Zal cat conjunctivitis vanzelf verdwijnen? Moet ik naar een dierenarts?

Er zijn verschillende ooginfecties en problemen die u gedurende hun hele leven bij uw kat kunt zien, en conjunctivitis is een van de meest voorkomende oogproblemen die katten krijgen. Conjunctivitis, ook wel roze oog genoemd, is een ooginfectie die kan worden veroorzaakt door verschillende problemen.

Op zijn eenvoudigst wordt conjunctivitis gedefinieerd door een ontsteking van het dunne membraan dat de binnenkant van de oogleden van een kat bedekt.

Vereist conjunctivitis echter behandeling? Gaat het vanzelf over? Dit is wat u moet weten over conjunctivitis bij katten.

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn de oorzaken conjunctivitis?

Er zijn meerdere dingen die kunnen leiden tot conjunctivitis, maar het wordt het meest gezien bij jonge katten, katten met een depressief immuunsysteem en katten die in groepsverband leven, zoals catteries. Net als kinderen hebben kittens de neiging om conjunctivitisgevallen van de ene naar de andere door te geven totdat het hele nest het heeft.

In de meeste gevallen wordt conjunctivitis veroorzaakt door micro-organismen die van nature aanwezig zijn in het lichaam van een kat. Soms zal het immuunsysteem van een kat overdreven reageren op de aanwezigheid van deze natuurlijke micro-organismen, wat leidt tot een ontstekingsreactie.

Allergische conjunctivitis is een vorm van conjunctivitis die wordt veroorzaakt door blootstelling aan omgevingsallergenen en irriterende stoffen, zoals stof, pollen, schoonmaakmiddelen en planten.

De meerderheid van de gevallen van conjunctivitis bij katten wordt veroorzaakt door herpesvirus, calicivirus, Chlamydophila of mycoplasma. Katten met een depressief immuunsysteem, zoals die met het feline immunodeficiëntievirus en kattenleukemie, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van conjunctivitis.

Zal conjunctivitis verdwijnen zonder behandeling?

Of conjunctivitis vanzelf zal verdwijnen of niet, is afhankelijk van de oorzaak van de infectie. Voor gevallen van bacteriële conjunctivitis zijn vaak medicijnen nodig voor de behandeling. Voor katten met immunosuppressie en chronische ziekten, zoals FIV, FeLV en herpesvirus, kan conjunctivitis gedurende hun hele leven regelmatig terugkeren.

Over het algemeen worden oogproblemen beschouwd als iets dat zo snel mogelijk door een dierenarts moet worden aangepakt. Problemen met de ogen kunnen snel bergafwaarts gaan, wat leidt tot permanente schade. Als uw kat tekenen van conjunctivitis of andere oogproblemen vertoont, moeten ze zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien. Uw dierenarts kan bepalen of uw kat moet worden behandeld voor zijn conjunctivitis of niet.

In gecompliceerde gevallen kan een veterinaire oogarts nodig zijn om ervoor te zorgen dat uw kat de juiste behandeling krijgt.

Wat zijn de tekenen van conjunctivitis?

Close-up van het gezicht van Orange Tabby Cat dat door meerdere handen wordt vastgehouden
Afbeelding Credit: Sheila Fitzgerald, Shutterstock

Vanwege de ontsteking van het bindvlies kunt u zwelling en irritatie rond de ogen en oogleden van uw kat verwachten. U kunt ook merken dat uw kat overmatig scheel kijkt of knippert, en dat hij zijn ogen niet volledig kan openen.

Tranen en oogdrainage zijn ook veel voorkomende symptomen. Oogdrainage is meestal helder, maar het kan oxideren als het droogt, dus houd een oogje in het zeil voor bruinachtige of koperkleurige drainage.

Soms is conjunctivitis een symptoom van andere problemen, waarbij infecties van de bovenste luchtwegen de meest voorkomende zijn. Niezen, hoesten, neusdrainage, een slechte eetlust en lethargie worden vaak geassocieerd met infecties van de bovenste luchtwegen.

Behandeling van conjunctivitis bij katten

Het hele doel van de behandeling van conjunctivitis is om de infecties en eventuele pijn die uw pelsbaby heeft te elimineren. De meeste dierenartsen zullen een actuele oogdruppel of medicinale zalf voorschrijven. Al deze dingen zouden moeten helpen bij ontstekingen en pijn.

Met de juiste behandeling moet u verwachten dat uw kat zich binnen 7-10 dagen beter voelt. Een langere behandeling kan echter nodig zijn voor ernstigere gevallen.

kattenpootverdeler

Tot slot

Conjunctivitis is een behandelbare aandoening, maar het vereist niet altijd behandeling. Dit is een veel voorkomende vorm van ooginfectie bij katten, vooral jonge katten en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem.

Elke oogaandoening moet door een dierenarts worden gezien om de oorzaak van de infectie te bepalen en of deze behandeling vereist. In sommige gevallen zal conjunctivitis vanzelf verdwijnen, maar uw dierenarts kan bepalen of het geval van uw kat behandeling vereist of niet.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Dora Zett, Shutterstock