Zullen vlooien een kat doden? Feiten & Veiligheidsgids

Vlooien zijn een vervelend onderdeel van kattenbezit. Helaas zal uw kat waarschijnlijk op een bepaald moment in zijn leven minstens één vlooienplaag krijgen. Het bijhouden van regelmatige vlooienbehandelingen moet uw kat beschermen tegen schade, zelfs als een vlo besluit om op hen te liften. Wanneer een kat echter een zware vlooienplaag krijgt, kan dit de gezondheid van uw kat ernstig bedreigen en zelfs doden als er genoeg aanwezig zijn.

Vlooien kunnen katten op een paar manieren doden, maar de meest voorkomende manier waarop vlooien dodelijk zijn bij katten is te wijten aan vlooienanemie. Of, met andere woorden, de vlooien consumeren zoveel bloed uit de kat dat het hen doodt! Houd er rekening mee dat alleen zware plagen dit waarschijnlijk zullen veroorzaken.

Het is onwaarschijnlijk dat een of twee vlooien bloedarmoede veroorzaken bij een verder gezonde volwassen kat. Kleine, jonge kittens of zieke katten hebben meestal het meest last van vlooienanemie, maar het is niet ongehoord bij volwassenen als ze genoeg vlooien hebben.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe kunnen vlooien katten doden?

De meest voorkomende manier waarop vlooien katten kunnen doden, is bloedarmoede veroorzaakt door een zware vlooienlast, maar er is een ziekteverwekker die vlooien kunnen doorgeven aan katten door beten die ook bloedarmoede veroorzaken. Mycoplasma hemofelis is een bacterie die wordt verspreid door bijtende insecten zoals vlooien en teken. Alarmerend genoeg kunnen vlooien ook de pest verspreiden, wat de meest ernstige (indien zeldzame) door vlooien overgedragen infectie is.

Mycoplasma

Mycoplasma komt in de bloedbaan van een kat wanneer de vlooien per ongeluk door de kat worden gegeten, wanneer vlooienvuil (vlooienpoep) in contact komt met een open wond op de huid van de kat, of wanneer de vlo ze bijt.

Mycoplasma-bacteriën hechten zich aan het oppervlak van de rode bloedcellen van de kat. Sommige mycoplasma belandt in de cel en kan ervoor zorgen dat het zijn bi-concave vorm verliest. Dit betekent dat de bloedcel geen zuurstof meer door het lichaam kan vervoeren. Wanneer het immuunsysteem van de kat deze misvormde rode bloedcellen opmerkt, worden ze vernietigd, wat leidt tot ernstige bloedarmoede.

Mycoplasma is gevaarlijker voor kittens (die de infectie ook van hun moeders kunnen erven), oudere katten of katten zullen andere ziekten of infecties hebben. Katten met feline immunodeficiëntievirus (FIV) of feline leukemievirus (FeLV) zijn vaak geïnfecteerd met Mycoplasma hemofelis en wordt vaak erg ziek.

De ziekte veroorzaakt door Mycoplasma wordt feline hemotrofische mycoplasmose (FHM) genoemd en is meestal mild. FHM kan echter veel ernstiger en zelfs dodelijker zijn bij katten zoals hierboven vermeld.

De tekenen van FHM bij katten zijn onder meer:

 • Bloedarmoede
 • Lethargie
 • Ademhalingsproblemen
 • Verhoogde hartslag
 • Vergroting van de milt
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Koorts
 • Geelzucht

De behandeling van FHM kan van geval tot geval verschillen. In de meeste gevallen kunnen antibiotica worden voorgeschreven om de infectie te behandelen. In ernstige gevallen zijn bloedtransfusies nodig om de bloedarmoede te behandelen. Dierenartsen kunnen ook andere tests doen om te observeren hoe de organen functioneren, en een kat met FHM zal vaak tegelijkertijd worden getest op FIV en FeLV.

Vlo en teek
Afbeelding credit: Vera Larina, Shutterstock

Vlooienanemie

Vlooienanemie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een ernstige vlooienplaag. Wanneer een kat gastheer is voor een vlooienplaag, zal zijn bloed uit zijn lichaam worden gezogen door het ongedierte. Bij gezonde volwassen katten is het onwaarschijnlijk dat zelfs een zware plaag hen zal doden. Bij katten die onwel, ondergewicht of zeer jong / oud zijn, kan vlooienanemie echter dodelijk zijn. Bij kittens is vlooienanemie wijdverspreid en bijzonder gevaarlijk; kittens jonger dan vier weken zijn bijzonder kwetsbaar.

Wanneer een vlo op een kitten springt, voedt hij zich ongeveer een uur en gebruikt hij zijn sterke zuigende monddelen om bloed rechtstreeks uit een bloedvat in de huid te halen. Vlooien kunnen dagelijks ongeveer zeven microliter bloed drinken en katten kunnen in theorie meer dan 200 vlooien huisvesten. Dus als een kitten van 3 maanden oud 50 vlooien heeft die erop leven (een zware plaag), verliest het 0,35 ml bloed aan de vlooien per dag!

Wanneer een kat voldoende bloed verliest, zal bloedarmoede optreden. De kat zal niet genoeg rode bloedcellen hebben die in zijn lichaam circuleren, en de rode bloedcellen die nog steeds aanwezig zijn, kunnen kleiner en minder effectief zijn in het vervoeren van zuurstof.

De tekenen van dit type bloedarmoede bij katten en kittens zijn onder meer:

 • Bleek tandvlees
 • Verhoogde hartslag
 • Lethargie
 • Kortademigheid
 • Zwakheid
 • Instorting
 • Gebrek aan eetlust
 • Gewichtsverlies

De behandeling voor vlooienanemie hangt af van de leeftijd van de kat en hoe ernstig deze is, maar meestal, zal de behandeling gepaard gaan met vloeistoftherapie en mogelijk bloedtransfusies om verloren rode bloedcellen te vervangen. Naast het verwijderen van de vlooien natuurlijk!

Plaag

Hoewel de pest klinkt als een ziekte die lang in de geschiedenis is vergeten, is hij aanwezig in het westen van de Verenigde Staten en kan hij worden verspreid door kattenvlooien. Katten kunnen de meeste soorten van de pest oplopen, maar de meest voorkomende is de builenpest.

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Yersinia pestis | bacteriën en kan worden verspreid door vlooien. Katten met builenpest hebben vaak vergrote lymfeklieren, die abces en drainerend kunnen zijn. De pest vordert snel en kan dodelijk zijn als het niet snel wordt behandeld, waarbij ongeveer 60% van de katten sterft als ze niet worden behandeld.

De andere tekenen van de pest zijn:

 • Zweren in de mond
 • Abcessen op de huid
 • Oogafscheiding
 • Diarree
 • Braken

De behandeling is meestal antibiotica, maar voorzichtigheid is geboden bij de behandeling van een kat met de pest. Het is een zoönotische ziekte die kan worden verspreid naar de mens. Vlooien die besmet zijn met de pestbacteriën kunnen mensen bijten.

De vlo drinkt het geïnfecteerde bloed van een zoogdier (meestal een knaagdier) en neemt de bacteriën op. Deze bacterie blokkeert vervolgens het spijsverteringsstelsel van de vlo. Dus wanneer de vlo op een kat (of mens) springt en probeert te voeden, zal hij bacteriën in het dier oprispen.

vlo kammen een tabby kat, op zoek naar vlooien
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Hoe kan ik mijn kat beschermen tegen vlooien?

De sleutel tot het beschermen van uw kat tegen vlooien (en de vervelende ziekten die ze verspreiden) is voorkomen dat ze uw kat of in uw huis vastpakken. Katten moeten worden behandeld met een voorgeschreven vlooienbehandeling met regelmatige tussenpozen die variëren afhankelijk van de geografische locatie; uw dierenarts kan u vertellen hoe vaak uw kat behandeling nodig heeft.

Behandeling kan zijn in de vorm van een actueel geneesmiddel op de huid aan de achterkant van de nek of via een pil. Vlooienbanden kunnen ook effectief zijn als ze op recept zijn, maar wees op je hoede voor “drogisterij” -producten omdat ze vaak niet effectief zijn.

Het behandelen van uw huis is ook periodiek nodig, vooral als u een tuin heeft of uw kat naar buiten gaat. Behandeling met een spray met een insectengroeiregulator (zoals pyrethrine) is geschikt en de effecten duren lang. Als u sprays, foggers of poeder in uw huis gebruikt, wees dan altijd heel voorzichtig om uw huisdieren vóór de behandeling uit het huis te verwijderen. Pyrethrine is bijvoorbeeld erg giftig voor katten, dus spuit nooit iets met pyrethrine om hen heen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Vlooien kunnen katten op meerdere manieren doden (en helaas ook doen). Er zijn verschillende ziekten die vlooien kunnen verspreiden naar onze kattenvrienden, maar degenen die we hebben vermeld, zoals Mycoplasma hemofelis en de pest, zijn het gevaarlijkst. De vlooien kunnen ook doden; kittens, oudere katten en katten die ziek zijn of medische problemen hebben, kunnen vlooienanemie ontwikkelen als ze besmet zijn met vlooien.

Ten slotte, omdat kattenvlooien mensen bijten, kunnen sommige ziekten die ze dragen eigenaren van gezelschapsdieren infecteren. De beste manier om uw kat en uw gezin te beschermen tegen vlooien en hun ziekten is om het hele jaar door effectieve vlooienpreventie op uw kat te gebruiken en uw huis periodiek te behandelen als een preventieve maatregel.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Maja Marjanovic, Shutterstock