Is het waar dat alle katten reageren op kattenkruid? Het verrassende antwoord…


Kattenkruid is een van de meest verkochte producten voor onze katachtige metgezellen. Misschien denkt u dat geen enkele kat de effecten van dit kruidenwonder kan weerstaan. Maar is dat echt waar? Brengt kattenkruid alle katten in een staat van verhoogd bewustzijn?

Wat gebeurt er precies wanneer uw kat dit product consumeert, en waar is het mee te vergelijken? Wij hebben deze antwoorden voor u, en u zult misschien verbaasd zijn te ontdekken dat nee, in feite niet alle katten vallen voor de catnip charme.

kat + lijnverdeler

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is een kruid uit de muntfamilie. Het heeft vele namen. Wetenschappelijk gezien is het Nepeta cataria, maar gewoonlijk kattenkruid of kattenkruid. De soort is oorspronkelijk niet inheems in de Verenigde Staten, maar heeft hier goed gedijt. Hij is afkomstig uit Europa, het Midden-Oosten en delen van Azië.

Gelukkig voor uw kat is dit een gemakkelijk kruid om binnen of buiten in de tuin te kweken. Hoewel het hier niet inheems is, gedijt het, zoals veel muntplanten, gemakkelijk in vele grondsoorten en omgevingen. U kunt dus verse kattenkruid direct beschikbaar hebben.

Als je kattenkruid in de winkel koopt, is het de gedroogde versie van dit kruid, in een speeltje of bakje gestopt. Zoals elk kruid slijt de kracht van het gedroogde kruid na verloop van tijd, dus is het belangrijk om het kattenkruid in speelgoed te vervangen door verse opties.

kattenkruid
Image Credit: R. E. Beck, Pixabay

Waardoor reageert een katachtige op dit kruid?

We hebben allemaal katten gezien die wild werden van kattenkruid. Maar wat zit er precies in dit kruid dat zo verleidelijk is voor onze katachtige vrienden? Kattenkruid bevat een bestanddeel dat nepetalacton heet en dat een euforisch gedrag veroorzaakt in het kattenstelsel.

U zou een duidelijke gedragsverandering moeten opmerken wanneer uw kat zich in deze staat van euforie bevindt. De effecten van kattenkruid beginnen over het algemeen binnen 30 minuten na blootstelling zichtbaar te worden. Uw kat kan de vruchten van kattenkruid plukken door zijn gezicht over de plant te wrijven, hem op te eten, of er gewoon op te kauwen.

Bij sommige katten merk je een onmiddellijke aantrekkingskracht, bij andere een lege blik. Het is een magische plant die verschillende reacties oproept bij de katachtige gemeenschap.

Waarom sommige katten geen reactie hebben

Slechts ongeveer 60% tot 70% van de katten reageert op kattenkruid. Dus, als je je kat kennis hebt laten maken met kattenkruid en ze lijken niet te veranderen of interesse te tonen, weet dan gewoon dat dit ook normaal is. Sommige katten hebben niet het gen in hun lichaam dat op dit soort planten reageert.

Als je je kat toch wat groen wilt geven, kun je in plaats daarvan altijd kattengras proberen. Kattengras heeft geen euforische effecten, maar het kan goed zijn om bij de hand te hebben. Als je kat het type is dat zich te buiten gaat aan vers gras of je kamerplanten om de haverklap probeert aan te vallen, dan is kattengras een heel mooi alternatief dat je kamerplanten veilig houdt.

Je kunt kattengras online of in de winkel kopen. Er is hier geen ingewikkelde geheimzinnige magie. Kattengras is gewoon gras dat je in je huis laat groeien, zodat je kat vrij spel heeft als hij groot genoeg wordt. Het is alsof je een stukje gazon binnen hebt. Uw kat zal het echt waarderen, en u hoeft zich geen zorgen te maken dat ze er alleen door worden aangetrokken vanwege de euforische effecten.

Hoe katten reageren op kattenkruid

Voor die katten die reageren op kattenkruid, in hoeverre verandert hun persoonlijkheid? Over het algemeen merkt u dat uw kat gekker en energieker wordt. Ze gedragen zich misschien wat grilliger dan normaal, en stuiteren van plaats naar plaats.

Het kan echter ook het tegenovergestelde effect hebben. Uw kat kan luier worden en een dutje doen op zijn favoriete plekje. Hoe een kat reageert hangt gewoon af van het individu.

kat geniet van kattenkruid
Image Credit: Georgia Evans, Shutterstock

Hoe de effectiviteit van kattenkruid te testen

Als uw kat wordt aangetrokken door kattenkruid, kan hij onmiddellijk interesse tonen. Het gedragseffect kan echter pas ongeveer 30 minuten na blootstelling optreden. Als het meer dan een uur geleden is en uw kat helemaal niet lijkt te reageren, is er een kans dat hij tot de 30% behoort die volledig immuun is voor de effecten van deze prikkelende plant.

Als uw kat niet veel interesse toont, kan het uw middelen slinken bij het verstrekken van een breed scala aan aantrekkelijke speeltjes, maar verder veroorzaakt het geen probleem. Als u een kat heeft die immuun is voor de effecten van kattenkruid, zult u andere wegen moeten zoeken om ze in huis te vermaken.

Kattenkruid kopen versus kweken

Hoe je je kattenkruid geeft hangt af van hoe ze het lekker vinden. Als je katten dol zijn op kattenkruid, koop je het misschien altijd in de winkel. Je kunt het op verschillende manieren kopen. Ze maken het in losse schudvorm of plaatsen het in een speeltje of ander apparaat. Allemaal volkomen veilig voor uw Kitty om van te genieten.

Als je het zelf kweekt, kun je er zeker van zijn dat er geen pesticiden of andere negatieve onzuiverheden in het plan zelf zitten. Je hebt volledige controle over hoe gezond de planten zijn en hebt de ervaring om iets te kweken waar jij en je kat van kunnen genieten.

Als je kattenkruid koopt, raden we aan om alleen biologisch te kopen. Op die manier is de plant vrij van pesticiden waar uw kat last van zou kunnen hebben. Ook vermindert het risico op schimmel en andere giftige stoffen. Kattenkruid is vrij goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, dus het maakt niet uit hoe u uw kat kattenkruid geeft, ze zullen hoe dan ook dol zijn op deze traktatie.

Is kattenkruid net als marihuana?

Een veel voorkomende misvatting is dat kattenkruid voor katten is wat cannabis is voor mensen. Hoewel het waar is dat kattenkruid euforische effecten heeft op onze katachtige vrienden, is het niet hetzelfde als marihuanagebruik bij mensen. Catnip is iets dat veel minder lang duurt en iets andere effecten heeft in de hersenen.

Marihuana is van de hennepfamilie, waartoe ook andere gangbare namen behoren die je misschien herkent, zoals hop en brandnetels. Kattenkruid daarentegen maakt deel uit van de muntfamilie, waartoe ook andere bladgewassen behoren, zoals basilicum, oregano en tijm.

kat snuivend kattenkruid
Image Credit: CatCrazy, Pixabay

Heeft kattenkruid effect op mensen? Waar wordt het voor gebruikt?

Het is overduidelijk dat onze katten echt dol zijn op kattenkruid. Maar heeft het niet dezelfde effecten op mensen? Het korte antwoord is nee. Kattenkruid heeft niet hetzelfde effect op mensen als op onze katjes. Maar in medicinaal opzicht is het heel nuttig. Kattenkruid staat bekend als een natuurlijke remedie tegen hoofdpijn, braken en misselijkheid.

3 kat gezicht verdeler

Kattenkruid: Final Thoughts

Kattenkruid is een opmerkelijke plant om bij de hand te hebben als je katachtigen hebt. Het is gemakkelijk te kweken, eenvoudig te drogen, en fantastisch om bij de hand te hebben. De meeste katten voelen de effecten van kattenkruid. Dus, als je een huishouden hebt met meerdere katten, is de kans vrij groot dat één van hen ervan geniet.

Maar als u merkt dat uw kat niet op kattenkruid reageert, is er ook niets aan de hand. Het heeft gewoon geen effect op sommige katten zoals op andere.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Georgia Evans, Shutterstock