Hoe tekenbeten op een kat te voorkomen: 7 geweldige tips

Het winterseizoen loopt binnenkort ten einde en de warmere temperaturen dalen. Als je een kat hebt, weet je dat de lente en de zomer de beste tekenseizoenen zijn. Het is niet leuk om een teek van je kat te krijgen en nog minder leuk als je er een op je eigen lichaam vindt.

Niet alleen zijn de plagen walgelijk en in staat om ziekten te verspreiden, maar ze zijn ook moeilijk te verjagen van de huid van uw kat zodra ze zich hebben vastgezet. Dus, hoe voorkom je dat teken een maaltijd maken van het bloed van je kat? We geven je hieronder zeven van onze favoriete tips.

3 katten gezichtsverdeler

De 7 manieren om tekenbeten op katten te voorkomen

1. Orale medicijnen

U kunt orale medicatie gebruiken om teken en vlooien van uw kat af te houden. Sommige merken hebben kauwtabletten die je kunt opbreken en toevoegen aan het voedsel van de kat. Omdat de meeste katten geen pillen zullen slikken, zijn kauwtabletten een voorkeursalternatief.

huiskat die omhoog kijkt
Afbeelding Credit: birgl, Pixabay
thematische pauze

2. Teken Dips

Tekendips zijn chemicaliën verdund met water dat u aan de vacht van uw kat toedient om teken te elimineren. Je moet ervoor zorgen dat je de kat goed afspoelt na het gebruik van een tekendip. Dit zijn zeer sterke oplossingen, dus zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig leest. Gebruik nooit een tekendip bij dieren jonger dan 4 maanden. Praat in plaats daarvan met uw dierenarts als u teken op uw jongere huisdieren vindt voor aanbevelingen over wat er kan worden gedaan.

thematische pauze

3. Shampoos, behandelingen, poeders en sprays

Er zijn ook vrij verkrijgbare shampoos, behandelingen ter plaatse, poeders en sprays die u kunt gebruiken om teken bij uw kat te voorkomen. Net als bij de tekendips laten deze behandelingen een residu achter. Zorg ervoor dat u de aanwijzingen zorgvuldig leest voordat u ze op uw huisdier gebruikt en houd de producten uit de buurt van kleine kinderen.

kat die een douche heeft
Afbeelding Credit: Olleg, Shutterstock
thematische pauze

4. Teken Halsbanden

Halsbanden die teken afstoten kunnen ook nuttig zijn als een extra preventieve methode, maar verwacht niet dat ze alleen werken. Wanneer u deze halsband bevestigt, moet u ervoor zorgen dat deze contact maakt met de huid om effectief te zijn. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat u gemakkelijk twee vingers tussen de nek en kraag van de kat kunt laten glijden om ervoor te zorgen dat deze niet te strak zit.

Let op allergische reacties wanneer u de halsband voor het eerst om de kat legt en als deze eraan begint te krabben, verwijder deze dan en gebruik een andere preventieve methode.

thematische pauze

5. Controleer uw kat regelmatig

Een van de beste manieren om te voorkomen dat uw kat tekenbeten krijgt, is door elke keer dat hij van buiten binnenkomt te controleren, vooral als hij op plaatsen is geweest waar teken vaak worden aangetroffen. Kijk in de oren van de kat, tussen zijn tenen, nek en benen.

Als u de teek vangt voordat deze begint te voeden, kunt u uw kat behoeden voor het mogelijk krijgen van een tekenziekte. Verwijder de teek voorzichtig en snel zodra deze is gevonden.

kat met teek
Afbeelding Credit: anastasiya parfenyuk, Shutterstock
thematische pauze

6. Behandel uw huis en tuin

Een andere manier om te voorkomen dat uw kat een teek krijgt, is door uw huis en tuin te behandelen voor teken. Houd uw gazon, struiken en bomen gesnoeid, zodat teken en vlooien ze niet hun thuis maken. Je moet voorzichtig zijn omdat pesticiden andere huisdieren, mensen en zelfs vissen ziek kunnen maken, dus lees de aanwijzingen zorgvuldig door. U kunt ook een professional inhuren om uw huis en tuin te behandelen.

thematische pauze

7. Maak van uw kat een huisdier binnenshuis

Hoewel er geen garantie is dat uw kat geen teken oppikt van andere dieren die in en uit uw huis komen, zal het maken van uw kat een huisdier binnenshuis een lange weg gaan naar het vrijhouden van de katachtige teken.

Als je kat nog nooit buiten is geweest, laat het dan nu niet beginnen. Als je een buitenkat hebt, probeer dan de tijd dat ze buiten zijn te beperken, zodat je ze op zijn minst kunt vasthouden bij het controleren op teken.

Katten moeten sowieso strikt binnendieren zijn, omdat het om verschillende redenen veiliger voor hen is. Je weet nooit wanneer je kat verdwaalt, wordt aangereden door een auto of ruzie krijgt met een andere kat of hond, dus het is het beste om ze binnen te houden. Het is beter om veilig te zijn dan in alle gevallen spijt te hebben van je harige vriend.

gember kat die naar het raam kijkt
Afbeelding credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

De kans dat een buitenkat een teek oppikt is groot in de lente- en zomermaanden, en als je in in het zuiden moet je je er misschien ook in de herfst en winter zorgen over maken.

Deze tips helpen u te voorkomen dat uw kat teken oppikt. Sommige tekenpreventiemiddelen werken mogelijk niet bij elke kat en u moet voorzichtig zijn bij het gebruik van producten die agressieve chemicaliën bevatten. Let op uw kat voor allergische reacties op elk nieuw product dat u gebruikt en houd alle producten uit de buurt van kleine kinderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Anastasiya Tsaiasemnikava, Shutterstock