Kunnen katten dagen na elkaar bevallen?

in Gezondheid & Geluk laatst bijgewerkt maart 2022

Kunnen katten dagen na elkaar bevallen

Katten zijn vanaf de leeftijd van 6 maanden vruchtbaar en worden elke 2-3 weken krols tijdens het voortplantingsseizoen, dat meestal duurt van het vroege voorjaar tot de herfst, hoewel veel katten ook buiten deze periode paren als ze de kans krijgen. Nadat ze zwanger is geworden, hebben katten een veel kortere draagtijd dan mensen. Katten zijn meestal binnen 52-74 dagen of na gemiddeld 66 dagen klaar om hun jongen ter wereld te brengen.

Je kunt zien dat je kat gaat bevallen als ze een plekje uitkiest waar ze zich veilig en warm voelt, maar daar komen we later nog op terug. Katten bevallen over het algemeen van een kitten elke 15 minuten tot 2 uur nadat ze zijn gaan bevallen, maar dit kan veranderen op basis van een paar factoren.

Maar kan de tijd tussen kittens in sommige gevallen veel langer zijn? Kunnen katten dagen na elkaar bevallen?

Ja, kittens kunnen op verschillende dagen geboren worden, en het is relatief gebruikelijk voor katten om hun bevalling te pauzeren. Katten hebben de mogelijkheid om de bevalling tot 24-36 uur te onderbreken, maar velen kunnen langer doorgaan. Ze zal de nieuwe kittens voeden en zich normaal gedragen gedurende deze tijd, maar kan nog steeds meer kittens krijgen.

Hoewel deze pauze normaal is, maken sommige katten de bevalling niet af als gevolg van dystocia, of moeilijke bevalling. Toch is het gebruikelijker voor katten om een gezonde zwangerschap en bevalling te hebben dan een moeilijke, maar het is het beste om het verschil te weten voor het geval dat. Maar zelfs voor dat alles, is het het beste om ervoor te zorgen dat uw kat niet een beetje aan de mollige kant is en echt zwanger is voordat u zich zorgen gaat maken over dit alles!

Hieronder zullen we een kijkje nemen naar de redenen waarom je kat zou kunnen pauzeren tijdens de bevalling. We zullen het ook hebben over hoe je kunt zien wanneer ze klaar is, hoe je kunt zien wanneer ze een pauze neemt, en wanneer je je zorgen moet gaan maken over complicaties.

3 Redenen waarom katten kunnen pauzeren tijdens de bevalling

Het gebeurt niet elke keer dat een kat bevalt, maar laten we enkele van de meest voorkomende redenen verduidelijken waarom katten op de pauzeknop kunnen drukken, wat soms kan leiden tot nestgenootjes met verschillende geboortedata!

Reden 1: Uw kat heeft een pauze nodig

Wanneer je kat één kitten of meer ter wereld brengt en stopt, is dat niet altijd iets waar je je meteen zorgen over hoeft te maken. Queens (dit is de officiële term voor een zwangere kat) kunnen tijdens de bevalling een pauze nemen als ze zich overweldigd of moe voelen. Het is heel normaal voor katten om te “pauzeren” tijdens de bevalling.

Gedurende deze tijd wil ze misschien iets eten of drinken. Zorg ervoor dat je eten en water in de buurt aanbiedt, zodat ze haar pasgeboren kittens niet alleen hoeft te laten. Het kan ook zijn dat ze de nieuwe kittens gaat zogen voordat ze de rest van het nestje ter wereld brengt. Een onderbreking van de bevalling duurt meestal niet langer dan 24-36 uur. Hoewel het niet precies bekend is waarom katten tijdens de bevalling stoppen voor een pauze, kan het zijn dat de poes gewoon even rust nodig heeft.

Het kan ook zijn dat ze gestrest is of zich een beetje overweldigd voelt door het hele gebeuren, vooral als dit de eerste keer is dat ze bevalt. Voor de zekerheid is het een goed idee om uw dierenarts te raadplegen als uw poes langer dan een paar uur pauzeert, gewoon om er zeker van te zijn dat alles gebeurt zoals het hoort.

Toch zijn er katten die gewoon hun eigen tijdschema lijken te volgen (zonder gezondheidsproblemen) zoals deze kleine katachtige die 5 dagen wachtte tussen kittens:

Reden 2: Haar eigenaar vertrok of iets anders veranderde

Katten kunnen meer afhankelijk zijn of onafhankelijk tijdens de bevalling. Een kat die meer zelfstandig is, kan zich proberen te verstoppen als ze eenmaal begint te bevallen. Zij zullen zich het meest op hun gemak voelen in een met handdoeken beklede doos of een andere knusse ruimte in een kast of een privé-kamer.

Als je je kat probeert te benaderen en ze lijkt overstuur of boos, dan kan het zijn dat ze aan het bevallen is en ze is misschien het type dat het graag alleen doet. Hoewel je nog steeds af en toe even moet komen kijken, geef een poes die alleen wil zijn tijdens de bevalling wat ruimte.

Aan de andere kant van het spectrum zijn sommige katten erg afhankelijk van hun baasje tijdens het geboorteproces. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk een knus plekje in de buurt zoeken om te bevallen. Sommige katten kiezen er zelfs voor om hun kittens in het bed van hun eigenaar te krijgen – vooral als het bed al een van hun favoriete plekken is om te vertoeven. Dit zijn ook de katten die je hun kittens zullen brengen nadat ze geboren zijn!

Als je kat het afhankelijke type lijkt te zijn, zal ze je comfort willen tijdens de bevalling. Ze kan het fijn vinden om met haar kop tegen je aan te kruipen of om geaaid te worden. Katten die meer afhankelijk zijn, kunnen de bevalling uitstellen en wachten tot je terugkomt als ze gaat bevallen.

Hoewel je je schema niet altijd kunt verzetten als ze kittens op verschillende dagen geboren laat worden, moet je proberen er bij te zijn als dat mogelijk is. Als je er niet bij kunt zijn, moet er iemand anders zijn waar je kat vertrouwd mee is, voor het geval er problemen zijn tijdens de bevalling.

Reden 3: Een kitten zit vast in het geboortekanaal

Zodra je een deel van een kitten in het geboortekanaal ziet, of het nu een pootje, het hoofd of de staart is, moet je verwachten dat dat kitten binnen een paar minuten geboren wordt. Dit geldt voor alle kittens behalve het eerste, dat misschien iets meer moet persen om het geboortekanaal op te rekken voor de broertjes en zusjes die volgen.

Er zijn twee typische oorzaken voor het vastlopen van een kitten: een mechanische blokkade of baarmoeder traagheid. Een mechanische blokkade ontstaat wanneer het kitten in een verkeerde geboortehouding ligt. Als een kitten met de voeten en de staart eerst wordt geboren, komt het kleinere deel van het lichaam (niet de kop) er het eerst uit. Dit maakt het moeilijker voor de moeder om de kittens voort te duwen. Bij een gezonde bevalling worden de kittens meestal in “duikhouding” geboren, dat wil zeggen met het hoofdje en de voetjes eerst. Als het hoofdje afwijkt of opzij wordt geduwd, kan dit ook een verstopping veroorzaken.

Als het kitten vast komt te zitten als gevolg van mislukte baarmoederinertie, heeft de moeder meestal een complicatie waardoor ze het moeilijk door het geboortekanaal naar buiten kan duwen omdat haar weeën niet sterk genoeg zijn. Dit kan gebeuren bij grote nesten of als de moeder bijzonder klein is. Eerdere breuken, vervorming van de baarmoeder, of zelfs een teveel aan vruchtwater kunnen deze aandoening veroorzaken.

Tenslotte kan een kitten in het geboortekanaal vast komen te zitten omdat zijn kop te groot is. Dit komt het meest voor bij Perzische en Siamese katten, die grote, unieke kopvormen hebben. Hoewel het risico op dystocia bij de meeste rassen slechts 3-6% is, is het bij deze katachtigen veel hoger.

Wat te verwachten bij de bevalling van kittens

De vroegste fase van de bevalling duurt tussen de 4 uur en 24 uur. Het kan zelfs 36 uur duren als een poes haar eerste nest krijgt. Gedurende deze tijd zal ze zwakke weeën ervaren als de baarmoederwand uitzet en de spieren zich klaarmaken om te persen. Dit kan een beetje pijnlijk zijn, dus wees niet verbaasd als ze een beetje agressief wordt. Uw kat zal in deze periode ook een plek zoeken om kittens ter wereld te brengen. Zorg ervoor dat er een plek is waar ze zich veilig voelt en kan gaan bevallen.

Als ze eenmaal klaar is om actief te gaan persen, kan het wel zestig minuten duren voordat het eerste kitten geboren wordt. Dit eerste kitten helpt het geboortekanaal op te rekken, zodat de volgende meestal iets sneller komen. In de meeste gevallen zullen de kittens die volgen binnen 15 minuten na elkaar geboren worden.

Er kan echter een pauze zijn van wel twee uur. Zolang uw kat rustig blijft, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken als ze haar baby’s ter wereld brengt.

Wat moet ik doen als mijn kat stopt met persen tijdens de bevalling?

Er is niet veel dat je thuis kunt doen om je kat te helpen met persen tijdens de bevalling. Als u op haar drukt of probeert het kitten naar buiten te leiden, kan dat meer kwaad dan goed doen. U moet ook nooit aan een kitten trekken dat vast lijkt te zitten, want u kunt uw kat of het ongeboren kitten verwonden.

Eén ding dat u kunt doen als het kitten met het hoofd naar voren wordt geboren, is de vliezen wegvegen die de neus en mond van het kitten bedekken, vooral als het een tijdje duurt voordat de moeder gaat persen. Dit geeft het kitten de mogelijkheid om te ademen terwijl zij de rest van het lichaam door het geboortekanaal beweegt.

Hoe weet ik of mijn kat klaar is met bevallen?

Als er 2-3 uur geen nieuw kitten is gekomen, is er een kans dat uw kat klaar is met bevallen. Het kan echter ook betekenen dat uw kat een pauze neemt. Hoewel er een gemiddelde is van 4 kittens per nest, varieert dit drastisch per geval en sommige katten krijgen wel 12 kittens in een nest. Zelfs als de dierenarts van uw kat een echografie heeft gemaakt, kan het aantal kittens in de baarmoeder gemakkelijk verkeerd worden geteld, vooral als het er veel zijn!

Tenzij je al wist van hoeveel kittens je kat zwanger was, kan het moeilijk zijn om met zekerheid te zeggen wanneer ze klaar is met bevallen. De duidelijkste tekenen zijn een gebrek aan weeën van je kat, die gemakkelijk te zien zijn in de spieren van haar buik. Let ook op andere veranderingen in het gedrag van uw kat die erop wijzen dat ze klaar is met bevallen, zoals zich concentreren op het schoonmaken van haar kittens, het voeden ervan, of gewoon rondlopen zoals ze normaal doet.

Toch, als je niet zeker bent, moet je contact opnemen met je dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn.

Wat zijn de tekenen dat mijn kat problemen heeft met bevallen?

Het grootste teken dat je kat problemen heeft met bevallen is angst. Ze zal weten dat er iets mis is, vooral als ze zich inspant om te persen of als ze veel pijn heeft. Een kat die de bevalling heeft “gepauzeerd” zal niet van streek zijn. Ze kan de nieuwe kittens verzorgen, of zelfs eten, drinken, en rusten tot ze klaar is om weer te beginnen.

Een poes die in nood is zal waarschijnlijk miauwen of huilen omdat ze bang is en/of pijn heeft. Ze kan ook likken aan het gebied of haar achterwerk. Sommige poezen rennen zelfs rond, wat kan lijken alsof ze aan het spelen zijn. Echter, een poes die is bevallen zal waarschijnlijk niet rondrennen in plaats van rusten, dus dit is eigenlijk een teken dat er iets mis is.

Aanzienlijke bloedingen geven ook aan dat er iets mis is. Hoewel een kleine hoeveelheid bloeden normaal is tijdens de bevalling, kunnen vrij stromend bloed of veel bloederig slijm een ernstige complicatie zijn. Overmatige vermoeidheid of verlies van bewustzijn kan er ook op wijzen dat uw kat te veel bloed verliest.

Wat veroorzaakt zwangerschapsverlies bij katten?

Er zijn enkele factoren die de kans op drachtverlies bij katten vergroten, zoals het hebben van een bijzonder klein nest, het hebben van grote kittens, geschiedenis van bekkenfractuur, leeftijd en gewicht van de poes, eerdere dystocie, of een voorgeschiedenis van baarmoederaandoeningen. Als uw kat een van deze aandoeningen heeft, kan uw dierenarts adviseren de zwangerschap te controleren met behulp van echografie en een geboorteplan op te stellen.

Naast complicaties die tijdens de geboorte optreden, kunnen kittens om verschillende redenen doodgeboren worden. De meest voorkomende oorzaken van doodgeboorte van kittens zijn bacteriële infectie (zoals salmonella), virale infectie of ziekte, of parasieten. In sommige gevallen kan een kat haar nest ook verliezen door onjuiste voeding, het innemen van medicijnen die niet veilig zijn voor de zwangerschap, of chromosoomafwijkingen.

Wat moet ik doen als mijn kat in nood is tijdens de bevalling?

Als uw kat het moeilijk lijkt te hebben, kan ingrijpen van de dierenarts nodig zijn. Veel van de complicaties bij de geboorte kunt u thuis niet verhelpen, omdat u niet beschikt over hulpmiddelen of een duidelijk beeld. U moet nooit proberen een kitten uit het geboortekanaal te trekken of uw kat te “helpen” bij de bevalling, omdat dit schadelijk kan zijn voor zowel het kitten als de moeder.

Uw eerste stap zou moeten zijn om uw dierenarts om advies te vragen. Hij of zij kan u de verdere stappen uitleggen die u kunt nemen of u aanraden uw kat mee te nemen voor onmiddellijke hulp. Het zal het gemakkelijkst zijn om uw kat in een doos met warme handdoeken te houden en eventuele kittens die al geboren zijn naar binnen te brengen. In het ideale geval houdt u deze doos vast en laat iemand anders u naar de dierenarts rijden.

Eenmaal bij de dierenarts, kan hij of zij je kat helpen vaginaal te bevallen. In sommige gevallen kan een keizersnede worden aanbevolen als de veiligste manier om het kitten ter wereld te brengen. Zelfs in gevallen waar het vastzittende kitten doodgeboren is, kan een keizersnede worden uitgevoerd om extra kittens veilig te verwijderen.

Als uw kat toch moeite heeft met bevallen, kan het het beste zijn om haar te laten steriliseren zodra ze genezen is. Katten die moeilijke zwangerschappen hebben, hebben het vaak moeilijk in de toekomst. Bovendien, een deel van ethisch verantwoord eigenaarschap betekent de zorg voor al haar kittens. Alleen al in de Verenigde Staten zijn er naar schatting 50-70 miljoen zwerfkatten en één kat te veel nesten laten krijgen draagt alleen maar bij aan het probleem.

Slotwoord

Katten kunnen dagen na elkaar bevallen, zelfs als ze hetzelfde nest kittens ter wereld brengen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, vooral omdat katten hun bevalling kunnen “pauzeren” voor een periode van 24-36 uur. Ze kunnen pauzeren als hun eigenaar vertrekt terwijl ze aan het bevallen zijn of als de moederpoes zich gestrest of overweldigd voelt.

Soms echter wordt het pauzeren tijdens de bevalling veroorzaakt door een ernstig probleem. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de houding van je kat tijdens de bevalling en te letten op tekenen dat er iets mis is. Dit kan zijn een kitten dat vastzit in het geboortekanaal, persen of persen zonder dat er een kitten wordt geproduceerd, of vers bloed.

De houding van je kat zal waarschijnlijk ook veranderen als er iets mis is. Ze kunnen gestrest lijken, aan het gebied likken, of veel huilen. Hoewel de meeste kittenbevallingen probleemloos verlopen, is het belangrijk om de tekenen te kennen zodat u de dierenarts kunt bellen om in te grijpen als er iets misgaat.

Heb jij ooit thuis kittens ter wereld moeten brengen? Ging het allemaal van een leien dakje? Is jouw kat een strenge moeder of een vrij relaxte? Voel je vrij om hieronder wat feedback achter te laten!