Hoe worden katten graag vastgehouden? (Het verrassende antwoord)

Het bezitten van een kat is een voorrecht waar velen van ons van houden. Katten hebben unieke eigenaardigheden, leuke kleine gewoonten en een gevoel van onafhankelijkheid dat mensen aantrekt. Deze onafhankelijkheid kan het hebben van een relatie met je kat echter een beetje moeilijker maken. Sommige katten geven er de voorkeur aan om eenlingen te zijn. Ze willen alles op hun eigen voorwaarden doen en laten je alleen deel uitmaken van het plezier als ze je waardig achten. Andere katten kunnen er gewoon geen genoeg van krijgen om bij hun baasjes te zijn, houden van knuffelen en geven de voorkeur aan het leven als een verwende.

Het maakt niet uit waar je kat op dit spectrum valt, de kans is groot dat je op een gegeven moment je kat moet ophalen. Helaas, met katten, als je een verkeerde beweging maakt, kun je degene zijn die lijdt. Niet alleen kan je kat zijn klauwen ontbloten, maar ze kunnen ook het vertrouwen in je verliezen. De beste manier om uw kat vast te houden, is door zijn voorpoten tegen uw borst te laten rusten terwijl u zijn onderste en achterste voeten met de ene hand en zijn rug met de andere ondersteunt. Maar er komt meer bij kijken dat je moet weten als je een verantwoordelijke katteneigenaar wilt zijn. Om u te helpen bij het navigeren door dit lastige scenario, laten we meer te weten komen over hoe katten graag worden opgepakt of vastgehouden, en andere dingen die u over deze situatie moet begrijpen.

Kattenkogelverdeler 1

Uw kat begrijpen

U begrijpt uw kat beter dan wie dan ook. Misschien heb je een familielid wiens kat het heerlijk vindt om als een baby rondgedragen te worden. Je kat staat misschien niet zo open voor die mogelijkheid. Voordat je je kat opschept om ze door het huis te dragen, zijn er een paar dingen die je eerst moet begrijpen. Laten we die eens bekijken, zodat je beter kunt begrijpen waarom sommige katten geen fans zijn van vastgehouden worden.

Angst

Katten staan bekend als angstige kleine wezens. Ze zijn zich hyperbewust van alles wat er om hen heen gebeurt. Als je de eigenaar bent van een van deze soorten katten, dan weet je al dat aaien of vasthouden moeilijk met ze kan zijn. Als je kat erg nerveus lijkt over het idee om opgepakt te worden, is het het beste om te voorkomen dat je hem probeert vast te houden. Dit voorkomt dat uw kat onnodig onder stress komt te staan. Natuurlijk zijn uitstapjes naar de dierenarts voor controles of noodsituaties situaties waarin dingen niet kunnen worden vermeden. Wanneer dit gebeurt, zal het kennen van de juiste procedures de zaken gemakkelijker maken.

een schattige feloranje kat knuffelen stress_RJ22_shutterstock
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Angst

Sommige katten, vooral degenen die je adopteert als ze ouder zijn, kunnen bang zijn voor bepaalde dingen. Dit kan voortkomen uit een gebrek aan socialisatie of zelfs mishandeling gedurende hun hele leven. Dwing je kat nooit in een situatie waarin hij bang is. Het kan ervoor zorgen dat dingen na verloop van tijd erger worden. Werk in plaats daarvan langzaam om het vertrouwen van je kat te winnen.

kattenpootverdeler

Waar je naartoe gaat, is belangrijk

Als je kat het goed lijkt te vinden om vastgehouden te worden, geweldig! Rondlopen door het huis met hen in je armen kan echter een ander verhaal zijn. Zoals we al hebben vermeld, zijn katten zich hyperbewust van alles om hen heen. Als je dicht bij een trap of iets in huis loopt dat je kat bang maakt, zullen ze reageren. Het probleem is misschien niet dat je ze vasthoudt. Het kan heel goed het gebied of de objecten in de buurt zijn die je kat triggeren.

Jonge man in wit t-shirt met een zwarte Schotse vouwkat
Afbeelding Credit: Vershinin89, Shutterstock

Je kat ophalen

Mogelijk is het belangrijkste om te begrijpen voordat u uw kat probeert vast te houden, hoe u hem op de juiste manier kunt oppakken. Als je je kat gewoon van de grond rukt, kun je hem pijn doen. Dit geldt vooral voor katten van grote rassen. Zodra dat gebeurt, krijg je misschien nooit meer de kans om je katachtige vriend vast te houden. Wanneer je je kat wilt ophalen, blijf dan ontspannen. Ze zullen het merken als je nerveus bent. Hurk neer op hun niveau, bied een paar huisdieren of krassen aan en pak je kat vervolgens op bij de ribbenkast terwijl hij zijn achterpoten ondersteunt. Je moet voorkomen dat je je kat bij de maag oppakt, omdat dit ongemakkelijk voor hem kan zijn.

Manieren om uw kat goed vast te houden

Zodra uw kat in uw armen is, is het de beste manier om zijn voorpoten op uw borst te laten rusten terwijl u zijn billen en rug ondersteunt. Deze positie zorgt ervoor dat uw kat zich dicht bij u voelt en tegelijkertijd de veiligheid biedt die hij in elke situatie nodig heeft. Wanneer uw kat zich comfortabel voelt in uw armen, laat hem dan de schoten roepen. Misschien wil je kat van je af gekeerd zitten, maar toch onder zijn achterkant worden ondersteund, om rond te kijken. Als dat het geval is, sta het dan toe. Houd er rekening mee dat de meeste katten geen fans zijn van rondgedragen worden als een baby. Als je die positie probeert, zal je kat hoogstwaarschijnlijk proberen weg te komen.

Voor cats die gewoon geen fans zijn van vastgehouden worden, ongeacht hoe vaak je het hebt geprobeerd, maar om welke reden dan ook moet worden opgehaald, is de “voetbal carry” een optie. Het lijkt een beetje vreemd, maar het vasthouden van de romp van je kat in je handen en zijn hoofd naar de grond laten kijken, is een methode die dierenartsen vaak gebruiken. Hierdoor kunnen ze het hoofd van de kat met hun arm besturen en voorkomen dat ze te veel bewegen als ze bang zijn. Deze alternatieve manier om uw kat vast te houden kan helpen wanneer u hem in de reismand moet plaatsen voor een reis naar de dierenarts.

Vrouw die een kat vasthoudt
Afbeelding Credit: VAKS-Stock Agency, Shutterstock

Veiligheid en zachtheid zijn de sleutel

Hoewel uw kat misschien van verschillende manieren van vasthouden houdt, zijn twee dingen die belangrijk zijn om te onthouden veiligheid en zachtheid. Ja, als je kat in je armen ligt, willen ze weten dat ze je kunnen vertrouwen en veilig zijn. Daarom is het ondersteunen van hun lichaamsgewicht op je armen zo belangrijk. Als hun voeten bungelen, zal je kat alleen maar nerveus worden om te vallen. Dit is niet goed voor hen en zal hoogstwaarschijnlijk ook slecht voor je uitpakken.

Je wilt je kat stevig vasthouden, maar je wilt niet dat hij het gevoel heeft dat hij gegijzeld wordt. Wanneer je kat klaar is om naar beneden te gaan, luister dan naar hem, maar laat je kat niet uit je armen springen. Laat jezelf in plaats daarvan terug op de grond zakken, stap naar de krabpaal of zelfs een meubelstuk in huis en laat je kat voorzichtig los. Dit zal helpen om de ervaring goed te maken die ze misschien niet erg vinden om te herhalen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Als je denkt dat je kat een kandidaat is voor een beetje knuffelen, probeer hem dan eens. Sommige katten die er zijn, zullen het geweldig vinden om vastgehouden, gedragen te worden en je dicht bij hen te voelen. Anderen zullen je laten weten dat dit niets voor hen is. De sleutel is om uw kat zich veilig te laten voelen wanneer u hem vasthoudt. Als u dit doet, zal uw kat u belonen voor een goed uitgevoerde taak door zijn klauwen niet te gebruiken om u te corrigeren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jumpstory