Kunnen twee katten dezelfde kattenbak delen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kunnen twee katten dezelfde kattenbak delen

Twee of meer katten kunnen op dezelfde kattenboom loungen en met dezelfde speeltjes spelen, maar als het aankomt op het delen van hun badkamersituatie, zullen je harige vrienden minder dan enthousiast zijn. Hoewel sommige huishoudens met meerdere katten er misschien mee weg kunnen komen, is het meestal een recept voor een ramp.

Dus ckunnen twee katten dezelfde kattenbak delen? En, nog belangrijker, zouden ze dat moeten doen?

Hoewel sommige huishoudens de voorkeur geven aan één kattenbak, is het nooit aan te raden om twee katten te dwingen dezelfde kattenbak te delen, omdat dit stress kan veroorzaken, agressie kan opwekken en kan leiden tot uitwerpselen.

We bespreken de belangrijkste problemen die optreden wanneer meerdere katten dezelfde kattenbak gebruiken, waarom ze meer dan één kattenbak nodig hebben, en hoe je aanpassingen kunt maken als iets je ervan weerhoudt om meerdere kattenbakken in huis te hebben.

Laten we beginnen!

Waarom je wilt dat je katten een kattenbak delen

Een van de moeilijkere taken van een katteneigenaar is het onderhouden van een kattenbak.

Hoewel u gaandeweg enkele trucjes zult leren (zoals het overschakelen op hout- of pelletstrooisel) om de taak gemakkelijker te maken, verandert dit niets aan het feit dat elke kat de kattenbak meerdere keren per dag zal gebruiken, dus het dagelijks schoonmaken van de bak en het regelmatig dieptereinigen kan veel tijd in beslag nemen.

Misschien vindt u het schoonmaken van één kattenbak makkelijker dan het schoonmaken van twee. Het kan ook zijn dat u weinig vrije ruimte heeft om kattenbakken te plaatsen, en dat één kattenbak beter in uw huis of appartement past.

Hoewel een gebrek aan ruimte een moeilijke hindernis is om te overwinnen bij het voorzien van uw katten van voldoende kattenbakken, is het gebruik van een enkele kattenbak wanneer u twee katten heeft niet ideaal en kan het meer kwaad dan goed doen.

Heck, het is beter om gewoon twee verschillende kattenbakken naast elkaar te zetten in plaats van alleen met één.

Waarom zouden katten niet dezelfde kattenbak moeten delen?

Oké, we weten dus dat we katten niet moeten delen, maar laten we eens diep duiken in de specifieke redenen waarom.

Reden 1: Katten zijn territoriale dieren

Katten zijn van nature territoriale dieren, wat soms verrassend kan zijn voor katteneigenaren. Maar het is een feit dat al die wangmarkeringen, kopstoten en zelfs krabben allemaal uitingen zijn van de natuurlijke drang van een kat om zijn territorium op te eisen.

In het wild zouden katten grote delen van het land controleren en delen zou in de meeste gevallen uitgesloten zijn.

De wilde instincten van uw kat vertellen hen dat ze nieuwe katten zien als potentiële indringers in hun eigen ruimte, en ze kunnen zelfs agressief zijn tegen bekende katten als ze bijzonder kieskeurig zijn over wie er rondhangt in het territorium dat zij als het hunne beschouwen.

Hoewel algemene agressie gebruikelijk is tussen katers, komt territoriale agressie net zo vaak voor bij vrouwtjeskatten. Achtervolgen en overvallen zijn regelmatige voorvallen wanneer een of meer katten een gedeelde ruimte als hun eigen territorium zien en andere katten buiten willen houden. Natuurlijk kan castratie en sterilisatie een groot verschil hier ook.

Maar wanneer een kattenbak in diezelfde ruimte wordt geplaatst, kunnen katten zich onveilig voelen bij het gebruik van het toilet, omdat zij weten dat een andere kat het gebied bezoekt en het als een inbreuk op het territorium zou kunnen beschouwen.

Op het gevaar af te veel te antropomorfiseren, overweeg drie opties voor je eigen toiletpauzes: je eigen huis, het huis van een vriend, en het toilet van een benzinestation.

Je zult je natuurlijk het meest op je gemak voelen in je eigen badkamer. Dat is jouw territorium en het is waar je je meer op je gemak voelt.

De badkamer van je vriend gebruiken is oké, en dat is waarschijnlijk de beste vergelijking met twee katten in hetzelfde huis die een kattenbak moeten delen. Het is niet geweldig, maar ze kunnen het meestal wel aan.

Het ergste zou natuurlijk het toilet van het benzinestation zijn. Dat is niet waar we het hier over hebben, maar dat zou het equivalent zijn van verschillende katten dezelfde kattenbak moeten gebruiken en iets wat absoluut vermeden moet worden!

Reden 2: Katten houden van een schoon toilet

Het wordt meestal aanbevolen dat u de kattenbak dagelijks te legenMaar als u meerdere katten heeft die één kattenbak gebruiken, kan het nodig zijn de kattenbak vaker te verschonen. De meeste katten hebben een hekel aan een kattenbak die stinkt, maar echt pietluttige katten kunnen gestrest raken als ze geen schone plek kunnen vinden om naar het toilet te gaan.

De reactie van een kat kan variëren van staren naar de doos om je te laten weten dat er een probleem is tot simpelweg een nieuwe plek zoeken om naar het toilet te gaan.

Als je twee katten hebt die één kattenbak gebruiken, zul je hem vaker moeten schoonmaken om hem aan de normen van je katten te laten voldoen. Dat is niet altijd mogelijk, zeker niet als je voor langere tijd het huis uit bent. Twee katten met meerdere kattenbakken zullen minder snel problemen ondervinden met het schoonmaken, omdat er meer toiletmogelijkheden zijn en er minder troep op één plek ligt.

Je hebt misschien een hekel aan het hebben van meerdere kattenbakken om schoon te maken, maar je zou ook de gevolgen van het gebruik van één kattenbak voor twee katten veel frustrerender kunnen vinden.

Niet alleen is het waarschijnlijker dat één of beide katten op ongepaste plaatsen gaan plassen om rommelige kattenbakken te vermijden, ze kunnen ook allebei extra angst en ongelukkig zijn.

Reden 3: Katten houden niet van delen

Net als kattenbomen, waar we eerder hier over schrevenkatten houden er niet zo van om de kattenbak te delen met een andere kat. Gedwongen worden om te delen kan conflicten tussen katten doen toenemen en onnodige stress veroorzaken als de ene kat moet wachten op de andere om naar het toilet te gaan.

Zelfs als uw katten goed met elkaar kunnen opschieten en meestal niet agressief zijn, kan er angst ontstaan als een of beide het gevoel hebben dat er concurrentie is voor het enige toilet dat ze hebben.

Zelfs onze katachtige vrienden moeten de badkamer in alle rust kunnen gebruiken. Als je ooit een badkamer hebt gedeeld met een broer of zus of een ander familielid en je hebt gevochten voor je “beurt”, dan weet je een beetje hoe je katten zich voelen als ze gedwongen worden om één kattenbak te delen.

Reden 4: Het delen van één kattenbak kan leiden tot gezondheidsproblemen

Stress op zich is niet de enige reden waarom twee katten geen kattenbak moeten delen. Hoewel stress de eerste reactie kan zijn, kunnen veel katten die angstig zijn over hun kattenbak situatie vermijden om naar de kattenbak te gaan totdat ze niet langer kunnen wachten. Dit kan komen door de angst voor een hinderlaag, maar het kan ook gebeuren als je niet in staat bent om de kattenbak zo vaak schoon te maken als je zou moeten met twee katachtigen.

Katten die wachten met plassen omdat ze de kattenbak die je voor hen hebt klaargezet niet willen gebruiken, kunnen vatbaarder zijn voor blaasproblemen. Feline Lower Urinary Tract Disease (bekend als FLUTD) is een grote term voor vele blaasaandoeningen die bij katten kunnen voorkomen. Van verschillende van deze aandoeningen wordt gedacht dat ze veroorzaakt worden door stress en eenny soort blaasontsteking bij katten kan het plassen ongemakkelijk en moeilijk maken, waardoor een cyclus van stress en plasproblemen blijft bestaan.

Door twee katten meer dan één kattenbak ter beschikking te stellen, moet de kans kleiner worden dat uw kat het te lang “ophoudt” en een blaasaandoening veroorzaakt. Hoewel behandelbaar, is het voorkomen van gezondheidsproblemen gerelateerd aan slechte omstandigheden in de kattenbak echt de beste zet op de lange termijn.

Wat is de ideale situatie voor twee katten in de kattenbak?

Nu denk je misschien dat elke kat zijn eigen kattenbak geven de beste optie is. Hoewel dit beter is, is het nog steeds niet de perfect situatie.

Een goede vuistregel is de Eén Plus Eén regel, die we eerder over geschreven hebben. De regel stelt dat je één kattenbak per kat moet hebben, plus nog één. Voor een huishouden met twee katten betekent dit dat u in totaal drie kattenbakken moet hebben om aan hun behoeften te voldoen.

U moet echter niet meerdere kattenbakken op één plaats zetten en er dan maar mee ophouden.

Hoewel het naast elkaar zetten van kattenbakken een makkelijke manier lijkt om de één plus één regel te volgen en wat ruimte te besparen, zullen de meeste katten de gegroepeerde bakken beschouwen als als deel van hetzelfde territorium.

Ook al ziet u er twee of drie, uw kat zal ze herkennen als één grote kattenbak. Door elke kattenbak op een eigen plaats te zetten, kunnen beide katten gebruik maken van het toilet op een plek van hun keuze. Dit zou moeten voorkomen dat uw katten “de boel ophouden”, op de verkeerde plaatsen gaan poepen, of elkaar in de val laten lopen.

Het kan zijn dat uw katten elk een eigen kattenbak kiezen als ze meerdere opties hebben, maar in sommige huishoudens zullen katten de kattenbak gebruiken die dichtbij, beschikbaar en veilig is. Zelfs als een andere kat de kattenbak heeft gebruikt, zal een kat minder snel toiletangst ervaren als hij niet hoeft te concurreren voor tijd op het toilet.

Wat als ik geen ruimte heb voor meer dan één kattenbak?

Hoewel het belangrijk is om te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor uw katten, zijn er situaties waarin het hebben van meerdere kattenbakken moeilijk of onmogelijk is.

Idealiter zou je twee katten alleen moeten beperken tot één kattenbak in noodsituaties of tijdelijke situaties, maar als je toch merkt dat één kattenbak voor langere tijd je enige optie is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kattenbak schoner en aantrekkelijker te maken.

Gebruik kattenbakvulling gemaakt voor meerdere katten

Veel merken bieden kattenbakvulling voor meerdere katten aan, die wordt aanbevolen voor huishoudens met meerdere katten. Multi-kattenbakvullingen zijn meestal klonterende kattenbakvullingen met geurverdrijvers, die het schoonmaken vergemakkelijken en voorkomen dat ongewenste geurtjes u, uw katten en eventuele nietsvermoedende huisgasten opjagen. Klonterende nesten zijn meestal het beste om te voorkomen dat de kattenbakvulling aan de zijkant blijft kleven en andere problemen veroorzaakt.

Het gebruik van een kattenbakvulling voor meerdere katten zou een aantal problemen moeten verminderen die ervoor zorgen dat katten de kattenbak vermijden, en hopelijk de ervaring veel aangenamer maken. Zelfs als u in staat bent om meerdere kattenbakken neer te zetten, zou u toch een kattenbakvulling voor meerdere katten moeten overwegen in een huishouden met twee of meer katten.

Maak vaak schoon

Het is de moeite waard om te herhalen dat het dagelijks schoonmaken van de kattenbak een essentiële taak is voor katteneigenaren, maar u zult waarschijnlijk vaker moeten scheppen als twee van uw katten een enkele kattenbak delen. Dit lijkt misschien onhandig, maar zelfs het verhogen van uw schoonmaakschema naar twee keer per dag kan een enorm verschil maken in hoe uw katten zich voelen over hun enige toilet.

Overweeg om het schoonmaken een onderdeel te maken van je ochtend- en bedtijdroutine. Of, als je thuis genoeg bent om op te merken wanneer je katten de kattenbak gebruiken, probeer het schoon te maken nadat je ze ziet gaan of wanneer je door de kamer loopt waar de kattenbak staat.

Het hele proces kan gemakkelijker worden gemaakt als je je schepje, afvalzakjes, en andere strooiselreinigingsbenodigdheden op een plank of in een organiser vlak bij de bak bewaart. Snel schoonmaken wordt dan een tweede natuur, en je hoeft niet meer te treuzelen met een extra volle kattenbak als je hem nooit slecht laat worden.

Overweeg een robot-nestbak

Een andere optie is de aanschaf van een zelfreinigende, of robot kattenbak. Een robot kattenbak neemt veel van de extra stappen weg die nodig zijn om de kattenbakvulling van uw katten schoon te maken. Hoewel het territoriale agressie niet zal voorkomen, zal een kattenbakrobot ervoor zorgen dat uw katten een schone plaats hebben om hun behoefte te doen en dat kan genoeg zijn om ze gelukkig en tevreden te houden.

Robotachtige, automatische of zelfreinigende kattenbakken werken door te detecteren wanneer uw kat in de kattenbak is en het afval te verwijderen nadat ze zijn vertrokken.

Het afval wordt meestal geharkt of in een gesloten afvalbak gegooid, die ook de gebruikelijke geur vermindert die mensen (en huisdieren!) niet prettig vinden aan kattenbakken. U moet de kattenbak nog steeds regelmatig grondig reinigen en aanvullende richtlijnen voor onderhoud volgen, maar de dagelijkse schoonmaak wordt verzorgd.

Laatste gedachten

Aan het eind van de dag kan zelfs een vaak schoongemaakte kattenbak extra stress veroorzaken, en je kunt er niet zeker van zijn dat twee katten die goed met elkaar kunnen opschieten, altijd blij zullen zijn om te delen. Indien mogelijk, zorg voor voldoende kattenbakken volgens de Eén Plus Eén regel of neem extra zorg om een enkele kattenbak zo geschikt mogelijk te maken.

Hoeveel kattenbakken heeft u in huis? Als je één kattenbak hebt voor twee katten, hoe zorg je er dan voor dat het werkt? We horen graag van u!