loont vaak om vrienden en familie te informeren dat u een Birmese kat wilt adopteren.

Overweeg om elk huisdier dat u overweegt in uw familiekring te brengen, door een dierenarts te laten controleren voordat u op de een of andere manier een beslissing neemt om ervoor te zorgen dat u een gezond dier adopteert.

thematische pauze

Adoptie

De kans is niet groot dat je toevallig een rasechte Birmese kat tegenkomt in je plaatselijke asiel. Je hebt echter misschien meer geluk met een reddingsorganisatie, vooral als je bereid bent om een ouder huisdier te adopteren. Veel reddingsorganisaties hebben sociale media-accounts waar je kunt kijken naar beschikbare katten.

thematische pauze

Fokker

Plan om ergens tussen de $ 500 en $ 1.500 uit te geven als je een Birmese kat van een fokker koopt. Verwacht te betalen voor de high-end voor een kat met gewilde bloedlijnen. Sommige fokkers zijn bereid om gepensioneerde volwassen Birmese koninginnen te verkopen.

Hoewel het kopen van een huisdier van een gerenommeerde fokker meestal de duurste optie is, is het vaak de beste manier om te voorkomen dat een genetisch kwetsbaar huisdier wordt geadopteerd. Ervaren fokkers zullen ervoor zorgen dat elk kitten dat u adopteert goed wordt gesocialiseerd.

thematische pauze

Initiële installatie en benodigdheden

De meeste huisdierouders besteden ergens tussen de $ 200 en $ 400 aan initiële benodigdheden, exclusief de kosten van het kopen van uw huisdier. Hoewel er terugkerende kosten zijn om rekening mee te houden, zoals voedsel- en huisdierenverzekeringen, zijn er een paar items die u maar één keer hoeft te kopen.

Sterilisatie- / castratiekosten en chippen zijn vaak inbegrepen in de adoptiekosten van opvang- en reddingsorganisaties, waardoor het totaal dat u uitgeeft in de eerste weken nadat uw kat thuiskomt mogelijk wordt verlaagd. Als u een kitten adopteert, overweeg dan om een grotere reismand aan te schaffen dan uw huisdier nu nodig heeft om te voorkomen dat u binnen een paar maanden een nieuwe moet kopen.

Bruine Birmese kat in de tuin
Afbeelding Credit: jojosmb, Shutterstock

Lijst van Birmese Kattenverzorgingsbenodigdheden en -kosten

ID-tag en halsband 15 dollar
Sterilisatie/Castratie 145 dollar
Microchip $ 45 – $ 55
Bed 30 dollar
Nagelknipper 7 dollar
Borstel 8 dollar
Kattenbak 25 dollar
Nestschep 10 dollar
Speelgoed 30 dollar
Vervoerder 40 dollar
Voedsel- en waterbakken 10 dollar

garen ball divider

Hoeveel kost een Birmese kat per maand?

Birmese katten kosten over het algemeen $ 50 tot $ 200 om te onderhouden, afhankelijk van de producten die u kiest en de leeftijd van uw huisdier. Plan om meer uit te geven aan kattenvoer als u geïnteresseerd bent in kleine, duurzame of verse maaltijden. De meeste eigenaren van gezelschapsdieren geven meer uit aan medische zorg naarmate hun huisdier ouder wordt.

Oudere katten hebben meer dierenartsbezoeken nodig dan gezonde volwassen huisdieren en hebben vaak extra zorggerelateerde kosten zoals medicatie en voorgeschreven voedsel. Maar het is vaak mogelijk om een beetje geld te besparen op verzorging, omdat Birmese katten geen dure salonbezoeken nodig hebben om er scherp uit te blijven zien.

Blauwe Birmees
Image Credit: ollie harridge, Flickr
thematische pauze

Gezondheidszorg

De meeste gezonde volwassen katten hebben tweejaarlijkse controles nodig om in topconditie te blijven. Deze regelmatige bezoeken geven uw dierenarts de kans om uw huisdier een keer te geven, een tandheelkundig onderzoek te doen en suggesties te doen met betrekking tot dieet en lichaamsbeweging. Ze zijn ook de beste manier om potentieel problematische chronische aandoeningen zo snel mogelijk op te vangen.

Kittens en oudere katten vereisen veel frequentere uitstapjes naar de dierenarts. En veel huisdierenverzekeringsplannen dekken geen preventieve gezondheidszorg zoals jaarlijkse veterinaire bezoeken en vaccinaties. Afhankelijk van de leeftijd en de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier, bent u van plan om overal van $ 10 tot $ 60 per maand weg te zetten om regelmatige, voorspelbare veterinaire kosten zoals gebitsreinigingen en vlooienbehandelingen te dekken.

thematische pauze

Voedsel

Birmese katten gedijen wanneer ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben uit voedsel van hoge kwaliteit. Zoek naar merken met een gezond eiwit dat als eerste op de ingrediëntenlijst staat. Keuzes die voldoen aan de voedingsrichtlijnen van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO) voor katten omvatten alle vet-, eiwit- en andere voedingsstoffen die katten in de juiste hoeveelheden nodig hebben.

Plan om meer uit te geven als u geïnteresseerd bent in recepten met kleine batches of verse opties die licht gekookt zijn, waarvan er vele bevroren worden geleverd en koeling vereisen. Eigenaren geven vaak veel uit aan voorgeschreven voedsel voor huisdieren met chronische problemen zoals nier- en urinewegaandoeningen.

14Burmese
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay
thematische pauze

Grooming

Birmese katten hebben geen significante verzorgingsvereisten. Ze hebben korte jassen die niet zo veel afwerpen. De meesten zijn oké met wekelijks poetsen. Zoals alle katten hebben ze geen hulp nodig als het gaat om schoon blijven en hebben ze alleen door mensen ondersteunde waterbaden nodig wanneer dat nodig is. Plan om de nagels van je kat om de 2 tot 3 weken of zo te knippen, maar je kunt het altijd door een trimmer laten doen als je je niet op je gemak voelt bij het hanteren van een paar tondeuses terwijl je een wiebelende kat probeert te kraken. Katten moeten hun tanden een paar keer per week laten poetsen, dus vergeet niet om katachtige tandpasta aan je boodschappenlijstje toe te voegen.

thematische pauze

Medicijnen en dierenartsbezoeken

Verwacht meer uit te geven aan medicatie en dierenartsbezoeken wanneer uw huisdier een kitten is en wanneer ze hun oudere jaren bereiken. Kittens hebben meerdere dierenartsbezoeken en vaccinaties nodig tijdens hun eerste levensjaar. Dierenartsen raden aan dat oudere katten tweejaarlijkse wellnessbezoeken hebben. De meeste gezonde volwassen katten hebben minimale kosten voor gezondheidszorg.

thematische pauze

Huisdierenverzekering

Huisdierenverzekering kan een geweldige manier zijn om veterinaire rekeningen gerelateerde financiële verrassingen te voorkomen. Ongevallen- en ziekteplannen zijn meestal relatief betaalbaar en vergoeden meestal de kosten in verband met het diagnosticeren en behandelen van ernstige ziekten en verwondingen. De meeste hebben wachttijden en sluiten reeds bestaande aandoeningen uit van dekking.

Het is vaak het beste om een huisdierenverzekering af te sluiten terwijl dieren jong zijn om de kans te minimaliseren dat uw huisdier een aandoening ontwikkelt die later als reeds bestaand is geïdentificeerd. De meeste ongevallen- en ziekteplannen dekken geen routinematige medische zorg, zoals jaarlijkse controles of gebitsreinigingen onder anesthesie. Maar veel verzekeraars bieden wellnessplannen die enige besparingen opleveren op zaken als vaccinaties en regelmatig bloedonderzoek.

Birmese katten
Afbeelding Credit: Dyadya_Lyosha, Pixabay
thematische pauze

Onderhoud van de omgeving

Plan om het nest van uw huisdier elke 3 weken volledig te vervangen om uw kat gelukkig te houden en de geuren tot een minimum te beperken. Eigenaren van gezelschapsdieren met allergieën en gevoelige neuzen kunnen er de voorkeur aan geven om de kattenbak vaker te vervangen. Deodoranten zijn over het algemeen vrij betaalbaar en helpen urinegeuren vast te houden om dingen langer vers te houden. Voeringen maken het gemakkelijk om gebruikt afval weg te gooien en ze zijn goedkoop.

Kattenbakvoeringen $5/maand
Ontgeurder $5/maand
Afval $20/maand
Kartonnen krabber $5/maand
thematische pauze

Vermaak

Katten hebben lichaamsbeweging, speeltijd en entertainment nodig om gelukkig en gezond te blijven. Niet alleen helpt het krijgen van voldoende beweging om katten fysiek fit te houden, maar het helpt ook om hun gewicht te beheersen. Fysieke activiteit en spel leveren ook voordelen voor de geestelijke gezondheid op, omdat plezier en een goede rompslomp vaak kattenstress en angst verlichten.

Goede speelgoedopties zijn pluche muizen die je kunt vullen met kattenkruid voor je kat om van te genieten en eenvoudige keuzes zoals ballen en teaserveren die je maatje kan achtervolgen. Teasers stellen u in staat om rechtstreeks met uw kat in contact te komen terwijl u hem aanmoedigt om te rennen en te springen.

Speelgoedabonnementsboxen zijn een geweldige manier om dingen fris en leuk te houden voor uw huisdier; ze leveren samengestelde producten voor uw huisdier om elke maand in te graven.

Birmese Kat zittend op de grond
Afbeelding Credit: Ivanova N, Shutterstock

kattenpootverdeler

Totale maandelijkse kosten van het bezitten van een Birmese kat

Het totale bedrag dat de meeste eigenaren uitgeven aan hun Birmese katten varieert aanzienlijk in de loop van de tijd. Uitgaven zijn meestal hoger voor kittens en oudere katten, omdat beide meer medische zorg en vaak speciaal voedsel vereisen. Milieukosten blijven over het algemeen hetzelfde als katten ouder worden, hoewel je misschien minder uitgeeft aan speelgoed omdat je maatje een stash verzamelt. De premies voor huisdierenverzekeringen zijn meestal gebaseerd op de gemiddelde zorgkosten in het gebied waar u woont, maar stijgen meestal periodiek.

Extra kosten om rekening mee te houden

Hoewel katten over het algemeen niet zoveel kosten om te onderhouden, kunnen ze een beetje destructief zijn. Zelfs de meest goed opgevoede katten die toegang hebben tot tonnen speelgoed en krabbers zullen af en toe in gestoffeerde meubels graven. Als u van plan bent om op vakantie te gaan, zorg er dan voor dat u rekening houdt met kosten voor het oppassen van huisdieren.

Katten kunnen over het algemeen ’s nachts alleen worden gelaten zonder ze te veel leed te bezorgen. Maar ze hebben een beetje liefde en aandacht nodig als je langer dan één avond weg bent. Houd rekening met de kosten van het betalen voor een oppas om minstens één keer per dag langs te komen om met je huisdier te spelen, zorg ervoor dat ze in orde zijn, maak het nest schoon en zorg voor vers voedsel en water.

Het bezitten van een Birmese kat met een beperkt budget

Katten zijn meestal budgetvriendelijke huisdieren en ze kosten vaak minder om te voeren dan honden en zijn meestal behoorlijk tevreden met doe-het-zelf-entertainment. Katten spelen het liefst met dingen die al in hun omgeving zijn. Velen kunnen uren doorbrengen met het achtervolgen van een eenvoudige plastic ring uit een melkcontainer. Er zijn veel eenvoudige en goedkope manieren om katten te geven wat ze nodig hebben om gelukkig en tevreden te zijn, van bedden tot speelgoed.

Een eenvoudige kartonnen doos met een deken maakt een heerlijk kattenbed en kost bijna niets. Je kunt doe-het-zelf kattenkrabbers en speelgoed maken van oude kartonnen dozen. Standaard planken van de bouwmarkt zijn perfect voor het creëren van leuke verticale speeltuinen.

Geld besparen op Birmese Cat Care

Het voeren van uw kat met een passende hoeveelheid voedsel van hoge kwaliteit kan de hoeveelheid geld die u gedurende het leven van uw kat aan verzorging besteedt, verminderen, omdat het de essentiële voedingsstoffen biedt die katten nodig hebben om gezond te zijn. Katten die niet voldoende hoeveelheden kritieke vitamines en mineralen krijgen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen.

En hoewel het misschien een luxe lijkt, kan het kopen van een kattenfontein om uw huisdier aan te moedigen voldoende water te drinken, de kans minimaliseren dat u uiteindelijk betaalt voor medische behandeling met betrekking tot blaasstenen en urineweginfecties.

Het minstens drie keer per week poetsen van de tanden van uw kat kan de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen helpen voorkomen, die een ton kunnen kosten om te behandelen en niet altijd worden gedekt door een huisdierenverzekering. Het knippen van de nagels van uw huisdier om de 2 of 3 weken biedt een gemakkelijke manier om uitstapjes naar de dierenarts te voorkomen vanwege ingegroeide teennagels.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel Birmese katten over het algemeen niet zo duur zijn om te onderhouden, is het essentieel om een goed idee te hebben van hoeveel je waarschijnlijk zult uitgeven om je te helpen een goede beslissing te nemen over de vraag of een Birmese kat de juiste keuze voor je is. Plan om ergens tussen de $ 500 en $ 1.500 uit te geven als u uw huisdier bij een gerenommeerde fokker koopt. Reddingsorganisaties hebben soms Birmese katten beschikbaar en ze kunnen een geweldige optie zijn als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een ouder huisdier.

Maandelijkse kosten voor voedsel, medische zorg, verzorging en huisdierenverzekering variëren meestal van $ 50 tot $ 200. De meeste eigenaren van gezelschapsdieren geven meer uit aan medische zorg voor kittens en oudere dieren. Plan om meer uit te geven aan voedsel naarmate uw huisdier ouder wordt als ze een chronische aandoening ontwikkelen die een receptdieet vereist.

Gemiddelde maandelijkse kosten voor Birmezen variëren van $ 50 en $ 300 zodra u rekening houdt met items zoals zwerfvuil en speelgoed. Echter, consivan het bij de hand houden van extra geld voor meubelreparaties, oppaskosten en andere onverwachte kattengerelateerde uitgaven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock