5 katveilige wierookalternatieven voor uw huis (alles wat u moet weten!)

Wierook wordt in veel huizen gebruikt om de lucht in huis te verfrissen en onaangename geuren te bedekken. Helaas wordt het over het algemeen niet als veilig beschouwd voor huizen met katten. De blootstelling aan de rook van de wierook kan irriterend zijn voor de luchtwegen van uw kat en veel oliën en geuren zijn irriterend en zelfs gevaarlijk voor de gezondheid van uw kat. Om nog maar te zwijgen van het risico van een open vuur of hete as in de buurt van een nieuwsgierige kat.

Laat je echter niet ontmoedigen! Er zijn een aantal geweldige manieren om je huis op te frissen zonder de gezondheid van je kat in gevaar te brengen. Hier zijn enkele van de beste katveilige alternatieven voor wierook.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 wierookalternatieven voor een huis met katten

1. Houd de lucht schoon

luchtreiniger in de woonkamer
Afbeelding Credit: Yuttana Jaowattana, Shutterstock

Dit is niet zozeer een alternatief voor wierook als wel een manier om te voorkomen dat je iets nodig hebt om de lucht in de eerste plaats te verfrissen. Als u de lucht in uw huis schoon en helder kunt houden, hoeft u zich geen zorgen te maken over onaangename geuren.

Het regelmatig vervangen van uw luchtfilters zal helpen om de geuren van huisdieren te verminderen, en het minstens één keer per dag schoonmaken van kattenbakken zal icky geuren op afstand houden. U kunt overwegen een huisdierveilige luchtreiniger toe te voegen om sommige geuren te helpen absorberen, en in kleine ruimtes kan zuiveringszout of houtskool worden gebruikt om geuren te absorberen.

Vegen, dweilen en afstoffen zal sommige huisdiergeuren verminderen, en het regelmatig schoonmaken van uw meubels en het regelmatig wassen van linnengoed zal ook helpen.

Pros


 • Vereist geen toevoeging van geuren of producten

 • Creëert een hygiënischer en aangenamere omgeving

 • Kan de gezondheid van iedereen in het huishouden verbeteren

Tegens

 • Vereist een toewijding aan regelmatige schoonmaakgewoonten
thematische pauze

2. Vaste luchtverfrissers

Luchtverfrissers die niets hoeven te branden of aan te sluiten, kunnen een relatief veilig alternatief zijn voor wierook. Het is echter belangrijk om deze buiten het bereik van uw kat te houden. Sommige nieuwsgierige katten kunnen proberen te kauwen op luchtverfrissers, wat kan leiden tot ernstige zorgen, zoals toxiciteit en darmobstructie.

Sommige katten kunnen gevoelig zijn voor de geur van bepaalde luchtverfrissers, dus als uw kat in het verleden ademhalingsgevoeligheden heeft vertoond, moet u luchtverfrissers in een kamer uit de buurt van uw kat houden als u ervoor kiest om ze te gebruiken.

Luchtverfrissers zijn meestal een budgetvriendelijke manier om om te gaan met onaangename geuren in uw huis, en buiten het regelmatig vervangen ervan, hebben ze geen onderhoud nodig.

Pros


 • Heeft geen vuur of elektriciteit nodig

 • Verkrijgbaar in veel geuren

 • Budgetvriendelijk

Tegens

 • Moet buiten het bereik van katten worden gehouden voor de veiligheid
thematische pauze

3. Geurkaarsen

geurkaarsen
Image Credit: Luma Kaarsen, Unsplash

Geurkaarsen zijn absoluut een “voorzichtige aanpak” -optie voor het vervangen van wierook, en het is belangrijk om geuren te kiezen die niet giftig zijn voor katten. Essentiële oliën, zoals eucalyptus, tea tree, kruidnagel, dennen en pepermunt, kunnen extreem gevaarlijk zijn voor katten. Vermijd geurkaarsen die essentiële oliën bevatten.

Als u geurkaarsen gaat branden, moeten ze ver buiten het bereik van uw katten worden gehouden. Idealiter zou u geen kaarsen moeten branden in dezelfde kamer als uw kat, tenzij deze groot en goed geventileerd is.

Hoewel kaarsen aanzienlijk minder rook en as produceren dan wierook, hebben ze nog steeds het potentieel om irritatie van de luchtwegen te veroorzaken, dus gebruik ze met voorzichtigheid en let goed op tekenen van irritatie of toxiciteit, zoals kwijlen, braken, slecht evenwicht, niezen, hoesten of piepende ademhaling.

Pros


 • Veel geuropties

 • Produceert minimale rook en as

Tegens

 • Sommige geuren brengen risico’s met zich mee
 • Risico’s verbonden aan brand en irritatie van de luchtwegen blijven bestaan
thematische pauze

4. Febreze voor stoffen

Dit geurverwijderende product is gemaakt in geparfumeerde en ongeparfumeerde variëteiten en ze doen meer dan alleen zorgen voor een frisse geur. Febreze is geformuleerd om geuren bij hun bronnen te elimineren, of dat nu op stoffen of in de lucht is.

Er zijn enkele beweringen dat Febreze giftig is voor katten, maar de ASPCA heeft vastgesteld dat er een minimaal toxiciteitsrisico is. Op de huid kan Febreze lichte irritatie veroorzaken en als het wordt ingenomen, is er een kans op maagklachten. Het is het beste om je kat uit de buurt te houden van alles wat je hebt gespoten totdat het volledig is gedroogd.

Het is important om in gedachten te houden dat de veiligheid van Febreze met katten alleen betrekking heeft op de Febreze-producten gemaakt voor stoffen. Luchtverfrissersprays worden niet als veilig beschouwd voor katten.

Pros


 • Meerdere soorten en geuren

 • Minimaal toxiciteitsrisico

 • Elimineert geuren bij hun bron

Tegens

 • Alleen Febreze voor stoffen wordt als veilig beschouwd voor katten
thematische pauze

5. Sudderende geuren

kaneelstokjes
Afbeelding Credit: Daria-Yakovleva, Pixabay

Een van de veiligste opties voor het opfrissen van de lucht in uw huis met kitties aanwezig wordt vaak beschouwd als een oude makelaarstruc. Sudderende aromatische items op uw kookplaat zullen veel aangename geuren afgeven zonder de gezondheid en veiligheid van uw kat in gevaar te brengen.

Voeg gewoon water toe aan een pot en laat het sudderen met de geur van je keuze erin. Kaneelstokjes zijn een populaire keuze, evenals muntblaadjes, vanille, hele kruidnagels en citrusschillen. Katten worden echter meestal afgestoten door de geur van citrus, dus het is het beste om deze te vermijden.

Vervang nooit hele aromaten door essentiële oliën in een huis met katten. Hoewel het sudderen van kaneelstokjes veilig is voor je kat, kan een essentiële kaneelolie gevaarlijk zijn.

Het grootste nadeel van sudderende aromaten is dat je de pot moet controleren om ervoor te zorgen dat deze niet zonder water komt te zitten en verbrandt of brandgevaar oplevert.

Pros


 • Extreem veilig

 • Meerdere opties zijn aanwezig in veel huizen

 • Kan worden aangepast

Tegens

 • Vereist nauwlettende monitoring

kattenpootverdeler

Waarom zijn sommige geuren een risico voor katten?

Veel mensen onderschatten aanzienlijk hoe gevoelig de ademhalingssystemen van onze katten kunnen zijn. Hun ademhalingssystemen zijn anders gebouwd dan de onze. Net als honden hebben katten ook een veel beter reukvermogen dan mensen, die ongeveer 14 keer sterker zijn dan de onze. Dit betekent dat geuren die we aangenaam vinden snel overweldigend en stressvol kunnen worden voor onze katten.

Net als bij mensen is het inademen van rook niet goed voor katten, wat deel uitmaakt van wat wierook zo gevaarlijk maakt. We nemen vaak voor lief hoeveel groter we zijn dan onze katten, wat betekent dat onze ademhalingssystemen vaak veel meer rook en irriterende stoffen aankunnen dan die van onze katten.

Astma en andere aandoeningen van de luchtwegen zijn niet ongewoon bij katten en veel geuren en rookproducerende producten kunnen leiden tot gevaarlijke exacerbaties van deze aandoeningen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Onze katten hebben zeer gevoelige ademhalingssystemen en wierook moet worden vermeden, evenals essentiële oliën en luchtverfrissersprays. Er zijn meerdere opties die veiliger zijn dan wierook, hoewel ze allemaal nog steeds een bepaald risiconiveau vereisen.

De veiligste manier om een fris ruikend huis te hebben, is door een regelmatig schoonmaakschema bij te houden. Als u kunt, kunt u overwegen te investeren in een sterke luchtreiniger om geuren te elimineren. Als u ooit niet zeker weet of een product veilig is voor uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze zijn een geweldige bron van informatie om u te helpen uw katachtige vriend veilig te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay