Kunnen katten baby sensorische video’s bekijken? Is het goed voor hen?

Binnenkatten zijn geweldige huisdieren en metgezellen die miljoenen mensen vreugde en comfort brengen. Een nadeel van het zijn van een binnenkat is echter de behoefte aan meer stimulatie. Zoals elk intelligent dier kunnen binnenkatten zich vervelen, vooral zonder de stimulatie die het buitenleven biedt. Om ze betrokken te houden, laten veel kattenouders video’s zien aan hun katten. Dat roept de vraag op; zijn baby sensorische video’s goed voor katten en kun je je katten dit soort video’s laten zien?

Het antwoord is dat je kunnen toon baby sensorische video’s aan uw katten en veel dierenartsen en kattenexperts geloven dat ze enkele voordelen bieden. Er zijn echter andere videoonderwerpen, vooral video’s van vogels, muizen en kleine dieren, die uw kat nog meer kunnen helpen. Een mix van verschillende video’s wordt voorgesteld om uw kat betrokken en gelukkig te houden als er niets anders te doen is.

3 katten gezichtsverdelerHouden katten van baby sensorische video’s?

Katteneigenaren laten al video’s aan hun katten zien zolang er video’s zijn gemaakt en sommige katten lijken enorm te genieten van zintuiglijke video’s. Het goede nieuws is dat ongeacht de video, anekdotisch bewijs aantoont dat sensorische video’s op geen enkele manier schadelijk zijn voor katten. Je kat kan ze leuk vinden, van ze houden of ze negeren, maar als ze zich vervelen, is een zintuiglijke video een uitstekende manier om ze meer betrokken te houden. Katten die meer prooi gedreven zijn en een hoog jachtinstinct hebben, worden meestal meer vermaakt door zintuiglijke video’s dan katten die meer sedentair zijn.

kat tv kijken
Afbeelding Credit: Ingus Kruklitis, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Wat voor soort video’s vinden katten het leukst?

Het type sensorische video dat uw kat leuk vindt, hangt af van uw kat. Sommige katten houden van baby sensorische video’s vanwege de heldere beelden en kleuren. Het is niet verrassend dat andere katten dol zijn op zintuiglijke video’s die zich richten op muizen, vogels en vissen. Net als wij zijn alle katten uniek en hebben ze unieke smaken, voorkeuren en antipathieën.

Katten hebben de neiging om graag sensorische video’s te bekijken met dieren die ze als prooi zien. Ze voelen zich het meest aangetrokken tot video’s waar altijd iets beweegt en geven de voorkeur aan contrastrijke en kleurrijke afbeeldingen (ook al kunnen ze niet alle kleuren zien).

kattengezichtsverdeler 2

Is visuele stimulatie goed voor katten?

Visuele stimulatie is goed voor jongere katten en belangrijk voor hen om te groeien en volwassen te worden. Het kan net zo belangrijk zijn voor volwassen katten als voor mensen; het verlaagt hun stressniveau en helpt hen zich meer ontspannen en in vrede te voelen. Ook helpt visuele stimulatie de hersenen van een kat om actief te blijven en meer neuronen te creëren, wat hun algehele welzijn kan helpen.

Als bewijs dat visuele stimulatie goed is voor katten, hoef je niet verder te zoeken dan dit experiment aan de Universiteit van Lincoln. Het experiment omvatte 25 katten en ontdekte dat visuele stimulatie “enige verrijkingswaarde voor huiskatten kan hebben.” Aan het University College of Veterinary Medicine van Ohio State hebben studies aangetoond dat het achterlaten van een sensorische video tijdens een stressvolle gebeurtenis zoals een storm ook uw kat ten goede kan komen. Het creëert “witte ruis” die de ruis en beelden overstemt die worden veroorzaakt door de storm of een andere angstveroorzakende gebeurtenis.

Kat tv kijken
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Kunnen katten zich overprikkeld voelen door sensorische video’s?

Sommige katten raken overprikkeld door video’s met vogels of muizen. Sommige katten zullen een beetje gek worden als ze zintuiglijke video’s zien door te poten, te krabben en zelfs naar de tv te springen. Als dat gebeurt, raden dierenartsen aan om de video uit te schakelen en je kat te laten ‘afkoelen’.

kattengezichtsverdeler 2

Wat zien katten bij het bekijken van sensorische video’s?

Katten zien tv- en videobeelden heel anders dan mensen. Katten hebben minder kegels, het deel van het oog dat kleuren detecteert, en dus zien ze minder kleuren dan wij. Katten hebben meer staafjes in hun ogen, waardoor ze veel scherper zicht hebben dan wij. Het zicht van een kat is ongeveer zes keer scherper dan dat van een mens.

De bewegende beelden die je op een tv-scherm ziet, zien eruit als een stel willekeurige foto’s voor een kat. Voor mensen is 24 frames per seconde (fps) genoeg om onze hersenen voor de gek te houden door te denken dat een beeld beweegt. Een kat zou maar liefst 100 fps om een bewegend beeld te zien in plaats van verschillende stilstaande beelden. Met andere woorden, wat je ziet als een beweging bij het bekijken van een zintuiglijke video, ziet je kat als een reeks flikkerende beelden.

twee katten met tv-afstandsbediening
Image Credit: lucioly, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Waarom houden sommige katten van baby sensorische video’s?

Een van de belangrijkste redenen dat katten lijken te genieten van baby sensorische video’s is dat de meeste zijn gemaakt met heldere primaire kleuren en bevatten veel snelle bewegingen, vergelijkbaar met een muis of vogel in het wild. Vanwege hoe ze dingen zien, voelen sommige (maar niet alle) katten zich aangetrokken tot babysensorische video’s. Andere katten houden misschien helemaal niet van sensorische video’s van baby’s, maar geven de voorkeur aan video’s van kleine dieren.

kattengezichtsverdeler 2Hoe weet je of je kat het leuk vindt wat ze kijken

Het is handig om te weten welke reactie je kat zal hebben als hij een bepaalde video die je voor hem afspeelt leuk of niet leuk vindt. Op die manier, als je ziet dat ze niet van een specifieke video genieten, kun je overschakelen naar een andere of op zijn minst uitschakelen.

Als uw kat een video leuk vindt, zal deze:


  • Houd zijn ogen wijd open

  • Smalle pupillen hebben

  • Zijn oren en snorharen wijzen naar voren

  • Volg aandachtig bewegingen met zijn hoofd

Als uw kat een hekel heeft aan een video, zal deze:

  • Heb enorme pupillen
  • Zijn oren zullen op zijn hoofd worden afgeplat
  • Zijn snorharen zullen naar beneden wijzen
  • Het zal gestrest of angstig lijken

kattengezichtsverdeler 2

Is tv kijken of een ander scherm slecht voor je kat?

Vanwege de manier waarop katten het tv-scherm zien, is de kans zeer klein dat ze hun ogen beschadigen, zelfs als ze dicht bij het scherm zitten. Het is echter het beste om de helderheid lager te zetten, omdat katten drie keer zoveel lichtreceptoren hebben als wij. Als het beeld te helder is, kan dit hen ongemakkelijk maken.

Als uw kat naar een grote flatscreen-tv kijkt, moet deze stevig aan de muur of standaard worden bevestigd. Sommige katten kunnen overijverig worden en naar het scherm springen om te proberen te pakken wat ze zien. Als het niet goed is bevestigd, kan de tv omvallen en uw kat ernstig verwonden (en uw tv vernietigen).

3 katten gezichtsverdelerConclusie

U kunt baby sensorische en andere soorten video’s aan uw kat laten zien, wat gunstig kan zijn voor hun gezondheid. De meeste katten kijken graag naar video’s met snel bewegende objecten, felle kleuren en kleine dieren die ze als prooi beschouwen, vooral vogels, knaagdieren en vissen. Baby sensorische video’s interesseren katten omdat ze felle kleuren en bewegende objecten hebben. Sommige katten houden misschien enorm van zintuiglijke video’s, terwijl anderen misschien helemaal niet geïnteresseerd zijn. Alle katten zijn uniek, dus het beste is om wat zintuiglijke video’s op te zetten en te zien welke van hen je kat het leukst vindt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SnacksInTheBackpack, Pexels