Op welke hartwormtekens bij katten moet je letten?

Hartwormen bij katten zijn vergelijkbaar met die bij honden. Evenzo zijn ze moeilijk, zo niet onmogelijk te behandelen, en de beste manier om uw kat gezond te houden, is door samen te werken met uw dierenarts om ze te voorkomen. Omdat hartwormen zo schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat, kan het krijgen van onmiddellijke veterinaire zorg de symptomen helpen verlichten.

Uw dierenarts kan ze ook controleren om te zien of ze zich zelf ontdoen van hartwormen. Dus, naar welke tekenen van hartwormen bij katten moet je op zoek zijn? Blijf lezen om erachter te komen.

3 katten gezichtsverdeler

4 mogelijke tekenen van hartworm bij katten

1. Ademhalingsproblemen

Hartwormen blijven niet in het hart. Ze reizen door het hele vasculaire systeem en de eerste plaats waar ze vaak terechtkomen, is in de longen, waar ze de bloedstroom kunnen beperken en ontstekingen kunnen veroorzaken.

U kunt intermitterend hoesten opmerken of tekenen dat uw kat moeite heeft met ademhalen, zoals ademhalen met zijn mond open. Deze symptomen zijn niet uniek voor hartwormen en moeten altijd door uw dierenarts worden geëvalueerd voor een juiste diagnose, maar als hartwormen ze veroorzaken, moeten ze vroeg worden aangepakt.

Wanneer ademhalingsproblemen zich ontwikkelen door hartwormen wordt dit Heartworm-Associated Respiratory Disease of HARD genoemd. Hoewel het een uitdaging kan zijn om hartwormen bij katten te behandelen, kan uw dierenarts de symptomen mogelijk aanpakken, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om te ademen.

thematische pauze

2. Lethargie

zieke oranje kat
Afbeelding Credit: Pixabay

Als uw kat moe en ongeïnteresseerd lijkt in zijn speelgoed of andere gebruikelijke activiteiten, is dit een teken dat hij naar de dierenarts moet gaan. Lethargie, zoals ademhalingsproblemen, is geen duidelijk teken van hartwormen bij katten, maar kan erop wijzen dat er iets mis is dat moet worden gediagnosticeerd en behandeld. In combinatie met andere symptomen op deze lijst kan dit betekenen dat uw kat hartwormen heeft opgelopen, in welk geval hun dierenarts de beste bron is voor advies en behandeling. Je kent je kat het beste, dus als hij zich niet als zichzelf gedraagt, vertrouw dan op je instincten.

thematische pauze

3. Gewichtsverlies

Hartwormen bij katten kunnen algemene onwelheid veroorzaken die kan leiden tot gewichtsverlies. Hoesten geassocieerd met de ziekte kan ook braken bespoedigen.

U moet deze zorgen naar uw dierenarts brengen, die de onderliggende oorzaak kan bepalen en een geschikte behandeling kan voorstellen.

thematische pauze

4. Dood

De dood als gevolg van hartwormen kan jaren na een diagnose komen, terwijl uw kat een enigszins normaal leven heeft geleid voordat hij eraan bezweek. Het kan ook plotseling opkomen, zonder te weten dat je kat ze zelfs had. In dit geval is de enige manier om te weten dat hartwormen de schuld hebben, dat uw dierenarts een post-mortemonderzoek uitvoert om de oorzaak van een onverwacht overlijden te bepalen.

Omdat de plotselinge dood van een huisdier schokkend en hartverscheurend is, kan weten wat er is gebeurd helpen om afsluiting en gemoedsrust te geven, daarom kiezen sommige ouders van huisdieren voor deze optie. Het kan ook helpen voorkomen dat andere huisdieren in huis ziek worden als het gemakkelijk naar anderen wordt verspreid.

garen ball divider

Veelgestelde Vragen over hartwormen in katten

Hoe worden hartwormen bij katten gediagnosticeerd?

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Veel van de bovenstaande symptomen kunnen tekenen zijn van andere kattenziekten. Daarom is het cruciaal om de exacte oorzaak aan te wijzen, zodat het op de best mogelijke manier kan worden behandeld en de kwaliteit van leven van uw kat kan verbeteren. Er zijn verschillende manieren om hartwormen bij katten te diagnosticeren.

Als uw dierenarts hartwormen vermoedt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk enkele bloedonderzoeken uitvoeren voor hartwormantigenen. Röntgenfoto’s en een cardiale echografie kunnen ook de aanwezigheid van hartwormen aantonen.

Kunnen hartwormen worden behandeld?

De medicijnen die voor honden worden gebruikt, kunnen niet voor katten worden gebruikt, dus er is geen effectieve behandeling om hartwormen bij katten te genezen. Sommige katten kunnen zich na een paar jaar zelf ontdoen van hartwormen, dus uw dierenarts zal aanbevelen om elke 6 tot 12 maanden te testen of als de symptomen dit vereisen. Hoewel er geen manier is om hartwormen permanent te genezen, kan uw dierenarts helpen bij het behandelen van de vele tekenen om uw kat comfortabeler te maken.

Kunnen ze worden voorkomen?

Zelfs binnenkatten zijn er vatbaar voor, maar als ze in uw omgeving voorkomen of als uw kat vaak buiten is, moet u met uw dierenarts samenwerken om hartwormen te voorkomen. Een maandelijkse behandeling kan een actueel medicijn of pil zijn, maar het moet volgens een strikt schema worden gegeven om ervoor te zorgen dat uw huisdier wordt beschermd. U hebt een recept van uw dierenarts nodig om hartwormpreventiemedicijnen te kopen, of u kunt ze rechtstreeks bij hun kliniek in de meeste gevallen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hartwormen bij katten kunnen ernstig zijn en als u ziet dat uw kat zich vreemd gedraagt of tekenen van nood vertoont, breng ze dan onmiddellijk naar een dierenarts. Als ze vaststellen dat hartwormen de oorzaak zijn, kunt u nauw met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat uw kat zo gezond mogelijk blijft in de hoop dat ze de wormen zelf kunnen verwijderen. Zo niet, blijf dan waakzaam bij het letten op tekenen van verslechtering van hun toestand, zodat u hun dierenarts kunt zien.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock