Kunnen twee vrouwelijke katten met elkaar opschieten? Alles wat je moet weten!

Als je thuis al een poes hebt en overweegt een andere kat te adopteren, vraag je je misschien af hoe je de overgang zo soepel mogelijk kunt maken voor je harige familielid. Zou uw kat gelukkiger zijn met een mannelijke of vrouwelijke metgezel? Of maakt het veel uit? Veel vrouwelijke katten kunnen goed met elkaar overweg.

Verwilderde kattenkolonies zijn immers matriarchale samenlevingen waar verschillende vrouwelijke katten samenleven en af en toe de aanwezigheid van volwassen mannetjes tolereren. Mannelijke katten, met name niet-gecastreerde dieren, hebben meer kans om territoriaal te worden dan vrouwelijke katten. Het is vaak uitdagender om twee mannelijke katten te overtuigen om vreedzaam samen te leven dan twee vrouwtjes.

Katten die het grootste deel van hun leven als solodieren hebben doorgebracht, hebben vaak problemen om zich aan te passen aan de aanwezigheid van een ander dier in huis. Katten kunnen prima overweg met sommige katten en hebben een intense hekel aan anderen, waardoor het moeilijk is om te voorspellen hoe een bepaald huisdier zal reageren op de introductie van een nieuwe harige huisgenoot.

3 katten gezichtsverdelerBij het adopteren van een tweede kat

Hoewel sommige katten het goed doen in omgevingen met meerdere huisdieren, genieten ze niet allemaal van het gezelschap van andere dieren. Oudere katten die lange tijd alleen hebben gewoond, passen zich vaak niet goed aan de introductie van een ander huisdier aan. Katten houden niet van veranderingen in hun routines en het delen van iemands beperkte territorium kan voor sommige huisdieren te veel een aanpassing zijn om aan te kunnen.

Persoonlijkheidsverschillen

Twee katten in een krabpaal met krabpaal
Afbeelding credit: Romeoebaloo, Pixabay

Hoewel er stappen zijn die u kunt nemen om de overgang te vergemakkelijken, accepteren sommige katten nooit nieuwe huisgenoten, wat kan leiden tot twee gestreste en angstige huisdieren. Denk na over de reactie van uw kat op andere dieren om een idee te krijgen van hoe ze kunnen reageren op de introductie van een nieuw huisdier. Als uw kat regelmatig bang of agressief wordt in de buurt van andere dieren, zal hij waarschijnlijk niet goed reageren op het feit dat een onbekende viervoeter zijn ruimte binnendringt.

Eerdere ervaring met huisgenoten

Katten die opgroeien met een andere katachtige vriend ontwikkelen vaak sterke banden met dat dier. Veel huisdieren rouwen diep om het verlies van een naaste katachtige metgezel. Katten die eenzaam worden na de dood van een maatje genieten soms van de aanwezigheid van een nieuw huisdier. Maar houd er rekening mee dat het feit dat een kat een positieve relatie heeft met één dier, niet betekent dat ze comfortabel met elke kat overweg kunnen.

Leeftijdsoverwegingen

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Leeftijd kan belangrijker zijn dan geslacht bij het matchen van katten. Een oudere, gevestigde vrouwelijke kat zal eerder een jonger huisdier accepteren dan iemand die haar autoriteit uitdaagt. Oudere mannelijke katten, zelfs niet-gecastreerde, dagen soms jongere vrouwelijke katten uit tot het punt van stress. Maar de meeste gecastreerde mannetjes zijn relatief kalm en het is onwaarschijnlijk dat ze agressief of overdreven territoriaal worden.

Jongvolwassen katten van beide geslachten zijn vaak goede keuzes als je thuis een oudere poes hebt. Gezonde volwassen vrouwelijke katten zijn vaak oké met de speelse aanwezigheid van een kitten, maar zieke en oudere huisdieren worden vaak moe van babykat capriolen die kunnen leiden tot een spanningsvolle relatie.

Ontmoet de kat die je overweegt te adopteren voordat je hem mee naar huis neemt. Besteed wat tijd aan het observeren van hen in een omgeving waar ze zich op hun gemak voelen. Is de kat speels en extravert of relaxt en zacht? Selecteer een dier waarvan het temperament en de persoonlijkheid overeenkomen met die van uw huisdier om het risico op spanning te minimaliseren.

kattenpootverdeler

Tips voor de introductie van een nieuwe kat

Zelfs de meest zachte en sociale kat kan gestrest raken als hij te snel wordt voorgesteld aan een nieuwe huisgenoot. Doe de introducties langzaam om de kans op een positieve uitkomst te vergroten. Plan om de twee katten een paar dagen gescheiden te houden, zodat ze kunnen wennen aan de aanwezigheid van de ander. Maak een kamer klaar voor je nieuwe kat waar hij een paar dagen in alle rust kan eten, dutten en poepen.

Afbeelding Credit: Piqsels

Geur gebruiken

Katten begrijpen de wereld in wezen door middel van geur, dus grijp elke kans die je hebt om de dieren bloot te stellen aan de geur van de ander. Voeg een kussen of deken toe aan het bed van elk huisdier en wissel het dagelijks om zodat elk dier een goede zweem van de ander kan krijgen.

Het uitwisselen van beddengoed stelt de katten ook in staat om een gemeenschappelijke geur te ontwikkelen die uiteindelijk zal zijn hoe ze familieleden identificeren. Laat elk huisdier periodiek tijd alleen in het gebied van de ander doorbrengen om ze de kans te geven om te wennen aan de geur van hun nieuwe metgezel.

Coördineren van maaltijden

Voer uw katten tegelijkertijd, maar aan weerszijden van een gesloten deur om conflicten over voedsel te voorkomen. Katten genieten over het algemeen van mijaltimes, dus door je katten tegelijkertijd te voeren, kunnen ze iets positiefs (voedsel) associëren met hun nieuwe metgezel. Moedig je katten aan om nieuwsgierig naar elkaar te zijn. Geef je huisdier traktaties en knuffels als je ze ziet snuffelen of de deur ziet poten. Grijp elke gelegenheid aan om uw huisdier aan te moedigen om goede dingen zoals traktaties, spelen, eten en knuffels met de andere kat te associëren.

Wanneer u denkt dat uw huisdieren er klaar voor zijn, laat ze dan zien, maar kom niet met elkaar in contact. Overweeg om te investeren in een kattenhok waarmee u de katten gescheiden kunt houden terwijl ze dezelfde ruimte kunnen delen.

Houd in het begin toezicht op dit beperkte contact en stap in als u tekenen van angst of agressie bij een van beide dieren ziet. Gestreste katten hebben vaak verwijde pupillen en opgeblazen staarten, en ze sissen, verbergen zich vaak en grommen.

katten die samen eten
Beeld: Florian Bollmann uit Pixabay

Introductie van huisdieren zonder barrière

Zodra de twee het goed met elkaar lijken te kunnen vinden terwijl ze gescheiden zijn, breng je de twee katten samen in dezelfde kamer zonder barrière. Blijf in de kamer en wees voorbereid om in te stappen als het bergafwaarts gaat. Zodra de katten een vredige socialisatie in uw aanwezigheid hebben bereikt, geeft u ze een paar minuten alleen terwijl u in een nabijgelegen kamer bent. Blijf de tijd verlengen die je de katten toestaat om te communiceren totdat ze zich op hun gemak voelen bij elkaar.

Zorg ervoor dat je het proces voldoende tijd geeft. Het kan dagen tot weken duren voordat katten zich comfortabel genoeg voelen bij elkaar om te genieten van onbewaakt contact. Het probleem forceren of te snel bewegen werkt vaak averechts, dus ga in het begin langzaam en wees bereid om terug te keren.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Er is geen biologische reden dat twee vrouwelijke katten niet met elkaar overweg kunnen. Leeftijd en temperament zijn meestal belangrijker dan geslacht als het gaat om het koppelen van katten. Maar niet alle katten genieten van de aanwezigheid van andere katten. U kunt echter stappen ondernemen om de kans te vergroten dat het goed gaat, zoals ze in eerste instantie gescheiden houden en uw huisdieren voldoende tijd geven om aan elkaars aanwezigheid te wennen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Wasuta23, Shutterstock