Kunnen katten honing eten?

Honing is een veelzijdig, zoet smakend voedsel dat vaak alleen wordt gegeten of als ingrediënt in verschillende recepten wordt gebruikt. Het wordt gemaakt door bijen van de nectar van bloeiende planten en er zijn verschillende variëteiten met een scala aan smaken en texturen.

We voegen vaak honing toe aan voedsel voor smaak en zoetheid, maar kunnen katten honing eten? Het antwoord is nee, katten kunnen geen honing eten. Hoewel honing niet giftig is voor katten, wegen de risico’s op tegen de voordelen die het zou kunnen bieden.

Kort overzicht: Kunnen katten honing eten?

Voordelen van honing voor katten

Honing heeft geen voedingsvoordeel voor katten in vergelijking met mensen. Honing wordt beschouwd als een gezond alternatief voor geraffineerde suikers en wordt vaak gebruikt om een zere keel of hoest bij mensen te kalmeren. Sommige studies tonen zelfs aan dat het consumeren van lokale honing seizoensgebonden allergiesymptomen kan verminderen en allergische reacties kan voorkomen.

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Honing zit boordevol antioxidanten en heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en ontstekingsremmende eigenschappen, en honing van medische kwaliteit wordt vaak gebruikt om wondgenezing te bevorderen en huidinfecties te behandelen.

Rauwe honing is meestal beter dan verwerkt omdat het meer voedingsstoffen bevat. Hoewel dit allemaal geweldig klinkt voor mensen, zijn deze zelfde voordelen helaas niet van toepassing op katten.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat katten obligate carnivoren zijn en dat hun spijsverteringsstelsel is ontworpen om voornamelijk vlees te verteren. Extra voedsel kan variatie toevoegen aan hun dieet en smakelijke traktaties maken, maar honing biedt uw kat weinig tot geen voedingswaarde.

Dat gezegd hebbende, manukahoning van medische kwaliteit wordt nog steeds heel vaak gebruikt in de diergeneeskunde om wondgenezing te ondersteunen, maar u moet altijd met uw dierenarts praten voor advies voordat u medicijnen, crèmes of honing op de huid van uw kat aanbrengt.

Hoeveel honing kan een kat eten?

Katten mogen geen honing eten omdat het geen voedingsvoordelen biedt en maagklachten in grote hoeveelheden kan veroorzaken.

Het voeren van honing aan katten is niet aan te raden. Het hoge suikergehalte is niet bijzonder veilig voor katten, omdat het hun insulinespiegel verhoogt en het hen een verstoorde buik kan geven. Als je kat een theelepel honing van je lepel likt, zal het hem geen kwaad doen, maar ze mogen nooit meer hebben dan dit.

Hoe vaak kan een kat honing eten?

Als je kat af en toe een beetje honing likt, kan dat geen kwaad. Honing mag echter niet regelmatig in het dieet van uw kat voorkomen, omdat het niet gezond voor hen is en ze niet bijzonder van de smaak houden.

Wordt honing gebruikt in commercieel kattenvoer?

Nee, honing wordt niet gebruikt in commercieel kattenvoer. Honing bevat veel suiker, wat het risico van een kat op het ontwikkelen van diabetes kan verhogen. Honing heeft ook geen gezondheidsvoordelen voor katten en ze kunnen geen zoet voedsel proeven.

De risico’s van het eten van honing voor katten

Ondanks dat het zoet en lekker is en tal van gezondheidsvoordelen voor mensen heeft, heeft het eten van honing enkele risico’s voor je katachtige vriend.

Een kleine hoeveelheid honing zal uw kat geen schade berokkenen, maar als ze te veel hebben, kan dit een verstoorde buik veroorzaken. U kunt wat braken, diarree of buikpijn opmerken. Honing kan ook bijdragen aan gewichtstoename en het risico op obesitas en diabetes verhogen, omdat het zo’n hoog suikergehalte heeft.

Katten kunnen niet dezelfde niveaus van suiker in hun lichaam verdragen als mensen en het eten van honing kan een insulinepiek veroorzaken omdat het hun bloedsuikerspiegel erg hoog verhoogt.  Diabetische katten mogen zeker geen honing eten, omdat dit hun glucosespiegels te hoog zal verhogen.

Lees ook: Feline Diabetes: diagnose, behandeling en remissie gedemystificeerd

Je mag nooit toestaan dat een kitten honing eet. Net als bij menselijke baby’s is er een reëel risico op het ontwikkelen van botulisme uit honing. Honing bevat bacteriële sporen en kittens zijn bijzonder gevoelig voor deze aandoening omdat hun immuunsysteem zich nog steeds ontwikkelt. De bacteriën Clostridium botulinum geeft een neurotoxine af in de bloedbaan, wat leidt tot ernstige en levensbedreigende ziekten.

Andere voedingsmiddelen die honing bevatten

Honing wordt vaak gebruikt om te zoeten en smaak toe te voegen aan een reeks voedingsmiddelen. Over het algemeen zijn deze voedingsmiddelen ook niet veilig voor katten om te eten, omdat ze zoet zijn en kunnen bijdragen aan gewichtstoename of het risico op diabetes kunnen verhogen.

Honing geroosterde kalkoen of honingham van menselijke kwaliteit is OK om in kleine hoeveelheden aan katten te voeren, en de meeste katten zullen gek worden om hun poten op vlees te krijgen. Maar meer dan een mondvol is te veel. Voedingsmiddelen zoals Honey Nut Cheerios, honingbroodjes en honing-vanille Griekse yoghurt bieden geen voedingswaarde voor katten en bevatten te veel suiker.

Ook Readvertentie: Wat is kattenvoer van menselijke kwaliteit en hoe het anders is

Honing geroosterde pinda’s kunnen verstikkingsgevaar opleveren, terwijl de smaak van honingmosterd waarschijnlijk erg onaantrekkelijk is voor uw kat! Vermijd in de regel om uw kat traktaties met honingsmaak uit uw kasten te voeren.

Tekenen dat uw kat honing heeft gegeten

Tekenen dat uw kat grote hoeveelheden honing heeft gegeten, zijn braken en diarree.

Als uw kat slechts een kleine hoeveelheid honing heeft gegeten, is de kans groot dat ze prima zijn en dat u niets ongewoons zult merken. Elke hoeveelheid honing, en met name een vrij grote hoeveelheid honing, kan echter een verstoorde buik veroorzaken. Braken, diarree en buikpijn zijn veel voorkomende tekenen dat uw kat honing heeft gegeten.

Als een kitten honing eet, bestaat het risico dat ze botulisme ontwikkelen, omdat hun zwakkere immuunsysteem vatbaar is voor de bacteriële sporen in honing. Dit is een zeldzame aandoening, maar de symptomen kunnen lethargie, zwakte, braken, diarree, verlies van eetlust, depressie, uitdroging en verlamming omvatten. Dit is een ernstige en levensbedreigende ziekte die een snelle medische behandeling nodig heeft.

Als uw kat honing heeft gegeten en u merkt een van deze symptomen op, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor advies.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Wat gebeurt er als uw kat honing eet?

De meeste katten vinden het prima als ze een beetje honing eten. Ze kunnen echter een verstoorde buik ontwikkelen met wat braken of diarree. Dit verdwijnt meestal met symptomatische behandeling, waaronder een injectie van een anti-braakmiddel bij de dierenarts en een tijdelijk flauw dieet van gewone gekookte kip of vis.

Als een kitten honing eet en de pech heeft botulisme te ontwikkelen, is een snelle behandeling essentieel. Hoewel dit een zeer zeldzame aandoening is, is het ernstig en moet het kitten in het ziekenhuis worden opgenomen bij de dierenarts en worden behandeld met agressieve antibioticabehandeling, IV-vloeistoffen, een voedingssonde om essentiële voeding te leveren en zuurstoftherapie.

Met een vroege behandeling kunnen katten binnen een paar dagen herstellen van botulisme, maar als ze te lang worden gelaten, kan de prognose te slecht worden bewaakt, dus het is essentieel om uw kitten meteen naar de dierenarts te brengen als u denkt dat ze honing hebben gegeten.

Houden katten van de smaak van honing?

Katten houden niet van de smaak van honing. Als carnivoren geven ze niet alleen de voorkeur aan de smaak van vlees of vis, maar ze kunnen eigenlijk niet echt zoet voedsel proeven. Dit betekent dat ze niet die kenmerkende zoete smaak van honing zullen ervaren.

Laatste gedachten

Hoewel honing heerlijk smaakt en grote gezondheidsvoordelen biedt voor mensen, geldt hetzelfde niet voor katten. Honing biedt hen geen voedingswaarde en kan hun risico op gewichtstoename en diabetes verhogen of een verstoorde buik veroorzaken.

Alle andere voedingsmiddelen op smaak gebracht met honing zullen te calorisch zijn voor katten om te eten en moeten ook worden vermeden. Hoewel de meeste katten prima zijn als ze een klein beetje honing eten, zijn er veel andere, veiligere smakelijke traktaties die er zijn om je katachtige vriend aan te bieden!

Lees ook: Beste kattenvoer voor gewichtstoename

Veelgestelde vragen

Is het ok voor katten om honing te eten?

Katten mogen geen honing eten, omdat het een zeer hoog suikergehalte heeft dat gewichtstoename en ziekte kan veroorzaken. Honing biedt katten ook geen voedingsvoordeel, omdat katten de meeste voeding krijgen die ze nodig hebben van vlees en vis, omdat ze obligate carnivoren zijn.

Waarom is honing slecht voor katten?

Honing is erg suikerachtig en calorisch, wat kan leiden tot gewichtstoename en diabetes, en ook een verstoorde buik kan veroorzaken. Als uw kat zijn poten op een klein beetje honing krijgt, zou dit hem geen schade moeten berokkenen, maar het zou niet in zijn dieet moeten voorkomen. Kittens kunnen gevoelig zijn voor botulisme als ze honing consumeren.

Kunnen katten ziek worden van het eten van honing?

Ja, honing kan een lichte buikklachten veroorzaken bij katten. Bij kittens kan het ook botulisme veroorzaken, hoewel dit zeldzaam is. Het is onwaarschijnlijk dat een klein likje honing je kat onwel maakt, maar meer dan dit kan hem ziek maken.

Waarom kunnen katten geen honing proeven?

Katten zijn eigenlijk niet in staat om zoet voedsel te proeven, dus zullen niet genieten van de zoete smaak van honing. Het zijn obligate carnivoren, dus hebben een voorkeur voor smaken op basis van vlees en vis.