6 redenen waarom katten in hun kattenbak zitten en wanneer ze zich zorgen moeten maken

Het is niet ongewoon om een kat op een ongewone plek te vinden: een kartonnen doos die net iets te klein voor hem is, de bovenkant van een boekenplank, tussen je schoenen onderin de kledingkast … de lijst gaat maar door. Maar als je je kat in zijn kattenbak blijft vinden, vraag je je misschien af of dit slechts een van die vreemde maar normale kattengedragingen is, of dat je je zorgen moet maken.

De redenen achter deze vreemde gewoonte variëren, waarbij sommige zorgwekkender zijn dan andere. In dit artikel zullen we de meest voorkomende redenen bespreken waarom u uw kat in zijn kattenbak kunt vinden, wanneer u zich zorgen moet maken en hoe u uw kat kunt helpen een geschiktere plek te vinden om rond te hangen.

Laten we eerst de meest voorkomende redenen voor dit vreemde kattengedrag doornemen.

#1 Schuilplaats

Kat in hun kattenbak.

Katten verstoppen zich graag in donkere, overdekte ruimtes als ze stress voelen.

Katten kunnen erg gevoelig zijn en velen zijn vatbaar voor angst. Er zijn veel oorzaken van stress voor katten: het toevoegen van een nieuw huisdier aan het huishouden, een verhuizing, een verandering in hun gebruikelijke routines of bouwwerkzaamheden die harde geluiden veroorzaken, om er maar een paar te noemen.

Het gedrag van uw kat kan veranderen als ze last hebben van angst en ze zullen vaak op zoek gaan naar een veilige plek om zich te verstoppen. Voor sommigen kan dit onder een bed of achter het meubilair zijn. Voor anderen kan het de kattenbak zijn.

Nieuwe katten die in een huishouden worden geadopteerd, kunnen de kattenbak kiezen als de veiligste plek om zich te verstoppen, omdat het het enige vertrouwd ruikende object in hun nieuwe omgeving is. Geur is erg belangrijk voor katten. Een kattenbak met een kap kan vooral aantrekkelijk zijn als schuilplaats, omdat katten kleine, donkere en overdekte gebieden zullen zoeken om in te schuilen.

Lees ook: Hoe je ervoor zorgt dat je kat nog meer van je houdt [8 Ways]

#2 Zwerfvuil problemen

kat in hun kattenbak.

Katten kunnen erg gevoelig zijn voor verandering, inclusief een verandering van nest, waardoor ze rondhangen waar ze toiletteren.

Kieskeurigheid is geen ongebruikelijke eigenschap bij katten. Er zijn veel verschillende soorten afval – van tarwe tot dennen tot klei – en het lijkt je misschien geen probleem om van type of merk te wisselen als dat nodig is. Uw kat kan echter een verandering in zijn type nest verafschuwen, en dit kan ertoe leiden dat hij meer tijd in de kattenbak doorbrengt.

Als het type nest anders is – bijvoorbeeld als u naar een klonterende kattenbakvulling gaat – kan uw kat meer tijd dan normaal besteden aan het testen van de textuur en het gevoel met zijn poten voordat hij het als zijn badkamer gebruikt.

Katten kunnen ook protesteren als de kattenbakvulling niet regelmatig genoeg wordt vervangen. Je zou verwachten dat vuil strooisel hen zou afschrikken om veel tijd in de kattenbak door te brengen (of in ieder geval dat de penetrante geur dat zou doen), maar eigenlijk kan je kat meer tijd in de bak doorbrengen omdat ze proberen een schone ruimte te vinden om in te toiletteren.

Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak

#3 Spelen

kittens in hun kattenbak

Kittens en sommige oudere katten vinden het leuk om iets nieuws en nieuw te bekijken – zoals een nieuwe kattenbak!

Dit is waarschijnlijk niet het antwoord dat je verwachtte, maar sommige katten – voornamelijk kittens – leren nog steeds over de wereld en gebruiken sommige objecten niet helemaal op de manier waarop ze bedoeld waren om te worden gebruikt. Kattenbakken zijn fascinerend voor sommige katten, met hun verschillende geuren, de textuur van het nest en het gevoel van de bak.

Sommige kittens verkennen deze gebieden door te spelen of zelfs te slapen in de kattenbak. Als een kat geen geschikte snoozplek in huis heeft gevonden, kan hij de kattenbak als alternatief kiezen.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

#4 Territorium

Kat in hun kattenbak.

Het wordt aanbevolen dat huizen met meerdere katten meerdere kattenbakken hebben, omdat katten ze niet graag delen.

Katachtigen zijn over het algemeen territoriaal en onze huiskatten hebben meestal hun eigen gebieden in uw huis. Met behulp van feromoonberichten en geurmarkering kunnen ze bepaalde gebieden aanwijzen als onderdeel van hun territorium, dat meestal een kerngebied bevat met hun voedsel, water, bed en kattenbak.

Als er een territoriaal geschil is met een andere kat die angst veroorzaakt, kunnen katten ervoor kiezen om meer tijd door te brengen in hun kattenbak, hetzij als een veilige terugtrekking van een waargenomen bedreiging, of om het opnieuw als hun eigen te vestigen met behulp van urinemarkering. Dit is de reden waarom huizen met meerdere katten worden aanbevolen om meerdere kattenbakken te hebben, omdat katten niet graag middelen delen.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

#5 Ouderdom

overdekte kattenbak

Voor sommige katten is de litter box is een vertrouwde, veilige plek, waardoor het een verleidelijke plek is om rond te hangen als je gestrest bent.

Naarmate katten ouder worden, kunnen hun gewoonten en gedrag veranderen. Ze kunnen artritis ontwikkelen, waardoor ze problemen hebben om in en uit de kattenbak te komen. Wanneer je een oudere kat meer tijd in zijn kattenbak ziet doorbrengen, zit hij misschien wel vast! Ouderdom kan ook een zekere mate van cognitieve achteruitgang met zich meebrengen.

Dit kan ertoe leiden dat oudere katten vergeetachtig worden, hun routines veranderen, op vreemde plaatsen zoals kattenbakken slapen en hun interacties met hun eigenaren veranderen. Als u een oudere katachtige heeft die hun gedrag, gewoonten of routine heeft veranderd, overweeg dan een controle bij een dierenarts om medische problemen uit te sluiten.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

#6 Medische aandoeningen

Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar andere tekenen dat uw kat mogelijk problemen heeft in de kattenbak. Het kan een medisch probleem zijn dat ervoor zorgt dat ze er zo omheen hangen.

Als u merkt dat uw kat meer tijd in de kattenbak doorbrengt, kan dit een teken zijn van een slechte gezondheid. Er zijn veel oorzaken van badkamerproblemen bij katten en een reis naar de dierenarts is vaak vereist. Sommige van deze problemen kunnen zeer ernstig zijn als ze onbehandeld blijven.

Als je kat veel in zijn kattenbak zit, probeer hem dan rustig te observeren. Verhoogde dorst en dus verhoogde frequentie en hoeveelheid urineren kan wijzen op een aandoening zoals nierziekte of nierfalen, diabetes of hyperthyreoïdie.

Urineweginfecties (UTI) kunnen pijn veroorzaken tijdens het urineren, overbelasting om te plassen, frequent urineren en bloederige urine. Infectie kan ook leiden tot ongepaste eliminatie op andere plaatsen dan de kattenbak, zoals een tapijt of badmat.

Feline lower urinary tract disease (FLUTD) is een term voor verschillende aandoeningen van de urinewegen bij katten, die pijnlijk, frequent urineren veroorzaken, zich inspannen om te plassen, vocaliseren bij het urineren en likken van het genitale gebied.

Oorzaken zijn kristallen in de urine die blaasstenen of nierstenen kunnen vormen, of zich in de urinewegen kunnen nestelen en een verstopping kunnen veroorzaken. Urinewegobstructie komt vaker voor bij mannelijke katten dan bij vrouwtjes en is een medisch noodgeval. Als uw kat zich inspant om te plassen, maar geen urineert, zoek dan onmiddellijk veterinaire aandacht.

Lees ook: Bloed in kattenurine (hematurie): oorzaken, symptomen, &behandeling

Als uw kat buikproblemen heeft, kan hij meer tijd dan normaal in de kattenbak doorbrengen. De gebruikelijke boosdoener is als ze problemen hebben met ontlasting – constipatie of diarree.

Als uw kat gezond is, kunt u ervoor kiezen om hem zorgvuldig te controleren en hem een flauw dieet met veel water te geven. Als het probleem aanhoudt, of als uw kat lusteloos lijkt, overgeeft of over het algemeen onwel is, zoek dan veterinaire aandacht.

Wanneer u zich zorgen moet maken en hoe u kunt helpen

kat met kattenbak

Als u vermoedt dat uw kat de kattenbak als een veilige schuilplaats gebruikt, probeer dan een nieuwe plek voor hem te maken, gevuld met zijn benodigdheden en vertrouwde dingen.

Zoals we kunnen zien, zijn er veel verschillende redenen waarom uw kat zich in de kattenbak kan verstoppen. De belangrijkste tekenen om op te letten zijn of je kat onwel of in nood is. Rondscharrelen in het nest, wanhopig proberen te plassen of slechts kleine hoeveelheden urine produceren, is een teken dat uw kat dringend veterinaire aandacht nodig heeft. Overvloedige diarree of moeite hebben om te poepen kunnen ook tekenen zijn die professionele hulp vereisen.

Als uw kat normale badkamerbewegingen passeert, een goede eetlust heeft en geen tekenen van een slechte gezondheid heeft, kan zijn liefde voor de kattenbak meer gedragsmatig zijn. Zorg ervoor dat het strooiseltype consistent wordt gehouden en houd de bak zo schoon mogelijk. Het verstrekken van meer dan één kattenbak per kat is ook een goed idee, zodat er geen concurrentie is voor deze bron. Misschien wilt u een aantal verschillende soorten kattenbakken proberen.

Angstige katten die zich in hun kattenbak verstoppen, kunnen baat hebben bij kalmerende feromoonverspreiders en een ‘veilige zone’ die voor hen is opgezet met al hun belangrijkste middelen: bed, voedsel en water, een kattenbak en wat speelgoed. Geef veel geruststelling en veilige plaatsen voor hen om zich te verstoppen.

Lees ook: 5 Beste hoogzijdige kattenbakken voor rommelige katten

Veelgestelde vragen

Waarom zit mijn kat lang in de kattenbak?

Te veel tijd doorbrengen in de kattenbak kan een teken zijn dat uw kat urine- of gastro-intestinale problemen heeft en mogelijk veterinaire aandacht nodig heeft. Als alternatief kunnen ze de kattenbak gebruiken als schuilplaats of hun territorium opnieuw bevestigen

Waarom slaapt mijn kat ineens in het nestje doos?

Angstige katten kunnen hun kattenbak beschouwen als de veiligste plek om te slapen. Oudere katten kunnen moeite hebben om in en uit de lade te komen en ervoor kiezen om erin te rusten. Kittens leren nog steeds over waar ze een goede plek kunnen vinden om te snoozen!

Is het normaal dat katten in hun kattenbak liggen?

Nee, dit is niet normaal omdat katten meestal erg schoon zijn. Er is meestal een onderliggende gedrags- of medische oorzaak die moet worden onderzocht.