Kunnen katten pompoentaart eten? Is het goed voor hen? Het interessante antwoord!

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat hun spijsverteringsstelsel is ontworpen om vlees, botten en andere dierlijke lichaamsdelen te verteren. Pompoentaart staat niet op deze lijst, en hoewel katten pompoen of gewone pompoen in blik kunnen eten, is pompoentaart op zijn best slecht voor hen en kan het in het slechtste geval een gevaar zijn. Katten mogen geen pompoentaart eten.

Als uw kat een kleine hoeveelheid pompoentaart eet, is het waarschijnlijk onwaarschijnlijk dat dit problemen veroorzaakt, maar het is altijd beter om voorzichtig te zijn en het niet aan uw kat te serveren wanneer er veel betere traktaties beschikbaar zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom kunnen katten geen pompoentaart eten? Wat zit er in?

Hoewel het misschien gezond klinkt, wordt pompoentaart vaak gemaakt met zoet gebak en ingeblikte pompoentaartvulling, die kruiden bevat. De hoeveelheid suiker en zout in pompoentaart is al erg genoeg; zout en suiker kunnen hoge bloeddruk, obesitas en tandbederf veroorzaken. Maar ingeblikte pompoentaartvulling kan kruiden bevatten zoals kaneel, nootmuskaat en piment, die schadelijk zijn voor katten. Ze kunnen maagproblemen of ernstiger aandoeningen veroorzaken.

Nootmuskaat bevat myristicine en piment bevat eugenol. In kleine hoeveelheden kunnen deze stoffen maagklachten veroorzaken. In grote hoeveelheden kunnen ze echter het volgende veroorzaken:

 • Verhoogde hartslag
 • Hoge bloeddruk
 • Tremoren (schudden)
 • Desoriëntatie
 • Epileptische aanvallen en zelfs
 • Leverschade
Een grijze Schotse kat met rechte oren in een platsik veterinaire halsband
Afbeelding Credit: fotoliza, Shutterstock

Is elk type pompoen goed voor katten?

Een kleine hoeveelheid pompoen is niet slecht voor katten. Door je kat gewone pompoen in blik te geven die onbewerkt is zonder toevoegingen, kan dit de spijsvertering bevorderen, omdat het vol vezels en water zit. Pompoen kan vaak worden gebruikt om diarree bij katten en honden te helpen behandelen en bevat ook mineralen en vitamines zoals vitamine C en K, evenals kalium en fosfor.

Omdat het spijsverteringsstelsel van katten echter niet is uitgerust om met plantaardig materiaal om te gaan en het niet effectief kan verteren, zijn er betere bronnen van mineralen en vitamines die meer biologisch beschikbaar zijn voor uw kat.

3 katten gezichtsverdeler

Wat kan een kat eten voor een traktatie?

Katten kunnen genieten van wat menselijk voedsel, maar ze moeten nog steeds met mate worden gegeven. De beste, meest gezonde traktaties voor katten zijn:

Gekookt vlees

Vlees zoals rundvlees, kalkoen en kip, evenals kleine hoeveelheden vleeswaren, zijn oké als traktaties. Vlees is een goede bron van eiwitten; zorg ervoor dat het vlees dat je geeft vers is en geef je kat niets wat je niet zou eten. Vlees dat slecht is geworden of onjuist is opgeslagen, kan uw kat ziek maken met voedselvergiftiging (hetzelfde als mensen). We zouden om deze reden geen rauwe vleestraktaties aanbevelen.

thematische pauze

Gekookte vis

Gekookte vis is ook een goede traktatie, maar moet worden uitgebeend, omdat botten verstikkingsgevaar opleveren. Ingeblikte vis zoals tonijn is ook goed, en ze bieden allebei een geweldige bron van omega-3-vetzuren, die goed zijn voor de hersenen, het hart en de ogen. Zorg er echter voor dat alle gegeven vis gekookt is en geef je kat geen sushi of sashimi, omdat voedselvergiftiging nog steeds een probleem is.

thematische pauze

Eieren

Eieren zijn ook een geweldige bron van eiwitten voor katten, en ze genieten er vaak van als ze als traktatie worden gekookt. Houd er echter rekening mee dat sommige katten een ei-allergie kunnen hebben; raadpleeg uw dierenarts als u uw kat eieren geeft en zich zorgen maakt.

pompoentaarten

Hoe zit het met groenten en fruit?

Katten kunnen wat groenten en fruit eten, maar ze zijn er waarschijnlijk niet in geïnteresseerd. Omdat katten obligate carnivoren zijn, zijn ze minder snel geïnteresseerd in plantaardige eiwitten zoals groenten en fruit. Dit geldt met name voor fruit, omdat katten geen zoete smaken proeven zoals mensen. Katten houden meestal niet van citrusvruchten zoals citroenen en sinaasappels.

divider-catclaw1

Welk voedsel zouden katten niet moeten hebben?

Sommige voedingsmiddelen zijn giftig voor katten en kunnen meer dan maagklachten veroorzaken.

Giftig voedsel voor katten omvat:

 • Chocolade
 • Druiven en rozijnen
 • Knoflook, uien en bieslook
 • Alcohol en cafeïne
 • Noten (met name macadamia)
 • Ongekookt brooddeeg door gist
 • Xylitol, een kunstmatige zoetstof die in veel voedingsmiddelen voorkomt

Geef je kat geen melk. Hoewel er een beroemd gezegde is: “De kat die de room heeft gekregen”, kunnen katten zuivel niet goed verteren en het kan hen maagklachten geven.

zieke kat in dierenarts
Afbeelding Credit: SeagullNady, Pixabay

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Pompoentaart is een feestelijke traktatie waar veel mensen van genieten, maar helaas voor je kat mag hij geen toegang krijgen tot het zoete deeg. Pompoentaart bevat vaak kruiden zoals kaneel en piment die katten niet goed kunnen opnemen. Pompoentaart is erg suikerachtig en te veel zoete lekkernijen voor uw kat kunnen obesitas, diabetes en tandbederf veroorzaken. Een kleine hoeveelheid pompoentaart zou waarschijnlijk geen problemen veroorzaken, maar het risico op toxiciteit is er altijd. Houd je kat uit de buurt van pompoentaart en bied ze gewone pompoen in blik of een andere katvriendelijke traktatie in de plaats.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Margoe Edwards, Shutterstock