Hoe een kat aan een konijn te introduceren (5 bewezen tips)

Laten we snijden in de konijnenjacht. Konijnen en katten kunnen beste vrienden zijn. Maar hoe gaan we in hemelsnaam van roofdier en prooi naar BFF’s?

De oplossing is eenvoudig, maar soms eenvoudig uit te voeren. Je moet de twee dieren kunstig langzaam introduceren. Gelukkig zijn de stappen voor het trainen van een kat en konijn ongeveer hetzelfde als bij twee dieren.

Hieronder staan onze beste tips om je te helpen de bal aan het rollen te krijgen.

divider-catclaw1Voor de introductie

Voordat je je konijn door de woonkamer laat huppelen, is er iets dat je eerst moet doen: zorg ervoor dat de dieren comfortabel zijne om je heen. Vrij eenvoudig, maar eigenaren van gezelschapsdieren missen vaak deze cruciale stap.

De waarheid is dat konijnen prooien zijn en katten jagers. Beide dieren zullen roofdier- en prooigedrag vertonen wanneer ze elkaar voor het eerst zien. Maar wanneer je konijn en kat je vertrouwen, zullen ze elkaar eerder vertrouwen als je in de kamer bent en over het algemeen meer ontspannen zijn. Bovendien, als de introductie misgaat, kun je de dieren veel beter met elkaar wringen omdat je weet hoe je ermee om moet gaan.

Je konijn moet zich ontspannen voelen in jouw aanwezigheid zonder zich te hoeven verstoppen. Evenzo moet uw kat genieten van uw gezelschap in plaats van van u weg te rennen zodra u door de deur walst. Bouw eerst een relatie op met je konijn en kat, daarna kun je je concentreren op het introduceren van de twee huisdieren.

Kat en Konijn
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

garen ball dividerDe 5 stappen om een kat kennis te laten maken met een konijn

1. Begin met geuruitwisseling

Dieren communiceren via geur, dus een geuruitwisseling begint altijd op de juiste voet. Een geuruitwisseling betekent dat je je kat iets aanbiedt dat bedekt is met de geur van het konijn en vice versa. Het is alsof twee mensen achter gesloten deuren praten. Je konijn kan je kat niet zien en je kat kan je konijn niet zien, maar de twee leren elkaar kennen op hun voorwaarden.

Je kunt alles aanbieden zolang het veilig is, zoals een favoriet speelgoed of een deken. Een andere optie is een stuk doek op de rug van je konijn wrijven en vervolgens de stof op je kat wrijven. Doe hetzelfde met je kat.

Kat en Konijn
Afbeelding Credit: Olga Smalina SL, Shutterstock
thematische pauze

2. Vind een rustige en neutrale ruimte

De ruimte die u kiest, heeft een dramatische invloed op het succes van de meet-n-greet. Zorg voor voldoende open ruimte en verlichting. Wanneer het tijd is voor face-to-face introducties, kies dan een gebied dat vrij is van lawaai en voetverkeer.

Konijnen zijn territoriaal en kunnen agressief worden als een kat hun domein betreedt, dus kies een ruimte die noch uw kat noch konijn vaak bezoekt.

thematische pauze

3. Beveilig het konijn in een behuizing

De eerste meet and greet moet alleen voor visuele introductie zijn. Je weet nooit wat er kan gebeuren, dus het is het beste om voorzichtig te zijn en je konijn in een verblijf te houden.

Het verblijf kan elke geblokkeerde ruimte zijn waar de kat en het konijn elkaar nog kunnen zien. Zorg voor een veilig verstophoekje voor je konijn als het in veiligheid wil komen.

Stel dat er geen vluchtreactie van het konijn of stalkengedrag van de kat is. In dat geval kun je de twee dieren dichter bij elkaar laten komen. Houd een beschermende barrière tussen de twee huisdieren als een roofdier-prooisituatie begint.

klein konijn in een kooi
Image Credit: photosforyou, Pixabay
thematische pauze

4. Bied traktaties aan tijdens de introductie

U kunt traktaties aanbieden aan uw kat en konijn om de introductie leuk en stressvrij te houden. De traktatie moet iets lekkers en verleidelijks zijn dat je kat meestal niet eet. Bied je konijnen ook wat lekkers aan, zoals vers gras of paardenbloemen.

thematische pauze

5. Let op tekenen van stress

Het observeren van tekenen van stress is het belangrijkste onderdeel van eerste kennismakingen met elk dier. Je zult verbeteren naarmate je je konijn beter leert kennen, maar enkele veel voorkomende tekenen van stress zijn:

  • Afgeplatte oren tegen het lichaam
  • Gespannen, gehurkte positie
  • Geen neustrekkingen
  • Wegrennen
  • Gebons
  • Grommend
  • Rechtop zitten en graven met de voorpoten
  • Hun voortanden laten zien

Je konijn zal tijdens de eerste kennismaking minstens één van deze tekenen vertonen, maar maak je niet te veel zorgen. Na verloop van tijd zullen deze tekenen afnemen. Het onderduikhoekje wilik zorg voor een veilige ruimte zodat je konijn kan decomprimeren.

Konijn met platte oren

Kattenkogelverdeler 1Is één introductie genoeg?

Hier komen mensen in de problemen. Ze willen wanhopig dat hun kat en konijn beste vrienden worden en uiteindelijk de introductie overhaasten. Of ze doen maar één meet-n-greet. Met roofdier-prooirelaties moet je in het begin verschillende vergaderingen plannen. Katten en konijnen zullen niet meteen beste vrienden worden. Dierlijke relaties hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen, vooral roofdier-prooi vriendschappen. Katten moeten leren hun jachtinstinct te overwinnen en konijnen moeten leren kalm te blijven in de aanwezigheid van een jager. Dat is niet eenvoudig, dus geef het de tijd en je zult uiteindelijk resultaten zien.

Kat en Konijn
Afbeelding Credit: Sharomka, Shutterstock

divider-catclaw1Conclusie

Kunnen konijnen en katten beste vrienden zijn? Absoluut! Zolang we ze maar de tijd geven om een relatie te koesteren. Dat betekent niet dat je kat en konijn beste vrienden zullen zijn, maar het resultaat is veel beter als je de dieren goed introduceert. Probeer het eens en kijk wat er gebeurt. Doe dat natuurlijk alleen als je toezicht houdt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sharomka, Shutterstock