Moet ik mijn kat instappen of thuis laten? Voors en tegens

Vliegtuig in de lucht

Je jaarlijkse vakantie is geboekt, de data zitten vast en je bent aan het aftellen naar een welverdiende pauze. We kijken allemaal uit naar en genieten van een goede vakantie, inclusief huisdiereigenaren! Ervoor zorgen dat onze katachtige familieleden goed worden verzorgd en verzorgd, is echter een belangrijk onderdeel van het planningsproces en een grote zorg voor veel katteneigenaren.

Snel overzicht

01

Kattenbezitters kiezen voornamelijk tussen het gebruik van een cattery of een oppas als ze op vakantie gaan. Sommige eigenaren kunnen ervoor kiezen om hun kat mee te nemen, hoewel dit minder vaak voorkomt.

02

De beste optie voor de verzorging van uw kat hangt af van vele factoren, waaronder de gezondheid en persoonlijkheid van uw katachtige familielid en het type pension en kattenoppasopties die u tot uw beschikking heeft.

03

Het is niet aan te raden om uw kat voor langere tijd (meer dan 12-24 uur) alleen thuis te laten zonder iemand te laten die verantwoordelijk is voor de zorg voor de behoeften van uw kat.

Er zijn tal van opties om uit te kiezen, en uiteindelijk kent u uw kat het beste en bent u het best geplaatst om de optie te kiezen die bij hem past.

Lees ook: De beste 20 kattenhotels om je te laten spinnen

Kattenpensions

Kat in cattery

Catteries bieden een veilige plek om uw kat achter te laten terwijl u niet thuis bent.

Het boeken van uw kat in een cattery of kattenhotel is een ‘veilige gok’ optie. U kunt veilig op vakantie gaan met de wetenschap dat uw kat veilig en verzorgd is. Veel pensiondiensten zijn gereguleerd of onafhankelijk beoordeeld, zodat u weet dat ze gekwalificeerd zijn om aan de behoeften van uw kat te voldoen.

Ze worden gerund door professionals die waarschijnlijk weten wat ze moeten doen in geval van nood en vaak goed bekwaam zijn in het toedienen van medicatie, evenals het bieden van de basisvoorzieningen van voedsel, een waterbak, kattenbak, enz.

Aan de andere kant zullen zelfs de meest gezellige katten een verblijf in een cattery waarschijnlijk tot op zekere hoogte stressvol vinden, omdat ze zich in een vreemde, nieuwe omgeving bevinden, omringd door meerdere andere nieuwe katten. Houd er rekening mee dat de meeste catteries een voorafgaande kennisgeving vereisen dat uw kat komt om te blijven en dat uw kat op de hoogte is van hun vaccinaties.

Pros

 • Garandeer een veilige en beveiligde ruimte voor uw kat.
 • Gerund door dierenverzorgers met ervaring in medicatie en mantelzorg.
 • Vaak aangesloten bij of nauw samenwerken met een dierenkliniek.

Tegens

 • Kan kostbaar zijn.
 • De meeste katten zullen het enigszins stressvol vinden om weg te zijn van hun eigen huis en omringd te zijn door onbekende katten.
 • Minder flexibel: vereist geavanceerde boeking plus drop-offs en pick-ups op aangegeven tijden

Kattenpensions zijn een go-to als u geen vertrouwde vriend of familielid hebt om thuis voor uw kat te zorgen. Ze zijn ook een geweldige optie als je een pelsbaby hebt die speciale zorg of medicatie nodig heeft, of als je denkt dat je veterinaire aandacht nodig hebt tijdens je afwezigheid. Catteries zijn ook een veilige plek voor een nieuwe of nerveuze kat waarvan je vreest dat hij van huis kan gaan of afdwalen als je er niet bent.

Lees ook: Hoe lang kun je een kat met rust laten?

Kattenoppas in huis

Kat weven rond de benen van een persoon

In staat zijn om in hun thuisomgeving te blijven, kan minder stressvol zijn voor uw kat.

Een andere populaire optie is om iemand die je vertrouwt in te schakelen om voor je kat te komen zorgen in hun eigen huis. Als een vriend, buurman of familielid in staat is om dit te doen, is dit vaak de meest kosteneffectieve manier om voor het welzijn van uw kat te zorgen terwijl u weg bent.

Houd er rekening mee dat kattenoppastaken verder moeten gaan dan alleen ervoor zorgen dat uw kat vers water en voldoende voedsel heeft; Idealiter zou uw aangewezen oppas moeten socialiseren met en spelen met uw kat, mocht hij zich daar comfortabel bij voelen.

Dit is vaak een stressarme optie voor uw kat omdat ze in hun eigen, vertrouwde omgeving blijven en bonuspunten als hun kattenoppas iemand is die ze al kennen en leuk vinden!

Als u niet het geluk heeft om iemand te kennen die graag voor uw kat zorgt, bieden sommige bedrijven deze service, hoewel de beschikbaarheid van huisdierenzorg thuis van gebied tot gebied varieert. Sites zoals Trusted Housesitters zijn zo’n site die oppassers koppelt aan gezinnen die op zoek zijn naar huisdierenzorg thuis.

Dit kan vaak worden gecombineerd met andere basistaken voor het zitten van het huis, zoals het binnenbrengen van de post en het water geven van planten. Hoewel het vaak een premie heeft, kan het voor huishoudens met meerdere huisdieren een economische optie zijn.

Pros

 • Minimaliseert stress aan uw kat door ze in hun eigen, vertrouwde thuisomgeving te houden.
 • Kan voordelig zijn als een vriend of familielid beschikbaar is om voor u te aaien, of als u veel katten heeft om in kennels te plaatsen.
 • Kan flexibel zijn voor uw datums en behoeften en kan worden gecombineerd met andere huishoudelijke taken.

Tegens

 • Ervaren oppassers kunnen moeilijk te vinden zijn.
 • Het niveau van toezicht voor uw kat kan variëren, afhankelijk van de oppasopstelling die u heeft.
 • Luxe kattenoppaspakketten kunnen duurder zijn dan een cattery of kennels.

Als je het geluk hebt om een ervaren en bereidwillige oppas in je leven te hebben, is dit een geweldige optie om je kat op zijn favoriete plek te houden en stress te minimaliseren. Zelfs als je dat niet doet, overweeg dan een professionele oppasservice als je meerdere katten hebt om voor te zorgen.

Je kat meenemen

kat in drager per vliegtuig

Reizen kan geschikt zijn voor sommige katten, maar lange reizen kunnen erg stressvol zijn voor anderen.

Een minder vaak favoriete optie is om uw kat mee te nemen op vakantie. Hoewel dit natuurlijk de beste manier is om verlatingsangst te voorkomen, zal het succes ervan sterk afhangen van uw kat. Als ze niet gewend zijn om te reizen, kan een mogelijk lange reis stressvoller voor hen zijn dan thuis of in een cattery blijven.

U moet ook uw reislogistiek zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat u huisdiervriendelijke accommodaties en veilige reisarrangementen voor uw kat heeft. Als u echter een frequente reiziger bent en uw kat is ongevoelig voor reizen, kan dit een goede en kosteneffectieve methode voor u zijn.

Pros

 • U kunt tijdens uw vakantie genieten van het gezelschap van uw katachtige familielid.
 • Het is mogelijk om eventuele extra kosten voor huisdierverzorging bovenop uw vakantiekosten te vermijden.
 • U kent uw kat het beste en bent daarom het best geplaatst om zijn gezondheid en welzijn te bewaken.

Tegens

 • Reizen is vaak stressvol voor katten, tenzij ze er goed aan gewend zijn.
 • Extra logistieke overwegingen rondom de wijze van reizen en verblijf.
 • Afhankelijk van uw bestemming kan de toegang tot spoedeisende hulp of een dierenkliniek moeilijk zijn.

In bepaalde situaties kan het meenemen van uw kat op vakantie een haalbare optie zijn. Overweeg om je kat mee te nemen als: ze goed gewend zijn aan reizen; u reist een korte afstand of u verblijft in een particuliere stacaravan of vakantiehuis.

Lees ook: Waarom lopen katten weg van huis?

Uw kat, uw beslissing

dame knuffelende kat

Er zijn verschillende opties om uw kat veilig en gelukkig te houden terwijl u niet thuis bent.

Uiteindelijk is de keuze om met je kat te reizen, aan boord te gaan van je kat of een kattenoppas in te huren helemaal aan jou om te maken als een verantwoordelijke huisdierouder. Sommige ‘kattenfactoren’ zoals de leeftijd, gezondheid en temperament van je kat gaan een rol spelen.

Andere factoren kunnen buiten uw controle liggen, zoals de beschikbaarheid van cattery-boekingen of oppassers in de omgeving. Als u twijfelt, praat dan over uw opties met uw dierenarts en onthoud dat elke kat een aangewezen verzorger nodig heeft en niet alleen een geautomatiseerde feeder!

Lees ook: Hoe u uw huis kittenbestendig maakt in 12 stappen

Veelgestelde vragen

Is het oké om een kat bij een oppas achter te laten?

Reizen weg van huis is vaak onvermijdelijk. Opties voor eigenaren van huisdieren zijn onder meer een oppas of een pension. Een oppas kan minder stressvol zijn voor je kat, omdat ze in hun eigen huis kunnen blijven.

Is een kattenoppas of cattery beter?

Ze hebben allebei voordelen. Catteries garanderen een veilige plek om uw kat achter te laten en worden vaak gerund door mensen met veel ervaring met dieren. Kattenoppassers kunnen zuiniger zijn en betekenen dat uw kat in zijn veilige omgeving kan blijven, zonder dat hij of zij weg van huis hoeft te reizen of stressvolle ervaringen op te doen.

Zal mijn kat me haten als ik een week wegga?

Katten houden van hun routine en kunnen last hebben van stress of verlatingsangst als hun eigenaar weg moet zijn. Laat iets achter dat naar jou ruikt, zoals een favoriete deken of kledingstuk, en maak afspraken om ervoor te zorgen dat ze goed worden verzorgd als je weg bent. Geef ze veel gedoe als je terugkomt en ze moeten je vergeven!