Kunnen katten kipnuggets eten en zijn er risico’s?


Het delen van een smakelijke maaltijd met onze kittens is iets dat velen van ons van tijd tot tijd overwegen te doen.

Kipnuggets zijn een voedsel dat ik graag heb, dus ik begrijp al die eigenaren die eraan denken om deze maaltijd met hun katten te delen.

Ik bedoel, als ze je aankijken met die schattige gezichtjes… Wie zou zich daartegen verzetten?

Toch moet u eerst denken aan de mogelijke effecten die kipnuggets kunnen hebben op de gezondheid van uw kat. Over het algemeen is het geen goed idee om je kat met dit voer te voeden.

Katten eten kipnuggets en een klein stukje van dit voedsel zal hen waarschijnlijk niet slecht schaden.

Maar het beste zou zijn om dit voedsel niet met uw kitten te delen, omdat er enkele ongewenste gevolgen kunnen zijn.

Waarom kipnuggets niet goed zijn voor katten?

kipnuggets met sauzen op houten plank

Alleen omdat sommige voeding volkomen veilig voor ons is, betekent dit niet dat je het met je kat moet delen.

Onthoud altijd dat het spijsverteringsstelsel van een kat totaal anders is dan dat van jou. Voordat u eraan denkt om sommige van uw maaltijden met uw kitten te delen, moet u eerst rekening houden met de ingrediënten.

Kipnuggets zijn gemaakt van vlees; Omdat katachtigen obligate carnivoren zijn, denken veel kattenouders misschien dat dit soort voedsel in aanmerking komt voor hun huisdieren.

Deze nuggets gaan echter niet alleen over kip; Ze hebben ook enkele extra ingrediënten.

Laten we eens kijken naar de redenen waarom kipnuggets mogelijk schadelijk kunnen zijn voor uw kat.

1. Zout

Katten hebben niet zoveel zout nodig als wij, vooral gezien hun kleinere lichaamsgewicht. Nog

Ze hebben wel een bepaalde hoeveelheid natrium nodig in hun dieet.

Volgens het Oakhurst Veterinary Hospital is de dagelijkse natriumbehoefte voor volwassen katten 200 mg / kg lichaamsgewicht per dag.

Menselijk voedsel zoals kipnuggets, hotdogs of worsten zijn zout en zijn zeker Niet iets wat je kat moet eten, zeker niet te vaak.

Zout voedsel zoals kipnuggets kan uitdroging bij katten veroorzaken, maar ook enkele ernstige gezondheidsproblemen, zoals nierproblemen en vergiftiging.

2. Knoflook en ui

Kipnuggets bevatten meestal ook knoflook en ui, wat schadelijk kan zijn voor katachtigen. Zowel knoflook als ui maken deel uit van de Allium-soort – een geslacht van honderden bloeiende planten.

Salgado en zijn medewerkers [1] Benadruk hoe het nodig is om eigenaren van gezelschapsdieren voor te lichten hun dieren niet te voeden met voedsel dat Allium-soorten bevat, omdat ze zeer giftig kunnen zijn voor zowel honden als katten.

Natuurlijk is de kans niet groot dat je kat vergiftigd raakt door een klein stukje kipnuggets, maar toch wil je dit soort risico’s niet nemen.

3. Olie

Close-up afbeelding van chef-kok die kipnuggets tempura in een hete oliepan doet

Kipnuggets worden gebakken in gehydrogeneerde olie. Ze zijn dus ook niet de gezondste optie voor ons, maar de meesten van ons eten het nog steeds, althans soms.

Voedsel gebakken in olie kan uw kat gemakkelijk ziek maken en diarree en braken bij haar veroorzaken. Vergeet niet hoe delicaat en hoe verschillend de lichamen van katten zijn van de onze.

Niet alle katten zullen ziek worden van voedsel gebakken in olie, maar als je weet dat er de geringste kans is dat je kat maagklachten krijgt, weet ik zeker dat je je risico’s niet wilt nemen.

4. Vet

Kipnuggets bevatten meestal vrij veel vetten. Het dieet van uw kat mag niet volledig vrij zijn van vetten, maar onthoud; Nuggets zijn niet alleen vlees, dus ze vormen geen gezonde bron van vet voor katachtigen.

Er zijn veel betere opties voor gezonde vetten voor katten, zoals zalm, vis en tonijn, die gunstig zijn voor het immuunsysteem van katten en het risico op obesitas bij hen niet verhogen.

5. Conserveermiddelen

Kat die uit metalen kom eet

Lekkere nuggets die we graag eten bevatten ook conserveermiddelen, die er zijn om te voorkomen dat de nuggets ranzig worden.

Deze conserveermiddelen zijn niet giftig voor mensen in kleine hoeveelheden, maar ze zijn iets waar je voorzichtig mee moet zijn als het gaat om de gezondheid van je kat.

Conserveermiddelen in menselijk voedsel kunnen giftig zijn voor katachtigen. Daarom moet u altijd bij het kattenvoer blijven en er nooit aan denken om menselijk voedsel te gebruiken als vervanging voor het normale dieet van uw kat.

6. Paneren

Kipnuggets zijn made door het gebruik van broodkruimels, wat betekent Dit voedsel is rijk aan koolhydraten.

Volgens Adronie Verbrugghe en Myriam Hesta [2], overtollige koolhydraten kunnen leiden tot obesitas en diabetes bij katachtigen.

Daarom wordt aanbevolen om uw kat geen menselijk voedsel te geven, vooral degenen die veel koolhydraten bevatten.

Risico’s van een kat die kipnuggets eet

kipnuggets geserveerd in een witte kom

Een beetje kipnuggets is niet het slechtste soort voedsel dat je kat kan eten.

Toch zijn er enkele potentiële risico’s waar u zich bewust van moet zijn als u van plan bent om nuggets met uw kitten te delen, zoals:

•Maagklachten

•Gewichtstoename

•Dehydratie

• Toxicatie

Hoewel kip over het algemeen goed kan zijn voor katachtigen, moet u zich ervan bewust zijn dat kipnuggets geen puur kippenvlees zijn.

Als uw kitten dit voer ooit heeft geprobeerd, is de kans groot dat ze het erg lekker vond. De meesten van ons houden tenslotte ook van de nugget-smaak, toch?

Maar potentiële risico’s zijn zeker genoeg voor ons om op te geven om sommige van onze maaltijden met onze kittens te delen.

Bovendien, omdat er zoveel verschillende soorten kattenvoer op de markt zijn, inclusief smakelijke opties voor kieskeurige eters, zou ik zeggen dat het echt niet nodig is om onze kittens menselijk voedsel te geven, vooral van dit soort.

Is er nog een manier voor je kat om kipnuggets te hebben?

Rode kat eet heerlijk gezond voedsel uit een kom van klei op een witte houten tafel

Het is duidelijk dat er risico’s zijn aan het voeren van je kat nuggets, maar misschien wil je nog steeds dat je kat een beetje van dit smakelijke voedsel heeft.

Nou, mijn suggestie zou zijn om op zijn minst de buitenste coating te verwijderen en je kat het binnenste vlees aan te bieden.

Doe dit toch niet te vaak. Een of twee keer per maand is meer dan genoeg! En geef je kat natuurlijk niet een paar nuggets tegelijk.

Laatste woorden

Dus, moet je je lekkere kipnuggets delen met je kitten?

Ik zou zeggen: nee. Het beste zou zijn om dit soort voedsel niet aan uw kat te geven. Hoewel een klein stukje van een kipnugget van tijd tot tijd haar waarschijnlijk geen pijn zal doen, raad ik je aan om deze maaltijd helemaal alleen te eten.

Hoe onschadelijk bepaald voedsel ook lijkt te zijn, onthoud altijd dat katten er anders op kunnen reageren dan wij.

Voor eventuele twijfels over het voer waarvan u misschien niet zeker weet of het de beste optie is voor uw kitten, neem dan contact op met uw dierenarts.

Verwijzingen:

[1] Salgado, BS, Monteiro, LN, Rocha NS: Allium soorten vergiftiging bij honden en katten. J. Gif. Anim. Toxines incl. Trop. Dis 17 (1), 2011, DOI, Geraadpleegd op 09 mei 2023.
[2] Verbrugghe A, Hesta M: Katten en koolhydraten: de carnivore fantasie? Vet Sci. 2017 Nov 15;4(4):55. DOI, Geraadpleegd op 09 mei 2023.