National Heartworm Awareness Month – Hoe en wanneer wordt het gevierd?

National Heartworm Awareness Month is een kans om meer te weten te komen over deze te voorkomen ziekte en wat je kunt doen om je harige vriend ertegen te beschermen. National Heartworm Awareness Month is in april en het is het perfecte moment om jezelf te informeren over hartwormen. Hartwormziekte is een verwoestende aandoening die zowel honden als katten kan treffen, hoewel het veel vaker voorkomt bij honden. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasitaire worm die het hart en de longen binnendringt en ernstige schade en mogelijk de dood veroorzaakt.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is hartwormziekte precies? Is het te genezen?

Hartwormziekte is een ernstige aandoening die hartaandoeningen, longaandoeningen en andere schade aan het hoofdorgaan kan veroorzaken. Het treft voornamelijk honden, katten en andere zoogdieren. Dirofilaria immitis, een parasitaire worm, is verantwoordelijk voor de ziekte. De muggenbeet verspreidt de wormen. Een milde aanhoudende hoest, terughoudendheid of verminderde eetlust, vermoeidheid en gewichtsverlies zijn allemaal tekenen van hartwormziekte. De ziekte kan leiden tot hartfalen bij huisdieren en gezwollen buiken als gevolg van overmatig vocht.

Helaas is er geen remedie voor hartwormziekte, maar het kan met succes worden behandeld als het vroeg wordt gevangen. Daarom is het zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen van de ziekte, waaronder hoesten, lethargie, gewichtsverlies en ademhalingsmoeilijkheden.

kat en hond samen op de bank
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Waarom is National Heartworm Awareness Month belangrijk?

National Heartworm Awareness Month is belangrijk omdat het het bewustzijn verhoogt over een vermijdbare ziekte die dodelijk kan zijn voor katten en honden. Met vroege detectie en behandeling is hartwormziekte beheersbaar, maar als het onopgemerkt blijft, kan het fataal zijn. Door de tekenen en symptomen van de ziekte te leren kennen en met een dierenarts te praten over preventieopties, kunnen eigenaren van gezelschapsdieren helpen hun katten en honden jarenlang gezond en gelukkig te houden.

Hoe kan ik de National Heartworm Awareness Month vieren?

Er zijn een aantal manieren om het te vieren. U kunt bijvoorbeeld beginnen met meer te leren over de ziekte en met uw dierenarts te praten over preventieopties. U kunt ook andere hondenbezitters informeren over het belang van hartwormpreventie. Ten slotte kunt u een donatie doen aan een organisatie (zoals The Heartworm Society) die werkt aan het vergroten van het bewustzijn over hartwormziekte en helpt bij het financieren van onderzoek om een remedie te vinden.

Wat zijn enkele manieren om hartwormziekte bij uw huisdier te voorkomen?

Sommige manieren om hartwormziekte bij uw huisdier te voorkomen, zijn het gebruik van een maandelijkse hartwormpreventieve medicatie en het jaarlijks laten testen van uw huisdier op de ziekte. U kunt ook het risico van uw huisdier verminderen door ze op de hoogte te houden van hun vaccinaties en ze uit de buurt te houden van gebieden waar geïnfecteerde muggen aanwezig kunnen zijn.

dierenarts controle hond en kat
Image Credit: Miljard foto’s, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

National Heartworm Awareness Month is een belangrijk moment om jezelf te informeren over een ziekte die elk jaar miljoenen honden en katten treft. Door de risico’s te begrijpen en stappen te ondernemen om hartworminfectie te voorkomen, kunt u uw huisdier jarenlang gezond en gelukkig houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: v-svirido, Shutterstock