Laxatone (Witte Vaseline) Voor Katten: Overzicht, Dosering &Bijwerkingen

Laxatone is een merknaam voor een haarbal controle supplement vervaardigd door Vetoquinol. In dit artikel leert u wat Laxatone is, wat het kan doen voor katten, mogelijke bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Quick Review: Laxatone (Witte Petrolatum) Voor Katten

Medicatie Type:

Oraal glijmiddel/laxeermiddel

Recept vereist?:

Nee

Levensfase:

Alle levensfasen.

Merknamen:

Laxatone, Lax’aire

Beschikbare doseringen:

Laxaton: 1285mg vaseline per theelepel

Verloopbereik:

Bewaren op een koele, droge plaats. Producten moeten worden aangeklaagd vóór de vervaldatum op de verpakking.

Over Laxatone voor katten

Laxaton is een merknaam voor een supplement dat witte vaseline, lichte minerale olie en sojaolie bevat. Zoals de naam al aangeeft, wordt het gebruikt als een mild laxeermiddel, vooral om de doorgang van haar door het spijsverteringskanaal van een kat te vergemakkelijken.

Witte vaseline is in wezen hetzelfde als vaseline waarvoor het merk Vaseline bekend staat. Net als vaseline kan elk product dat vaseline bevat, worden gebruikt om te hydrateren en te smeren.

Minerale olie, zeer nauw verwant aan vaseline, wordt ook gebruikt als smeermiddel. In de diergeneeskunde wordt het meestal oraal gebruikt om te helpen bij de passage van spijsverteringsmateriaal.

Lees ook: Kattenhaarballen: oorzaken, symptomen & behandeling

Wat doet Laxatone voor katten?

Katten slikken per ongeluk haar in wanneer ze zichzelf verzorgen, en dit kan soms hulp nodig hebben bij het passeren van het spijsverteringskanaal.

Kieskeurige verzorging is een normaal onderdeel van het bestaan van elke kat. Hun kleine prikkeldraadtongs verwijderen dood haar uit hun vacht en helpen nieuwe huidcellen te exfoliëren of om te draaien.

Regelmatig verzorgingsgedrag is een essentieel onderdeel van de normale gezondheid van de huid en haarvacht voor een kat. Verminderd verzorgingsgedrag kan een teken van ziekte zijn en zal op zijn minst leiden tot de ontwikkeling van roos en haarmatten.

Hoewel erg belangrijk, leidt het regelmatig likken van bont onvermijdelijk tot inname van het grootste deel ervan. Katten slikken normaal gesproken haar in, dat vervolgens door hun spijsverteringskanaal gaat en wordt uitgepoept.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Soms komt het haar nooit echt uit de maag. Het verzamelt zich in een bal in de maag, die uiteindelijk een spasme zal veroorzaken voor de haarbal om weer te worden overgegeven. En vergis je niet: haarballen worden overgegeven. Hoewel de term “een haarbal ophoesten” gemeengoed is, is het fundamenteel onjuist in termen van wat er daadwerkelijk gebeurt.

Als een kanttekening, als je kat met haar tong naar beneden lijkt te hangen om “een haarbal op te hoesten”, maar er komt niets naar boven, is dit eigenlijk een teken dat vaker wordt gezien bij inflammatoire luchtwegaandoeningen of kattenastma, een aandoening die verkeerd kan worden gediagnosticeerd als een teken van haarballen.

Lees ook: De 5 beste haarbalremedies voor katten

Al dat ingenomen haar kan ook leiden tot constipatie. Omdat haar niet verteerbaar is voor katten, kunnen haren in het darmkanaal de zaken behoorlijk vertragen.

Tekenen zoals deze kunnen vaker voorkomen in huishoudens met meerdere katten waar veel co-grooming plaatsvindt, en bij katten met lange haarjassen.

Wanneer het oraal wordt toegediend, helpt Laxatone voor katten het haar te smeren, waardoor het gemakkelijker uit de maag kan gaan, evenals door het darmkanaal van het spijsverteringsstelsel naar de dikke darm.

Dierenartsen kunnen producten zoals Laxatone voor katten aanbevelen om ook te helpen bij milde of incidentele tekenen van constipatie die optreden om andere redenen dan alleen haarophoping. Voor katten met meer gevorderde of terugkerende problemen met constipatie is het echter onwaarschijnlijk dat Laxatone alleen goed werkt en andere medische therapieën zijn meestal nodig.

Voor katten met terugkerende haarballen, katten met langharige vachten en katten in meerdere kattenhuishoudens, kan Laxatone regelmatig worden gebruikt om de spijsverteringsinhoud te smeren en te helpen bij het voorkomen van verdere haarballen.

Lees ook: De 6 beste kattenvoer voor haarbalcontrole

Bijwerkingen van Laxatone voor katten

Laxaton helpt het haar door het spijsverteringsstelsel te gaan totdat het uiteindelijk wordt uitgepoept.

Wanneer een kleine hoeveelheid Laxatone wordt gebruikt zoals voorgeschreven, zijn de bijwerkingen van Laxatone voor katten meestal minimaal. Sommige laxeermiddelen, indien te vaak of in een te hoog volume gegeven, kunnen leiden tot zachte of losse ontlasting. Als dit gebeurt, zou het verminderen tot een kleine hoeveelheid of een lagere frequentie van toediening moeten helpen.

Het is belangrijk om de verwachtingen te begrijpen met Laxatone. Het is ontworpen als een remedie voor milde tekenen van haarballen of constipatie, maar het kan niet resulteren in de eliminatie van haarballen.

Als uw kat moeite heeft met poepen en een slechte eetlust, tekenen van braken, kleine hoeveelheden vloeibare ontlasting ontwikkelt of lusteloos wordt, zijn deze waarschijnlijk niet gerelateerd aan de toediening van Laxatone. Tekenen zoals deze zijn het bewijs van een ernstiger constipatie aandoening die de Laxatone alleen niet kan aanpakken, waarvoor een veterinair onderzoek vereist is.

Laxatone voor katten dosering

Laxaton is gearomatiseerd en kan rechtstreeks aan een kat worden gegeven of in voedsel worden gemengd.

Volgens de fabrikant moet ongeveer 1/2 tot 1 theelepel eenmaal daags gedurende twee tot drie dagen als bolusdosis worden gegeven. Na deze periode wordt dan ongeveer twee tot drie keer per week 1/4 tot 1/2 theelepel gegeven.

Voor tekenen van milde constipatie kan de eerste toediening van Laxaton eenmaal tot tweemaal daags worden gegeven. Als ontlasting niet binnen één tot twee dagen wordt geproduceerd, of als uw kat een afname van de eetlust en het energieniveau vertoont, of tekenen van braken ontwikkelt, is het het beste om zo snel mogelijk een veterinair onderzoek te plannen.

Laxatone gel kan rechtstreeks vanuit de tube zelf worden toegediend. Het heeft een smakelijke tonijnsmaak en zoveel katten zijn misschien geïnteresseerd om het recht omhoog te likken. Je kunt het ook op je vinger aanbrengen of de gel op het voer van je kat spuiten.

Lees ook: De 6 beste kattenkruidtraktaties

Als toediening van de gel op een van deze manieren een no-go is, kunt u een eenvoudige truc met uw kat uitvoeren door een deel van de gel op de vacht op haar voorste voet aan te brengen. Gezien de behoefte van een kat om iets vreemds te verzorgen, zullen de meeste katten de gel van hun voet likken in een poging om de poot schoon te houden en tegelijkertijd de Laxatone-gel te consumeren.

Het direct forceren van de gel via de mond zal waarschijnlijk nogal moeilijk zijn, omdat de buis niet is ontworpen voor directe toediening op deze manier, en uw kat kan erg afkerig worden van het gebruik van deze therapie.

Conclusie

Laxatone en soortgelijke producten zijn een steunpilaar van thuistherapie voor katten met haarballen en milde tekenen van constipatie. Hoewel Laxatone kan helpen bij de passage van haar en katten met milde constipatie kan helpen poepen, moet het niet worden beschouwd als een eenzame behandeling voor chronische, terugkerende of meer geavanceerde tekenen van constipatie.

Lees ook: Is kokosolie goed voor katten?

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Laxatone werkt voor katten?

Bij gebruik voor milde tekenen van constipatie, vooral als verband met haarophoping, moeten verbeteringen in de kwaliteit van de ontlasting en de passage van ontlasting binnen 1-2 dagen optreden. Elke persistentie van constipatieverschijnselen of de ontwikkeling van ergere tekenen zoals slechte eetlust, lethargie of braken moet zo snel mogelijk een veterinair onderzoek rechtvaardigen voor verdere beoordeling.

Bij regelmatig gebruik voor haarballen, moet een lagere frequentie van haarballen worden gezien binnen een week na gebruik.

Hoe vaak moet je een kat Laxatone geven?

Voor haarballen moet het in eerste instantie dagelijks worden gegeven, maar hoeft het dan meestal maar 2-3 keer per week als onderhoudsitem te worden gegeven.

Hoewel laxaton tot twee keer per dag kan worden gegeven voor katten die tekenen van constipatie ervaren, is er geen waarschijnlijk voordeel om het vaker te geven. Als uw kat nog steeds problemen heeft met poepen na het gebruik van Laxatone zo vaak als twee keer per dag, is een veterinair onderzoek meestal de beste volgende stap om te nemen.

Zal Laxatone mijn kat helpen poepen?

Ja, in veel gevallen van milde constipatie, vooral als het verband houdt met ophoping van haar in het spijsverteringskanaal. Constipatie kan vele andere oorzaken hebben en het is belangrijk om te begrijpen wat de onderliggende oorzaak kan zijn als uw kat terugkerende constipatieproblemen heeft.

Laxaton kan helpen bij milde problemen, maar is niet bedoeld als een behandeling voor katten met chronische terugkerende constipatie, vooral als een complicatie voor andere ziekten, of bij katten met fecale obstructie (obstipatie) of megacolon, een aandoening die secundair aan chronische constipatie of obstipatie optreedt.

Hoe geef ik mijn kat Laxatone?

Laxatone heeft vissmaak en de meeste generieke producten hebben vergelijkbare smakelijke smaken. Als uw kat de gel niet als traktatie rechtstreeks uit de tube of uit uw vinger wil likken, kunt u deze aanbrengen op het gebied net onder de neus van uw kat of op een van de voorpoten van uw kat.

Omdat katten zulke kieskeurige trimmers zijn, kunnen ze de noodzaak niet weerstaan om iets van hun vacht te likken en schoon te maken dat er niet zou moeten zijn, en dit kan een eenvoudige truc zijn om je kat aan te moedigen de gel alleen te consumeren.