8 kattenrassen die het vaakst worden gestolen (met foto’s)

Katten worden steeds populairdere huisdieren. Hoewel er veel geweldige dingen zijn over de toename van de populariteit van katten, is een ongelukkige bijwerking een toename van gestolen katten. Raskatten zijn vatbaarder voor diefstal, omdat populaire kattenrassen meer begeerd worden door kattenrovers.

Hoewel het niet gezond is om in constante angst te leven dat je kat wordt gestolen, is het belangrijk om je bewust te zijn van hoe katten worden gestolen en welke rassen er vatbaarder voor zijn. We zullen verschillende kattenrassen bespreken die meer kans hebben om gestolen te worden en hoe we kunnen voorkomen dat kattenovervallen plaatsvinden.

3 kat face divider

De 8 kattenrassen die het vaakst worden gestolen

1. Bengaalse Kat

Bengaalse Kat
Afbeelding credit: Ishman00, Pixabay

De Bengaalse kat is een zeer begeerd kattenras vanwege zijn exotische uiterlijk en zeldzaamheid. Het kan moeilijk zijn om Bengaalse katten te fokken, maar er is zo’n grote vraag naar. Omdat er bijzondere uitdagingen zijn voor het fokken van Bengaalse katten, zijn kittens relatief duur en kunnen ze gemakkelijk voor enkele duizenden dollars worden verkocht. Sommige kittens met een elite stamboom kunnen worden verkocht voor meer dan $ 10.000 per stuk.

Het is ook nuttig op te merken dat sommige staten ook geen Bengaalse katten als huisdier toestaan. Mensen kunnen dus meer een motief hebben om ze te stelen en ze naar staten te smokkelen met meer beperkende wetten en voorschriften voor huisdieren.

thematische pauze

2. Binnenlandse korthaar

een huiselijke korthaar kat die op de bank ligt
Image Credit: Pxhere

Binnenlandse kortharen zijn een veel voorkomend kattenras dat in allerlei kleuren en patronen voorkomt. Ze hebben meer kans om te worden gestolen, simpelweg omdat er zoveel van hen in Amerikaanse huizen wonen. Binnenlandse kortharen zijn misschien niet altijd aangenaam of meegaand, maar ze staan niet bekend als agressief. Sommigen kunnen zich afstandelijk gedragen tegenover vreemden, terwijl anderen nieuwsgierig en geïnteresseerd kunnen zijn. Het kan gemakkelijk zijn voor sommige binnenlandse kortharen om gestolen te worden, vooral als ze voedselgemotiveerd zijn en gemakkelijk worden verleid door lekkernijen.

thematische pauze

3. Maine Coon

Een Tabby Maine Coon kat thuis
Afbeelding credit: Daniel Zopf, Unsplash

Maine Coons zijn een ander populair kattenras. Ze zijn het meest bekend om hun grote formaat en zachte persoonlijkheden, waardoor ze prachtige en zeer begeerde huisdieren zijn. Maine Coons zijn misschien gemakkelijker te stelen vanwege hun vriendelijke en liefdevolle aard. De meesten ontwikkelen een sterke band met hun familie en zijn te vinden in afwachting van hun eigenaren bij de deur. Hoewel dit heel schattig en vertederend kan zijn, is het ook een gemakkelijke manier voor hen om gestolen te worden. Sommige Maine Coons kunnen ook te veel vertrouwen hebben in andere mensen en kunnen aangenamer zijn om het huis met een vreemde te verlaten.

thematische pauze

4. Lappenpop

donzige ragdoll buiten
Afbeelding credit: Serita Vossen, Shutterstock

Ondanks dat het een groter kattenras is, hebben Ragdolls de neiging om erg volgzaam en stil te zijn. Soms realiseer je je misschien niet eens dat ze zich in dezelfde kamer bevinden als jij. Ragdolls krijgen hun naam omdat ze slap worden als je ze vasthoudt. Deze katten zijn niet vocaal, dus het is gemakkelijk voor hen om ongemerkt gestolen te worden. Ragdolls zijn ook vrij zachtaardig en niet-agressief, dus ze zullen niet echt gedoe veroorzaken als ze door een vreemde worden behandeld.

thematische pauze

5. Blauwe Rus

Russische Blauwe Kat Eten
Afbeelding credit: Simon kadula_Shutterstock

Russian Blues zijn een ongewoon kattenras dat bekend staat om hun aparte uiterlijk. Deze katten hebben mooie en luxe grijze vachten en prachtige ogen. Ze kunnen ook tegen vrij dure prijzen worden verkocht, waardoor ze een voorkeursdoelwit zijn voor kattenrovers.

Russische Blues zijn aanhankelijk en speels met hun familieleden, maar ze zijn vaak afstandelijk tegenover vreemden. Er is dus een goede kans dat een Blauwe Rus zich verstopt als een vreemdeling het huis binnenkomt, vooral als de eigenaren er niet zijn.

thematische pauze

6. Siamees

Siamese kat zittend op een tafel
Afbeelding credit: Andreas Lischka, Pixabay

Siamese katten zijn doelwitten voor overvallen, simpelweg vanwege hun populariteit. Deze katten zijn iconisch en de meeste mensen kunnen ze identificeren. Ze hebben ook compatibele persoonlijkheden en temperamenten voor nieuwe kattenbezitters. Ze zijn aanhankelijk en tegelijkertijd onafhankelijk. Ze zijn niet bijzonder kieskeurig en hebben lage gezondheidsrisico’s.

Omdat Siamese katten zo populair en gewoon zijn, zijn ze vatbaarder om gestolen te worden. Niet veel mensen zullen zich afvragen hoe een Siamese kat in iemands bezit is gekomen en zullen meer openstaan voor het kopen van een without beseffen dat het een gestolen kat is.

thematische pauze

7. Sphynx

Sphynx
Afbeelding credit: Igor Lukin, Pixabay

Sphynxen zijn populair vanwege hun unieke uiterlijk en vriendelijke temperamenten. Ze staan bekend als socialer en tonen nieuwsgierigheid naar vreemden, en ze zijn ook redelijk aanpasbaar en kunnen vredig leven met andere katten en honden. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat ze eerder geneigd zijn om een vreemdeling te benaderen en gestolen te worden. Sphynxen kunnen ook ten onrechte worden geadverteerd als 100% hypoallergene katten vanwege hun haarloosheid. Mensen kunnen dus eerder geneigd zijn om er een te kopen als ze kattenallergieën hebben of samenwonen met iemand met allergieën.

thematische pauze

8. Schotse Vouw

Oranje Schotse vouw met gestreepte bandana
Afbeelding credit: Kajohnwat Srikulthanakij, Shutterstock

Katten met unieke verschijningen en kenmerken hebben de neiging om zwaarder te worden aangevallen door overvallers. Daarom is de Scottish Fold vatbaar voor diefstal. Deze katten hebben unieke oren die door een genetische mutatie naar beneden klappen. Het kan moeilijk zijn om Scottish Folds te fokken met de kenmerkende oorplooi, omdat ze deze genetische mutatie niet allemaal zullen erven. Het gebeurt willekeurig en fokkers moeten de uitkomsten nog volledig kunnen controleren.

Scottish Folds hebben ook lieve persoonlijkheden en kunnen erg aanhankelijk zijn met hun eigenaren. Omdat ze zulke geweldige huisdieren zijn en unieke kenmerken hebben, hebben ze meer kans om gestolen te worden.

kattenpootverdeler

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat wordt gestolen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw kat te beschermen tegen diefstal. Het eerste dat u wilt doen, is ervoor zorgen dat uw kat is gechipt. Dit kan de kans vergroten dat uw kat naar huis terugkeert als de nieuwe eigenaar van uw kat hem naar de dierenarts brengt om gechipt te worden.

Katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, hebben om een paar redenen minder kans om gestolen te worden. Ten eerste zullen ze niet de wens hebben om rond te zwerven en op zoek te gaan naar een partner, dus ze zullen minder snel het huis ontvluchten. Ze zullen ook niet worden getarget en verkocht voor fokdoeleinden.

Het is ook handig om CCTV-camera’s te installeren, zodat u precies weet wie uw woning benadert. U kunt ook betaalbare camera’s voor huisdieren vinden die u in uw huis kunt installeren. Laat je katten nooit buiten op je balkon of terras als je niet thuis bent. Het is veel veiliger om ze volledig binnen te houden als je niet aanwezig bent om toezicht op ze te houden. Zorg er ook voor dat oppassers voor je katten zorgen als je meerdere dagen niet thuis bent. Dit zorgt ervoor dat iemand consequent bij hen is terwijl je weg bent.

kattenpootverdeler

Conclusie

Kattendiefstal is een ongelukkige realiteit en sommige kattenrassen lopen een hoger risico om gestolen te worden. Gelukkig kunnen katteneigenaren verschillende praktische stappen ondernemen om hun kostbare katten te beschermen tegen diefstal. Chippen en castreren of steriliseren van uw kat kan het aantal gevallen dat tot diefstal leidt, verminderen. Het installeren van camera’s en beveiligingen rond het huis kan overvallers ook ontmoedigen om zich op uw huis te richten. Ten slotte kan het nauwlettend toezicht houden op uw kat terwijl ze buiten zijn en het inhuren van oppassers terwijl u voor langere tijd weg bent, het risico dat uw kat wordt gestolen aanzienlijk verminderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: RLapa, Shutterstock