Kunnen vrouwelijke katten goed met elkaar opschieten?

Abessijnse kittens spelen

Een van de grote beslissingen die katteneigenaren moeten nemen, is welk geslacht van de kat ze moeten kiezen. Als ze besluiten dat ze meer dan één kat willen (wat veel voordelen heeft), moeten ze vervolgens beslissen of een mannelijke of een vrouwelijke metgezel beter zou zijn. Dit is een lastige beslissing en veel hangt af van de individuele katten en hun achtergrond.

Snel overzicht

01

Katten zijn erg territoriaal, dus als je een enkele kat in je huishouden hebt, kunnen ze van streek raken als je een andere kat binnenbrengt.

02

Katten van hetzelfde geslacht kunnen meer geneigd zijn om te vechten om dominantie te vestigen, vooral als ze niet worden gesteriliseerd of gecastreerd.

03

Het is mogelijk om twee volwassen poezen te introduceren, maar ze zullen veel tijd en ruimte nodig hebben om elkaar langzaam te leren kennen.

Is het beter om twee vrouwelijke katten te hebben of een mannetje en een vrouwtje? Lees verder om te ontdekken of vrouwelijke katten met elkaar overweg kunnen en hoe ze vrede kunnen bevorderen in huishoudens met meerdere katten.

Heeft je kat een vriendin nodig?

Twee vrouwelijke katten die samen opgroeien, kunnen het meestal goed met elkaar vinden als volwassenen.

Vrouwelijke katten worden koninginnen genoemd en ze doen deze koninklijke naam zeker eer aan. Katten houden ervan om een hiërarchie in hun leefomgeving vast te stellen. Het is belangrijk voor hen om te weten wie de ’topkat’ is. Als er een andere koningin in het huishouden wordt geïntroduceerd, kan dit zeker haar neus uit de joint halen! Sommige vrouwelijke katten kunnen heel goed overweg met een andere koningin, maar anderen misschien niet en het kan veel wrijving veroorzaken.

Dit hangt wel af van wat je kat in het verleden heeft meegemaakt en of hij goed gesocialiseerd is met andere katten. Katten leven wel in grotere groepen in het wild. Ze hebben een hechte gemeenschap en behandelen elk lid als familie, dus historisch gezien zijn ze klaar om in een sociale omgeving te leven. De problemen ontstaan wanneer je kat de enige kat in het huishouden is geweest en je ineens een ander vrouwtje introduceert.

Als je twee nestgenoten hebt die allebei zijn of tegelijkertijd twee jonge kittens krijgen, is de kans groot dat ze het goed met elkaar kunnen vinden omdat ze samen opgroeien en gewend zijn aan elkaars geur. Er is geen verstoring van hun routine of invasie van hun privéruimte wanneer ze samen beginnen, dus ze gaan bijna altijd zwemmen.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Waarom zouden twee vrouwen niet met elkaar opschieten?

Sommige katten kunnen in harmonie samenleven, maar dit is sterk afhankelijk van de individuele persoonlijkheden van de katten.

Er zijn een paar redenen waarom vrouwelijke katten misschien niet met elkaar overweg kunnen in hetzelfde huis. Als een of beide katten niet goed gesocialiseerd waren met andere katten en / of andere huisdieren, zullen ze een afwezigheid van positieve associaties met andere wezens hebben gehad en reageren ze vaak slecht op nieuwkomers omdat ze het gevoel hebben dat hun territorium wordt binnengevallen.

Alleenstaande volwassen katten hebben hun ruimte nog nooit eerder hoeven delen en het kan verwarrend zijn en ervoor zorgen dat ze zich defensief of agressief gedragen. Dit komt omdat ze zich bedreigd zullen voelen door de andere kat. Ze zullen anders ruiken en alle objecten en mensen in het huis ook anders laten ruiken.

Katten houden ervan om alles in hun omgeving te ruiken, dus als er twee katten aanwezig zijn, zullen ze over veel dingen concurreren om hun eigen geur te wrijven en te “claimen” als hun eigen geur. Ze doen dit zelfs met ons mensen! Het kan erg competitief worden en kan een enorme stressfactor zijn voor de katten.

Stel je voor dat je naar je favoriete mens gaat om de geur van je nieuwe vijand te vinden – yuck! Als je twee niet-verwante mannelijke of vrouwelijke katten hebt, hebben ze in het begin meestal moeite om harmonie in huis te vestigen.

Een andere reden kan gewoon een verschil in persoonlijkheid zijn. Het temperament van uw kat zal bepalen hoe meegaand ze zijn tegenover andere katten. Een timide kat zal waarschijnlijk worden gepest door een meer commanderende kat, omdat ze hun dominantie willen laten gelden.

Lees ook: Hoe te vertellen welke kat dominant is

Koninginnen van verschillende leeftijden zullen verschillende energieniveaus hebben en vreugde hebben in verschillende dingen. Sommige dingen lijken misschien meer dan opwindend voor de ene kat en alledaags en saai voor een andere. Soms veroorzaakt dit een botsing met katten, omdat de ene kat erg moe en gefrustreerd raakt met de andere kat en ze uiteindelijk berispt of uithaalt.

Sommige katten kunnen in het begin goed met elkaar opschieten, maar dan gebeurt er iets waardoor ze de andere kat associëren met iets negatiefs. Als een kat bijvoorbeeld de dierenarts bezoekt voor een operatie, als de andere kat een hekel heeft aan de dierenarts wanneer ze herenigd zijn en de kat naar de dierenarts ruikt, kan de andere kat sissen en naar de kat spugen omdat ze die geur associëren met slechte dingen.

Sterilisatie en castratie kunnen ook een effect hebben op een groepsdynamiek. Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, hebben veel minder last van territoriale agressie. Niet-betaalde vrouwtjes kunnen minder goed met elkaar opschieten vanwege de druk van de concurrentie om een partner te vinden.

Het steriliseren van beide katten zal helpen. Gesteriliseerde vrouwtjes zullen niet zo geïnteresseerd zijn in het vechten voor de dominante plek. Wanneer katten worden gefixeerd, worden ze niet blootgesteld aan de effecten van circulerende geslachtshormonen, hoewel dit relevanter is voor mannelijke katten dan voor vrouwtjes.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Een koningin die onlangs is bevallen, zal niet vriendelijk zijn voor andere vrouwelijke katten, zelfs als ze eerder met elkaar konden opschieten. Dit type agressie wordt maternale agressie genoemd. Een postpartumkoningin kan verschillende tekenen van agressie vertonen, waaronder grommen of proberen te bijten of naar de andere kat te slaan.

Dit verdwijnt meestal wanneer de kittens de moeder verlaten, maar het wordt aanbevolen om de moeder te steriliseren als ze tekenen van agressie vertoont, zodat ze geen slechte eigenschappen doorgeeft aan haar toekomstige nakomelingen.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

Hoe introduceer je twee vrouwelijke katten

Allereerst moet je de omgeving voorbereiden voordat je er zelfs maar aan denkt om een andere koningin door de deur te laten. Hier is een kleine vergelijking voor jou (en maak je geen zorgen als wiskunde niet je sterke punt is, het is vrij eenvoudig): aantal katten = aantal bronnen.

Dit is een goede regel om naar te leven in multicast-huishoudens. Dus eigenlijk als je van plan bent om twee katten te hebben, heb je twee bedden, drie kattenbakken nodig (één voor elke kat, plus nog een), twee waterbakken, twee voerbakken, twee krabpalen en twee van elk speelgoed. Je krijgt de drift.

Vervolgens moet je deze middelen strategisch door het huis verspreiden, zodat elke kat in volledige solidariteit kan eten, slapen, krabben, plassen en poepen, met alle privacy die ze nodig hebben. Zorg er ook voor dat je de voerbak van de ene kat niet in de buurt van de kattenbak van de andere kat zet.

Ten tweede kun je zoiets als een Feliway-diffuser of een soortgelijk alternatief gebruiken. Dit is een plug-in product dat een geur afgeeft die de feromonen nabootst die door een zogende koningin worden vrijgegeven om haar kittens te kalmeren en gerust te stellen wanneer ze aan het voeden zijn.

Ten derde, doe het heel rustig aan. Wanneer u de nieuwe kat mee naar huis neemt, sluit u hem in eerste instantie op in één kamer weg van de andere kat. Laat de katten geuren uitwisselen door een deken van elke kat in het bed van de andere kat te leggen, zodat ze het kunnen opsnuiven en gewend raken aan de nieuwe geur van de andere kat. Wissel na een paar dagen voerbakken tussen katten. (Dit is veilig om te doen, tenzij een van uw katten ziek is of een speciaal dieet volgt – sla in dat geval deze stap over.)

Wanneer ze blij lijken met de nieuwe geur, laat ze elkaar dan zien. Het is het beste om in eerste instantie nog steeds een fysieke barrière tussen hen te hebben, voor het geval een van hen uithaalt en de andere verwondt. Een van hen in de kattenbak laten of ze elkaar laten zien door een babyhekje of hordeur zijn goede opties.

Lees ook: Hoe nieuwe katten in een huis te introduceren

Laat de katten geleidelijk steeds dichterbij komen totdat ze dichtbij genoeg zijn voor fysiek contact. Houd altijd toezicht op hen en als een van beide katten tekenen van agressie of angst vertoont, scheid ze dan opnieuw en ga terug naar een podium. Het kan vele maanden duren voordat de twee katten elkaar accepteren. Het is belangrijk om dingen niet te forceren en ze in hun eigen tempo te laten gaan.

Tot slot, scheld je kat niet uit als hij tekenen van conflict vertoont. Dit voegt alleen maar meer stress toe aan een toch al stressvolle situatie. Zorg ervoor dat beide katten een paar plaatsen hebben waar ze onmiddellijk naartoe kunnen ontsnappen. Controleer het gedrag van beide katten, op zoek naar veranderingen in hun eetlust, verzorging en hun toiletgewoonten, omdat deze allemaal een indicator kunnen zijn van een extreem gestreste kat.

Als u niet het gevoel heeft dat u ergens komt, kunt u advies inwinnen bij uw dierenarts of een veterinaire gedragsdeskundige voor begeleiding. Het is belangrijk om onderliggende medische problemen uit te sluiten, omdat dit het gedrag van de kat zal beïnvloeden.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

Vrouwelijke katten: laatste gedachten

Groep van vier kleine kittens spelen op straat

De beste tijd om katten van elk geslacht te introduceren is tijdens de kittentijd, omdat de kans groot is dat ze als volwassenen met elkaar overweg kunnen.

Poezen kunnen en kunnen goed met elkaar opschieten, al is het erg afhankelijk van een paar belangrijke zaken. Nestgenoten kunnen over het algemeen goed met elkaar opschieten, of twee kittens uit afzonderlijke nesten als ze heel jong worden geïntroduceerd. Gesteriliseerde vrouwtjes worden meestal beter lang dan twee niet-betaalde vrouwtjes. Twee volwassen vrouwtjes kunnen in harmonie samenleven, op voorwaarde dat ze op de juiste manier worden geïntroduceerd en hun eigen hiërarchie mogen vaststellen.

Het hangt ook af van hun eerdere ervaringen met othaar katten. Als de ene kat een dominantere kat is en de andere onderdanig, kan de dynamiek veranderen. Het is van vitaal belang dat beide katten hun eigen ruimte hebben waar ze zich in kunnen terugtrekken als ze het nodig hebben. Als je deze gids volgt en geduld hebt, is de kans groot dat je twee vrouwelijke katten gelukkig samen kunt laten leven.

Lees ook: Worden katten eenzaam zonder andere katten?

Veelgestelde vragen

Zijn twee poezen goed samen?

Het introduceren van twee volwassen vrouwelijke katten is niet zonder uitdagingen. Het hangt echter wel af van de individuen. Als je een volwassen vrouwtje hebt, is het mogelijk om een ander vrouwtje te introduceren, maar het zal een langdurig proces zijn omdat je ze veel tijd en ruimte moet geven om elkaar langzaam te leren kennen. Het zal een soepelere overgang zijn als beide katten ook worden gecastreerd.

Is het beter om 2 vrouwelijke katten te hebben of 1 van elk?

Katten van hetzelfde geslacht zijn misschien meer geneigd om te vechten om dominantie te vestigen. Op voorwaarde dat je de twee katten goed introduceert, maakt het geslacht echter niet al te veel verschil, vooral als de katten zijn gecastreerd. Twee nestgenoten zijn ideaal.

Leven vrouwelijke katten graag samen?

In het wild hebben katten de neiging om in grote groepen te leven. Ze wonen meestal bij hun familieleden. Vrouwelijke katten helpen elkaar met hun jongen, dus ze profiteren enorm van het leven in sociale groepen.