Skip to Content

Kunnen katten aardbeien eten?

Voor veel mensen zijn aardbeien de smaak van de zomer. Deze heerlijke vruchten zijn zoet, sappig en smakelijk, maar als je kat het ermee eens is, vraag je je misschien af of katten aardbeien kunnen eten, of aardbeien veilig zijn voor katten en of je je kat aardbeien als traktatie kunt geven.

We gaan aardbeien in detail bekijken, zodat je alle informatie hebt die je nodig hebt om een beslissing te nemen over het voeren van je kattenaardbeien.

Kort overzicht: Kunnen katten aardbeien eten?

Wat zijn aardbeien?

Je zult waarschijnlijk verrast zijn om te horen dat aardbeien eigenlijk geen bessen zijn! Dit komt omdat ze niet gemaakt zijn van de eierstok van de plant, maar van de ‘recipiënt’ waar de eierstok in zit. Ze zijn rood (soms wit), vlezig en bedekt met kleine zaadjes.

Aardbeiplanten worden vaak gekweekt in tuinen en je hebt misschien gemerkt dat je kat de aardbeien rechtstreeks van de plant snoept! Deze laaggelegen planten zetten lopers uit en klonen zichzelf, wat betekent dat ze snel uit je groentebedden kunnen ‘ontsnappen’ en in je tuin kunnen komen.

Er zijn veel soorten aardbeien die op iets andere tijdstippen fruiten, wat betekent dat de aardbei het hele voorjaar en de zomer en het hele jaar door beschikbaar is als hij onder glas wordt gekweekt of geïmporteerd.

Aardbeien Voeding Stats

Aardbeien bevatten een reeks verschillende voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Volgens de USDA bevat 100 g aardbeien de volgende macronutriënten:

Water 91,1 g
Energie 31kcal
Eiwit 0,64 g
Vet 0,22 g
Koolhydraat 7,6 g
Vezel 1,8 g
Suikers 5,34 g

Ze zijn hoger in eiwitgehalte en lager in calorische waarde dan appels, maar ze bevatten ook veel minder gezonde vezels.

Daarnaast bevatten aardbeien de volgende vitamines en mineralen:

Ascorbinezuur 56 mg
Vitamine K 2.1ug
Kalium 89 mg
Fosfor 20 mg
Calcium 12 mg
Magnesium 11,8 mg

Aardbei Nutritionele Voordelen

Voedingsvoordelen van aardbeien voor katten

Aardbeien hebben een aantal voedingsvoordelen voor katten, maar ze bevatten ook veel suiker.

Aardbeien bevatten weinig calorieën, veel vezels en weinig water. Dit maakt ze een uitstekende gezonde snack die geweldig is voor het spijsverteringsstelsel en de behandeling van constipatie.

Ze bevatten echter ook meer dan 5 g suiker in elke 100 g aardbeien, waardoor ze iets te suikerachtig zijn om regelmatig grote hoeveelheden te eten. Desondanks helpt de hoeveelheid vezels om de stijging van de bloedsuikerspiegel te reguleren, waardoor aardbeien een relatief lage glycemische index krijgen.

Gelukkig zitten aardbeien ook vol met vitamines en mineralen, waaronder vitamine C en kalium. Ze bevatten ook een aantal belangrijke fytonutriënten zoals polyfenolen en de antioxidantverbindingen quercetine en anthocyanen zoals pelargonidine.

Deze voedingsstoffen worden momenteel bestudeerd voor hun belangrijke voordelen voor de bloeddruk, hartaandoeningen en kanker. Aardbeien hebben een van de hoogste polyfenolgehaltes van alle vruchten.

Kunnen katten aardbeien eten?

Je vraagt je nu misschien af of katten aardbeien kunnen eten? Het goede nieuws is dat katten aardbeien kunnen eten, zolang je een paar belangrijke regels volgt.

Aardbeien worden beschouwd als een veilig menselijk voedsel om aan je katachtige vriend te voeren. De ASPCA vermeldt ze als niet-toxisch voor katten, honden en paarden. Ze zijn lekker, voedzaam en aantrekkelijk voor katten.

Het is niet duidelijk waarom katten aardbeien willen eten, omdat katten geen ‘zoete’ smaakreceptoren hebben en daarom niet het vermogen hebben om ‘zoete’ dingen te proeven. Als je echter een katteneigenaar bent, weet je hoe nieuwsgierig katten zijn en hoeveel ze ervan genieten om te proberen wat je eet.

Wacht even… katten zijn carnivoren- weet je zeker dat ze aardbeien kunnen eten? Ja, katten zijn obligate carnivoren, en je hebt misschien gehoord dat dit betekent dat ze aardbeien en andere groenten en fruit niet kunnen verteren. Dit is echter niet waar; ‘obligate carnivoor’ betekent simpelweg dat katten aminozuren nodig hebben die alleen in vlees voorkomen: ze kunnen planten eten als ze willen, maar ze kunnen niet zonder vlees.

Zijn aardbeien goed voor katten?

Kat met een stapel aardbeien

We hebben geleerd dat aardbeien niet schadelijk zijn en een aantal voedingsvoordelen hebben, maar zijn ze goed voor katten?

Ok, dus katten kunnen veilig aardbeien eten, maar zijn aardbeien goed voor katten? Krijgen katten eigenlijk voeding?l profiteren van het eten van aardbeien?

Zoals met zoveel dingen, weten dierenartsen en onderzoekers nog niet of het eten van aardbeien goed is voor katten. We weten echter wel dat het hoge suikergehalte van aardbeien betekent dat katten niet te veel aardbeien moeten hebben, vooral als ze diabetes hebben. Het hoge vezelgehalte kan ook een probleem veroorzaken – te veel vezels kunnen constipatie of diarree veroorzaken.

Het probleem is dat, ondanks alle verbazingwekkende voedingsstoffen in aardbeien, ze meestal in kleine hoeveelheden worden aangetroffen. Tenzij uw kat enkele honderden grammen aardbeien kan eten (wat we zeker niet zouden aanraden om te proberen!), Is het onwaarschijnlijk dat ze gezondheidsvoordelen zullen behalen door aardbeien of andere vruchten te eten!

Veel katten houden echter van de smaak van aardbeien en het water- en vezelgehalte kunnen nuttige toevoegingen aan hun dieet zijn. In vergelijking met veel traktaties zijn aardbeien relatief caloriearm, dus als je kat ze lekker vindt, kunnen ze als een gezonde beloning worden gegeven.

Hoeveel aardbei kan een kat eten?

Dit brengt ons op hoeveel aardbei je een kat veilig kunt voeren. Zoals gewoonlijk zou ik adviseren dat het dieet van uw kat meestal een geformuleerd compleet en uitgebalanceerd dieet is. Dit kattenvoer moet zijn hoofdmaaltijd zijn en minstens 90% van zijn dagelijkse calorieën uitmaken. De laatste 10% van zijn calorieën kan afkomstig zijn van snacks en lekkernijen, zoals aardbeien.

Voor de gemiddelde kat betekent dit dat 20 calorieën per dag uit een onevenwichtige bron kunnen komen. Ervan uitgaande dat u een verscheidenheid aan andere kattentraktaties geeft, moet u uw kat niet meer dan 20 g aardbei per dag geven om obesitas te voorkomen. Dit gezegd hebbende, zullen veel katten darmklachten krijgen van de vezels als ze meer dan een theelepel (10 g) aardbei per dag eten.

Met dit in gedachten, wilt u misschien een klein plakje aardbei aan uw kat voeren als beloning, of het in kleine stukjes hakken en het over zijn maaltijd strooien. Vergeet niet om de aardbei te wassen om eventuele sporen van pesticiden te verwijderen en verwijder groen (de stengel en bovenkant) als het nog aanwezig is, omdat dit vast kan komen te zitten in de keel van uw kat.

Zoals met al het nieuwe voedsel, moet u de eerste keer dat u uw kat een plakje aardbei geeft, een stuk kleiner dan uw vingernagel geven en vervolgens uw kat 48 uur lang controleren op bijwerkingen. Hoewel aardbeienallergieën zeldzaam zijn, is dit de beste manier om ervoor te zorgen dat uw kat aardbeien in zijn dieet aankan.

Laatste gedachten

Aardbeien zijn een veilige traktatie voor katten en bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Ze zitten ook vol water, wat belangrijk is voor het behoud van de hydratatie van je kat. Dit gezegd hebbende, moet u er rekening mee houden dat de vezels in aardbeien het spijsverteringsstelsel van streek kunnen maken als u te veel voedt – en dit kan voorkomen dat uw kat gezondheidsvoordelen krijgt van aardbei. Als u ervoor kiest om aardbeien aan uw kat te voeren, voer ze dan alleen zeer kleine hoeveelheden.

Veelgestelde vragen

Kunnen katten aardbeienwafels eten?

Aardbeienwafels zijn ‘lege calorieën’, ze bevatten geen nuttige voeding maar wel veel calorieën. Ze kunnen zeer veel suiker bevatten en worden niet aanbevolen om aan katten te voeren. Je moet ook uitkijken voor ‘dieet’ of ‘laagcal’ versies, die kunstmatige zoetstoffen zoals xylitol kunnen bevatten.

Welke vruchten kunnen katten eten?

Naast aardbeien kunnen katten ook andere bessen eten, waaronder frambozen en bosbessen, en fruit zoals bananen, watermeloen en mango.

Kunnen katten aardbeienyoghurt eten?

Aardbeienyoghurt is niet giftig voor katten. Het is echter meestal erg hoog in suiker en je moet het daarom niet aan je kat geven. Veel katten kunnen ook geen yoghurt en andere vormen van zuivel verdragen, dus yoghurt moet worden vermeden.

Kunnen katten aardbeienijs eten?

Het is geen goed idee om ijs aan je kat te voeren – het is erg rijk aan suiker en vetten en heeft geen voedingswaarde. Hoewel het niet direct giftig is, zal ijs waarschijnlijk maagklachten veroorzaken.