Kunnen tijgers spinnen? Welke geluiden kunnen ze maken?


Tijgers zijn misschien wel de meest glorieuze van alle grote katten ter wereld. De prachtige katten zijn niet alleen slank, krachtig, gevaarlijk en verbluffend sierlijk, maar ze zijn ook verbazingwekkend divers. Het zijn roofdieren in een gebied dat het grootste deel van Azië beslaat, van de noordelijke uithoeken van Siberië tot aan Indonesië, wat betekent dat ze variëren in kleurintensiteit, tekening, grootte en zelfs gedrag! Eén aspect hebben de roofdieren gemeen: ze kunnen niet spinnen, net als leeuwen, luipaarden en jaguars.

kattengezicht verdeler 2

Kunnen tijgers miauwen?

Nee. Leeuwen, luipaarden, jaguars en tijgers, allemaal leden van het geslacht Panthera, kunnen niet miauwen of spinnen! Hoewel katten van verschillende grootte en soorten er hetzelfde uitzien en zich vaak ook zo gedragen, zijn er twee kenmerken die alleen leden van het geslacht Panthera gemeen hebben: ze kunnen niet miauwen of spinnen. Grote katten kunnen brullen maar niet miauwen of spinnen, en kleinere katten kunnen miauwen en spinnen maar niet brullen.

Het verschil is hoe de stemhokjes van de grote katten gebouwd zijn. Leden van het geslacht Panthera hebben supergrote, vette stemplooien die een vierkant vormen, waardoor geluiden in wezen worden vergroot, waardoor leeuwen, tijgers, jaguars en luipaarden met relatief gemak diepe brullen kunnen voortbrengen.

Aan de andere kant hebben kleinere katten verdeelde stembanden, die hen in staat stellen te trillen bij het in- en uitademen. De gedeelde stembanden missen de vierkante vorm en stabiliteit die kenmerkend is voor de stembanden van grote katten, waardoor het voor kleine katten onmogelijk is om massieve, resonerende geluiden te produceren. Voor het geval u het zich afvroeg: poema’s zijn de grootste katten die nog kunnen spinnen en miauwen.

tijger ligt op de grond met zijn bek open
Image Credit: ChiemSeherin, Pixabay

Als tijgers niet kunnen spinnen, hoe tonen ze dan genegenheid?

Tijgers tonen genegenheid op dezelfde manier als uw huiskat dat doet! Ze wrijven tegen hun favoriete metgezellen, verzorgen hun maatjes, en slapen samen verstrengeld. Moeder tijgers wrijven vaak hun gezicht tegen hun welpen om geuren uit te wisselen en liefde te tonen. Hoewel tijgers niet kunnen spinnen, kunnen ze wel chuffen, een schattig geluid dat door de neus wordt gemaakt en dat wijst op diepe tevredenheid en geluk. Het gaat vaak gepaard met een voorwaarts gebogen hoofd.

Welke andere geluiden maken tijgers?

Wanneer ze geprovoceerd of boos zijn, brullen tijgers vaak en maken ze een diep rommelende grom. Het is een teken van pure agressie, bedoeld om de beledigende partij te doen ophouden. Ze gebruiken ook een laag gebrul om met elkaar te communiceren.

Blaffen tijgers om mensen genegenheid te tonen?

Ja. Voordat je te opgewonden raakt, bedenk dat tijgers wilde dieren zijn die in het wild thuishoren. Afhankelijk van de ondersoort, kunnen de katten een verspreidingsgebied hebben dat zich uitstrekt tot meer dan 1.500 mijl. Het houden van een tijger in een kooi of zelfs een groot verblijf staat gelijk aan het dwingen van een mens om zijn hele leven in een kast te leven.

Net als huiskatten willen tijgers graag ontsnappen en alleen op onderzoek uitgaan, wat tot ernstige gevolgen kan leiden. Tijgers kunnen dierbare gevoelens krijgen voor sommige mensen, maar de prachtige wezens zijn wild en te machtig voor mensen om onder controle te houden.

tijger en welpen in het wild
Image Credit: 12019, Pixabay

Vallen tijgers mensen aan?

Ja. Tijgers komen regelmatig in conflict met mensen, vooral in India, waar de tijgerpopulatie het grootst is. Jaarlijks sterven 40 tot 80 mensen nadat ze door tijgers zijn aangevallen. Het grote aantal incidenten lijkt verband te houden met de regelmatige en gestage aantasting van tijgerhabitats door de mens.

Hoeveel soorten tijgers zijn er?

Er zwerven nog zes ondersoorten op aarde rond: Zuid-Chinese, Maleise, Indo-Chinese, Siberische, Bengaalse en Sumatraanse tijgers. Bengaalse tijgers vormen meer dan 50% van de overblijvende wilde tijgers in de wereld. De Kaspische, Javaanse en Bali-tijgers zijn allemaal uitgestorven.

Ooit waren er tijgers in Europa. Kaspische tijgers zwierven door de bossen en graslanden van Zuid-Rusland en Oekraïne gedurende de Middeleeuwen. De laatste bekende waarneming van een Kaspische tijger in het wild vond plaats in 1998 in het Babatag gebergte in Afghanistan. Javaanse tijgers werden volledig gedecimeerd door het verlies van habitats door de jacht, en de ondersoort werd in 2008 officieel uitgestorven verklaard, en de Bali-tijger werd in de jaren 1950 met uitsterven bedreigd. De favoriete methode van de Nederlandse koloniale jagers was de tijger met een geit of ander dier naar een voetstrik te lokken, waarna het dier van dichtbij werd doodgeschoten.

Dankzij enkele serieuze beschermingsinspanningen is het aantal wilde tijgers toegenomen, vooral in India. Het aantal wilde tijgers is tussen 2015 en 2022 met 40% toegenomen. Volgens de laatste gegevens zijn er nu ongeveer 5.578 tijgers die de jungles, bergen en steppen van Azië verkennen.

Verschillende organisaties doen uitstekend werk om het voortbestaan van tijgers in het wild te helpen verzekeren. Als u geïnteresseerd bent in een donatie ter ondersteuning van het tijgerbehoud, zorg er dan voor dat uw geld daadwerkelijk naar een ethische organisatie gaat. Charity Navigator heeft een doorzoekbare website met veel informatie over elke geregistreerde 501C organisatie in de Verenigde Staten, inclusief organisaties die zich bezighouden met het behoud van grote katten, het behoud van habitats en reddingsacties.

Het is bijna onmogelijk om een nauwkeurige schatting te maken van het aantal tijgers dat buiten erkende dierentuinen en dierenparken wordt gehouden, vanwege de verschillende wetten inzake registratie, maar sommige onderzoeken suggereren dat er nu meer tijgers in gevangenschap op aarde rondlopen dan wilde.

een tijger die over gras loopt
Image Credit: YanCabrera, Pixabay

Wat zijn enkele van de verschillen tussen de tijger-ondersoorten?

Verschillende kenmerken onderscheiden de nog bestaande tijgerondersoorten van elkaar, vooral grootte en kleur. Siberische of Amurtijgers zijn meestal de grootste van het stel, met mannetjes die vaak tot 660 pond wegen en van neus tot staart een verbluffende 3 meter lang worden. Ze hebben massieve poten die hen helpen door de sneeuw te ploegen en een vacht die lichter oranje is dan die van andere tijgersoorten. Siberische tijgers leven meestal in Oost-Russische berkenbossen, maar ze zijn ook gezien in Noord-China en tot in Noord-Korea.

De Sumatraanse tijger is de kleinste van de levende ondersoorten, en de Bali-tijger was de kleinste tot hij tot uitsterving werd bejaagd. Mannelijke Sumatraanse tijgers wegen niet meer dan 300 pond. De prachtige roofdieren hebben een donker oranje vacht met dicht op elkaar staande strepen, waardoor ze bijna onmogelijk te zien zijn in diep oerwoud gebladerte.

Zijn tijgers de grootste katten op aarde?

Absoluut. Tijgers, vooral Amoer- of Siberische tijgers, zijn aanzienlijk groter en zwaarder dan de op één na grootste katten op aarde, leeuwen. Afrikaanse leeuwen wegen zelden meer dan 570 pond, en de meeste zijn 8 voet of minder lang. Tijgers zijn aanzienlijk krachtiger dan leeuwen omdat ze meer spiermassa hebben dan hun Afrikaanse neven, en de meeste tijgers zijn duidelijk groter dan de enkele Aziatische leeuwen die nog in het wild leven.

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Tijgers, de grootste katten op de planeet, zijn absoluut prachtig. Verbluffend mooi, elegant en sierlijk, de krachtige roofdieren zijn perfect van het puntje van hun neus tot het puntje van hun staart. Ze brullen en grommen, maar ze miauwen en spinnen zeker niet – er zijn inderdaad dingen die zelfs deze verbazingwekkende wezens niet kunnen!

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Alexas_Fotos, Pixabay