De kattenbak reinigen: Hoe vaak en met wat?

Het schoonmaken van de kattenbak is een van de meest onaangename maar ook belangrijkste taken van een katteneigenaar. Maar hoe vaak moet je de kattenbak schoonmaken en welke producten zijn daarvoor het meest geschikt?

Ontdek hier handige tips en huismiddeltjes om de kattenbak schoon te maken!

Hoe vaak moet je de kattenbak schoonmaken?

Vaste deeltjes, zoals uitwerpselen en urineklontjes, moeten dagelijks uit de kattenbak worden verwijderd. Hoe vaak u de kattenbak helemaal schoonmaakt, hangt grotendeels af van het soort kattenbakvulling dat u gebruikt. Bij sommige soorten kattenbakvulling is het voldoende om de kattenbak eens per maand schoon te maken. Als verschillende katten dezelfde kattenbak gebruiken, moet die om de twee weken worden schoongemaakt.

Dagelijkse schoonmaak:

Hoe vaak moet je de kattenbak schoonmaken van uitwerpselen en urine?

 • Vaste uitwerpselen moeten dagelijks worden verwijderd met een vuilnisbak.
 • Urine moet ook dagelijks worden verwijderd om een bijtende geur en urineaanslag te voorkomen

“Veel katteneigenaren zijn te slordig in het dagelijks schoonmaken van de kattenbak. Maar een kat heeft een veel gevoeligere neus dan wij mensen en haat niets meer dan een vieze kattenbak te moeten gebruiken.”

Bovendien zorgt te weinig schoonmaken ervoor dat de kattenbak gaat stinken.
Uitwerpselen en urine uit kattenbak verwijderen

Volledige reiniging:

Hoe vaak moet je de kattenbak helemaal schoonmaken?

Onze ervaring is dat hoe vaak de kattenbak volledig moet worden schoongemaakt, sterk afhangt van het soort kattenbakvulling:

 • Klonterend strooisel (Betonit): moet om de 8 à 10 dagen volledig worden geleegd en vervangen, anders ontstaan er snel nare geurtjes.
 • Silicaat kattenbakvulling: Moet om de 10 tot 14 dagen volledig gereinigd worden. Geuren zijn beter gebonden dan met Betonit strooisel.
 • Plantaardige kattenbakvulling: Sinds we zijn overgeschakeld op de plantaardige kattenbakvulling van Cats Best*, hoeven we de kattenbak nog maar één keer per maand schoon te maken.

Belangrijk: Hoe vaak de kattenbak volledig moet worden verschoond, hangt ook af van het aantal katten dat er gebruik van maakt.

LEESTIP: WAAR LAAT JE DE OUDE KATTENBAKVULLING – DE JUISTE MANIER OM KATTENBAKVULLING WEG TE GOOIEN!

Wat moet je gebruiken om de kattenbak schoon te maken?

De basisregel is:

Wanneer u de kattenbak schoonmaakt, moet u chemische middelen vermijden. Een kat ruikt drie keer zo goed als de mens en reageert daarom veel gevoeliger op kunstmatige geuren.

Bovendien hebben chemische producten de neiging de geur alleen maar te maskeren, wat op den duur leidt tot een nog sterkere geur (b.v. ammoniak).

“Als de kattenbak te veel naar chemicaliën ruikt, kan de kat de kattenbak vermijden en uit protest de flat markeren.”

Huismiddeltjes in de test: zuiveringszout of azijn – wat helpt echt?

Niet elk huishoudelijk middel is geschikt om de kattenbak schoon te maken. Ontdek hier welke remedies goed werken en welke niet.

De kattenbak schoonmaken met zuiveringszout

Het huismiddel natriumbicarbonaat wordt niet gebruikt om de kattenbak schoon te maken, maar om geurtjes te binden. Als de kattenbak verschoond is, kunt u een of twee zakjes zuiveringszout toevoegen aan de verse kattenbakvulling.

“Het zuiveringszout bindt wel onaangename geurtjes, maar je moet de kattenbak nog steeds dagelijks en nauwgezet schoonmaken.”

Tip: Als u op lange termijn geld wilt besparen, kunt u zuiveringszout ook in grotere hoeveelheden kopen

baking soda kattenbak

De kattenbak schoonmaken met azijn

Onze ervaring is dat azijn het beste huismiddeltje is om de kattenbak schoon te maken.

 1. Kattenbak schoonmaken met azijn: zo werkt het
 2. De kattenbak legen
 3. Schraap de overblijfselen eraf met een vuilnis schep.
 4. Maak een mengsel van azijn essence (1/3) & warm water (2/3)
 5. Kattenbak schoonmaken met azijnwater
 6. Spoel de kattenbak uit met warm water
 7. Laten drogen
 8. Vullen met nieuw strooisel

Tip: Urineaanslag kan ook worden gereinigd met azijn. Breng een beetje azijn aan op de urineaanslag, laat het even intrekken en schraap het er dan af met een sponsje – zo kan zelfs hardnekkige urineaanslag worden verwijderd.

Moet je de kattenbak desinfecteren?

Zelfs als je vaak het tegenovergestelde leest: Een kattenbak hoeft niet gedesinfecteerd te worden en hoeft dat ook niet te doen.

U moet ook met uw handen afblijven van zogenaamde geurloze ontsmettingssprays voor katten. Azijn is voldoende om schoon te maken en desinfecteert tegelijkertijd.

“Als de kattenbak te veel naar chemicaliën of ontsmettingsmiddelen ruikt, gaan katten vaak op zoek naar alternatieve plekken om hun behoefte te doen.

Conclusie: De kattenbak eenvoudig en correct schoonmaken

De droom van elke katteneigenaar: een automatische kattenbak*.

De kattenbak goed schoonmaken en regelmatig volledig verschonen is helaas een taak die ons kattenmama’s en -vaders niet bespaard blijft.

Kattenbakken die zichzelf zogenaamd automatisch reinigen zijn niet aan te bevelen, omdat u altijd zelf de volledige reiniging moet doen.

“De kattenbak automatisch laten schoonmaken werkt niet echt in de praktijk.”

Het belangrijkste is dat u een routine opzet en de kattenbakhygiëne voor uw kat ter harte neemt. Of ga je graag naar een toilet dat niet proper is?

MAAR:

Er zijn een aantal tips en producten die het schoonmaken van de kattenbak vrij eenvoudig maken:

 • Kattenbakvulling, die u gewoon in het toilet kunt weggooien.
 • Plantaardig strooisel voor aanzienlijk minder geur
 • Kattenbak met geïntegreerde zeef.
 • Kattenbakmat voor minder rommel voor het toilet
 • Huismiddeltjes zoals zuiveringszout en azijn

Vaak gestelde vragen

Waar gooi je kattenbakvulling weg?
Waar u de kattenbakvulling weggooit, hangt af van het type kattenbakvulling dat u gebruikt. We laten je zien waar je het oude nest kunt laten.

Waarom mag ik de kattenbak niet schoonmaken tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap moeten vrouwen hun kattenbak door iemand anders laten schoonmaken om mogelijke besmetting met toxoplasmose te voorkomen.

Wat kan er gedaan worden aan de geur van de kattenbak?
Om een onaangename geur in de kattenbak te vermijden, moet u de kattenbak regelmatig en nauwgezet schoonmaken. Baking soda helpt ook om de geur te neutraliseren.