Kunnen katten ham eten

Wanneer je op zoek bent naar een smakelijke en voedzame traktatie voor je katachtige vriend, denk je misschien dat ham een goede optie kan zijn. Ham is immers een vleeswarenvlees dat vol eiwitten zit en je kat heeft eiwitten nodig om zijn spieren en andere weefsels gezond te houden.

Maar kunnen katten ham eten? Is het veilig en zijn er risico’s? Nou, het antwoord is ja, katten kunnen ham eten. Er zijn echter enkele risico’s waarvan u op de hoogte moet zijn voordat u ham aanbiedt aan uw harige familielid.

Kort overzicht: Kunnen katten ham eten?

Ham Nutritionele Statistieken

Ham komt van een varkenspootgewricht en het vlees wordt meestal geconserveerd met zout of door te roken. De geschatte voedingssamenstelling van één dunne plak ham (18 gram) wordt weergegeven in de onderstaande tabel.

Het is belangrijk om te onthouden dat er verschillende soorten ham zijn en dat de voedingswaarden tussen hen zullen variëren. Honingham zal bijvoorbeeld een hoger suikergehalte hebben dan gewone gekookte ham, en kalkoenham zal een lager vetgehalte hebben omdat het magerder vlees is.

Calorieën (kcal) 22.0
Eiwit (g) 3.5
Vet (g) 0.65
Koolhydraten (g) 0.48
Vezels (g) 0
Suiker (g) 0.40
Natrium (mg) 216
Seleen (mcg) 3.74
Fosfor (mg) 48.2
Zink (mg) 0.28
Kalium (mg) 51.6
IJzer (mg) 0.27
Koper (mcg) 15
Magnesium (mg) 2.52

Ham Voedingswaarden

Zoals je misschien hebt geleerd uit de bovenstaande informatie, heeft ham de neiging om veel zout en veel vet te bevatten, en geen van deze kwaliteiten is ideaal voor je harige vriend. Het heeft ook een volledig tekort aan vezels, wat, hoewel niet essentieel, nuttig is om de darm gezond te houden.

Aan de andere kant bevat ham wel een hoog eiwitgehalte, wat cruciaal is voor de groei en het herstel van alle lichaamsweefsels van uw kat. Het heeft ook veel essentiële vitamines, waaronder de B-vitamines en selenium, en mineralen zoals ijzer en zink.

Is ham goed voor katten?

Hoewel deli ham niet giftig is en nuttige eiwitten en verschillende vitamines en mineralen bevat, is het niet de beste optie als het gaat om het voeden van uw kat. Eventuele voedingsvoordelen zullen waarschijnlijk worden gecompenseerd door de hoge zoutgehaltes en het vetgehalte.

Als je je kat wilt trakteren op een smakelijke snack, is het het beste om ham gemaakt van varkensvlees te vermijden en kalkoenham of zelfs gewone kip te overwegen, omdat dit vlees minder vet bevat.

En vergeet niet dat het beste voedsel voor je katachtige vriend hun qua voedingswaarde complete, commerciële kattenvoer is. Het bevat immers de perfecte balans van ingrediënten om ze in topconditie te houden. Als je te veel extra traktaties en weetjes geeft, kan dit de balans van hun dieet verstoren en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Houden katten van ham?

Veel katten genieten van ham, en hoewel het niet te vaak en slechts in kleine hoeveelheden moet worden gegeven, dient het wel een bepaald doel, en dat is het geven van medicatie.

Als uw kat een verdacht personage is, kunnen ze tabletten vinden die verborgen zijn in hun voedsel, en als ze een beetje pittig zijn, is het misschien geen optie om de tablet rechtstreeks te geven. Ham kan soms het perfecte smeergeld of vermomming zijn om je kat te laten meewerken.

Hoeveel ham kan een kat eten?

Serveer je kat nooit een groot bord ham. Snijd in plaats daarvan een paar kleine stukjes aan met zichtbaar vet verwijderd.

Elke ham die u uw kat geeft, moet eenvoudig zijn, zonder extra kruiden en op zichzelf in plaats van een deel van een gerecht. Extra zout zal alleen maar bijdragen aan het toch al hoge natriumgehalte en pittige smaakmakers kunnen irritatie veroorzaken.

Andere ingrediënten zoals knoflook en uien kunnen giftig zijn, dus laat je niet verleiden om je kat een beetje van je broodje hamsalade aan te bieden. Voordat u uw kat ham geeft, controleert u de ingrediënten en verwijdert u zichtbaar vet.

Omdat elk nieuw voedsel ervoor kan zorgen dat uw kat maagklachten heeft, is het het beste om te beginnen met het aanbieden van een kleine hoeveelheid. Als uw kat van de ham geniet en u geen braken, diarree of andere nadelige tekenen ziet, kunt u de volgende keer iets meer bieden. Laat je echter niet meeslepen; drie of vier stuks ter grootte van je vingernagel is meer dan genoeg.

Hoe vaak kan een kat ham eten?

Vanwege het zout- en vetgehalte zou ham geen gewone traktatie moeten zijn. In plaats daarvan moet het slechts af en toe worden gegeven. Dat gezegd hebbende, een kleine hoeveelheid die één keer per week of een paar keer per maand wordt gegeven, kan geen kwaad en uw kat kan ervan genieten.

Als u afhankelijk bent van ham om uw kat medicatie te geven, zorg er dan voor dat u give de kleinst mogelijke hoeveelheid. Zodra de medicatiekuur is voltooid, kunt u ham een tijdje vermijden ten gunste van enkele gezondere traktaties.

Wordt ham gebruikt in commercieel kattenvoer?

Ham wordt meestal niet gebruikt in commercieel kattenvoer omdat er veel gezondere opties zijn als het gaat om eiwitten. Mager vlees zoals kip en kalkoen en vis zoals zalm en tonijn zijn veel waarschijnlijker te vinden in commercieel kattenvoer.

Commercieel kattenvoer is specifiek geformuleerd om de balans van voedingsstoffen te bieden die uw kat nodig heeft, dus eiwitbronnen met minder vet en minder natrium hebben de voorkeur.

De risico’s van het eten van ham voor katten

Voer geen andere hamproducten zoals salami of pepperoni. Deze bevatten te veel vet en zout en de kruiden kunnen ook de maag van uw kat van streek maken.

Er zijn verschillende risico’s als het gaat om het voeren van uw kattenham. Ten eerste kunnen vette voedingsmiddelen worden geassocieerd met pancreatitis. Deze zeer pijnlijke aandoening kan ervoor zorgen dat uw kat moet overgeven en van zijn eten afgaat. Daarom is het zo belangrijk om vet te verwijderen voordat je ham aan je kat aanbiedt.

Evenzo moeten alle botten worden verwijderd omdat ze schade aan de darm van uw kat kunnen veroorzaken of zelfs een verstopping kunnen veroorzaken. Als de ham is gekookt met knoflook, uien of andere giftige ingrediënten, kan dit uw kat onwel maken en kruiden en bakvetten kunnen ook maagklachten veroorzaken.

Samenvatting

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben als het primaire onderdeel van hun dieet. Hoewel ham een bron van dierlijke eiwitten is, zijn magere opties zoals kip, kalkoen of vis gezondere opties voor je trouwe viervoeter. Dus, als je kat van ham houdt als traktatie, zorg er dan voor dat je het niet te vaak geeft.

Veelgestelde vragen

Is ham giftig voor katten?

Ham is niet giftig voor katten, dus een kleine hoeveelheid kan geen kwaad. Hoewel het een goede bron van dierlijke eiwitten is, bevat het ook veel natrium en soms vet, dus het moet niet te vaak of in grote hoeveelheden worden gegeven.

Als je besluit om je kat wat ham als traktatie te geven, kies dan voor gewone gekookte ham die niet is bedekt met honing en vermijd het geven van ham die is gekookt met andere ingrediënten, omdat deze giftig kunnen zijn.