Beste grote kattenbakken voor 2023

In de vrije natuur verstoppen katachtigen hun ontlasting onder bladeren of zand. Dit doen ze niet alleen omdat ze van nature zo hygiënisch zijn maar ook om ervoor te zorgen dat andere dieren ze niet ruiken. Kattenbakken in huis zijn eigenlijk een vies idee, toch ontkomen we er helaas niet aan. Zeker met een grote kat heb je ook een grote kattenbak nodig. Denk aan een Maine Coon of een Noorse Boskat. Welke opties er zijn en wat de vijf beste grote kattenbakken zijn voor 2023 kun je op deze pagina lezen.

Beste voor 2022

Er zijn meerdere merken en modellen, dit zijn de meeste populaire opties van dit moment. Je kunt ze online bestellen, bekijk ook de reviews en productinformatie door de links te volgen.

1. Curver Kattenbak

Curver Kattenbak - Rotanstijl Grijs

Bekijk de dagprijs

Dat een toilet voor katten best wel een beetje klasse mag uitstralen bewijst deze Curver Kattenbak met een mooie rotan stijl en elegante grijze kleurstelling. Het is zeker niet alleen een decoratief product, de handgreep laat zien dat er is nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid. Aan de voorzijde is een soort droogloopmat aanwezig om de vulling van de pootjes op te vangen. Zo blijft de kamer schoon. Naast grijs zijn er trouwens ook andere kleuren leverbaar om deze grote kattenbak onderdeel uit te laten maken van de ruimte.

Kenmerken:

 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Kunststof
 • Stijl: Rotan
 • Lade: Ja
 • Afmetingen: 51 x 38,5 x 39,5 cm

2. PeeWee EcoDome

PeeWee XXL kattenbak EcoDome Startpakket Bruin-Ivoor

Bekijk de dagprijs

Dit is niet zomaar een kattenbak voor grote katten, het is een compleet systeem waarbij bak en vulling samenwerken als een team. De PeeWee EcoDome wordt gevuld met kattenbakkorrels die specifiek zijn samengesteld om snel te verpulveren. Op deze manier kun je met minimale moeite de bak schoon en hygiënisch houden. Leeg regelmatig de onderste opvangbak en je bent er snel mee klaar. De PeeWee EcoDome wordt geleverd inclusief kattenbakvulling. Houd er wel rekening mee dat je aangewezen bent op vulling van dit merk.

Kenmerken:

 • Kleur: Bruin
 • Materiaal: Kunststof
 • Soort vulling: PeeWee korrels
 • Lade: Nee

3. PeeWee EcoDome Zwart

PeeWee Kattenbak XXL EcoDome Startpakket - Zwart

Bekijk de dagprijs

Het merk PeeWee is de laatste jaren flink in opmars. De combinatie van hoogwaardige materialen, een slim design en eigen kattenbakkorrels is een goede combinatie gebleken. De PeeWee EcoDome in het zwart is een stijlvolle verschijning. Het voornaamste verkoopargument is de unieke korrel die verpulvert tot zaagsel en niet in de pootjes van je kat blijft hangen. Het set wordt geleverd inclusief schepje en drie kilo korrels. Een eigen type vulling betekent wel dat de kosten voor de kattenbakvulling wat hoger uitvallen.

Kenmerken:

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Kunststof
 • Soort vulling: PeeWee korrels
 • Lade: nee

4. Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak

Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak L - Bruin

Bekijk de dagprijs

Het design valt direct op, toch is het asymmetrische ontwerp niet alleen als eye-catcher ontworpen. Het gat lijkt niet zo groot te zijn maar ook een flinke kat zal in deze grote kattenbak passen. De Omega Paw Zelfreinigende Kattenbak heeft een ingenieus systeem waarbij je de bak op z’n kant moet draaien. Dan zullen de drollen in een opvang compartiment terechtkomen die je daarna eenvoudig weg kunt gooien. Dat is makkelijk in gebruik en ook nog heel hygiënisch. Verder worden luchtjes binnengesloten waarmee deze bak ook geschikt is voor gebruik in de huiskamer.

Kenmerken:

 • Kleur: Bruin / Grijs
 • Materiaal: Kunststof
 • Soort vulling: Korrels
 • Lade: Ja

5. PeeWee EcoGranda Startpakket

PeeWee EcoGranda Startpakket

Bekijk de dagprijs

Als je een echt grote kat bezit zoals een Maine Coon, een Noorse Boskat of een vergelijkbaar groot kattenras dan moet je zeker deze grote kattenbak eens wat nader bekijken. Nou ja, op een afstandje zie je de bak ook wel want het is een flink model. Hoewel het een open bak betreft zullen er toch geen nare luchtjes te ruiken zijn want de speciale vulling is uitermate goed in het absorberen van vocht. Daarnaast worden uitwerpselen gescheiden van de vulling wat ervoor zorgt dat je minder vaak de bak hoeft te verschonen.

Kenmerken:

 • Kleur: Zwart
 • Materiaal: Kunststof
 • Soort vulling: PeeWee korrels
 • Lade: Nee

Lees verder voor meer informatie over kattenbakken voor grote katten. Zo kun je snel de beste grote kattenbak vinden voor jouw huisdier.

Dit moet je weten bij het kopen

Een grote kat betekent ook grotere … ontlasting. Dat hoort er nou eenmaal bij. Niet alleen moet de kattenbak voldoende vulling bevatten maar ook ruimte bieden voor een flinke kat om in te stappen, draaien, graven etc. Een grote kattenbak kopen is makkelijker gezegd dan gedaan, er zijn naast verschillende maten namelijk ook diverse modellen te koop. Zo kun je kiezen uit een grote kattenbak met een hoge rand zodat het grit niet buiten de bak valt, er zijn modellen met een lage instap of met een zeef om ontlasting eenvoudig en hygiënisch af te voeren. Waar je ook voor kiest, als je een kleine tijger in huis hebt rondlopen dan volstaat een kleine bak echt niet. Hoog tijd dus om een slimme oplossing te vinden voor de grote boodschap!

Wat is de beste grote ?

Op deze pagina vind je een vijftal bakken waarvan we denken dat ze zeer geschikt zijn voor grote katten en ook zeker de eigenaar. Meningen kunnen uiteenlopen, daarom hebben we er vijf modellen uitgelicht. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer opties leverbaar. Wij hebben vooral gekeken naar producten die zichzelf hebben bewezen en in 2023 leverbaar zijn. Ze zijn niet alleen populair in termen van verkoopcijfers maar ook de klantervaringen zijn overwegend positief. Dit wil niet zeggen dat een 5-sterren kattenbak ook automatisch voor iedereen de beste grote kattenbak is. Zowel de kat als de eigenaar zal een iets afwijkend lijstje aan prioriteiten stellen dus wees kritisch en koop het product dat echt aansluit op de behoefte.

Waarom er één kopen?

Kleine katten kunnen hun behoefte doen in een grote bak en grote katten kunnen doorgaans ook best aardig manoeuvreren in een kleinere bak. Maar de kans op ongelukjes is natuurlijk wel groter. Zo kan de kat tegen de rand plassen. Dit moet je snel schoonmaken want anders ruik je die penetrante lucht van ammoniak. Dat is nog een gunstig scenario want de plas kan ook over de rand gaan. Dan moet je weer gaan dweilen. Ook drollen willen regelmatig over de rand vallen of tegen de bak aan plakken. Het zijn helaas geen smakelijke verhalen maar het komt maar al te vaak voor.

Met een grote kattenbak heeft een grote kat ook meer ruimte om te draaien en spaaien. Katten houden van graven in de kattenbak om hun uitwerpselen te bedekken. Als er te weinig ruimte is dan is de kans groter dat ze drollen gewoon laten liggen wat flink kan gaan stinken. Een groter formaat kat zal ook wat vaker of meer een behoefte doen, de kattenbakvulling in een kleine bak zal sneller vervuild raken. Maak het de kat en jezelf eenvoudiger door een grote bak neer te zetten.

Soorten

Er zijn verschillende maten kattenrassen en er zijn ook afwijkende maten kattenbakken. Laten we los van de maat eerst even naar andere unieke kenmerken kijken.

Als eerste kun je kiezen tussen een open of een gesloten bak. Een open bak is eenvoudig van design en je kunt deze bakken vaak al voor een schappelijk prijsje kopen. Er kunnen wel meer luchtjes vandaan komen. Je zult dus vaker de ontlasting moeten verwijderen. Een gesloten bak houdt luchtjes beter binnen. De voorkeur voor een open of gesloten bak is ook gekoppeld aan de individuele kat. Veel katten houden van privacy en vinden het prettig om in een gesloten bak plaats te nemen terwijl andere katten meer moeite hebben om door een luikje te kruipen. Met name langharige katten kunnen doorgaans wat beter bewegen in een open bak. Kies in dat geval voor een exemplaar met hoge rand zodat de vulling niet op de grond komt te liggen.

De keuze voor vulling kan overigens ook van invloed zijn op de verspreiding van luchtjes. Sommige soorten kattenbakvulling zijn zo goed in het inkapselen van de ontlasting dat je er zelfs in een open bak nauwelijks last van hebt. Ook zal een kat in een ruime bak meer ruimte hebben om uitwerpselen netjes te bedekken.

Als je de grote kattenbak in de huiskamer plaatst dan heeft een gesloten model zeker de voorkeur, buiten kan een open bak volstaan. Let er in dat geval wel op dat de vulling niet nat kan worden door regen of dat katten in de buurt even langskomen om van het ‘openbaar toilet’ gebruik te maken.

Wat betreft de manier van schoonmaken zijn er ook verschillen. Er zijn mensen die ervoor kiezen wekelijks de hele bak te verschonen en niet tussentijds te scheppen. Dat kan wel in de kosten lopen, het is ook zeker niet de meest duurzame oplossing. Er zijn bakken met een zeef waarmee kleine deeltjes worden gescheiden van de grote delen. Dit helpt bij het schoonmaken en de rest van de bak blijft langer schoon. De keuze voor de kattenbakvulling heeft ook zeker effect, je kunt namelijk kiezen voor klonterend en niet-klonterend. Daarnaast is er vulling van kleikorrels, silica korrels of houtkorrels. Niet ieder type bak is geschikt voor alle soorten vulling dus let even op voordat je kattenbakvulling koopt voor jouw kat.

Als je vaak van huis bent dan zou je een grote kattenbak op stroom kunnen overwegen. Die reinigt de vulling na een toiletbezoek.

Aandachtspunten bij het kopen

Koop je een grote kattenbak voor je kat of voor jezelf? Eigenlijk een beetje van beide. Over het algemeen kun je een kat eenvoudig leren om de behoefte te doen op een bak. Voorwaarden zijn dat de bak groot genoeg is met schone vulling. Als ze niet voldoende kunnen bewegen of wanneer de vulling vervuild is dan bestaat de kans dat je kat elders een plekje gaat zoeken. Als je geluk hebt tussen de struiken maar als je pech hebt in je nieuwe sloffen.

Een grote bak betekent ook een bak die relatief veel ruimte inneemt. Als je op een klein appartementje woont kan dit wel een uitdaging vormen. Bekijk de afmetingen op de productpagina’s en meet alvorens te bestellen even na welke bak het beste past op de plaats van bestemming.

Wat betreft kleur zou je de bak kunnen afstemmen op het interieur. Als je de kleur kiest van de omgeving dan zal die grote kattenbak niet zo opvallen in de ruimte. Als het contrast groot is dan kijk je echt niet over een gesloten bak heen. Het oog wil ook wat, er zijn modellen die best goed staan in het interieur maar het blijft natuurlijk een toilet voor katten. Ook met verschonen is het prettig als je eenvoudig bij de bak kunt komen.

Welke voor jouw kat kiezen?

Bekijk de opties op deze pagina en kies zelf de optie die het beste past in jouw situatie. Aan de hand van klantervaringen kun je zien hoe andere katteneigenaars denken over de producten. Meningen kunnen verschillen dus staar je niet blind op een hoge waardering. Kies bij voorkeur een model waar de kat zich vertrouwd mee voelt, niet alle katten kunnen snel wennen aan een nieuwe bak.