Hoe vaak moet je de voer- en waterbakken van een kat wassen? Door dierenartsen goedgekeurd advies

Het is belangrijk om de voer- en waterbakken van uw kat zo schoon mogelijk te houden. Door ze regelmatig schoon te maken, kunt u het risico op gevaarlijke bacteriële besmetting verminderen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor uw huisdier. Maar hoe vaak moet je hun afwas doen? Laten we eens kijken.

cat + lijnverdeler

Hoe vaak moet je de voer- en waterbakken van je kat wassen?

De frequentie waarmee u de kommen van uw kat wast, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het materiaal van de kommen, de gebruiksfrequentie en de typische netheid van de kommen. Als algemene regel raden we aan om de voerbakken van uw kat na elke maaltijd te wassen. Waterbakken moeten minstens één keer per dag worden gewassen.

Als uw kat een van de miljoenen kieskeurige eters is en zijn voedsel niet in één keer afmaakt, is het essentieel om overgebleven voedsel te verwijderen en de kom te wassen voordat u deze bijvult. Vooral natvoer kan snel bederven, dus het is belangrijk om de kom schoon te houden om bacteriegroei te voorkomen. Evenzo moet water dagelijks worden ververst en moet de kom periodiek worden gewassen, minstens één keer per dag, om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen. Het is een goed idee om meerdere reservebakken voor je kat te hebben, omdat je gemakkelijk een schone kom voor je kat kunt pakken als je het ooit te druk of onwel bent om de dagelijkse komreinigingen bij te houden.

Zelfs als de kommen schoon lijken, is het belangrijk om te onthouden dat schadelijke bacteriën nog steeds kunnen gedijen in microscopische spleten en scheuren in het materiaal. Daarom is dagelijks wassen de beste manier om ervoor te zorgen dat de kommen van uw kat vrij zijn van schadelijke bacteriën.

roze voerbak voor huisdieren met restjes
Afbeelding credit: M. Zulkarnaen, Shutterstock

Hoe desinfecteer je je pas schone kattenvaatjes?

Zodra je de kom van je kat hebt gewassen, is het belangrijk om hem te desinfecteren. Dit kan worden gedaan door ze te weken in een zwakke bleek- en wateroplossing. Een goede verdunning voor dergelijke doeleinden is 1:32, of een verdunning van 3%. Zorg ervoor dat u de vaat minstens 5 minuten in het ontsmettingsmiddel laat weken voordat u ze grondig afspoelt en ze een nacht volledig laat drogen voordat u ze de volgende dag gebruikt voor het voer of water van uw kat. Als alternatief kunt u de kommen van uw kat in een UV-sterilisator plaatsen, zoals die worden gebruikt voor het desinfecteren van babyflessen.

Beide methoden zullen helpen om eventuele schadelijke ziekteverwekkers te doden die nog steeds in de gerechten aanwezig kunnen zijn. Deze grondige desinfectie moet idealiter één keer per week worden gedaan. Als uw kat een infectieziekte heeft (vooral een die zich naar u kan verspreiden, zoals ringworm), moet een frequenter desinfectieprotocol worden aangenomen.

garen kogelverdeler

Waar je op moet letten in een goede kattenbak

Bij het kiezen van een kattenbak zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden, waaronder het materiaal, de grootte, de duurzaamheid en het reinigingsgemak.

Materiaal

Kattenbakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder plastic, keramiek, roestvrij staal en glas. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Plastic kommen zijn lichtgewicht en goedkoop, maar ze kunnen bacteriën herbergen en gemakkelijk krabben, waardoor ze een voedingsbodem vormen voor schadelijke bacteriën. Keramische kommen kunnen kwetsbaar zijn en gemakkelijk chippen, maar ze zijn niet-poreus en gemakkelijk schoon te maken. Roestvrijstalen kommen zijn stevig en niet-corrosief, waardoor ze een goede keuze zijn voor katten die krabben of kauwen op hun kommen. Glas is een andere optie, omdat het niet-poreus en gemakkelijk te reinigen is, maar het kan zwaarder en kwetsbaarder zijn dan andere materialen. Omdat verbrijzeld glas behoorlijk gevaarlijk is voor zowel huisdieren als mensen, worden dergelijke kommen niet aanbevolen en mogen ze alleen tijdelijk worden gebruikt (met de nodige voorzichtigheid) in het onwaarschijnlijke scenario waarin andere opties niet beschikbaar zijn.

Himalaya Kat Drinkwater Hepper Nom Nom Bowl

Grootte

De grootte van de voerbak is ook belangrijk. Het moet groot genoeg zijn om voldoende voedsel of water te bevatten, maar niet zo groot dat het moeilijk is voor uw kat om te bereiken. Een goede gewoonte om te volgen is om een kom te kiezen die anderhalf keer zo groot is als het voedsel- of watergedeelte van uw kat.

Duurzaamheid

Katten kunnen ruw zijn op hun kommen, dus het is belangrijk om er een te kiezen die duurzaam is en bestand is tegen krabben en kauwen. Roestvrijstalen en keramische kommen zijn meestal de meest duurzame opties. Plastic en siliconen schalen zijn ook duurzaam als ze zijn gemaakt met hoogwaardige materialen. Vermijd dunne kommen die gemakkelijk kunnen barsten of chippen. Als je een vaatwasser hebt, zorg er dan voor dat de kommen die je koopt vaatwasmachinebestendig zijn.

Eenvoudige reiniging

De kom die u kiest, moet gemakkelijk schoon te maken zijn, zonder kleine spleten of scheuren die voedseldeeltjes of bacteriën kunnen vangen. Roestvrijstalen en keramische kommen zijn over het algemeen het gemakkelijkst schoon te maken.

Het wassen van voerbakken voor huisdieren in wasmiddel.
Afbeelding credit: LeighT, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen over het wassen van de voer- en waterbakken van uw kat

Moet ik zeep gebruiken bij het wassen van de kommen van mijn kat?

Het is het beste om een mild afwasmiddel te gebruiken om de kommen van uw kat schoon te maken voordat u ze afveegt en laat drogen.

Is het goed om de kommen van mijn kat in de vaatwasser te zetten?

Ja, je kunt de kommen van je kat in de vaatwasser zetten. Dit moet echter worden gedaan op een zachte cyclus en met alleen een mild reinigingsmiddel. U moet er ook voor zorgen dat alle plastic componenten zijn gelabeld als “vaatwasserbestendig” voordat u ze in de vaatwasser stopt.

Welk type materiaal is het beste voor kattenbakken?

Roestvrij staal of keramiek zijn over het algemeen de beste materialen voor kattenbakken. Ze zijn niet-poreus, duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en bevatten geen bacteriën. Plastic kommen kunnen lichtgewicht en goedkoop zijn, maar moeten waarschijnlijk worden vermeden omdat ze gemakkelijk kunnen krassen en een voedingsbodem voor bacteriën kunnen bieden.

Kattenbak
Afbeelding credit: Marco Giuseppe, Unsplash

Wat gebeurt er als ik de kommen van mijn kat niet regelmatig schoonmaak?

Het niet schoonmaken van de kommen van uw kat kan leiden tot de overgroei van schadelijke ziekteverwekkers, waardoor uw kat ziek kan worden. Om uw kat gezond en veilig te houden, is het belangrijk om zijn kommen regelmatig te wassen en zijn water dagelijks te verversen.

Waarom is de waterbak van mijn kat slijmerig?

Als de waterbak van uw kat een slijmerige opeenhoping heeft, is dit waarschijnlijk te wijten aan bacteriën of andere verontreinigingen. Het is belangrijk om de kom van uw kat regelmatig te wassen en te vervangen om de groei van schadelijke bacteriën of andere ziekteverwekkers te voorkomen.

Welk type zeep of reiniger moet ik gebruiken op de kommen van mijn kat?

Wanneer u de kommen van uw kat schoonmaakt, moet u een milde afwasmiddel of een huisdierveilige reiniger gebruiken. Zorg ervoor dat u grondig spoelt na het gebruik van reinigingsmiddelen en vermijd agressieve chemicaliën die giftig kunnen zijn voor uw kat.

Kan ik de kom van mijn kat in de magnetron zetten?

Hoewel sommige kattenbakken magnetronbestendig zijn, moet je ze niet in de magnetron plaatsen. Een hete kom of voedsel uit de magnetron kan uw kat gemakkelijk verbranden en zijn huid, lippen of tong verbranden.

Hoe kan ik voorkomen dat de kom van mijn kat omvalt?

De beste manier om te voorkomen dat de kom van uw kat omvalt, is door een mat met rubberen achterkant onder de kom te gebruiken. Dit helpt de kom stabiel te houden en het risico op morsen te verminderen. Je kunt ook kiezen voor een zwaardere kom of eentje met een brede, stabiele basis.

kitten eten uit verhoogde voerbak
Afbeelding credit: Inna Astakhova, Shutterstock

Zijn er speciale overwegingen waar ik rekening mee moet houden bij het wassen van de kommen van mijn kat?

Ja, het is belangrijk om aandacht te besteden aan het soort materiaal waarvan de kommen van uw kat zijn gemaakt en alleen milde reinigingsmiddelen te gebruiken die veilig zijn voor katten. Je moet ook het koken van plastic kommen vermijden en ervoor zorgen dat je na het wassen grondig spoelt, omdat zeepresten giftig kunnen zijn voor katten.

Moet je aparte kommen gebruiken voor natvoer en droogvoer?

Ja, het is het beste om aparte kommen te gebruiken voor natvoer en droogvoer. Dit helpt het risico op kruisbesmetting te verminderen en uw kat gezond te houden. Bovendien kan het u ook helpen om beter te controleren hoeveel uw kat eet als u voor elk type voedsel aangewezen kommen heeft.

3 kat face divider

Conclusie

Om uw kat gezond en gelukkig te houden, is het belangrijk om zijn voer- en waterbakken schoon te houden. Was de kommen dagelijks, kies een kom van goede kwaliteit die duurzaam en gemakkelijk schoon te maken is en desinfecteer ze regelmatig om hun levensduur te garanderen. De juiste kommen en nog belangrijker, hun netheid en onderhoud zullen een lange weg gaan om een gezond leven voor uw kat te garanderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: MargaPI, Shutterstock