Kunnen katten spinazie eten?

Spinazie! Love it or hate it, het wordt algemeen beschouwd als een menselijk “superfood”, boordevol vitamines en mineralen. Maar kunnen onze katten het ook eten, en komt spinazie de gezondheid van katten ten goede zoals het dat van ons doet?

Het korte antwoord is: Ja, de meeste katten kunnen spinazie eten. Het kan enkele voedingsvoordelen bieden, hoewel het niet nodig is om in het dieet van een kat te worden opgenomen. Bepaalde urine- en blaasproblemen bij katten kunnen echter worden verergerd door spinazie te voeren, dus let op katteneigenaren! Lees verder voor meer informatie voordat u iets aanbiedt aan uw katachtige vriend.

Snel overzicht: Kunnen katten spinazie eten

Spinazie Nutritionele Statistieken

Hier zijn enkele basisvoedingsstatistieken voor spinazie. Deze zijn gebaseerd op 100 gram rauwe spinazie (spinaziebladeren) en kunnen variëren voor gekookte spinazie en spinazie in blik.

Calorieën (kcal) 23
Eiwit (g) 2.9
Koolhydraten (g) 3.6
Suiker (g) 0.4
Vezels (g) 2.2
Vet (g) 0.4
Calcium (mg) 105
IJzer (mg) 2.54
Magnesium (mg) 79
Kalium (mg) 470
Vitamine A (mcg) 436
Vitamine C (mg) 28
Vitamine K (mcg) 414

Kunnen katten spinazie hebben?

De voordelen van spinazie als menselijk voedsel zijn duidelijk. Rijk aan vitaminen en mineralen, en laag in vetten en suikers, spinazie is een van die super gezonde bladgroenten. Maar hoe komt dit overeen met katten? Katten zijn obligate carnivoren en halen het grootste deel van wat ze nodig hebben uit vlees.

Katten zijn sterk afhankelijk van eiwitten voor energie en hebben voedingsvetten nodig om sommige vitamines op te nemen. Groenten zijn daarom geen essentieel onderdeel van een gezond dieet voor katten, in tegenstelling tot mensen. Zelfs kleine hoeveelheden spinazie kunnen echter een uitstekende bron van calcium, magnesium, ijzer, folaat en verschillende essentiële vitamines zijn.

Lees ook: Kattenvoer maken: zelfgemaakte en rauwe kattenvoer diëten uitgelegd

Is spinazie goed voor katten?

Spinazie zit boordevol goedheid, dus zelfs een klein deel van deze bladgroenten kan een dagelijkse dosis verschillende mineralen en vitamines voor katten bieden. Het is rijk aan vezels, wat essentieel is voor een gezond spijsverteringsstelsel en voor het verminderen van constipatie. Spinazie is ook erg laag in calorieën voor die katten die een beetje hulp nodig hebben bij het beheersen van hun gewicht.

Hoeveel spinazie kan een kat eten?

Katten zijn kleine wezens en daarom is hun dagelijkse behoefte aan verschillende vitamines en mineralen kleiner dan de onze. Kleine hoeveelheden spinazie zijn daarom perfect voldoende, vooral omdat groenten alleen mogen worden gebruikt als aanvulling op het hoofddieet van uw kat, dat op vlees gebaseerd moet zijn, omdat het carnivoren zijn. Het eten van grote hoeveelheden spinazie kan problematisch zijn, vooral voor katten met urine- of nierproblemen.

Hoe vaak kan een kat spinazie eten?

Spinazie en andere groenten mogen geen belangrijk onderdeel vormen van het dieet van uw kat en mogen daarom slechts af en toe worden gevoed.

Lees ook: Zijn groenten en fruit veilig voor katten? Wat elke katteneigenaar moet weten

Wordt spinazie gebruikt in commercieel kattenvoer?

Misschien ziet u spinazie vermeld op de ingrediëntenlijst van het voedsel van uw kat, maar de hoeveelheid is over het algemeen klein.

Ja, er zijn enkele commerciële kattenvoeding die spinazie bevatten, inbegrepen vanwege de gezondheidsvoordelen van vitamines, mineralen en antioxidanten. Omdat katten echter carnivoren zijn, bestaan de meeste commerciële kattendiëten voornamelijk uit eiwitbronnen zoals vlees en vleesderivaten.

Groenten en fruit worden over het algemeen niet goed verteerd door katten en zijn dus meestal geen groot deel van een kattendieet. Grote hoeveelheden spinazie kunnen ook problematisch zijn voor bepaalde katten, dus het wordt slechts in kleine hoeveelheden aangetroffen in commerciële diëten.

De risico’s van het eten van spinazie voor katten

Spinazie is niet giftig en giftig voor katten, maar het kan problemen veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gevoerd of als uw kat een reeds bestaande urineweg- of nierziekte heeft. Spinazie bevat een verbinding genaamd calciumoxalaat, die stenen kan veroorzaken in de urinewegen (blaasstenen of nierstenen), als het in grote hoeveelheden wordt gegeten of als uw kat vatbaar is voor urinewegproblemen.

Rauwe spinazie heeft de hoogste concentratie calciumoxalaat dan overgekookte spinazie. Kleine hoeveelheden calciumoxalaat zullen geen probleem zijn bij gezonde katten, maar als uw kat bekende urinewegproblemen heeft, wordt het aanbevolen om het voeren van spinazie te vermijden.

Tekenen dat uw kat te veel spinazie heeft gegeten

Spinazie is veilig om je c te voedenaf en toe in kleine hoeveelheden.

Spinazie zou volkomen veilig moeten zijn bij de meeste katten, vooral als het in kleine hoeveelheden wordt gegeven. Als u zich echter zorgen maakt dat uw kat een grote hoeveelheid van deze bladgroenten heeft gegeten of onderliggende urinewegproblemen heeft, zijn dit de tekenen van blaassteen- en niersteenvorming om op te letten.

Deze tekenen zijn zeer onwaarschijnlijk als uw kat slechts af en toe een kleine hoeveelheid spinazie heeft, wat volkomen veilig zou moeten zijn.

Wat gebeurt er als uw kat spinazie eet?

In de overgrote meerderheid van de gevallen zal het eten van spinazie alleen nuttige voedingsstoffen aan uw kat leveren. Als uw kat echter gevoelig is voor urinewegproblemen of een grote hoeveelheid spinazie heeft gegeten, controleer dan op de bovenstaande symptomen en bel uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

Houden katten van de smaak van spinazie?

Katten voelen zich meestal het meest aangetrokken tot vlezige of visachtige geuren en texturen en voelen zich vaak niet enorm aangetrokken tot plantaardig materiaal als voedsel. Sommige katten zijn echter nieuwsgieriger dan anderen en kunnen zin hebben in een poging van wat menselijk voedsel.

Lees ook: De 4 beste bezorgdiensten voor vers kattenvoer

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als een kat babyspinazie eet?

De meeste katten zullen prima spinazie eten, vooral als ze slechts in kleine hoeveelheden en niet te vaak worden gegeven. Katten met urinewegproblemen kunnen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van urinestenen als ze spinazie eten, vooral in grote hoeveelheden.

Welke bladgroenten kunnen katten eten?

Katten kunnen zonder problemen kleine hoeveelheden van de meeste bladgroenten eten, hoewel ze nooit het grootste deel van hun dieet mogen vormen.

Kunnen katten sla en spinazie eten?

Kleine hoeveelheden sla en spinazie zijn veilig om aan katten te worden gevoerd, af en toe gegeven als voedsel. Het wordt aanbevolen om spinazie te vermijden bij katten met urinewegproblemen. Grote hoeveelheden sla kunnen diarree veroorzaken.

Hoeveel spinazie is te veel voor een kat

Als uw kat een grote hoeveelheid spinazie heeft gegeten, controleer dan op de bovenstaande symptomen die in dit artikel worden genoemd en bel uw dierenarts als u zich zorgen maakt

Welk voedsel is giftig voor katten?

Er zijn enkele menselijke voedingsmiddelen die volledig moeten worden vermeden bij katten, waaronder uien en knoflook, chocolade, alcoholische dranken, druiven en rozijnen, citrusvruchten en de zoetstof xylitol.