Waarom hijgt mijn kat in de auto? (5 Mogelijke redenen)

In tegenstelling tot honden houden de meeste katten er niet van om met je mee te reizen in de auto. Of het nu gaat om de angst voor het onbekende of de krappe ruimte, katten kunnen rare dingen doen tijdens het rijden over de weg.

Je kat kan miauwen, kwijlen, luid joggen of proberen te krabben en zich een weg uit de reismand klauwen om uit de auto te komen. Sommige katten hijgen ook als ze in de auto zitten. Hoewel een hijgende hond normaal is, is een kat die hijgt dat niet en kan dit een reden tot bezorgdheid zijn.

In dit artikel geven we je een paar redenen waarom je kat in de auto zit en nog wat meer.

3 kattenverdeler

Waarom hijgt mijn kat in de auto?

1. Misselijkheid

Als je in de auto zit en over de weg rijdt, kan je kat misselijk worden. Katten hebben gevoelige binnenoren en de trillingen, bewegingen en geluiden die een auto maakt om de weg op te gaan, kunnen je katachtige vriend gemakkelijk ziek maken in zijn maag. Misselijkheid zorgt ervoor dat de kat hijgt om de noodzaak om over te geven onder controle te houden. Als u denkt dat dit de reden is waarom uw kat hijgt als u ergens naartoe gaat, praat dan met uw dierenarts over medicatie om uw kat te helpen de reis te verdragen zonder misselijk te worden.

thematische pauze

2. De Hitte

Uw kat kan oververhit zijn geraakt door in de auto te zitten. Katten geven de voorkeur aan koelere temperaturen, vooral als ze gestrest zijn. De hitte kan ervoor zorgen dat de kat hijgt en zelfs ziek wordt.

Probeer de airconditioner in uw auto in te schakelen en houd hem koel, niet koud, om te zien of dat uw kat helpt te stoppen met hijgen. Maak het echter niet te koud in de auto, want katten houden ook niet van de kou.

kat op een voorste passagiersstoel van een auto
Afbeelding Credit: Raindom, Pixabay
thematische pauze

3. Angst

Katten houden niet van verandering, en in een reismand worden geduwd en in een auto op de weg worden gebracht, is zeker een verandering voor uw huisdier. De kat kan hijgen voordat hij bang is. Het verplaatsen van uw kat uit zijn omgeving en naar onbekend terrein kan angst en een snelle ademhaling veroorzaken.

Voordat u op reis gaat, praat met uw dierenarts en kijk wat u uw kat kunt geven om hem tijdens de rit te kalmeren.

thematische pauze

4. Stress

Katten raken gemakkelijk gestrest, dus het plaatsen van je kat in de auto kan extreme angst veroorzaken voor je katachtige vriend. De hartslag van uw kat kan stijgen, waardoor hij begint te hijgen. Katten zijn ook territoriale wezens en je plaatst ze op onbekend terrein. Praten met uw dierenarts voordat u op reis vertrekt voor tips en kalmerende supplementen is de beste manier om hiermee om te gaan. Geef uw kat nooit iets over de toonbank of iemands medicijnen.

maine coon in auto kattendrager
Afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock
thematische pauze

5. Onderliggende medische problemen

Als u merkt dat geen van de bovenstaande problemen het probleem is met uw kat die hijgt wanneer hij in de auto zit, kan uw kat een onderliggende medische aandoening hebben die moet worden aangepakt. De zware ademhaling kan te wijten zijn aan zuurstofgebrek, aan een onderliggende ziekte, die we hierna zullen onderzoeken.

kattenpootverdeler

Een paar andere redenen waarom katten hijgen

Snelle ademhaling kan worden veroorzaakt door een van deze gezondheidsproblemen:

  • Astma
  • Luchtweginfectie
  • Hartwormen
  • Congestief hartfalen
  • Een blokkade in zijn keel

Als u het gevoel heeft dat uw kat overmatig hijgt of wanneer hij niet in de auto zit, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts voor een afspraak.

Hoe u uw kat kalm kunt houden in de auto

Devon Rex kat reist op de schoot van de eigenaar in een auto
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

Het bieden van een comfortabele kratdeken, het laag houden van het volume op de stereo en ervoor zorgen dat uw huisdier het niet te warm of koud krijgt, kan ervoor zorgen dat het zich meer op zijn gemak voelt tijdens roadtrips.

Als u niet zeker weet wat de beste manier is om uw kat te kalmeren, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. De dierenarts kan uw huisdier onderzoeken en iets veiligs voorschrijven voor uw kat om te nemen, zodat het kan rusten tijdens de lange rit.

3 kattenverdeler

Conclusie

Dit zijn een paar van de belangrijkste redenen waarom katten hijgen als ze in de auto zitten. Katten zijn solitaire wezens die niet van verandering houden. Je kat vastpakken en in een kattenmand stoppen, in een auto steken en de weg op gaan, kan angstaanjagend zijn voor je kat.

U kunt de auto koel houden, rustig met uw kat praten en als al het andere faalt, neem dan contact op met uw dierenarts om medicatie te krijgen om uw kat te helpen omgaan tijdens de rit.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock