Leonardo Kattenvoer Review

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

We hebben Leonardo Food beoordeeld op ingrediëntkwaliteit, geschiktheid voor soorten, terugroepacties en meer. Lees onze Leonardo Cat Food-recensie om te leren hoe dit merk zich opstapelt.

De We’re All About Cats-standaard – Beoordeel Leonardo-kattenvoer op wat belangrijk is

We hebben het merk beoordeeld op zes belangrijke criteria voor kwaliteit. Hier is hoe het scoort in elk van deze zes cruciale gebieden.

Waarderingen

 • Geschikt voor soorten – 7/10
 • Kwaliteit van ingrediënten – 8/10
 • Productvariëteit – 8/10
 • Prijs– 6/10
 • Klantervaring – 9/10
 • Herinner geschiedenis – 9/10

Algemene score: 7.8/10

In totaal geven we Leonardo-voedsel een 47 uit 60-beoordeling of een B + -cijfer.

OPMERKING: Deze beoordelingen zijn gebaseerd op een diepgaande verkenning van het merk en het lezen van tientallen klantrecensies. We kunnen het kattenvoer niet persoonlijk testen, aangezien Leonardo een merk is dat in Duitsland is gevestigd.

Over Leonardo Cat Food

Leonardo is een Duits familiebedrijf in kattenvoer dat werd opgericht in 1963. Dit bedrijf staat bekend om hun unieke Thermal-Mix-Procedure die stoomdruk gebruikt in plaats van mechanische wrijving om hun droge voedingsmiddelen te bereiden. Leonardo beweert dat dit proces niet alleen zachter is voor de ingrediënten, maar ook beter is voor het milieu.

Het bedrijf wordt momenteel vertegenwoordigd door Dr. Jürgen Wigger en zijn zus, Ulrike Petershagen. Zij zijn de tweede generatie die het familiebedrijf runt. Net als hun voorgangers houden ze aloude tradities in hun eigen familie en in het runnen van het familiebedrijf.

Inkoop en productie

Leonardo kattenvoer wordt geformuleerd door een team van voedingsdeskundigen en dierenartsen, hoewel de merkwebsite geen specifieke informatie geeft over wie ze zijn. Ze geven echter veel informatie over hoe hun producten worden gemaakt.

In tegenstelling tot veel commerciële kattenvoerbedrijven die extrusie gebruiken om hun droogvoer te produceren, heeft Leonardo hun eigen techniek ontwikkeld: de Thermal-Mix-Procedure.

Zoals geldt voor traditioneel kattenvoer, begint het proces met de verse ingrediënten die worden gemengd. Van daaruit wordt het echter zachtjes gestoomd en gevormd tot hapklare stukken zonder het gebruik van mechanische wrijving. Het voedsel wordt vervolgens twee keer voorzichtig gedroogd – buiten dan binnen – om het vers te houden zonder het gebruik van conserveermiddelen. Ten slotte is het voedsel bedekt met olie voor smaak.

Leonardo kattenvoer wordt geproduceerd op een eigen productielocatie in de regio Münsterland in Duitsland. Ze gebruiken vers vlees in zowel hun droge als natte voedingsmiddelen, afkomstig van lokale leveranciers.

Geschiedenis herinneren

Voor zover wij weten, heeft Leonardo nog nooit een product recall gehad. Het is belangrijk om te erkennen dat Europese huisdiervoedingsbedrijven niet worden gereguleerd door de FDA. Ze worden echter gehouden aan de normen die zijn vastgesteld door lokale bestuursorganen, waaronder de European Pet Food Industry Federation (FEDIAF), het handelsorgaan dat de Europese huisdiervoedingsindustrie vertegenwoordigt.

Wat voor soort kattenvoer biedt Leonardo aan?

Leonardo biedt een verscheidenheid aan vochtig en droog kattenvoer. Hun recepten zijn geformuleerd om de vitaliteit, gezondheid en levensverwachting van katten te ondersteunen, dus ze zijn ontworpen rond een holistisch voedingsconcept.

Als het gaat om hun vochtige voedselproducten, biedt Leonardo zowel ingeblikt voedsel als zakjes. Ze bieden formules voor zowel volwassen katten als kittens, allemaal gemaakt met premium dierlijke eiwitten zoals rundvlees, konijn en eend. De Drink-lijn van aanvullende voedselzakjes helpt katten aan te moedigen meer water te drinken.

Leonardo droge voedingsmiddelen zijn onderverdeeld in drie productlijnen:

 • Klassiek
 • Vers vlees
 • Graanvrij

Naast traditionele formules voor kattenvoer voor volwassenen, biedt Leonardo recepten voor kittens en “lichte” recepten om een gezond gewicht te ondersteunen.

Wat vinden klanten van Leonardo Food?

Omdat Leonardo in Duitsland woont, kon ik zelf geen monsters van het eten bestellen. Dit maakt het des te belangrijker om klantrecensies voor het merk te lezen. Nogmaals, ik had echter moeite met het vinden van onafhankelijke beoordelingen van hun producten.

Leonardo stelt klanten in staat om beoordelingen achter te laten op hun website, maar het is niet verwonderlijk dat de meeste van hen in het Duits zijn. Met behulp van Google Translate kon ik er een aantal vertalen:

“Ik vond het erg leuk. Het hoge vleesgehalte is goed met de taurine en de zalmolie.”Beoordeling van Leonardo Adult Fish Dry Cat Food

“Ik meng het met de kipfilet van Applaw in bouillon en er is nooit meer iets over. Perfect voor extra vochtinname. Gezonder kon het niet. Onze drie katten geven het een all-paws rating. Hun favoriet is het recept van salmon Drink.”Leonardo Drink Salmon beoordelen

“Mijn kat Milka vond het eten erg lekker. Ze rende meteen naar haar etensbak. Het voedsel maakt een goede indruk, de consistentie is geweldig en de geur is niet hetzelfde als bij andere feeds. Het bijbehorende informatiemateriaal was ook goed en je werd geïnformeerd over de ingrediënten. Dit was zeker niet mijn laatste eten van Leonardo, en het zal zeker in het winkelwagentje belanden de volgende keer dat ik Fressnapf bezoek.”Beoordeling van Leonardo Adult Fish Dry Cat Food

OPMERKING: Omdat Google Translate vaak een letterlijke vertaling biedt, zijn sommige van deze beoordelingen opnieuw geformuleerd voor syntaxis.

Vergelijkbare merken

Over het algemeen hebben we Leonardo een B + -beoordeling gegeven. Dit plaatst het op gelijke voet met merken als American Journey en Fussie Cat op gebieden zoals soort-geschiktheid en ingrediëntkwaliteit. Leonardo biedt een verscheidenheid aan natte en droge voedselopties die vergelijkbaar zijn met populaire merken zoals Wellness, hoewel ze geen recepten met één eiwit bieden zoals je zou kunnen vinden van Koha of Caru.

Leonardo Food – Top 3 recepten beoordeeld

#1 Leonardo Volwassen Vis Droog Kattenvoer

Koop op Amazon Koop op Leonardo-Cat Food

De primaire eiwitbronnen in dit recept lijken zalm en gevogelte te zijn.

Bij het evalueren van deze droogvoerformule is het vermeldenswaard dat de etiketteringsvereisten voor huisdiervoeding in Duitsland verschillen van in de VS. Je moet er ook rekening mee houden dat de receptenlijst in het Engels is vertaald, dus sommige namen van ingrediënten klinken misschien een beetje vreemd.

Dit recept begint sterk met verse zalm als eerste ingrediënt, maar wordt helaas gevolgd door een zetmeelrijk koolhydraat: rijst. Extra eiwitten zijn afkomstig van dierlijke bronnen zoals vismeel en gevogelte. Leonardo vermeldt niet van wat voor soort specifieke bronnen deze ingrediënten zijn afgeleid.

Het belangrijkste nadeel van deze formule is dat het een aanzienlijk aantal plantaardige ingrediënten bevat. Niet alleen is het totale koolhydraatgehalte erg hoog, maar sommige van de vermelde granen bieden een beperkte voedingswaarde voor katten. Met name witte rijst en maïs.

Hoewel dit recept een aanzienlijk aantal plantaardige ingrediënten bevat, is de belangrijkste bron van toegevoegd vet dierlijk. Gevogeltevet is echter een vaag genoemd ingrediënt en het totale vetgehalte van het recept is met 20% erg hoog. Ik was niet in staat om het caloriegehalte van deze formule te bepalen, maar ik zou verwachten dat het vrij hoog zou zijn.

Over het algemeen is dit een matig eiwitdroogvoer met een hoog vet- en hoog koolhydraatgehalte.

Ingrediënten

Verse zalm, rijst, vismeel, gevogelte-eiwit, maïs, gevogeltevet, marien zoöplankton, gevogeltelever, rogge, ei, biergist, druivenpitten, chiazaden, johannesbroodpeulen, natriumchloride, kaliumchloride, cichorei-inuline.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 32%

Ruw vet: 20%

Ruwe celstof: 2.3%

Vocht: 10%

As: 8.5%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 35.56%

Vet: 22.22%

Vezel: 2.56%

Koolhydraten: 30.22%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 29.69%

Vet: 45.07%

Koolhydraten: 25.24%

Ingrediënten die we leuk vonden Ingrediënten die we niet leuk vonden Veel voorkomende allergenen
Zalm Rijst

Maïs

Rogge

Biergist

Vis

Gevogelte

Pros

 • Voornamelijk gemaakt van dierlijke ingrediënten
 • Vrij van kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen
 • Zachtjes met stoom gekookt in plaats van geëxtrudeerd

Tegens

 • Bevat wat onnodige plantaardige ingrediënten
 • Sommige vaag genoemde dierlijke ingrediënten (bijvoorbeeld: pluimvee-eiwit)
 • Bevat niet het vocht dat uw kat nodig heeft

#2 Leonardo Fresh Beef Droog Kattenvoer

Koop op Leonardo-Cat Voer

De primaire eiwitbronnen in dit recept lijken rundvlees en gevogelte te zijn.

Net als het vorige recept, deze droogvoer contains dierlijke eiwitten uit meerdere bronnen. Het eerste ingrediënt is vers rundvlees, gevolgd door runderlever en nieren. Nogmaals, we zien enkele vaag genoemde pluimvee-insluitsels zoals pluimveevlees, lever en vet. Het is moeilijk om de kwaliteit van deze ingrediënten te beoordelen.

Dit droogvoer is een graanvrije formule, gemaakt met erwtenmeel en amarant in plaats van rijst en maïs. Er is veel discussie over de potentiële voordelen van graanvrij versus graaninclusief huisdiervoer, maar het feit blijft dat plantaardige ingrediënten gewoon niet nodig zijn voor katten.

Nogmaals, de primaire bron van toegevoegd vet wordt vaag pluimveevet genoemd. Het recept krijgt ook wat extra vet uit chiazaden.

Over het algemeen is dit een eiwitrijk droogvoer met een hoog vet- en hoog koolhydraatgehalte.

Ingrediënten

Vers rundvlees, runderlever, rundernier, vers gevogelte, erwtenmeel, amarant, marine zoöplankton, ei, vismeel, gevogeltelever, chiazaden, biergist, brokstuk, appelpulp, wortelen, pastinaak, rode biet, prei, gedroogde algen, dicalciumfosfaat, kaliumchloride, wilde bessen, veenbessen, gedroogde kruiden, olijfextract.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 40%

Ruw vet: 22%

Ruwe celstof: 2.5%

Vocht: 10%

As: 7%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 44.44%

Vet: 24.44%

Vezel: 2.78%

Koolhydraten: 20.56%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 35.74%

Vet: 47.73%

Koolhydraten: 16.53%

Ingrediënten die we leuk vonden Ingrediënten die we niet leuk vonden Veel voorkomende allergenen
Vers rundvlees

Runderlever

Rundernier

Erwtenmeel

Amarant

Biergist

Rundvlees

Gevogelte

Pros

 • Zachtjes met stoom gekookt in plaats van geëxtrudeerd
 • Voornamelijk gemaakt van dierlijke ingrediënten
 • Vrij van kunstmatige kleur-, smaak- en conserveringsmiddelen

Tegens

 • Bevat wat onnodige plantaardige ingrediënten
 • Sommige vaag genoemde dierlijke ingrediënten (bijvoorbeeld pluimveelever)
 • Bevat niet het vocht dat uw kat nodig heeft

#3 Leonardo Pure Poultry Ingeblikt voedsel

Koop op Amazon Koop op Leonardo-Cat Food

De primaire eiwitbron in dit recept lijkt gevogelte te zijn.

Deze ingeblikte voedselformule van Leonardo is een beetje verwarrend. Het eerste ingrediënt wordt vermeld als vlees en dierlijke bijproducten, wat in eerste instantie een beetje eng klinkt. Er is echter een uitsplitsing tussen haakjes die suggereert dat deze ingrediënten afkomstig zijn van pluimvee en pluimveebouillon.

Zoals geldt voor de andere recepten die ik heb geëvalueerd, is het moeilijk om de kwaliteit van deze dierlijke ingrediënten te beoordelen omdat ze vaag worden genoemd. Dit vormt ook een potentieel probleem voor katten met voedselallergieën of een gevoelige maag, omdat het eiwit afkomstig kan zijn van een combinatie van bronnen.

Aan de andere kant bevat deze formule voor nat kattenvoer niet alle onnodige plantaardige ingrediënten die we in de droogvoerformules zien. Het totale koolhydraatgehalte is minimaal.

Over het algemeen is dit een eiwitrijk droogvoer met een hoog vet- en minimaal koolhydraatgehalte.

Ingrediënten

Vlees en dierlijke bijproducten (gevogelte en gevogelte bouillon), mineralen, eierschalen.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 5%

Ruwe celstof: 0.3%

Vocht: 80%

As: 2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 50%

Vet: 25%

Vezel: 1.5%

Koolhydraten: 13.5%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 40.25%

Vet: 48.88%

Koolhydraten: 10.87%

Ingrediënten die we leuk vonden Ingrediënten die we niet leuk vonden Veel voorkomende allergenen
Geen Vlees en dierlijke bijproducten Gevogelte

Pros

 • Voornamelijk dierlijk zonder plantaardige ingrediënten
 • Rijk aan het vocht dat uw kat nodig heeft voor hydratatie
 • Vrij van kunstmatige kleurstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen

Tegens

 • Bevat enkele vaag genoemde dierlijke ingrediënten

Kortom, is Leonardo-eten een goede keuze?

Het is moeilijk om te misleideneen uitgebreide evaluatie van een kattenvoermerk dat niet in de VS wordt verkocht, vooral wanneer de website oorspronkelijk in een andere taal is geschreven. De Britse versie van de Leonardo-website is echter redelijk informatief en ik kon genoeg informatie verzamelen om een fatsoenlijke indruk te krijgen van het merk Leonardo als geheel, ondanks dat ik de producten niet kon testen.

Wat ik het meest waardeer aan het merk Leonardo is hun transparantie. Hoewel ze geen specifieke informatie geven over wie hun recepten formuleert, gaan ze in detail in op waar en hoe ze worden verwerkt. Ik waardeer het ook dat ze lokale leveranciers gebruiken voor hun verse vlees.

In termen van de recepten zelf varieert de kwaliteit en de geschiktheid van de soort. Het grootste deel van het eiwit leek afkomstig te zijn van dierlijke bronnen, hoewel de meeste recepten onnodige plantaardige ingrediënten bevatten.

Alle recepten die ik heb beoordeeld, vermeldden dierlijke ingrediënten bovenaan de lijst, hoewel veel vaag werden genoemd. Er is echter geen reden om aan te nemen dat dit ingrediënten van lage kwaliteit zijn – het kan gewoon een verschil zijn in etiketteringsvereisten voor huisdiervoeding dat specifieke bronnen niet hoeven te worden genoemd.

Over het algemeen kan Leonardo een goede optie zijn voor sommige katten, hoewel het moeilijk is om commentaar te geven op de prijs en beschikbaarheid. Ik zou zeker hun natte voedingsmiddelen aanbevelen boven hun droge voedsel op basis van alleen het koolhydraatgehalte, maar ik zou liever genoemde bronnen voor hun dierlijke eiwitten zien.

Waar wordt Leonardo-voedsel verkocht?

Leonardo is een Europees kattenvoerbedrijf zoals Applaws en Blink! Helaas kon ik niet precies bepalen waar ik Leonardo-kattenvoer kon vinden, omdat de website geen van de leveranciers van het merk vermeldt. Op basis van een paar opmerkingen van klanten lijkt het er echter op dat het merk wordt verkocht in Duitse dierenvoedingswinkels zoals Fressnapf.

U kunt het mogelijk ook kopen bij Duitse online retailers, hoewel Leonardo niet rechtstreeks via hun website lijkt te verkopen.