Lilac Ragdoll Cat – Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s!)

Ragdoll katten zijn een populair groot kattenras dat bekend staat om zijn zachte manier en sterke, compacte bouw. Dit ras heeft prachtige blauwe ogen, maar het komt in zes erkende kleuren en drie vachtpatronen.

Een van de mooiste kleuren van het Ragdoll-ras is lila, dat meer lijkt op een grijs dan op een echt paars of blauw. Dit is een erkend vachttype in het ras, dus lila Ragdoll-katten voldoen aan de standaard van het ras.

divider-catclaw1De vroegste records van lila ragdoll-katten in de geschiedenis

Ragdoll-katten bestaan pas sinds de jaren 1960 als ras, dus ze zijn een relatief jong ras. Ann Baker, een Perzische kattenfokker in Californië, fokte een grote witte kat, die qua uiterlijk leek op een Angora, met andere katten die ze bezat of zwerfkatten die ze opnam. Ragdolls worden soms ‘dochters van Josephine’ genoemd, wat verwijst naar de oorspronkelijke kat die Ann fokte, de grote witte kat die ze Josephine noemde.

Sinds de oorspronkelijke rasstandaard is lila een geaccepteerde kleur binnen het Ragdoll-ras. Lila wordt beschouwd als een ijzige grijze kleur, volgens de rasstandaard. Lila is te vinden in lila punt, lila lynx punt, lila-crème punt, en lila-crème lynx punt.

Lila Ragdoll
Afbeelding Credit: Imaan Ahmad, Shutterstock

Hoe Lilac Ragdoll Cats populair werden

Toen Ann Baker de eerste Ragdoll-katten fokte, was ze verliefd op het liefdevolle en attente temperament van het nageslacht. Vanwege het succes van de fokkerij bleef ze Josephine fokken en breidde ze uiteindelijk haar fokkerij uit om een ras te ontwikkelen.

Gedurende deze tijd begonnen andere mensen ook Ragdolls te fokken, wat uiteindelijk resulteerde in een volledig gevormd kattenras. Lila Ragdoll katten zijn een van de vele populaire kleuren binnen het ontwikkelde Ragdoll ras. De schoonheid en het unieke karakter van deze vachtkleur maken de lila vachtkleur populair bij veel liefhebbers.

Formele erkenning van Lila Ragdoll Katten

Vanaf het moment dat Josephine haar eerste nestje vroege Ragdoll-kittens had tot het moment dat het ras werd geaccepteerd als een geregistreerd ras bij CFA en TICA, gingen er slechts een paar jaar voorbij. Ann Baker begon ragdolls te fokken in de vroege jaren 1960 en in 1966 werd het ras geregistreerd. Lila is een geaccepteerde kleur vanaf het begin van de registratie van het ras.

Er zijn meerdere rassen die lila als kleur accepteren binnen hun rasstandaarden, maar het is een enigszins beperkte lijst in vergelijking met het grote aantal geregistreerde kattenrassen. Lila wordt ook gevonden in de Himalaya, Siamees, Birmees, American Curl, Lykoi, Oosters, Perzisch, Balinees en zelfs de Bengalen. Lila is geen al te veel voorkomende vachtkleur bij zwerfkatten, zoals algemene binnenlandse kortharen en binnenlandse langharen.

Katten met voorouders van een van de rassen waarin lila voorkomt, kunnen echter de vachtkleur vertonen. Het zou zeker spannend zijn om een lila zwerfkat tegen te komen, maar het is een relatief onwaarschijnlijk scenario. Je moet echter niet te veel moeite doen om een lila Ragdoll-kat te vinden.

Lila Ragdoll
Afbeelding Credit: Cath5, Shutterstock

kattenpootverdelerTop 3 unieke feiten over lila ragdoll katten

1. Lila is slechts een van de zes kleuren die voldoen aan de Ragdoll-rasstandaard

Deze kleuren omvatten ook chocolade, crème, zeehond, blauw en rood. Er zijn meerdere combinaties van kleuren en patronen waarin het Ragdoll-ras te vinden is.

thematische pauze

2. Ragdoll katten vinden het meestal leuk om vastgehouden te worden

Hun naam komt van hun neiging om te ontspannen wanneer ze worden vastgehouden of slap te worden als een ragdoll. Dit gedrag is zeer in lijn met het cool-as-a-cucumber temperament van het ras.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock
thematische pauze

3. Ragdolls worden meestal donkerder met de leeftijd

Vergoedingen voor donkere kleuringen worden in de standaard van het ras geschreven. Dit omvat lila, dat kan verschuiven naar een donkerdere roze-grijze tint.

ragdoll kat die in de zomer ontspannen in de tuin ligt
Image Credit: absolutimages, Shutterstock

3 kattenverdelerZijn Lilac Ragdoll Katten Goede Huisdieren?

Ragdoll-katten van alle kleuren zijn uitstekende huisdieren, vooral voor mensen die de voorkeur geven aan katten die socialer en hondachtiger zijn in hun temperament. Deze katten houden meestal van mensen van alle leeftijden, inclusief vreemden, en ze zijn zelden het type kat om te schrikken en zich te verstoppen onder een bed of bank wanneer de deurbel gaat. Het nadeel van Ragdoll-katten is dat hun vacht regelmatig moet worden geborsteld om te onderhouden.

Scheidingslijn-catclaw1Conclusie

Lila Ragdoll katten werpen een opvallende verschijning, dankzij hun unieke kleuring en grote Ragdoll frame. Deze vachtkleur is een geaccepteerd onderdeel van de Ragdoll-rasstandaard, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u een verantwoorde fokker vindt als u op zoek bent naar een lila Ragdoll. Fokkers die fokken op kleurresultaten zonder gezondheidstests en de juiste kennis creëren vaak ongezonde katten die het ras verergeren in plaats van het te verbeteren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock