Hoeveel werpen Ragdoll-katten af? Wat u moet weten!

De Ragdoll kat is een mooi en uniek kattenras, met zijn lange vacht en unieke vachtpatronen. Als je op zoek bent naar een nieuwe kattenmaatje dat opvalt, is de Ragdoll zeker een geweldige optie. Maar werpen deze prachtige harige katten veel? Ja, de Ragdoll is een bijzonder hoog afstotend ras, dus het is belangrijk om te begrijpen hoe je goed voor hun prachtige en dichte vachten kunt zorgen. Ze hebben regelmatige verzorging nodig om hun vacht gezond te houden en matten te voorkomen.

3 katten gezichtsverdeler

Ragdoll Katten en Verharing

Ragdolls staan bekend om hun lange, dichte vacht – en het feit dat ze aanzienlijk meer verharen dan sommige andere rassen. Dit is grotendeels te wijten aan hun gemengde erfgoed: Ragdolls werden eigenlijk gefokt met Perzische en Siamese kittens om een nieuw ras te creëren, en een deel van dat Perzische erfgoed omvat een dikke, lange vacht.

Als je niet gewend bent aan een kat met veel verharing, helpt het om precies te begrijpen waar je aan begint met een Ragdoll. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het afstoten (en de puinhoop) van een Ragdoll te minimaliseren. Zorg er eerst voor dat je je Ragdoll regelmatig borstelt, minstens één keer per week met een goede borstel. Dit helpt matten, huidproblemen en knopen te voorkomen. Ze hebben ook minstens één keer per maand verzorging nodig met een speciale verzorgingshake.

Van ragdolls is ook bekend dat ze gevoelig zijn voor bepaalde soorten tondeuses, dus misschien wilt u een trimmer vinden die de behoeften van uw kat begrijpt. Houd er ten slotte rekening mee dat Ragdolls bekend staan als bijzonder gevoelig voor water, dus misschien wilt u voorkomen dat u uw kat te vaak in bad doet – elke 5-6 weken zou voldoende moeten zijn.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Poets- en kamtips

Begin bij het poetsen van je Ragdoll bij het hoofd en werk je een weg door het lichaam. Zorg ervoor dat je langzaam gaat, zodat je je kat niet bang maakt of pijn doet. Je zult de vacht van je Ragdoll willen borstelen in de richting waarin deze groeit. Gebruik vervolgens een kam om door de vacht te gaan en zorg ervoor dat u eventuele matten of klitten verwijdert.

Als je matten vindt, gebruik dan voorzichtig je vingers om ze los te maken (en indien nodig een scheermes te verzorgen) en gebruik vervolgens de kam om ze te verwijderen. Nogmaals, pas op dat je je kat geen pijn doet terwijl je dit doet en neem de tijd. Naast het regelmatig borstelen en kammen van je Ragdoll, moet je ook de vacht van je kat controleren op vlooien. Dit is vooral belangrijk als u in een gebied woont waar vlooien een probleem zijn.

vrouw kamt ragdoll kat
Afbeelding credit: VeronArt16, Shutterstock

Je Ragdoll-kat baden

Zoals we hierboven vermeldden, zijn Ragdolls bijzonder gevoelig voor water en daarom vermijden veel eigenaren het baden van hun katten volledig en brengen ze in plaats daarvan naar een trimmer. Als je echter besluit om je Ragdoll te wassen, gebruik dan mild, warm water. En zorg ervoor dat je een zeer milde shampoo gebruikt, omdat een sterkere shampoo de huid van een Ragdoll kan irriteren.

Misschien wilt u zelfs overwegen om in plaats daarvan een hypo-allergene kattenshampoo te gebruiken. Gebruik ook een zeer zachte wastechniek en voorkom dat je water in de oren of ogen van je Ragdoll krijgt. Laat de vacht van je Ragdoll aan de lucht drogen en borstel hem vervolgens voorzichtig uit, waarbij je goed op de staart, achterpoten en buik let.

badende kat
Afbeelding Credit: ilmarinfoto, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Dus ja, Ragdoll-katten hebben de neiging om veel te verharen, iets dat omslachtig kan zijn als je nog nooit een hooguitstotend kattenras hebt gehad. Met wekelijks borstelen en maandelijks harken, kunt u echter de huidschilfers onder controle houden en voorkomen dat uw huis een broeinest van bont wordt. Je moet ook de huid en vacht van je kat gezond houden en vrij van veelvoorkomende problemen zoals vlooien, droogheid, kaalheid en matten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock