Kunnen katten Jello eten en potentiële voordelen en risico’s


Ik weet zeker dat jullie allemaal weten dat het geven van alcohol of cafeïne aan je kat een grote NEE is. Ik heb geen kattenouders gehad die me vroegen of ze iets met een van deze ingrediënten aan hun huisdieren konden geven, maar ik kwam wel een vraag tegen: Kan ik mijn kat wat jello geven??

Ik bedoel, het is zo lekker, en we zijn er allemaal dol op, dus waarom zouden we niet wat van de lekkere jello aan onze katten geven? Een klein bedrag kan geen kwaad, toch?

Nou, zo simpel is het niet. Katten kunnen jello eten, maar degene die we meestal eten is niet bepaald de beste keuze voor hen.

Laten we leren waarom, en of er betere alternatieven zijn voor katachtigen.

Moeten katten Jello eten?

Rode kersen gelatine dessert

De jello die de meesten van ons meestal eten, bevat ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor katten, zoals suiker of kunstmatige zoetstoffen.

Toch is het vrij ingewikkeld om een duidelijk antwoord te geven op de vraag of katten jello moeten eten, omdat dit smakelijke dessert ook gelatine bevat, een eiwit dat wordt gewonnen uit bindweefsel, kokende botten en andere dierlijke bijproducten.

Op zichzelf kan gelatine katten geen kwaad doen. Bovendien kan het zelfs gunstig zijn voor hun gezondheid. Hoe dat komt?

Volgens Felinefuture kan gelatine maagzweren bij katten voorkomen. Ook kan het de algemene gewrichtsgezondheid van katten bevorderen en tot op zekere hoogte bootst gelatine de huid en het bindweefsel van het natuurlijke prooidieet van de kat na.

Het eten van jello kan dus zelfs gunstig zijn voor katachtigen, maar alleen een soort jello die geen bedreiging vormt voor hun gezondheid.

Wat voor soort Jello is veilig voor katten om te eten?

kat die gelei eet traktatie

Om volledig veilig te zijn voor katten, Jello mag geen suiker, citroenzuur of kunstmatige toevoegingen bevatten, zoals xylitol.

Dus alleen niet-gearomatiseerde jello is veilig voor katten om te eten. Natuurlijk moet je er zeker van zijn dat de jello inderdaad geen smaken heeft, wat betekent dat je altijd de ingrediënten moet controleren voordat je deze traktatie aan je kat geeft.

Om er zeker van te zijn dat u de gezondheid van uw kat niet riskeert, Je kunt zelfs proberen er zelf een te maken; door simpelweg gewoon water, gelatine en runderbouillon of ongekruide kip te gebruiken.

Dit soort jello kan zelfs af en toe een geweldige traktatie zijn voor je kat. Maar dit mag geen vervanging zijn voor het normale dieet van uw kat.

U moet ook altijd uw dierenarts raadplegen voordat u uw kat een jello-traktatie geeft, omdat gelatine die u koopt ingrediënten kan bevatten die mogelijk schadelijk zijn voor katachtigen.

Houden katten wel van Jello?

Wist je dat katten eigenlijk niet zoet kunnen smaken? Dus zelfs als ze jello, cheesecake of ander zoet voedsel eten, kunnen ze het niet op dezelfde manier proeven als wij.

De meeste katten zullen waarschijnlijk willen proeven van die jello waar je van lijkt te genieten, gewoon uit nieuwsgierigheid!

Aso, ondanks dat ze niet in staat zijn om zoet te smaken, kunnen ze nog steeds genieten van de textuur van de jello.

Hoeveel Jello wordt aanbevolen voor katten?

drie stukjes flitsende gelei snoepjes op het bordje

Ik weet zeker dat je er alles aan wilt doen om je kitten zo lang mogelijk aan je zijde te hebben. Een dieet van hoge kwaliteit is een van de meest cruciale stappen om dit te bereiken.

Als Cecilia Villaverde en Marge Chandler [1] Goede voeding is van cruciaal belang voor de gezondheid van een kat in al haar levensfasen. Katteneigenaren moeten een dieet kiezen rekening houdend met factoren zoals haar leeftijd, levensfase en gezondheidstoestand.

Ik weet zeker dat je weet hoe belangrijk kattenvoer is, maar ik geloof je ook Maak je kat graag blij door haar een lekkere traktatie te geven. Ik voel je, want ik doe dit ook! Maar doe gewoon je best om hier geen gewoonte van te maken voor je kat.

Er is geen algemene regel over hoe vaak je een traktatie aan je kat moet geven, maar WebMD suggereert het beperken van traktaties tot 10% van de dagelijkse calorieën van een kat.

Hoewel niet-gearomatiseerde jello geen bedreiging vormt voor de gezondheid van uw kat, Een teveel aan dit dessert kan de kans vergroten dat ze zwaarlijvig wordt. Dit type jello is dus toegestaan in gematigde hoeveelheden!

Dit betekent natuurlijk niet dat jello 10% van het dieet van je kat moet uitmaken! Het is ook altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts die het meest bekend is met de gezondheid van uw kat.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van katten die een Jello eten?

tabby kat rollen

Jello met suiker heeft geen voedingswaarde voor katten. Maar dit is hier niet het enige belangrijke; Er zijn ook enkele gezondheidsrisico’s aan verbonden.

1. Gastro-intestinale problemen

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees nodig hebben om te overleven en gezond te blijven. Jaren van uitsluitend het eten van prooien hebben het spijsverteringsstelsel van katten kwetsbaar gemaakt.

Daarom Katten zullen de ingrediënten in Jello niet gemakkelijk verwerken, zoals suiker, wat betekent dat het eten van deze traktatie spijsverteringsproblemen bij hen kan veroorzaken.

Dus als je diarree of braken bij je kat opmerkt en je weet dat ze jello heeft gegeten, is het duidelijk dat dit voedsel maagklachten bij haar veroorzaakte.

2. Risico op obesitas

Katten hebben eigenlijk geen suiker nodig in hun dieet.

Bovendien kan te veel suiker obesitas bij katten veroorzaken. Zwaarlijvige katachtigen zijn minder actief, minder in staat om zichzelf te verzorgen en hebben een lagere kwaliteit van leven in het algemeen.

Volgens Malin Öhlund en zijn medewerkers [2], katten met overgewicht hebben ook meer kans om verschillende andere gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals diabetes, huidaandoeningen, luchtwegaandoeningen en urinewegaandoeningen.

U wilt dus zeker uw best doen om overgewicht bij uw kitten te voorkomen.

3. Mogelijke vergiftiging

Jello wordt voornamelijk gemaakt van gelatine, maar samen met dit ingrediënt bevat dit smakelijke voedsel meestal natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen.

Cristina Cortinovis en Francesca Caloni [3] vond dat Citrusvruchten en producten gezoet met xylitol zijn gemeld als voedselgerelateerde vergiftigingsgevallen voor gedomesticeerde honden en katten.

Je kat een druif of limoen jello geven is dus niet veilig voor haar! Citrusvergiftiging bij katten kan ernstig zijn en zelfs leiden tot tremoren, epileptische aanvallen en zelfs een fatale afloop.

Natuurlijk gebeurt dit scenario alleen als de kat overtollige hoeveelheden voedsel binnenkrijgt die deze ingrediënten bevatten. Toch weet ik zeker dat niemand van jullie de gezondheid van je kat op het spel wil zetten.

Wat zijn enkele alternatieven voor Jello?

Stukjes rund- of lamsvlees in witte kom

U bent zich bewust van de risico’s van het eten van jello door uw kat, maar u wilt haar toch opvrolijken met wat lekkers?

Maak je geen zorgen, want je hebt een aantal alternatieven tot je beschikking!

Tonijnwater is bijvoorbeeld een geweldige traktatie voor katten en helpt hen gehydrateerd te blijven.

Gekookt mager rundvlees, zalm of zelfgemaakte gelatine zijn ook veel betere alternatieven dan jello voor katachtigen.

Het oordeel over de kwestie-Jello

Rode jello met frambozensmaak op een bord

Jello zal je kat waarschijnlijk niet doden, dus dit is niet een van die voedingsmiddelen die je strikt moet vermijden om haar te geven.

Jello kan echter maagklachten veroorzaken en de kans vergroten dat uw kat extra gewicht krijgt.

Dus Mijn advies zou zijn om Jello niet aan je kat te geven, vooral regelmatig. Een beetje van deze smakelijke traktatie zal je kat waarschijnlijk niet schaden, zolang je er geen gewoonte van maakt, en zolang je voorzichtig bent met wat voor soort jello je haar geeft.

Ik zal nogmaals vermelden dat er andere, veel betere opties zijn voor kattentraktaties. Als u toch af en toe jello met uw kitten wilt delen, neem dan ook contact op met uw dierenarts of dit een goed idee is, gezien de algehele gezondheid van uw kat.

Verwijzingen:

[1] Villaverde, C, Chandler, M: Commerciële versus zelfgemaakte kattendiëten: wat u moet weten. J Feline Med Surg.2022 mei;24(5):415-428. DOI, geraadpleegd op 12 april 2023.

[2] Öhlund, M, et.al. Overgewicht bij volwassen katten: een cross-sectionele studie. Acta Dierenarts Scand. 2018; 60: 5. DOI, Geraadpleegd op 13 april 2023.
[3] Cortinovis, C, Caloni, F: Huishoudelijke voedingsmiddelen giftig voor honden en katten. Front Vet Sci. 2016; 3: 26. DOI, Geraadpleegd op 13 april 2023.