4 redenen waarom vrouwelijke katten mannetjes aanvallen na het paren


Vrouwelijke katten vertonen waarschijnlijk vreemd gedrag na geslachtsgemeenschap. Dit kan verrassend zijn voor katteneigenaren om te zien, vooral als je het paringsproces van katten nog niet eerder hebt gezien.

Welnu, je moet weten dat sommige vrouwtjes zich agressief kunnen gedragen tegenover mannetjes nadat de paring is voltooid.

Dit is niet zo zeldzaam voor een vrouwelijke kat om te doen. Dit gedrag is de natuurlijke reactie van haar lichaam na geslachtsgemeenschap.

Ik begrijp waarom het moeilijk voor je is om dit vreemde gedrag na de paring te begrijpen, maar we moeten mensen en katten op dit gebied niet vergelijken. Katten gedragen zich anders als het gaat om seksueel gedrag; ze volgen gewoon hun natuurlijke instincten.

Veel vrouwelijke katten kunnen zich zo gedragen en er zijn 4 verklaringen voor deze agressieve uitbarsting.

1. Pijn voelen tijdens het paren

Twee katten vechten in de tuin

Vrouwelijke katten schreeuwen wanneer ze paren vanwege pijn, omdat mannelijke katten kleine verhoornde stekels op hun penis hebben.

Dit zorgt ervoor dat vrouwelijke katten pijn voelen tijdens het paren; Dus schreeuwen ze om het te kunnen verdragen.

Prikkeldraad voortplantingsorganen zijn ook de meest waarschijnlijke reden voor een vrouwelijke kat om een mannetje aan te vallen na de paring.

Daarom zijn ongemak en pijn tijdens geslachtsgemeenschap een mogelijke reden waarom een vrouwelijke kat naar het mannetje zou sissen of grommen, of hem zelfs zou bijten na de paring.

2. Uitbarsting van hormonen

Katten vechten op straat

Hormonen kunnen ervoor zorgen dat katten zich gek gedragen, zelfs gek als we het zien. Als je je vrouwelijke kat heen en weer hebt zien lopen, een paringspositie hebt zien aannemen, huilen en aandacht hebt gevraagd , is ze waarschijnlijk loops.

Vrouwelijke katten voelen ook een uitbarsting van hormonen direct na de paring, waardoor sommigen van hen direct na de geslachtsgemeenschap agressief worden en woedend zijn op hun partners.

Veel katachtigen zullen direct na de paring territoriale agressie vertonen, het mannetje aanvallen en van zijn geur op hun lichaam af willen.

3. Je klaarmaken voor een andere partner

mannelijke en vrouwelijke kattengevechten in gras

Het is moeilijk om het gedrag van de vrouwelijke kat na de paring precies te voorspellen, maar velen van hen zullen waarschijnlijk rondrollen, hun geslachtsdelen verzorgen en agressie vertonen tegenover hun partner – dit gebeurt ook als gevolg van hormonen.

Een andere mogelijke reden waarom een vrouwtje het mannetje zou aanvallen, is dat Ze wil dat hij weggaat, zodat ze kan kalmeren en klaar is om weer te paren – mogelijk met een ander mannetje.

Volgens Susan Little [1] katten zijn niet monogaam; integendeel! Tijdens haar oestruscyclus kan een poes 10 tot 20 dagen per dag paren met meerdere mannetjes!

Het is schattig om je voor te stellen dat twee katten de rest van hun leven samenwonen, maar dit zal waarschijnlijk niet gebeuren.

Katten paren niet voor het leven; Wanneer ze klaar zijn om te paren, vocaliseren vrouwelijke katten luid om alle mannetjes om hen heen te laten weten dat ze op zoek is naar een partner.

4. Een hekel hebben aan het mannetje

De kat miauwt op een andere kat die zich voorbereidt om te vechten

Zelfs katten kunnen kieskeurig zijn! Als Katherine Houpt [2] opmerkingen, sommige vrouwtjes kunnen mannetjes weigeren.

Net als de meeste andere wezens kunnen vrouwelijke katten ook voorkeuren voor het ene mannetje boven het andere vertonen. Sommigen van hen kunnen zelfs weigeren om het mannetje te accepteren als ze dominant over hen zijn.

Als een mannetje er echter in slaagt om te paren met een vrouwtje dat een hekel aan hem heeft, kan ze hem na de geslachtsgemeenschap aanvallen.

Mannelijke katten kunnen ook seksuele agressie vertonen

boze kattenkop close-up

Vrouwen zijn niet de enigen die onstuimig seksueel gerelateerd gedrag vertonen. Mannen kunnen ook agressief tegen hen zijn.

Volgens Veterinary Practice News wacht een mannelijke kat op het juiste moment en valt dan het vrouwtje van achteren aan, bijt haar in de nek en pint haar op de grond.

Dit is een manier voor een kater om het vrouwtje tijdens het paren laag en onderdanig te houden, waardoor ze niet kan wegrennen.

Al die agressie en geschreeuw doen ons afvragen waarom katten eigenlijk paren?!

Hoewel dit voor ons misschien onaangenaam is om te zien of te horen, zijn katten niet zoals mensen. Hun geslachtsgemeenschap is niet romantisch; het gaat gewoon om twee katachtigen die hun natuurlijke instincten volgen.

Katten hebben de drang om te paren en kittens te hebben, dus vrouwelijke katten zullen nog steeds geslachtsgemeenschap hebben, hoewel ze misschien niet zo van deze handeling genieten.

Moet je ingrijpen?

Twee katten zijn fighTing

Als je ziet dat je poes het mannetje aanvalt na de paring, kan dit storend voor je zijn.

Hoewel er redenen zijn voor dit gedrag, zoals we hadden kunnen zien, En dit is niet zo ongewoon voor een kat om te doen, zult u dit waarschijnlijk willen stoppen.

Als dit gedrag je zorgen baart, moet je proberen ze te scheiden. Dit kun je doen door ze af te leiden met een fluitje, of hard in je handen te klappen. Zodra ze gescheiden zijn, moet u een veilige en comfortabele plek bieden voor uw vrouwelijke kat.

Misschien is dit eenmalig en zal je kat dit gedrag niet meer vertonen.

Aan de andere kant, als ze dit blijft doen, is het het beste om de dierenarts te raadplegen.

Dit is nodig om te controleren of er medische problemen bij uw kat zijn waarvan u zich niet bewust was en die agressie bij haar kunnen veroorzaken.

Verwijzingen:

[1] Little, SE: Hoofdstuk 40 – Vrouwelijke voortplanting. De kat: klinische geneeskunde en management, 2012, pagina’s 1195-1227. DOI, Geraadpleegd op 13 april 2023.
[2] Houpt, KA: Seksuele gedragsproblemen bij honden en katten. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, Volume 27, Issue 3, mei 1997, pagina’s 601-615. DOI, geraadpleegd op 14 april 2023.