Nationale verwilderde kattendag: hoe wordt het gevierd?

Nationale Verwilderde Kattendag wordt gevierd op 16 oktober. Het bestaat al sinds 2001 toen Alley Cat Allies, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het leven van verwilderde katten en kittens, het concept voor het eerst introduceerde. Dierenartsen herdenken de dag nu door deel te nemen aan verschillende gezondheidsgerelateerde activiteiten voor katten, waaronder sterilisatie-en-castratie-a-thons en vaccinatiecampagnes.

Veel belangenorganisaties en kattenliefhebbers nemen deel door schuilplaatsen te bouwen en bakverkoop te organiseren ten behoeve van katten in de gemeenschap. Er zijn 60-100 miljoen wilde katten in de Verenigde Staten, maar de populatie is vrijwel onmogelijk om nauwkeurig te tellen, omdat het vaak moeilijk is om te bepalen of een bepaalde kat verwilderd of verloren is. Onderzoekers hebben ook moeite met het meten van de grootte van kattenkolonies, omdat deze groepen vaak groeien en krimpen, afhankelijk van de beschikbaarheid van hulpbronnen.

cat + lijnverdelerWat kun je me vertellen over Alley Cat Allies?

Alley Cat Allies is een non-profit organisatie gevestigd in de Verenigde Staten die werkt aan verschillende verwilderde kattenkwesties. Het ondersteunt trap-neuter-release (TNR) -programma’s en pleit voor katachtige wetten in staatswetgevers. Het werkt ook samen met asielen om het aantal verwilderde katten dat wordt geëuthanaseerd te verminderen door deelname aan TNR-programma’s te ondersteunen. De mascotte van de organisatie, Frank the Feral Cat, verschijnt op geselecteerde evenementen.

een groep zwerfkatten die in een val gaan
Afbeelding Credit: Bykofoto, Shutterstock

divider-catclaw1

Hoe verschillen wilde katten van huiskatten?

Er is geen fysiek verschil tussen verwilderde en huiskatten. Verwilderde katten zijn gewone katachtigen die niet als kittens werden gesocialiseerd om mensen te accepteren. Katten die kritieke ontwikkelingsmomenten rond mensen doorbrengen, voelen zich meestal op hun gemak bij mensen. Huiskatten vormen vaak liefdevolle banden met hun menselijke metgezellen, en studies suggereren dat de band tussen mens en kat kan lijken op de band tussen menselijke ouders en kinderen.

Verwilderde Katten

Verwilderde katten zijn niet gesocialiseerd om mensen te tolereren, maar sommige laten meer contact en interactie toe dan anderen. Niet-gesocialiseerde katten vermijden mensen vaak volledig en rennen weg als ze worden benaderd. Veel gemeenschapskatten zullen niet afhaken als een verzorger langskomt om voedsel te verstrekken – maar ze zullen ook geen aaien toestaan.

Andere verwilderde katten laten hun verzorgers toe om ze te aaien, maar willen niet worden opgehaald, en de meeste verwilderde katten leven liever buiten. Sommigen leven in kolonies en anderen onderhouden territoria op eigen kracht. Terwijl veel van deze katten voedsel krijgen van verzorgers, voeden anderen zichzelf door te jagen of zichzelf te trakteren op menselijk voedsel uit vuilnisbakken.

zwerfkatten die op de grond rusten
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

Verdwaalde Kats

Zwerfkatten zijn katten die vroeger met mensen leefden en als zodanig (op een gegeven moment) gewend waren om in de buurt van mensen te zijn. Veel van deze dieren zijn verloren gegaan en kunnen hun weg naar huis niet vinden, maar anderen zijn in de steek gelaten. Zwerfkatten worden na verloop van tijd vaak steeds verwilderd.

divider-catclaw1

Wat moet ik doen als er een zwerfkat of verwilderde kat in mijn buurt is?

Ten eerste is het verbazingwekkend dat je geïnteresseerd bent in het helpen van een viervoeter! Voordat je kunt bepalen hoe je een dier dat je in je buurt hebt gezien het beste kunt ondersteunen, moet je weten of het zwerf- of verwilderd is, waarvoor je een beetje kattenvertrouwen moet verdienen. En de beste manier om aan de goede kant van een kat te komen, vooral iemand die misschien moeite heeft om voedsel te vinden, is door ze te voeren.

zwerfkatten
Afbeelding Credit: Lea Rae, Shutterstock

Voedsel verstrekken

Leg het eten neer en loop langzaam weg. Laat de kat naderen en hun vulling eten, maar vergeet niet om water te geven! Kijk niet direct naar de kat terwijl je beweegt om te voorkomen dat ze bang worden. Veel verwilderde katten zullen niet eten of drinken met je in de buurt, althans niet in het begin.

Zodra het dier uw aanwezigheid accepteert, blijft u redelijk in de buurt terwijl ze eten. Laat de kat naar je toe komen. Ga rustig op de grond zitten en laat ze de interactie leiden wanneer ze je eindelijk opzoeken.

Het verkrijgen van het vertrouwen van een zwerfkat of verwilderde kat kan snel gebeuren of wat tijd kosten. Zwerfkatten warmen zich meestal sneller op voor mensen als ze niet lang bij mensen weg zijn geweest. Maar sommige echt verwilderde dieren zijn nooit bereid om menselijk contact te accepteren.

Adopteren of Rehoming

Als de kat niet is gechipt en geen eigenaar lijkt te hebben, kunt u doorgaan met het adopteren van het dier. Als je niet geïnteresseerd bent in een nieuw huisdier, overweeg dan om voor ze te zorgen terwijl je ze een geschikt huis vindt. Praat met mensen die je vertrouwt om te zien of iemand in je omgeving op zoek naar een kattenmaatje.

Houd er rekening mee dat het meenemen van katten naar asielen vaak resulteert in hun euthanasie. Zorg ervoor dat u in orde bent met het euthanasiebeleid van het asiel met betrekking tot zwerfkatten en verwilderde katten voordat u een dier aan die organisatie afstaat.

Je kunt voedsel en water bieden of zelfs een schuilplaats bouwen voor verwilderde katten die niet geïnteresseerd zijn in te veel menselijk contact. Of je kunt de TNR-route volgen en de kat vangen, ze laten veranderen en ze vervolgens loslaten. Alley Cat Allies heeft de informatie die u kunt gebruiken om aan de slag te gaan, waaronder TNR-bronnen, video’s die laten zien hoe u doe-het-zelf buitenverblijven kunt bouwen en tips over het voeren van wilde katten zonder knaagdierproblemen te veroorzaken.

verwilderde katten eten in de park_Murat An
Afbeelding Credit: Murat An, Shutterstock

divider-catclaw1

Wat kan ik nog meer doen om het aantal zwerfkatten te verminderen?

Absoluut. Sterilisatie of castratie van uw huisdier is de belangrijkste stap die u kunt nemen om te voorkomen dat de populatie wilde en zwerfkatten toeneemt. Katten zijn ongelooflijk vruchtbaar! Vrouwelijke katten bereiken geslachtsrijpheid op ongeveer 6 maanden oud en ze hebben ongelooflijk korte draagtijd – ongeveer 65 dagen.

cat + lijnverdelerConclusie

Nationale Verwilderde Kattendag valt op 16 oktober. Het is een tijd om gemeenschapskatten te vieren en net een beetje te doen om het leven gemakkelijker te maken voor zwerf- en verwilderde katten. Kattenliefhebbers hebben veel genereuze manieren gevonden om de dag te vieren, en sommige dierenartsen bieden gratis vaccinaties en hosten sterilisatie – / castratieklinieken. Belangenorganisaties organiseren vaak programma’s om mensen te informeren over verwilderde katten en de beste manieren om voor deze fantastische wezens te zorgen. Om de speciale dag te vieren, kun je schuilplaatsen bouwen en geld inzamelen om voor de gemeenschapskatten te zorgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay