Kunnen katten knoflook eten?

Knoflook maakt deel uit van de Allium-familie, waartoe ook uien en prei behoren. Het wordt gebruikt in veel smakelijke gerechten voor mensen (wie houdt er niet van knoflookbrood?), maar knoflook moet goed uit de buurt van onze katten worden gehouden.

Sommige katten zijn geïnteresseerd in menselijk voedsel en het kan verleidelijk zijn om ze een traktatie met ons te laten delen, maar je moet heel voorzichtig zijn met welk voedsel ze proberen.

Knoflook is slecht nieuws voor katten. Naast het veroorzaken van maagklachten, veroorzaakt knoflook ook ernstige schade aan de rode bloedcellen die zuurstof door het lichaam vervoeren. De rode bloedcellen scheuren, wat leidt tot levensbedreigende bloedarmoede. Katten die lijden aan bloedarmoede kunnen lusteloos, bleek zijn, snel ademen en zelfs instorten.

Snel overzicht: kunnen katten knoflook eten?

De symptomen zijn mogelijk niet onmiddellijk; bloedarmoede kan een paar dagen duren om te vorderen tot een punt van het veroorzaken van zichtbare tekenen. Als uw kat knoflook heeft gegeten, moet u onmiddellijk veterinaire aandacht inroepen, zelfs als uw kat niet onwel lijkt.

Dit geldt voor alle vormen van knoflook, inclusief knoflookpoeder, knoflooktabletten, gedroogde, gekookte en verse knoflook.

Knoflook Nutritionele Statistieken

Hier zijn enkele basisvoedingsstatistieken voor knoflook. Deze zijn gebaseerd op 100 gram verse knoflook en variëren afhankelijk van of de knoflook gedroogd, gepoederd, vers of gekookt is.

Calorieën (kcal) 149
Totaal vet (g) 0.5
Koolhydraten (g) 33
Suikers (g) 1
Vezels (g) 2.1
Eiwit (g) 6
IJzer (mg) 1.7
Calcium (mg) 198

Knoflook Voedingswaarden

Als we naar de bovenstaande voedingswaarden kijken, kunnen we zien dat knoflook weinig vet bevat, maar wat eiwitten en koolhydraten bevat, evenals enkele toegevoegde voedingsstoffen.

Katten hebben zeer specifieke voedingsbehoeften en als carnivoren ontlenen ze een aanzienlijk deel van hun behoeften aan vlees en vleesderivaten in plaats van aan plantaardig materiaal. Ze verteren groenten en fruit niet goed.

Dit is allemaal nogal achterhaald als het gaat om knoflook en onze katachtige vrienden, omdat knoflook giftig is en daarom geen voedingsvoordeel heeft.

Voordelen van knoflook voor katten

Als u vermoedt dat uw kat knoflook heeft gegeten, zelfs een kleine hoeveelheid, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Er is een bekende mythe dat het voeren van knoflook aan katten en honden hen van vlooien kan verlossen. Dit is niet waar, en in feite is het voeren van knoflook schadelijk voor katten in plaats van gunstig. Er zijn geen bekende voordelen aan het voelen van knoflook in welke vorm dan ook voor katten.

Hoeveel knoflook kan een kat eten?

Katten mogen helemaal geen knoflook eten. Zelfs kleine hoeveelheden knoflook kunnen problematisch zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit omvat poedervormige of gedroogde knoflook, verse knoflook en gekookte knoflook (zoals op knoflookbrood).

Hoe vaak kan een kat knoflook eten?

Katten mogen helemaal geen knoflook eten, omdat het zelfs in kleine hoeveelheden giftig kan zijn. Als uw kat een kleine hoeveelheid knoflook eet en geen slecht effect ondervindt, kunnen ze er in de toekomst nog steeds slecht op reageren en kunnen de effecten cumulatief zijn.

Wordt knoflook gebruikt in commercieel kattenvoer?

Houd knoflook opgeborgen, zodat je kat het niet per ongeluk binnenkrijgt.

Katten zijn carnivoren en commerciële kattendiëten weerspiegelen dit meestal door een hoog aandeel vlees en vleesderivaten te gebruiken. Het is ongebruikelijk dat fruit of groenten een steunpilaar zijn van een kattendieet, omdat ze niet goed worden verteerd door katachtigen.

Knoflook zou zeker niet worden opgenomen in een commercieel dieet vanwege de toxiciteit voor katten.

De risico’s van het eten van knoflook voor katten?

Het eten van knoflook heeft meerdere risico’s voor katten, zelfs in kleine hoeveelheden. Er wordt gedacht dat het ongeveer vijf keer zo giftig is voor katten als ui, wat betekent dat zelfs kleine hoeveelheden problemen kunnen veroorzaken.

De belangrijkste risico’s van knoflook voor katten zijn de volgende:

  • Knoflook bevat organische zwavelverbindingen die schade aan de rode bloedcellen veroorzaken, waardoor ze scheuren. Dit leidt tot bloedarmoede, die levensbedreigend kan zijn. Symptomen kunnen een paar dagen duren om zich te ontwikkelen, en omvatten lethargie, bleek tandvlees, verhoogde hart- en ademhalingsfrequentie en verkleurde urine (bruin / rood).
  • Knoflook kan irritatie en ulceratie van het maagdarmkanaal veroorzaken. Dit kan leiden tot braken, diarree, kwijlen en buikpijn.
  • Knoflook kan hartproblemen veroorzaken door het hartvat te ontspannen en bloedvaten te verwijden, waardoor zwakte en instorting ontstaat.

Deze risico’s zijn ernstig. Het eten van knoflook kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor uw kat.

Houden katten van de smaak van knoflook?

Katten zijn carnivoren en zijn meestal attgeract naar vlezige of visachtige geuren en smaken. Ze voelen zich niet bijzonder aangetrokken tot plantaardig materiaal als voedsel.

Katten staan echter bekend om hun nieuwsgierigheid en kunnen een voorproefje nemen van alles wat ze kunnen vinden, inclusief overgebleven menselijk voedsel. Voor optimale veiligheid is het daarom aan te raden om elke vorm van knoflook uit de buurt van uw huisdieren te houden.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat een beetje knoflook eet?

Zelfs kleine hoeveelheden knoflook kunnen giftig zijn voor katten. Het kan dagen duren voordat de symptomen zich ontwikkelen, dus als u denkt dat uw kat knoflook in welke hoeveelheid of vorm dan ook heeft gegeten, zoek dan veterinair advies, zelfs als uw kat er goed uitziet.

Zal knoflook katten pijn doen?

Ja, knoflook is zeer giftig voor katten en kan ervoor zorgen dat ze ernstig onwel worden. Het kan buikklachten, bloedarmoede en hartproblemen veroorzaken.

Kunnen katten vlees eten dat is gekookt met knoflook?

Katten mogen geen knoflook in welke vorm dan ook eten, of het nu vers, gepoederd of gekookt in voedsel is. Dit omvat kruiden op vlees, knoflookbrood en menselijke supplementen die knoflook bevatten.

Kunnen katten knoflook eten voor vlooien?

Knoflook is geen effectieve anti-vlooienbehandeling en is eigenlijk schadelijk voor katten. Als uw kat vlooien heeft, neem dan contact op met uw dierenarts voor een veilige en effectieve behandeling.