Kunnen katten biefstuk eten

Katteneigenaren weten dat goede voeding essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van onze kat.

Vaker kan het kiezen van het juiste kattenvoer overweldigend zijn, met zoveel merken en soorten, terwijl we er alleen maar een willen die lekker is en het juiste aantal voedingsstoffen geeft dat onze kat nodig heeft. Een veelgestelde vraag bij veel dierenartspraktijken is of uw kat vlees (en vooral rauw vlees) mag en moet eten.

Nou, je moet altijd onthouden dat je kat baat zal hebben bij het eten van een rauw en, nog belangrijker, vers dieet. In tegenstelling tot honden zijn huiskatten niet gewend om iets anders te eten dan vers vlees. Katten zijn obligate carnivoren, dus ze moeten vlees eten.

Daarom is het voeren van je kattenbiefstuk als onderdeel van hun dieet een van de beste dingen die je voor hem kunt doen.

Snel overzicht: Kunnen katten biefstuk eten

Kunnen katten biefstuk eten?

Het simpele antwoord op deze vraag is ja! Je kat kan biefstuk met mate eten. In feite is rood vlees een van de veiligste vleesselecties voor je harige vriend.

Als u echter wilt dat uw kat gezond, sterk en gelukkig is, is het altijd aan te raden om een dieet te voeren dat een combinatie is van vlees en kattenvoer van hoge kwaliteit. Dit geeft uw kat alle voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te zijn, terwijl het uw huisdier voorziet van essentiële voedingsstoffen.

Katten die carnivoren zijn, betekenen dat het eiwit dat ze uit het dierlijke vlees krijgen het enige type eiwit is dat aan hun voedingsbehoefte zal voldoen, dus met andere woorden, een kattenvoer van hoge kwaliteit moet alle juiste voeding hebben die uw kat nodig heeft.
Om er zeker van te zijn dat het geschikt is om een nieuw voer in het dieet van uw kat te introduceren, neemt u altijd contact op met uw dierenarts die eventuele gezondheidsproblemen zal beoordelen.

Wat zijn de voordelen voor katten die biefstuk eten?

Biefstuk bevat veel voedingsstoffen voor een gezonde kat, maar het is belangrijk dat uw kat geen voedingsonevenwichtigheden heeft, dus vervang zijn normale kattenvoer nooit door een dieet met alleen biefstuk.
Biefstuk, hoewel gezond voor katten, zal niet aan alle voedingsbehoeften voldoen dan die van een kattenvoer dat speciaal is geformuleerd voor katten.

Als u overweegt het dieet van uw kat te veranderen om slechts één hele voeding op te nemen, vraag dan in eerste instantie advies aan uw dierenarts.

Als obligate carnivoren profiteren katten enorm van dierlijke eiwitten, in feite is het lichaam van een kat ontworpen om voedsel te verwerken dat rijk is aan dierlijke eiwitten, wat een van de redenen is waarom een eiwitrijke biefstuk zo goed is voor katten.

Eiwit

Eiwitten zijn essentiële macronutriënten die fungeren als bouwstenen in de weefsels van de spieren en organen van alle dieren. Ze produceren energie wanneer ze worden verteerd. Eiwitten bieden ook een functionele rol in het lichaam, waaronder enzymen, hormonen en antilichamen. Deze spelen een cruciale rol en moeten dus regelmatig worden vervangen door het consumeren van voedsel van goede kwaliteit, zoals biefstuk.

Betere tandheelkundige gezondheid

Rauwe brokken biefstuk (de goedkopere stukken zijn taaier) die uw kat zullen aanmoedigen om harder te werken om te kauwen, is gunstig voor de tanden en het tandvlees.

Gezonde jassen

Sommige eigenaren hebben gemerkt dat het voeren van een vleesdieet aan hun katten heeft geresulteerd in een betere vachtkwaliteit, waardoor de vacht minder wordt afgestoten en mogelijk minder haarballen. Het vlees in hun dieet draagt bij aan de onverzadigde vetzuren omega drie en omega zes, wat fundamenteel is voor een goede vachtconditie.

Energieniveaus

Na het toevoegen van vlees van goede kwaliteit aan kattenvoer, merken eigenaren hoeveel meer energie hun katten hebben. Katten kunnen eiwitten gebruiken en energie in hun lever gebruiken, wat op zijn beurt uw kat kan helpen gewicht te verliezen, mocht hij zwaarlijvig zijn.

Verbeterde spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel van een kat is aangepast om een op vlees gebaseerd dieet te eten.

Het spijsverteringsstelsel is kort en zuur, wat betekent dat ze voedsel efficiënt kunnen verteren in twaalf uur, wat resulteert in een betere ontlastingskwaliteit.

Vitamine verbetering

Zoals met al het magere vlees, biefstuk heeft een hoog gehalte aan ijzer, zink en fosfor evenals B-complex vitamines zoals vitamine B6 en vitamine B12.

Hoewel elk van deze bijdraagt aan de algehele gezondheid en groei van uw kat, krijgt vitamine B12 een speciale vermelding. Vitamine B12 bevordert de gezondheid van het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en het immuunsysteem van uw kat.

Ook bekend als cobalamine, Vitamine B12 is van cruciaal belang voor de gezondheid van een kat, inclusief hun zenuwstelsel, immuunsysteem en hun spijsverteringskanaal. Hoewel katachtigen niet hun eigen B12 produceren, kunnen ze deze vitamine via hun voedsel opnemen.

Zieke en oudere katten kunnen niet in staat zijn om voldoende vitamine B12 op te nemen die in hun voedsel aanwezig is. Het absorptieproces is een complex proces dat het werk van de dunne darm, lever, maag en alvleesklier neemt. Als een van deze organen niet goed functioneert, wordt er minder vitamine B12 door uw kat opgenomen.

Enkele tekenen van een vitamine B12-tekort bij katten zijn braken, gewichtsverlies, lethargie en diarree. Als uw kat niet genoeg absorbeert, kunnen B12-supplementen en wat goed gekookte magere biefstuk, die dagelijks wordt geserveerd, helpen.

Neem altijd contact op met uw dierenarts voordat u wijzigingen aanbrengt in hun dieet en voordat u uw kat supplementen geeft.

Zijn er negatieve punten voor het voeren van katten biefstuk?

Hoewel er niets mis is met het geven van je kattenbiefstuk als traktatie of met mate (naast hun normale kattenvoer), moet je een gewone biefstuk voeren die geen vet of botten bevat.

Beide vlezige stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Vet, zowel rauw als ongekookt, kan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder diarree, braken en andere darmproblemen.

Bovendien kan te veel vet (of erger nog, vetafsnijdingen) leiden tot extra gezondheidsproblemen zoals obesitas en pancreatitis. Obesitas leidt tot een verhoogd risico op kattendiabetes.

Meestal, hoe meer gewicht een kat draagt, hoe groter de kans op diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Katten kunnen ook stikken in botten en splinters kunnen ze inwendig snijden of obstructies veroorzaken.

Dus onthoud, als je je kat biefstuk wilt geven, is dat prima, maar dobbel de biefstuk klein genoeg voor je kat om te eten en controleer op botten!

Naast vet op de biefstuk, geef uw kat geen biefstuk die een grote hoeveelheid zout bevat of kruiden zoals ui en knoflook.

Uien zijn giftig omdat ze thiosulfaat bevatten, dat het potentieel heeft om de rode bloedcellen van een kat te beschadigen. Deze groente is giftig in alle vormen, van rauw tot gekookt en zelfs uienpoeder.

Je kunt je afvragen of katten rauwe biefstuk kunnen eten. Als u ervoor kiest om uw kat rauwe biefstuk te geven, is het raadzaam om een dieet te vinden van een gerenommeerd merk of een dieet dat is geformuleerd door een veterinaire voedingsdeskundige. Zorg er altijd voor dat het correct wordt bereid en neem altijd hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Veelgestelde vragen

Hoeveel biefstuk kan ik mijn kat geven?

Er zijn richtlijnen die u kunt gebruiken en volgen om u een gids te geven voor wat als een goede hoeveelheid biefstuk wordt beschouwd. Het wordt aanbevolen om tussen de 2% en 4% van het ideale lichaamsgewicht van uw kat te voeren, opgesplitst in twee of drie maaltijden per dag. U kunt zelf berekenen of veterinair advies inwinnen voor een nauwkeurig bedrag om uw kat te geven.

Is biefstuk goed voor katten?

Biefstuk is een goed voedsel voor onze katten (vooral onze oudere katten) omdat het hun algehele gezondheid ten goede komt. Vergeet niet om vitamine B12 toe te voegen, omdat dit het zenuwstelsel, de spijsvertering en het immuunsysteem van uw kat stimuleert.

Kunnen katten elke dag biefstuk eten?

Een enkele portie van drie ons gewone biefstuk kan worden verpakt met maximaal 178 calorieën. Als u niet controleert hoeveel biefstuk uw kat binnenkrijgt, kunnen ze de kilo’s snel inpakken. Obesitas kan leiden tot diabetes en artritis (om er twee te noemen), dus biefstuk moet met mate worden gegeven en alleen als een traktatie.

Kan ik mijn kat te veel biefstuk geven?

Bovendien kan te veel vet (of erger nog, vetafsnijdingen) leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals obesitas en pancreatitis. Obesitas leidt tot een verhoogd risico op kattendiabetes.

Als u merkt dat uw kat maagklachten heeft ontwikkeld, kan het raadzaam zijn om de biefstuk te verminderen.

Veiligheidstips voor het voeren van een rauw dieet.

Wanneer u een rauw voedsel uw kat voert, vergeet dan niet om veilig te blijven en hygiënevoorbereidingsregels en -aanbevelingen te volgen, deze kunnen zijn:

  • Bereid het voedsel in een deel van het huis en maak het gebied grondig schoon na elke bereiding.
  • Draag altijd handschoenen bij het hanteren van rauw vlees en was de handen grondig.
  • Gebruik alle vleesingrediënten van een betrouwbare bron
  • Voer uw kat in een gebied waar hij gemakkelijk schoon te maken is.
  • Reinig kommen na het voeren, zodat er geen bacteriën zich kunnen verspreiden.

Als u besluit om uw kat voor de eerste keer gekookt of rauw te geven, moet u het langzaam introduceren om te zien hoe hun maag erop reageert.

Als u zich zorgen maakt, vraag dan veterinair advies.