Hoe komen katten onder autokappen? Wat u moet weten!

Het kan ellendig zijn buiten in de koude wintermaanden, zelfs voor degenen onder ons gebundeld in dikke jassen en sjaals. Voor katten die buiten leven of geen manier hebben om terug te keren naar een warm huis, wordt elke ruimte die een onderbreking biedt van de bijtende wind en kou van de kou benut. Het gebied onder de motorkap van een auto is ideaal in de ogen van deze katten, omdat ze beschut en vaak warm zijn van de recent gebruikte motor.

Katten komen in deze ruimtes door op de wielen van een auto te klimmen en omhoog te schuiven in de ruimte boven hen. Dit biedt hen vervolgens een bochtig maar relatief duidelijk pad onder de motorkap van de meeste auto’s, waar ze zich tegen de motor kunnen nestelen. Katten kunnen worden verleid door de warmte van een recent gebruikte auto of de beschutting van een ongebruikte auto, maar veel katten (inclusief huiskatten die zich buiten in de nattigheid en kou bevinden) zullen rond de motorblokken kruipen en zich buigen rond delen van alle auto’s die ze vinden om onder de motorkap te komen.

Kattenkogelverdeler 1

Waarom gaan katten onder de motorkap van auto’s?

Katten zoeken vaak warme, droge en comfortabele plaatsen om te jagen bij koud weer. Katten hebben een lichaamstemperatuur die iets hoger is dan mensen, dus ze voelen de kou gemakkelijker dan wij, ondanks hun vacht1. Katten zullen ook op zoek gaan naar warme plekken om te rusten, zodat ze niet meer energie hoeven te verbruiken dan nodig is, mogelijk vanwege hun roofzuchtige aard en de noodzaak om energie te besparen om te jagen. Een warme auto biedt beschutting, warmte en een afgesloten ruimte die perfect bij hun behoeften past, ondanks dat het een groot ongemak voor ons is.

Katten voelen zich graag ingesloten omdat ze zich veiliger voelen wanneer ze vanuit alle hoeken worden bedekt. Bovendien is een kat die in de open lucht slaapt of rust kwetsbaar voor aanvallen van roofdieren of andere katten, dus een ruimte die aan de meeste kanten gemakkelijk wordt bewaakt en ingesloten, is ideaal.

Katten kunnen ook een paar andere kleinere en veel kwetsbaardere redenen hebben om beschutting te zoeken wanneer ze in de kou staan. Het is niet ongebruikelijk dat een koningin (een moederkat) haar kittens naar de ruimte onder de motorkap van een auto draagt, omdat er zelden meer geschikte plaatsen zijn (in de ogen van een kat) om ze veilig te houden.

Een smoking kat in de sneeuw
Afbeelding Credit: ivabalik, Pixabay

Wat gebeurt er als een kat zich in de motorkap van een auto bevindt?

Er is zelden een goede uitkomst van een kat die in de motorkap van een auto zit. Als de auto niet wordt bestuurd, heeft de kat het geluk niet ernstig gewond of zelfs gedood te worden.

Als een kat zich in de motorkap van een auto bevindt en de auto wordt bestuurd, zijn hier verschillende vreselijke situaties die zich kunnen voordoen:

  • Hyperthermie: De interne temperatuur van de motorkap van een auto kan gemakkelijk 239 ° F bereiken, wat snel hyperthermie (hitteberoerte) kan veroorzaken. Als de lichaamstemperatuur van een kat 105 ° F bereikt, lopen ze een ernstig risico op instorting en overlijden, dus je kunt zien hoe gevaarlijk het kan zijn om alleen al onder de motorkap van een rennende auto te zijn voor een kat in termen van hitte alleen. Tekenen van een hitteberoerte bij katten zijn hijgen, vocaliseren, instorten, braken en epileptische aanvallen.
  • Verstikking van dampen
  • Brandwonden: De interne componenten van een auto kunnen ook heel snel ongelooflijk heet worden, wat leidt tot brandwonden die zo ernstig zijn dat ze kunnen doden. Er zijn meldingen geweest van katten die onder de motorkap van auto’s zijn gered en waarvan de huid is vergroeid met de auto-onderdelen om hen heen, wat een ernstige en verwoestende verwonding is om te lijden.
  • Wonden en verwondingen: Een kat kan wiebelen en schuifelen tussen vele delen van een auto die onder de motorkap wordt gehouden, waarvan sommige kunnen bewegen. Van katten is bekend dat ze schrikken van het starten van een motor en op aandrijfriemen vallen of delen van de auto laten bewegen wanneer ze erop liggen en ze erin vangen. Dit kan gemakkelijk de dood veroorzaken via amputatie of scheurletsel, wat gruwelijk is om aan te denken, maar de realiteit is voor katten onder autokappen.

Kunnen katten overleven onder een autokap?

Het is ongelooflijk gevaarlijk voor katten om onder de motorkap van een auto te zitten wanneer er mee wordt gereden, maar katten hebben hun beproeving overleefd. Sommige katten komen op wonderbaarlijke wijze weg met slechts kleine of geen verwondingen. Een kitten dat meer dan 200 mijl in de motorkap van een auto reisde, overleefde zonder fysieke verwondingen, maar had een traumatische reis die haar wekenlang beïnvloedde.

dakloze kitten verstopt zich onder motorkap
Afbeelding Credit: savitskaya iryna, Shutterstock

Moet ik mijn auto controleren op katten voordat ik ga rijden?

De meeste dierenasielen hebben een “knock then drive” (of een variant hierop) motto met betrekking tot katten in de kappen van auto’s. In de koudere maanden moeten autobezitters hun voertuigen altijd controleren voordat ze worden gestart, zelfs als deze slechts een korte tijd is achtergelaten. Dit komt omdat katten eenre stiekem en kan gemakkelijk in de motorkap van uw auto glijden zonder dat u het merkt, en het komt veel vaker voor dat dit gebeurt wanneer het weer buiten vervelend is.

Er zijn vier manieren waarop u uw auto moet controleren op mogelijke katachtige verstekelingen voordat u gaat rijden:


  • Inspecteer uw auto visueel voordat u erin stapt, ook onder de auto en bovenop de banden. Katten schrikken gemakkelijk en kunnen in de onderkant van het voertuig klimmen als ze eronder zitten wanneer het begint.

  • Knal op de motorkap voordat je de auto instapt.

  • Fysiek controleren door de motorkap van uw auto te openen.

  • Piep de claxon voordat u de motor aanzet.

Wat moet ik doen als ik een kat in de motorkap van mijn auto vind?

Als je de motorkap van je auto opent en een kat vindt die naar je staart, kun je een paar dingen doen om hem te helpen. Ten eerste, als je ze vindt na je hebt gereden, je moet onmiddellijk hulp krijgen, omdat de kat dringend veterinaire aandacht nodig heeft. Het lokale asiel of de redding bellen, of contact opnemen met een dierenarts voor noodgevallen, is de beste cursus voor katten die gewond of ziek zijn omdat ze onder de motorkap van een auto zitten.

Als u een kat in uw capuchon vindt voor je hebt gereden, het zal waarschijnlijk proberen te ontsnappen wanneer je de motorkap opent. Als het beweegt, geef het dan de tijd om zich veilig uit de machines te bevrijden. Je kunt ook op de motorkap slaan of de claxon toot (dit klinkt gemeen, maar het is beter dan met de kat in de auto rijden) om ze te haasten.

Als de kat schrikt en niet beweegt of vast lijkt te zitten, is een telefoontje naar het plaatselijke dierenasiel of de redding uw beste kans om de kat veilig naar buiten te krijgen. Je kunt een paar dikke handschoenen dragen om de kat zelf te verwijderen, maar we raden dit niet aan vanwege het risico op letsel aan jezelf of de kat.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Hoe voorkom ik dat een kat onder de motorkap komt?

De beste manier om te voorkomen dat een kat onder de motorkap van uw auto komt, is door uw auto in een garage of veilige plaats te houden wanneer deze niet in gebruik is. Een hoogwaardige, complete autohoes is ook een goed idee, maar het moet strak zijn om katten niet op de wielen te laten komen. Kattenafstotende spray verspreid over de auto kan ook een afschrikmiddel zijn, maar het onmogelijk maken voor een kat om onder de motorkap te komen met een veilige garage is de beste manier om dit te voorkomen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Katten die onder de motorkap van auto’s komen lijkt onmogelijk, maar katten zijn lenig en flexibel. Ze kunnen zich in kleine ruimtes wurmen om warmte en veiligheid te krijgen, maar dit betekent ook dat ze zichzelf in de problemen kunnen brengen. Dus door de motorkap van uw auto te controleren voordat u in de winter of slecht weer rijdt, kunt u een kat redden van een potentieel dodelijk ongeval.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: lito_lakwatsero, Shutterstock