Kunnen katten druiven eten?

Als je kat graag bessen eet, heb je jezelf misschien betrapt op de vraag of katten ook druiven kunnen eten. Ze zijn tenslotte sappig, zoet en perfect katachtig. Dus, kunnen katten druiven eten?

Wat zijn druiven?

Als we het over druiven hebben, hebben we het over de vrucht van de Vitis vinifera-wijnstok. Ze zijn een van de oudste gekweekte bessen ter wereld – de vruchten worden al duizenden jaren tot wijn gemaakt.

Druiven groeien in trossen en kunnen groen, geel, paars of zwart van kleur zijn, en ze variëren in grootte van een kleine erwt tot een pingpongbal in grootte. Ze zijn overal verkrijgbaar vers, geperst, gefermenteerd (in wijn) en gedroogd (als sultana’s, rozijnen of krenten).

Kort overzicht: Kunnen katten druiven eten?

Kunnen katten druiven eten?

Het is het beste om de druiven van je kat niet te voeren, omdat ze giftig kunnen zijn voor katten. We weten het op dit moment niet helemaal zeker, maar met een verscheidenheid aan andere vruchten die veilig zijn, waarom zou je het risico nemen? Druiven kunnen enkele antioxidanten bevatten, maar hebben geen gezondheidsvoordelen die niet worden voldaan door kattenvoer.

Wat weten we over druivenvergiftiging?

In de afgelopen 30 jaar is het duidelijk geworden dat druiven, rozijnen, sultana’s en stromingen allemaal giftig voedsel zijn voor honden. Deze ontdekking kwam tot stand nadat een gecentraliseerde toxinedatabase een verontrustende trend begon te signaleren die niet eerder was opgemerkt: honden stierven aan acuut nierfalen na het eten van druiven en druivenproducten.

De database bevatte gegevens van meer dan 500.000 vergiftigingsgevallen en aanvankelijk waren er minder dan 50 gevallen beschikbaar om de link te leggen. Natuurlijk, toen de link eenmaal was gelegd, doken er meer gevallen op en we zijn er nu zeker van dat druiven giftig zijn.

Wat duidelijk werd, is dat sommige honden ziek zouden worden na het eten van druiven, en sommige niet. We zijn 30 jaar verder en we hebben nog steeds niet uitgewerkt wat druiven giftig maakt.

We weten wel dat het niet uitmaakt of de druiven rauw, gedroogd of gekookt zijn, gezaaid of pitloos, noch of ze zelfgekweekt, biologisch of conventioneel gekweekt zijn. Er lijkt geen rijm of reden te zijn om uit te leggen welke honden ziek worden van het eten van druiven, en welke niet – dus het advies is om elke inname van druiven of rozijnen als een worst-case scenario te behandelen.

Hoe zit het specifiek met druivenvergiftiging bij katten?

Het probleem hier is dat katten kritischer zijn dan honden, en veel minder katten zullen druiven eten. En als slechts een klein deel daarvan reageert, kan het lang duren om voldoende gevallen op te bouwen om een verband te bewijzen tussen nierfalen en druiven bij katten, vooral omdat katten vaak buiten zijn en toegang kunnen hebben tot andere gifstoffen die nierschade veroorzaken.

Volgens de Pet Poison Helpline zijn er anekdotische meldingen geweest van druiventoxiciteit bij katten en fretten, maar die rapporten zijn niet in detail bestudeerd omdat ze gewoon te weinig en ver daartussenin zijn.

Bovendien, nu we weten over het verband bij honden, raden dierenartsen aan dat katten geen druiven eten en, als ze dat wel doen, behandelen we ze net zo serieus als we zouden doen voor honden. Hoewel het een goede zaak is dat deze katten mogelijk worden gered door deze snelle en agressieve behandeling, betekent dit ook dat er nog minder gevallen zijn van katten die rozijnen eten voor onderzoek.

Kan één druif een kat doden?

Omdat we niet weten wat giftig is aan druiven, en zelfs of het katten treft, is dit een moeilijke vraag om te beantwoorden.

We weten echter dat honden geen grote hoeveelheden druiven hoeven te eten om symptomen te krijgen, zelfs een vrij grote, dus als druiven giftig zijn voor katten, en je kat is een van de pechvogels die reageert, ja – één druif kan zeker een kat doden!

Wat gebeurt er als een kat druiven eet?

Zoals we al zeiden, weten we niet zeker of katten reageren op druiven zoals sommige honden doen, maar als we aannemen dat de anekdotische rapporten correct zijn en druiven giftig zijn voor katten, is dit wat we weten:

Sommige katten zullen in orde zijn

Het rare van rozijnen- en druivenvergiftiging is dat het niet alle dieren treft. Op dit moment weten we niet of het is dat slechts enkele druiven het gif hebben, of dat het is dat slechts enkele dieren vatbaar zijn. Maar het is vrij duidelijk dat niet elke kat die een druif of een sultana eet, tekenen van vergiftiging zal ontwikkelen.

De symptomen van druiventoxiciteit

Symptomen van het spijsverteringsstelsel staan bekend als het meest voorkomende klinische teken van druivenvergiftiging bij honden. Braken komt vaak voor en gebeurt niet altijd meteen, maar honden die wel maagklachten hebben, beginnen altijd binnen 48 uur na het eten van druiven. Het spreekt voor zich dat hetzelfde zou kunnen gelden voor katten. Diarree en buikpijn kunnen ook voorkomen.

Neurologische symptomen zoals wiebeligheid (ataxie) en spiertrillingen kunnen komen vaker voor dan we oorspronkelijk dachten en komen meestal 2-3 dagen nadat rozijnen zijn gegeten. Rond dezelfde tijd vertoont de bloedchemie een toename van ureum en creatinine (‘azotemie’ genoemd) geassocieerd met nierschade. Katten en honden zullen ook inappetentie beginnen te vertonen en veranderingen in hun dorst en urineren.

Wat moet ik doen als mijn kat druiven eet?

Of je nu een eigenaar van een huisdier bent die je kat per ongeluk een druif heeft gevoerd of je bent thuisgekomen om je kat in een zak met gemorste rozijnen te vinden, je moet weten wat je vervolgens moet doen.

  1. Stop met het eten van uw kat meer druiven – hoe minder ze eten, hoe lager het risico.
  2. Beveilig je kat – je zult waarschijnlijk naar de dierenarts moeten gaan, dus zet je kat ergens neer waar hij niet kan ontsnappen. Terwijl je dit doet, let dan op eventuele symptomen die ze vertonen.
  3. Bel de dichtstbijzijnde open dierenkliniek en vertel hen wat er is gebeurd. Ze willen weten hoe lang geleden je huisdier de druif of rozijn heeft gegeten, hoeveel ze hebben gegeten en hoe je kat zich voelt.

Wat gebeurt er dan?

Uw dierenarts zal waarschijnlijk uw kat willen zien. We denken dat druiven langer in de maag blijven hangen dan de meeste dingen, en het is het beste om ze er eerder vroeg dan laat uit te krijgen, dus ze zullen waarschijnlijk vragen om je kat ziek te maken.

Uw kat kan ook bloedonderzoek en ziekenhuisopname op een infuus nodig hebben, vooral als het te laat is om uw kat ziek te maken of als u er niet zeker van bent dat alle geconsumeerde druiven zijn verwijderd door braken.

Conclusie: voer nooit druiven aan je kat

Hoewel we geen wetenschappelijk bewijs hebben om te zeggen dat druiven giftig zijn voor katten, raden we aan om geen druiven aan je katachtige vriend te voeren. Je moet ervoor zorgen dat je druiven buiten het bereik van je katten en honden houdt.

Er zijn tal van bessen en andere groenten en fruit waarvan we weten dat ze veilig zijn voor katten, dus waarom zou je in plaats daarvan geen bosbessen, meloen, appel of courgette voeren als een gezonde snack.

Veelgestelde vragen

Kan een rozijn een kat doden?

We weten niet zeker dat rozijnen katten kunnen doden en waarom sommige huisdieren worden getroffen en andere niet. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat één rozijn een kat kan doden, is het beter om veilig te zijn dan sorry en alle rozijnen als giftig te behandelen.

Zijn druiven schadelijk voor katten?

We weten dat druiven schadelijk zijn voor honden en er zijn anekdotische meldingen geweest van druiven die giftig zijn voor katten. Om aan de veilige kant te zijn, raden we aan dat druiven als schadelijk voor katten worden beschouwd.

Kan een kat een druif hebben?

Hoewel de toxiciteit van druiven voor katten onbekend is, is het het beste om katten geen druiven te geven. Het is bekend dat ze giftig zijn voor honden en we hebben niet genoeg informatie om de beslissing voor katten te nemen. Trakteer ze in plaats daarvan op veilig menselijk voedsel zoals bosbessen, courgettes of watermeloen.

Welke andere menselijke voedingsmiddelen zijn giftig voor katten?

Naast druiven moeten eigenaren van gezelschapsdieren het voeren van uien vermijden (bloedarmoede veroorzaken), zuivelproducten (omdat de meeste katten lactoserant zijn), rauw vlees en eieren (die salmonella kunnen dragen) en chocolade (die theobromine bevat).