Kunnen katten en fretten met elkaar overweg?

Katten en fretten kunnen samen spelen en zijn een van de betere gezelschapsparen in de dierenwereld. Toch zeggen dierendeskundigen dat zelfs degenen die als de beste vrienden optreden nooit alleen gelaten mogen worden.

Kunnen katten en fretten met elkaar overweg? Ja, katten en fretten kunnen met elkaar overweg en men kan zelfs zien dat ze “spelenderwijs vechten” in plaats van echt agressief tegen elkaar te zijn. Je moet begrijpen hoe beiden zich gedragen, zodat je ze goed kunt introduceren en begeleiden.

Lees hieronder hoe je je kat en fret te vriend houdt.

De basis

Katten en fretten kunnen vooral goed met elkaar overweg omdat beide jagers zijn, vleeseters, en de neiging hebben overdag te slapen en ’s nachts actief te zijn. Fretten kan worden geleerd een kattenbak te gebruiken zoals een kat, maar je hebt voor beide een aparte bak nodig.

Hoe goed uw kat opschiet met uw fret hangt ook af van het temperament van uw individuele dieren. Sommige fretten kunnen gemeen zijn en zelfs katten pijn doen, vooral kleine katten of kittens.

Je moet een volwassen fret nooit zonder toezicht alleen laten met een kitten, omdat fretten ook roofzuchtig zijn.

U moet ook begrijpen hoe sterk het roofinstinct van uw kat is voordat u hem bij een fret of een ander kleiner dier introduceert. Dieren kun je niet zomaar bij elkaar gooien en verwachten dat het goed gaat.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Goede vrienden maken

Hoe goed uw kat en fret met elkaar omgaan hangt grotendeels af van u en uw vermogen om hen goed te begeleiden in de interactie. Er zijn stappen en je moet geduld hebben bij elke stap.

Elke stap zal een week of langer gedaan moeten worden om beide dieren te helpen zich meer op hun gemak en vertrouwd met elkaar te voelen.

Eerst, laat uw kat uw fret zien terwijl de fret in de kooi zit. Dit is een belangrijke stap en kan niet worden overhaast. Uw kat moet de kooi van de fret van buiten en de fret kunnen besnuffelen.

Evenzo kan de fret aan de kat snuffelen via de kooi. Je kunt zien of een van beide agressie vertoont zonder een van beide in gevaar te brengen. Zorg ervoor dat je de kat opschept en in een aparte kooi opbergt als een van beide tekenen van agressie vertoont.

Herhaal dit dagelijks totdat beiden zich op hun gemak voelen.

Nu is het tijd om elk dier om de beurt te laten snuffelen terwijl jij het andere dier vasthoudt. Je kunt de fret zachtjes vasthouden terwijl je kat snuffelt en dan is het de beurt aan de kat om vastgehouden te worden. Het is ook goed om iemand anders in de kamer te hebben die het losse dier kan pakken als een van beide vijandig wordt.

De volgende stap is interessant omdat de meeste mensen zich niet realiseren dat een fret aangelijnd kan worden. Hier moet je toestaan dat de twee met elkaar omgaan terwijl ze aangelijnd zijn. Halster- of vestriemen zijn het beste in deze situatie, omdat ze het dier volledig onder controle houden en hem een gevoel van veiligheid geven.

De laatste stap is dat beide dieren vrij met elkaar omgaan onder streng toezicht. Houd deze bezoeken in het begin kort en maak ze na verloop van tijd langer. Er moet altijd iemand in de buurt zijn om in te grijpen als een dier agressief wordt.

Lees: Bengaalse Kat Persoonlijkheid: Alles wat je moet weten

Handige Tips

U zult enkele regels moeten handhaven om uw twee huisdieren te helpen met elkaar te blijven opschieten, waaronder:

  • Zorg ervoor dat elk dier zijn eigen ruimte heeftwaar de ander niet bij kan. Katten kunnen hoog en fretten kunnen in slanke buizen.
  • Elk dier heeft zijn eigen voedsel- en waterbakje nodig en moet apart gevoerd worden.
  • Elk dier moet zijn eigen speelgoed hebben dat niet door het andere huisdier wordt gedeeld.
  • Introduceer ze als ze allebei jong zijn, zodat ze samen kunnen groeien.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

FAQs

Mogen mijn fret en kat ruw spelen?

Het is prima, zolang geen van beide gewond raakt. Fretten en katten hebben de neiging hard te spelen en het lijkt misschien op vechten, maar dat is het niet. Let op tekenen van echte agressie zodat je kunt ingrijpen. Leer elk dier kennen zodat je hun grenzen kent en hoe ze eruit zien als ze gestrest, angstig of agressief zijn.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

Wat kan ik doen om het voor mijn kat veiliger te maken om met mijn fret te spelen?

Nadat de twee aan elkaar gewend zijn, is één ding dat je kunt doen al hun nagels geknipt houden. Zo doen ze elkaar niet per ongeluk pijn bij ruw spel.

Zorg ervoor dat je al hun voedsel en water gescheiden houdt en geef ze apart te eten, zodat er geen problemen zijn met de voedselzekerheid.

Hoe lang duurt het voordat mijn kat en fret vrienden zijn?

Hoe lang het duurt voordat je twee huisdieren vrienden zijn, hangt af van hun persoonlijkheden en het kattenras. Echter, verwacht dat het enkele maanden kan duren.

Je moet langzaam te werk gaan door deze twee elkaar te laten leren kennen, zodat geen van beiden gestrest of bang is voor de ander. Zelfs nadat ze vrienden zijn geworden, is het het beste om altijd toezicht te houden op hun speeltijden.

Wat als mijn kat en fret niet met elkaar kunnen opschieten?

Dit is een gevaarlijke situatie, dus ze moeten allebei volledig gescheiden van elkaar worden gehouden. Je moet de logistiek uitzoeken, want elke ruimte moet ontoegankelijk zijn voor de andere.

Fretten kunnen deuren en grendels openen, dus je zult veiligheidsmaatregelen nodig hebben voor je kat. Zorg ervoor dat je evenveel tijd met beide doorbrengt.

Lees: Kunnen katten en vossen met elkaar overweg?

Zal een kat een fret doden?

Katten doden doorgaans geen fretten omdat fretten net zulke roofdieren zijn als katten. Het is even waarschijnlijk dat een fret een kat verwondt of doodt.

Hoe spelen fretten met katten?

Fretten die van katten houden zullen zich tijdens het spelen gedragen als jonge katjes. Ze “spelen ruzie” en daar hoort bij dat ze bijten en knijpen. Wees voorzichtig, want fretten hebben scherpe tanden.

Houden katten van gezelschap?

Het is goed voor katten om een vriend te hebben, ook al beschouwen de meeste mensen hen als eenlingen. Het hebben van een metgezel stimuleert hen mentaal en laat hen spelen op een manier die jij niet kunt.

Zijn katten bang voor fretten?

Dat kan, afhankelijk van het temperament en de grootte van beide dieren. Fretten kunnen agressief zijn en dat kan een kat in veiligheid brengen.

Lees: Waarom staren katten naar je terwijl je slaapt?