Kunnen katten en honden paren? Wat gebeurt er als ze elkaar bestijgen

Voordat we ingaan op dit onderwerp, laten we het rechtzetten: katten en honden kunnen niet paren. Zelfs als ze dat lijken te proberen, zijn ze biologisch te verschillend om op deze manier compatibel te zijn.

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren maken zich zorgen over de vraag of hun huisdieren met elkaar overweg kunnen – zullen ze vechten? Voelt mijn kat zich weggeduwd? Wordt mijn hond verdrietig als ik een kat introduceer?

Maar wat gebeurt er als je kat en hond in plaats daarvan dicht bij elkaar komen te staan? Voor degenen die een kat en een hond bezitten, kan het observeren van hun overdreven vriendelijke gedrag een heleboel verschillende vragen oproepen. In dit bericht behandelen we alle antwoorden!

3 katten gezichtsverdeler

Wat gebeurt er als een hond en kat elkaar bestijgen?

Alleen omdat ze niet kunnen paren, betekent niet dat een hond niet zal proberen een kat te bulten en vice versa. Het goede nieuws is dat, ongeacht of je kat en hond vastzitten of niet, als je een van je huisdieren hebt betrapt op het monteren van de andere, je niet van plan bent om een verrassingsvuil van kuppies of pittens te krijgen.

Om deze vraag te beantwoorden, zal er niets gebeuren als je kat of hond de ander beklimt – behalve misschien schaamte, een ongemakkelijk moment of een geïrriteerd huisdier, dat wil zeggen!

Katten en honden zijn totaal verschillende soorten, met te veel verschillen tussen hen om zich te kunnen voortplanten. Laten we eens kijken naar enkele van deze verschillen.

Munchkin kat en een hond op een scooter
Afbeelding credit: Varvara_Gi, Shutterstock

Incompatibel DNA

Hoewel sommige interspecies paring mogelijk is tussen dieren die vergelijkbaar DNA delen, zoals het geval is met paarden en ezels of wolven en honden, is dit niet het geval met katten en honden.

Om te beginnen, terwijl honden 39 paar chromosomen hebben, hebben katten slechts 19 paar. Het hebben van hetzelfde aantal chromosomen garandeert niet dat je een hybride nakomeling kunt creëren. Chimpansees en aardappelen delen bijvoorbeeld hetzelfde chromosoomnummer en kunnen zich duidelijk niet samen voortplanten.

Dat gezegd hebbende, een ezel heeft 62 chromosomen, terwijl een paard er 64 heeft. Een muilezel, het nageslacht van een paard en een ezel, heeft 63 chromosomen. Zoals dit aantoont, maakt een nauw chromosoomnummer tussen het broedpaar (samen met vergelijkbare genetische nucleaire materie) het waarschijnlijker dat ze nakomelingen kunnen produceren.

Andere anatomie

Vrouwelijke katten en honden hebben verschillende manieren om hun perioden van seksuele activiteit te communiceren, en het is onwaarschijnlijk dat mannetjes van andere soorten dan hun eigen signalen de signalen die de vrouwtjes geven zullen herkennen of ernaar zullen handelen.

Mannelijke katten hebben een prikkelbare penis – ontworpen om zich tijdens de paring aan een vrouwelijke kat te hechten – die vrouwelijke honden fysiek niet kunnen accommoderen. Bovendien zal het sperma van een hond het ei van een kat niet bevruchten, net zoals het sperma van een kat het ei van een hond niet kan bevruchten.

Naast dit alles hebben de twee soorten onverenigbare warmtecycli. Terwijl vrouwelijke honden een paar dagen voor de paring ovuleren, zullen vrouwelijke katten pas ovuleren nadat de paring heeft plaatsgevonden.

garen ball divider

Waarom proberen katten en honden te paren?

Dus als ze niet kunnen paren, waarom proberen ze het dan? Katten en honden hebben verschillende redenen om elkaar te monteren. Laten we ze allemaal afzonderlijk bekijken.

Waarom neuriede mijn hond mijn kat?

De meeste hondenbezitters weten dat neuriën een deel is van het instinctieve gedrag van hun huisdier en dat ze het al doen sinds ze puppy’s waren. Maar toenemend gedrag is niet altijd seksueel gemotiveerd.


  • Opgewonden: Honden kunnen hun favoriete speeltje, mens of zelfs een kat bulten, gewoon omdat ze overprikkeld zijn.

  • Verplaatsingsgedrag: Als je hond angstig of gestrest is, kan hij neuriën in een poging zichzelf te troosten.

  • Montage tijdens het spelen: Neuriën kan gewoon een andere speelgewoonte zijn voor je hond, vooral als hij jong is.

  • Verveling: Het montagegedrag van je hond kan gewoon een manier zijn om je aandacht te trekken. Vergeet niet dat negatieve aandacht beter is dan geen aandacht wat je hond betreft. Probeer hun focus te verleggen met een speeltje of activiteit, bij voorkeur voordat ze de kat bestijgen.

  • Dominantie: Alleen monteren is meestal geen uiting van dominantie, maar als uw hond ander agressief of dominant gedrag vertoont, zoals direct staren en een hoge houding, kan het zijn dat hij zichzelf probeert te vestigen als een dominanter lid van de roedel.
Hond en kat samen in bed
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Waarom neuriede mijn kat mijn hond?

Mannelijke katten kunnen soms andere mannelijke katten bestijgen om hun dominantie te laten gelden, maar het is onwaarschijnlijk dat ze een hond of een lid van een andere soort voor de zelfde reden. Als uw kat uw hond neukt, wordt deze waarschijnlijk gemotiveerd door een van de volgende:


  • Verveling: Het bromgedrag van je kat kan te wijten zijn aan verveling, vooral als ze uit ervaring weten dat dit gedrag de aandacht zal krijgen waar ze naar hunkeren. Regelmatige speelsessies gedurende de dag kunnen hierbij helpen.

  • Stress of angst: Als u een patroon of een trigger voor dit gedrag ziet, kunt u merken dat uw kat bromt in een poging om stress of angst te verlichten. Als het je lukt om een trigger aan te wijzen, kun je proberen je kat af te leiden met speelgoed of te spelen voordat ze de kans krijgen om je hond te bestijgen.

  • Omgeleid seksueel gedrag: Als uw kater niet gefinetereerd is, wordt het oplopende gedrag waarschijnlijk gemotiveerd door hormonen. Het laten castreren van uw kat kan dit bromgedrag niet volledig elimineren, vooral als het een volwassen kat is, maar het zou moeten helpen om dit gedrag te verminderen. Bovendien zal het laten castreren van uw blik de kans op teelbalkanker en prostaatproblemen elimineren en over het algemeen leiden tot een langer en gezonder leven voor uw katachtige vriend.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten en honden kunnen niet paren, ook al zien we ze soms op elkaar stapelen. Montagegedrag is volkomen normaal en instinctief voor honden. Het is echter onwaarschijnlijk dat katten, andere honden en mensen vriendelijk zouden zijn voor deze actie, dus het kan een goed idee zijn om uw hond te trainen – met behulp van positieve bekrachtiging – om te stoppen wanneer u hem dat beveelt.

Niet-gecastreerde katten vertonen soms toenemend gedrag, maar het komt meestal neer op verveling, stress of angst in plaats van seksueel gemotiveerd te zijn. Let op tekenen – zoals verwijde pupillen en poten – dat uw kat op het punt staat dit gedrag te vertonen en probeer vervolgens zijn focus te verleggen met een favoriet speeltje.

Als uw kat niet is gesetineerd, is het ten zeerste aan te raden om hem te laten repareren. Studies tonen aan dat gecastreerde mannelijke katten gemiddeld 62% langer leven dan hun niet-gecastreerde tegenhangers!

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Nieuw Afrika, Shutterstock