Kunnen katten alleen natvoer eten? Door dierenarts goedgekeurde feiten &FAQ

Katten zijn nieuwsgierige wezens die bekend staan om hun unieke persoonlijkheden, af en toe ondeugend gedrag en voedingsbehoeften. Als zodanig is er veel discussie over welke soorten voedsel het beste zijn voor katten. Een van de meest prangende vragen is: kunnen katten alleen natvoer eten? Terwijl er is geen one-size-fits-all antwoord, meer leren over wat katten nodig hebben om gezond te zijn, kan u helpen beslissen of natvoer de beste optie is voor uw katachtige.

kattenpootverdelerDus, kunnen katten alleen nat voedsel eten?

Natvoer heeft verschillende voordelen, zoals het toevoegen van vocht aan het dieet van een kat en het bieden van meer variatie voor katten die zich vervelen met hun maaltijden. Natvoer alleen kan echter de volledige voeding bieden die katten nodig hebben, zolang het compleet en uitgebalanceerd is. Aan de andere kant kan het de ideale keuze zijn voor katten met speciale medische behoeften of kieskeurige eters die geen droogvoer aanraken.

Veel voedingsdeskundigen zullen je vertellen dat een dieet van zowel nat als droog voedsel vooral gunstig kan zijn voor katten. Er is echter niets mis met het voeren van uw kat met alleen natvoer, en uiteindelijk zal de kat bepalen van welk type voedsel hij het meest geniet. En als u denkt dat uw kat bepaalde vitamines of voedingsstoffen mist, raadpleeg dan uw dierenarts.

siamese kat eet thuis voedsel uit kom
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Kattenvoeding begrijpen

Katten zijn, net als hun neven en nichten in het wild (leeuwen, tijgers, cheeta’s, enz.) echte carnivoren, wat betekent dat hun dieet voornamelijk uit dierlijke eiwitten moet bestaan. In tegenstelling tot mensen kunnen katten bepaalde essentiële aminozuren niet synthetiseren en moeten ze daarom uit hun voedsel halen. Bovendien hebben katten essentiële vetzuren, vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven. Het is dus belangrijk om kattenvoer te kiezen dat compleet en uitgebalanceerd is, wat betekent dat het alle essentiële voedingsstoffen bevat die uw kat nodig heeft.

Als het gaat om de macronutriënten, hebben katten een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten. Bovendien moeten katten gehydrateerd blijven, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kattenvoer dat u kiest vocht bevat. Dit is de reden waarom het hebben van een volledig nat voedseldieet helemaal geen slechte zaak is voor katten. In tegenstelling tot ons hebben ze gedurende de dag geen hoger aantal koolhydraten nodig en veel katten zullen het prima vinden om 100% van de tijd natvoer te eten.

Als u echter besluit om uw kat te trakteren op een volledig brokjesdieet, dan helpt het om te weten waar u op moet letten in uw merk- en voedselkeuzes.

Veel voorkomende ingrediënten in kattenvoer

De ingrediëntenlijst moet het eerste zijn waar je naar kijkt, omdat het je informatie geeft over wat er in het voedsel zit en wat je kat eet. Het eerste ingrediënt moet een hoogwaardige bron van dierlijke eiwitten zijn, zoals kip, rundvlees, kalkoen of vis.

Als het gaat om vetten, zoek dan naar gezonde bronnen zoals visolie, lijnzaadolie of kippenvet. Je moet ook zoeken naar bronnen van essentiële vitamines en mineralen, zoals vitamine A, D en E, evenals calcium en fosfor. Zoek ten slotte naar probiotica, die de spijsvertering kunnen helpen en een gezond immuunsysteem kunnen ondersteunen.

een ragdoll kat die droogvoer eet
Afbeelding credit: Snowice_81, Shutterstock

Veel voorkomende allergenen voor kattenvoer

Als het gaat om kattenvoer, zijn er bepaalde ingrediënten die veel voorkomende allergenen voor katten kunnen zijn (net als wij mensen kunnen vis-, schaal- en zuivel- of notenallergieën hebben). Toevallig verschillen kattenallergieën niet zo veel van de onze. De meest voorkomende allergenen voor kattenvoer zijn ingrediënten zoals rundvlees, vis, kip en zuivel.

Bovendien kunnen sommige katten gevoelig zijn voor bepaalde additieven, zoals kunstmatige kleuren, smaakstoffen of conserveermiddelen. Als uw kat tekenen van een allergische reactie vertoont, zoals braken, diarree, jeukende huid, huiduitslag, terugkerende oorinfecties of ambivalentie ten opzichte van een bepaalde maaltijd, wilt u misschien een geleidelijke aanpak doen om te zien wat de reactie kan veroorzaken.

Hoe u uw kat kunt overzetten naar nat kattenvoer

Als u uw kat overzet op droog kattenvoer, is het het beste om dit geleidelijk te doen. Begin met het mengen van het huidige droge voedsel met het natte voedsel. In eerste instantie mag het natvoer niet meer dan 1/4 tot 1/3 van de totale maaltijd uitmaken. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid natvoer in de loop van een paar weken en verminder het droge voedsel, totdat ze alleen het natte voedsel eten. Houd ook je kat in de gaten tijdens de overgang, om er zeker van te zijn dat hij genoeg eet en drinkt en dat hij geen spijsverteringsproblemen heeft.

U zult tijdens deze overgang speciale aandacht aan uw kat willen besteden om eventuele veranderingen en zijn eetlust of gedrag na de maaltijd te observeren – iets dat kan wijzen op hun afkeer van het voedsel, allergieproblemen met bepaalde merken of spijsverteringsproblemen die het kan veroorzaken.

Amerikaanse korthaar kat die thuis eet
Afbeelding Credit: Apicha Bas, Shutterstock

divider-catclaw1

Wat is “droog” kattenvoer precies?

Droog kattenvoer, ook bekend als brokjes, is een soort huisdiervoer dat is gemaakt van een combinatie van ingrediënten, waaronder koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. De ingrediënten worden gemengd en vervolgens op warmte verwerkt tot kleine pellets of brokken. Dit proces maakt het voedsel houdbaar, zodat het zonder koeling kan worden bewaard. Droog kattenvoer is meestal de meest economische optie, en het is ook handig omdat het zonder enige voorbereiding kan worden bewaard en geserveerd.

De belangrijkste factor bij het kiezen van droog kattenvoer is ervoor te zorgen dat het product compleet en uitgebalanceerd is. Dit betekent dat het voedsel alle voedingsstoffen moet leveren die katten nodig hebben in de juiste verhoudingen – zonder afhankelijk te zijn van suppletie. De beste manier om dit te garanderen, is door te zoeken naar een product dat is geëtiketteerd als “compleet en uitgebalanceerd” en de verklaring van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO) op de verpakking heeft.

Voordelen van droog kattenvoer

Droog kattenvoer heeft een aantal voordelen voor katteneigenaren. Ten eerste is het handig en gemakkelijk op te slaan, omdat het geen koeling vereist en op een koele, droge plaats kan worden bewaard. Het is ook economisch omdat het over het algemeen het goedkoopste type kattenvoer is. Ten slotte is droog kattenvoer vaak smakelijker voor katten, omdat veel katten de voorkeur geven aan knapperig, smaakvol voedsel.

Siamese kat die droogvoer uit een kom eet
Afbeelding Credit: catinrocket, Shutterstock

Nadelen van droog kattenvoer

Hoewel droog kattenvoer enkele voordelen heeft, zijn er enkele potentiële nadelen om te overwegen. Ten eerste is droog kattenvoer meestal rijk aan koolhydraten, wat kan leiden tot gewichtstoename bij katten als ze niet genoeg beweging krijgen – iets dat kan gebeuren met inactieve katten of katten die ouder zijn. Bovendien levert droog kattenvoer niet genoeg vocht, wat essentieel is voor de gezondheid van katten.

Ten slotte vinden sommige katten droog kattenvoer misschien niet zo smakelijk als natvoer, wat ertoe kan leiden dat ze minder geïnteresseerd zijn in eten. Veel eigenaren nemen echter gewoon hun toevlucht tot het toevoegen van een beetje water aan de droge brokjes om het zachter te maken en het smakelijker te maken.

divider-catclaw1Hoe droog kattenvoer te bewaren

De beste manier om dit te doen is om het in een luchtdichte container op een koele, droge plaats uit de buurt van zonlicht en vocht te bewaren – of bewaar het gewoon in de zak en zorg ervoor dat je de bovenkant afsluit. U wilt ook de vervaldatum op de verpakking controleren en voedsel weggooien dat verouderd is. Droog kattenvoer heeft meestal een houdbaarheid van ongeveer 6 maanden tot een jaar als het niet ongeopend is geweest.

Afbeelding Credit: SURKED, Shutterstock

Hoeveel kattenvoer u uw kat moet voeren

De hoeveelheid kattenvoer die u uw kat moet geven, hangt af van hun leeftijd, activiteitsniveau en lichaamsconditie. De meeste katten moeten twee of drie keer per dag worden gevoerd en de hoeveelheid moet gebaseerd zijn op hun aanbevolen dagelijkse calorie-inname. Als u niet zeker weet hoeveel u uw kat moet voeren, moet u uw dierenarts raadplegen.

kat die droog en nat kattenvoer eet
Afbeelding Credit: Nils Jacobi, shutterstock

kattenpootverdelerDingen inpakken

Als je een kattenouder bent, weet je hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je katachtige vriend de juiste voeding krijgt. Natvoer kan een goede optie zijn om uw kat uitsluitend te voeren, zolang het compleet en uitgebalanceerd is, kunnen katten hier alleen van leven. Veel katteneigenaren geven echter de voorkeur aan droog kattenvoer, omdat het vaak een zuinigere en handigere voedingsoptie is. De keuze is echt aan jou… en tja, je katachtige vriend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock