Kunnen katten garnalen eten?

Het is geen geheim dat onze katachtige vrienden dol zijn op de smaak van vis, en je hebt je kat waarschijnlijk van tijd tot tijd dingen zoals tonijn of sardines aangeboden.

Kort overzicht: Kunnen katten garnalen eten?

Maar kunnen katten garnalen eten?

Het antwoord is ja, katten kunnen garnalen eten!

Er zijn echter een paar dingen waar u op moet letten voordat u garnalen aan uw kat voert. Laten we dus eens kijken naar de voedingsvoordelen van garnalen voor katten, de risico’s en hoeveel ze kunnen eten!

Voedingsstatistieken en feiten

Garnalen, ook bekend als garnalen, zijn dieren die behoren tot een groep die schaaldieren worden genoemd (deze hebben verschillende paar poten, gesegmenteerde lichamen en zijn bedekt met een harde buitenste schaal), die in de zee leven. Er zijn honderden soorten garnalen, die allemaal lange lichamen hebben met 10 poten en segmenten.

Een portie garnalen van 100 gram bevat grofweg:

Calorieën 99
Vet 0,3 g
Koolhydraten 0,2 g
Cholesterol 189 mg
Natrium 111mg
Eiwit 24g

Garnalen zitten ook boordevol vitaminen en mineralen, waaronder selenium, B12, ijzer, fosfor, niacine, zink en magnesium. Ze zijn ook een uitstekende bron van jodium en omega 3- en 6-vetzuren.

Voedingswaarde feiten

Garnalen bieden een aantal verbazingwekkende voedingsvoordelen voor de mens. Ze bevatten veel eiwitten, maar weinig calorieën en cholesterol, waardoor ze geweldig zijn voor gewichtsverlies en het verminderen van het risico op hartaandoeningen.

Omega-3 en omega-6 vetzuren fungeren als krachtige antioxidanten en helpen een gezonde huid te behouden, ontstekingen te verminderen, de hersenfunctie te bevorderen en gezonde cellen in het hele lichaam te behouden.

Garnalen bevatten ook choline – een voedingsstof vergelijkbaar met vitamine B die wordt aangetroffen in de lever, evenals verschillende voedingsmiddelen. Er wordt gedacht dat choline helpt bij het ondersteunen van de cognitieve functie, en sommige vroege maar beperkte onderzoeken suggereren zelfs dat het zou kunnen helpen om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.

Voordelen van garnalen voor katten

Garnalen hebben dus een enorm scala aan gezondheidsvoordelen voor mensen, maar hoe zit het met katten?

Garnalen zijn een smakelijke, vetarme, caloriearme en eiwitrijke voedselbron voor katten. De vitaminen, mineralen en antioxidanten in garnalen bieden ook dezelfde voordelen voor katten als voor mensen.

Garnalen zijn een goede bron van B12, omega-3 en omega-6 vetzuren en choline, die allemaal kunnen helpen een gezonde huid te behouden, een gezonde hart- en hersenfunctie te ondersteunen en ontstekingen te verminderen.

Katten kunnen alle delen van de garnalen eten, inclusief het hoofd en de staart, maar de schaal moet worden vermeden omdat het verstikkingsgevaar oplevert.

Hoeveel garnalen kan een kat eten?

Een kleine hoeveelheid garnalen is een smakelijke en voedzame traktatie voor uw kat.

Katten moeten een compleet en uitgebalanceerd commercieel kattenvoer eten met al hun essentiële voeding om gezond te blijven. Maar het toevoegen van verse zeevruchten zal variatie toevoegen en hun zintuigen prikkelen. Omdat dit een traktatie is naast hun gebruikelijke voedsel, zou een halve garnaal voor een kleine kat of een hele garnaal voor een grote kat voldoende zijn.

Hoewel garnalen veel grote voedingsvoordelen hebben voor katten, kan het ook calorisch zijn en bijdragen aan gewichtstoename als het te vaak wordt gegeven. Traktaties mogen slechts 10 procent van de dagelijkse voedselinname van uw kat uitmaken.

Hoewel katten rauwe garnalen kunnen eten, is het veiliger om het grondig gekookt te voeren. Rauwe garnalen kunnen schadelijke bacteriën, pesticiden en chemicaliën bevatten die uw kat onwel kunnen maken, maar bacteriën worden vernietigd tijdens het kookproces. Gebruik geen oliën of kruiden bij het bereiden van garnalen voor uw kat. Het is het veiligst om de schaal te verwijderen, omdat dit verstikkingsgevaar kan opleveren.

Hoe vaak kan een kat garnalen eten?

We vinden het allemaal leuk om onze katten te behandelen en variatie toe te voegen om ze geïnteresseerd te houden in hun voedsel, en garnalen kunnen een geweldige manier zijn om dit te doen. Traktaties mogen niet meer dan 10 procent van de dagelijkse voedselinname van uw kat uitmaken, en zeevruchten zoals garnalen mogen slechts af en toe worden aangeboden, dus een of twee keer per week een halve tot een volledige garnaal zou geschikt zijn voor de meeste katten.

Worden garnalen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Commercieel kattenvoer is zorgvuldig geformuleerd om alles te bevatten wat uw kat nodig heeft om gezond te blijven. Deze voedingsmiddelen zijn er in een groot aantal smaken, dus er is iets voor elke smaak! Vis wordt vaak gebruikt als de belangrijkste bron van eiwitten vanwege de geweldige smaak en geur, die katten verleidt om te eten.

Garnalen worden gebruikt in commercieel kattenvoer als een bron van eiwitten. Het wordt vaak gevonden in smakelijke combinaties met andere zeevruchten, zoals zalm en tonijn.

De risico’s van het eten van garnalen voor katten

Serveer uw kat niet de schelpen van garnalen, want deze kunnen verstikkingsgevaar.

Hoewel garnalen een veilige en smakelijke vorm van zeevruchten voor katten zijn, zijn er een paar risico’s waar u zich bewust van moet zijn.

Rauwe garnalen kunnen verontreinigingen bevatten, zoals pesticiden, chemicaliën en antibiotica die in het water worden gebracht waar garnalen worden gekweekt. Deze kunnen nog steeds aanwezig zijn in de garnalen wanneer deze in de schappen van de supermarkt liggen. Rauwe garnalen kunnen ook bacteriën bevatten, zoals E. coli of Salmonella.

Je moet garnalen koken voordat je het aan je kat voert om deze vervelende chemicaliën en bacteriën te vernietigen. Verwijder de schaal omdat dit verstikkingsgevaar kan opleveren.

Garnalen geserveerd in oliën, kruiden of pekel kunnen schadelijk zijn voor katten. Pekel heeft een hoog zoutgehalte – te veel zout kan extreme dorst, uitdroging, lethargie en zwakte veroorzaken en kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Andere kruiden en oliën kunnen giftig zijn of een verstoorde buik veroorzaken, dus gefrituurde of gehavende garnalen zijn een groot nee voor katten.

Het andere belangrijke ding om te onthouden is dat garnalen slechts af en toe in het dieet van uw kat mogen voorkomen – te veel veroorzaakt gewichtstoename en brengt uw kat in gevaar om diabetes te ontwikkelen.

Houden katten van de smaak van garnalen?

Katten houden van de meeste soorten zeevruchten en garnalen zijn geen uitzondering. Uw kat zal waarschijnlijk genieten van de smaak van garnalen!

Laatste gedachten

Katten kunnen garnalen in kleine porties eten. Ze moeten grondig worden gekookt zonder kruiden of oliën en de schelpen moeten worden verwijderd. Vergeet niet dat te veel garnalen kunnen bijdragen aan gewichtstoename, dus de helft tot één garnaal per portie is genoeg. Garnalen bieden verschillende voedingsvoordelen voor katten en zijn een geweldige smakelijke traktatie!

Veelgestelde vragen

Kunnen katten bevroren garnalen eten?

Vermijd het voeren van bevroren garnalen die zijn verwerkt of verpakt, omdat deze garnalen hoge niveaus van zout en conserveermiddelen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor uw kat. Verse, onbewerkte bevroren garnalen zijn OK als ze grondig worden ontdooid en gekookt voor het serveren.

Wat gebeurt er als je een kat garnalen geeft?

Wanneer je een kat garnalen geeft, zullen de meesten er instinctief dol op zijn en meer willen! Als je een kat gewone, gekookte garnalen geeft, zouden ze geen problemen moeten hebben. Als u een kat echter rauwe garnalen geeft, of garnalen die zijn bereid met oliën, pekel of kruiden, kan dit een verstoorde buik veroorzaken.

Mogen katten zeevruchten eten?

Ja, katten houden van zeevruchten! Je kunt katten zeevruchten geven zolang het vers is en geen conserveermiddelen of additieven bevat en niet in olie of kruiden is gekookt. Katten mogen alleen met mate vis krijgen, als een traktatie om hun gebruikelijke complete kattenvoer aan te vullen.