Huisdiertherapie voor autisme: wat is het en werkt het?

Dierondersteunde therapie, of huisdiertherapie, omvat getrainde dieren die mensen helpen met verschillende medische en psychologische aandoeningen, waaronder die met autismespectrumstoornis (ASS). Omdat ASS de communicatie- en sociale interactievaardigheden beïnvloedt, kan dit type therapie nuttig zijn.

In de afgelopen jaren is huisdiertherapie een populaire aanvullende behandelmethode voor autisme geworden naast traditionele therapieën. Maar wat is huisdiertherapie voor autisme en hoe werkt het?

3 kat face divider

Hoe werkt het?

Huisdiertherapie voor autisme omvat het gebruik van dieren zoals honden, katten, paarden en dolfijnen om kinderen met ASS te helpen hun sociale vaardigheden, communicatie en emotionele regulatievaardigheden te verbeteren. De dieren zijn getraind om op bepaalde manieren met de kinderen om te gaan, zoals het volgen van instructies, reageren op signalen en het bieden van sensorische stimulatie.

Kinderen met een autismespectrumstoornis kunnen worstelen met sociale interacties en zich verdrietig voelen in sociale omgevingen. Huisdiertherapie biedt een onderscheidende en efficiënte oplossing om deze kinderen te helpen hun problemen te overwinnen.

Het gaat om een getraind dier dat een rustgevende en accepterende aanwezigheid kan bieden. De aanwezigheid van het dier kan een veilige en ondersteunende omgeving voor het kind creëren, wat hun sociale vaardigheden en emotioneel welzijn kan verbeteren.

Door een troostende en accepterende aanwezigheid te bieden, kan huisdiertherapie een waardevol hulpmiddel zijn om kinderen met ASS te helpen hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en zich comfortabeler te voelen in sociale situaties. Dit kan leiden tot verbeterde sociale interacties en betere communicatieve vaardigheden.

Een andere manier waarop huisdiertherapie werkt, is door sensorische stimulatie te bieden. Kinderen met ASS worstelen vaak met het correct verwerken van sensorische informatie vanwege sensorische verwerkingsproblemen. Dieren kunnen verschillende zintuiglijke ervaringen bieden, zoals aanraking, beweging en geluid, die hen kunnen helpen bij het leren om sensorische informatie effectiever te verwerken.

klein meisje dat met kat praat
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock

kattenpootverdelerWat zijn de verschillende soorten huisdiertherapie voor autisme?

Er zijn verschillende vormen van huisdiertherapie beschikbaar voor personen met autisme, waaronder:

1. Dierondersteunde therapie (AAT)

Dit omvat het gebruik van getrainde dieren om mensen met verschillende aandoeningen, waaronder autisme, te helpen. Het dier wordt begeleid door een getrainde therapeut of handler om specifieke interacties met het kind te bieden, zoals het volgen van commando’s of het geven van sensorische stimulatie.

thematische pauze

2. Hulpdieren

Dit zijn dieren die zijn getraind om specifieke taken uit te voeren om mensen met een handicap, waaronder autisme, te helpen. Een hulphond kan bijvoorbeeld worden getraind om zelfbeschadigend gedrag te onderbreken of diepe druktherapie te bieden om het kind te helpen kalmeren.

man knuffelende kat
Afbeelding credit: Veera
thematische pauze

3. Paardentherapie

Dit omvat het gebruik van paarden om mensen met verschillende aandoeningen, waaronder autisme, te helpen. Het kind kan met het paard communiceren door middel van verzorging, paardrijden of andere activiteiten om de communicatie, sensorische verwerking en emotionele regulatie te verbeteren.

thematische pauze

4. Dolfijn therapie

Dit omvat het gebruik van dolfijnen om mensen met autisme te helpen. Het kind kan zwemmen of communiceren met de dolfijnen in een gecontroleerde omgeving om de sensorische verwerking en sociale vaardigheden te verbeteren.

Dit zijn enkele van de soorten huisdiertherapie voor autisme die gunstig kunnen zijn voor personen met deze aandoening. Huisdiertherapie is slechts één manier om de uitdagingen aan te pakken die gepaard gaan met het hebben van autisme en moet worden gebruikt in combinatie met andere therapieën om het best mogelijke resultaat te garanderen.

Het is belangrijk om eventuele opties voor huisdiertherapie met een zorgverlener te bespreken voordat u met de behandeling begint. Uiteindelijk is het aan u en het zorgteam van uw kind om te beslissen welk type huisdiertherapie het beste is voor hun behoeften.

Siamese kat met kinderen
Image Credit: Bear Fotos, Shutterstock

garen kogelverdeler

Waar wordt het gebruikt?

Huisdiertherapie voor autisme is een veelzijdige therapie die in verschillende omgevingen kan worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften van het kind en de beschikbaarheid van getrainde professionals.

In educatieve omgevingen kan huisdiertherapie worden gebruikt om de educatieve en sociale doelen van het kind te ondersteunen. De therapie kan plaatsvinden in de klas of het therapiecentrum van de school.

Er kan bijvoorbeeld een therapiehond worden meegenomen in de klas om kinderen met ASS te helpen hun communicatie- en sociale vaardigheden te verbeteren. De therapie kan het kind helpen zich comfortabeler en zelfverzekerder te voelen in sociale situaties en een positieve leeromgeving te bevorderen.

In therapiecentra wordt huisdiertherapie vaak aangeboden als onderdeel van een uitgebreid behandelplan voor kinderen met ASS. De therapie voor het kind kan worden aangepast aan hun specifieke behoeften en kan verschillende activiteiten met het dier omvatten, zoals verzorgen, wandelen of spelen.

Deze innovatieve therapie kan het kind helpen zijn communicatie, sociale vaardigheden en emotionele regulatie te verbeteren. Therapiecentra kunnen gemeenschapsgericht of privé zijn, en professionals die de service bieden, kunnen door dieren ondersteunde therapeuten, handlers of trainers zijn.

kat wordt geborsteld
Afbeelding credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

In ziekenhuizen kan huisdiertherapie worden gebruikt om kinderen met ASS te helpen omgaan met medische procedures en angst te verminderen. Een therapiehond kan bijvoorbeeld naar de ziekenhuiskamer worden gebracht om een geruststellende aanwezigheid te bieden en het kind af te leiden tijdens een medische procedure.

De therapie kan het kind ook helpen zich meer ontspannen te voelen en hun angstniveaus te verminderen. Kinderziekenhuizen hebben vaak dierondersteunde therapieprogramma’s die gecertificeerde dierenverzorgers en hun getrainde dieren in dienst hebben om huisdiertherapie te bieden.

In het huis kan huisdiertherapie worden gegeven door getrainde professionals die het huis bezoeken om met het kind en het dier te werken. De therapie kan ook worden aangepast op basis van de specifieke behoeften van het kind, met veel potentiële activiteiten.

Deze kunnen bestaan uit het spelen met het dier, het oefenen van communicatieve vaardigheden en het werken aan emotionele regulatie. Thuisgebaseerde huisdiertherapie wordt steeds populairder omdat het meer gepersonaliseerde en geïndividualiseerde therapie mogelijk maakt.

3 kattenverdelers

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Is huisdiertherapie een vervanging voor traditionele behandelmethoden voor autisme?

Huisdiertherapie is geen vervanging voor conventionele behandelingen zoals gedragstherapie, logopedie en ergotherapie. In plaats daarvan wordt het gebruikt in combinatie met traditionele behandelingen om hun werkzaamheid als aanvullende therapie te verbeteren.

Welke dieren worden vaak gebruikt bij huisdiertherapie voor autisme?

Honden, katten, paarden en dolfijnen zijn enkele van de dieren die vaak worden gebruikt bij huisdiertherapie voor autisme. Elk dier kan echter worden gebruikt zolang het is getraind en geschikt is voor interactie met kinderen met ASS.

Savannah Kat die een hond knuffelt
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Is huisdiertherapie effectief voor alle kinderen met autisme?

De effectiviteit van huisdiertherapie voor autisme varieert van kind tot kind. Sommige kinderen kunnen aanzienlijk profiteren van huisdiertherapie, terwijl anderen misschien niet zo goed reageren. Het is belangrijk om samen te werken met een getrainde professional om te bepalen of huisdiertherapie geschikt en effectief is voor een bepaald kind.

Hoe lang duurt huisdiertherapie voor autisme meestal?

De duur van huisdiertherapie voor autisme kan variëren, afhankelijk van de specifieke behoeften van het kind en het type therapie dat wordt aangeboden. In sommige gevallen kan huisdiertherapie een eenmalig bezoek of gebeurtenis zijn, zoals een therapiehond die een school of ziekenhuis bezoekt. In andere gevallen kan huisdiertherapie over een langere periode worden gegeven, zoals enkele weken of maanden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Huisdiertherapie kan een nuttige aanvullende therapie zijn voor kinderen met ASS. Het toont het potentieel om sociale vaardigheden te verbeteren, angst te verminderen en sensorische verwerking te verbeteren. Het is aanpasbaar aan verschillende omgevingen en kan worden aangeboden in scholen, therapiecentra, ziekenhuizen en thuis.

Hoewel er voordelen zijn voor huisdiertherapie, is het mogelijk niet geschikt voor elk kind met ASS en moet het worden gecombineerd met conventionele behandelingsmethoden. Meer studies zijn nodig om de werkzaamheid van huisdiertherapie voor autisme te begrijpen en om de meest effectieve manieren te bepalen om het te gebruiken.

Maar over het algemeen biedt deze unieke therapie een boeiende therapie-ervaring die een waardevolle aanvulling kan zijn op het behandelplan van een kind.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: PhotoSunny, Shutterstock