Kunnen katten Covid oplopen? Alles wat u moet weten

Medische onderzoekers leren nog steeds over het coronavirus dat Covid veroorzaakt. Hoewel het zeldzaam is, weten we dat huiskatten Covid kunnen oplopen van geïnfecteerde mensen. Covid moet niet worden verward met een ander coronavirus dat alleen katten treft, feline infectieuze peritonitis (FIP).

Lees meer over hoe Covid katten beïnvloedt, hoe u uw kat veilig kunt houden als u ziek wordt en het verschil tussen Covid en FIP.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe verspreidt Covid zich naar katten?

Uw kat kan Covid oplopen als hij nauw contact heeft met een besmet persoon. Als u Covid heeft, moet u uw handen wassen voordat u uw huisdier aanraakt of hun voedsel en water hanteren.

Het is moeilijk om je kat niet te knuffelen, maar je moet afstand van hem houden totdat je beter bent. Uw arts kan u vertellen hoe lang u besmettelijk bent. Laat indien mogelijk een niet-geïnfecteerde persoon in de thuiszorg voor uw kat terwijl u herstelt.

U kunt de verspreiding van Covid helpen verminderen door een masker te dragen. Maskers zijn echter niet veilig voor katten of andere huisdieren om te dragen.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van Covid bij katten?

Een kat kan Covid oplopen van een mens en niet ziek worden. Ze kunnen het virus dragen, maar blijven asymptomatisch. Veel katten met Covid hebben milde symptomen en worden beter met thuiszorg. Als uw kat Covid heeft, kan het lusteloos lijken, een verminderde eetlust hebben en koorts ontwikkelen. Sommige katten ervaren ademhalingssymptomen zoals hoesten, niezen en loopneuzen. Katten met Covid kunnen ook last krijgen van braken en diarree.

Bel onmiddellijk uw dierenarts als u vermoedt dat uw kat Covid van u of iemand anders heeft opgelopen. Het is van vitaal belang om de verspreiding van Covid in te dammen, dus ga niet naar het kantoor van uw dierenarts als u ziek bent. Uw dierenarts kan u instructies geven over hoe u thuis voor uw kat moet zorgen of u adviseren om regelingen te treffen voor iemand anders om uw kat binnen te brengen om gezien te worden.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Covid versus feline infectieuze peritonitis (FIP)

Covid is slechts een van de vele coronavirussen en katten kunnen feline infectieuze peritonitis (FIP) oplopen. FIP wordt soms terloops ‘katachtig coronavirus’ genoemd, omdat het alleen katten treft en niet op mensen kan worden verspreid.

Katten die in huishoudens met meerdere katten leven of blootstelling hebben aan andere katten, hebben meer kans om FIP te vangen. Dit coronavirus wordt verspreid door contact met de uitwerpselen van andere katten. Respiratoire transmissie is ook mogelijk, maar zeldzaam.

Tekenen van FIP zijn verminderde eetlust, lethargie en koorts. Sommige katten met FIP hebben ook een opgeblazen buik. De symptomen van FIP overlappen met andere ziekten en het is cruciaal om een nauwkeurige diagnose te krijgen. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw kat zich niet goed voelt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het zeldzaam is, kunnen katten Covid oplopen van mensen. De meeste katten die Covid ontwikkelen hebben geen of slechts milde symptomen en herstellen snel.

Een ander coronavirus dat alleen katten treft, is feline infectieuze peritonitis (FIP). Geïnfecteerde katten kunnen FIP verspreiden naar andere katten, maar niet naar mensen. Bel uw dierenarts of het plaatselijke dierenziekenhuis als u vermoedt dat uw kat Covid, FIP of een andere ziekte heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: fotoliza, Shutterstock