Zullen muizen kattenvoer eten? Alles wat u moet weten!

Muizen zijn veel voorkomende huisongedierte die onze huizen binnenkomt via de kleinste gaten, en als ze toegang hebben tot voedsel en water, zullen ze een nieuw thuis in uw huis maken. Vrijwel elk voedsel kan muizen aantrekken en ze zullen vaak gaan voor het eerste eetbare dat ze kunnen vinden. Helaas dit betekent dat ze kattenvoer zullen eten omdat ze opportunistische alleseters zijn.

kattenpootverdeler

Waarom eten muizen kattenvoer?

Muizen eten kattenvoer omdat het beschikbaar is. In het wild moeten muizen vechten om te overleven en elke maaltijd nemen zoals deze komt. Dit wordt opportunistisch genoemd en kattenvoer dat in een kom ligt, biedt de perfecte gelegenheid voor een goede maaltijd die weinig energie kost om te vinden.

Kattenvoer bevat vetten, eiwitten, vitamines en koolhydraten. Muizen hebben hier net zo veel baat bij als een kat, hoewel de eiwithoeveelheden over het algemeen te hoog zijn. Muizen zullen het voedsel opsnuiven en het uit de kom van uw kat halen als ze brutaal zijn of een klein gaatje door de kattenvoerzak kauwen. Het kattenvoer zal de muis voorzien van energie en voedsel tegen lage energiekosten, wat betekent dat de muis minimale inspanning moet leveren om bij het voedsel te komen.

Trekt kattenvoer muizen aan?

kittenvoer
Afbeelding Credit: Crêpessuzette, Pixabay

Kattenvoer trekt muizen aan om dezelfde redenen als katten! Het bevat aroma’s en smaken om katten te verleiden het te eten, wat muizen in uw huis aantrekt als ze worden weggelaten. Bovendien hebben muizen een ongelooflijk reukvermogen; 1% van het DNA van een muis is uitsluitend gewijd aan geur!1 Ze gebruiken dit verbazingwekkende zintuig om voedsel te lokaliseren en op te sporen, wat betekent dat zelfs een klein stukje kattenvoer dat is weggelaten de aandacht van een muis kan trekken. Dit komt vooral ’s nachts vaak voor, omdat muizen nachtdieren zijn.

Wat eten muizen?

Muizen in het wild eten bijna alles wat eetbaar is, omdat hun opportunistische omnivore aard ligt. Muizen eten meestal granen en vegetatie zoals zaden, noten en fruit. Ze zullen ook ongewervelde dieren eten als ze de kans krijgen, en ze zullen vaak aas eten als dat alles is wat beschikbaar is.

“Huismuizen” vinden dan hun weg naar onze huizen en zullen al het binnenlandse voedsel eten dat ze kunnen. Broodkruimels, kaas, koekjes, ontbijtgranen en dierenvoeding zijn welkome bezienswaardigheden voor de muizen. Huisdiervoer is vooral uitnodigend voor muizen omdat het veel belangrijke voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben om te overleven.

Hoe voorkom ik dat muizen het voedsel van mijn kat eten?

kattenvoer van automatische feeder
Afbeelding Credit: Kylbabka, Shutterstock

De sleutel om te voorkomen dat vervelende indringers het voedsel van uw kat stelen, is om het na de maaltijd te verwijderen en de zak opgesloten te houden. Kattenvoer (met name droogvoer) dat wordt weggelaten, is een aantrekkelijk aanbod voor een muis, dus het in een luchtdichte container bewaren en eventuele restjes van uw kat opruimen is de beste manier om te voorkomen dat muizen er bij komen.

Droog kattenvoer in zakken moet worden overgebracht naar luchtdichte bakken, omdat muizen door zakken aan de onderkant kunnen kauwen om bij het voedsel binnenin te komen. Nadat uw kat heeft gegeten, kan het weggooien van voedsel dat overblijft en het opruimen van rommel verleidelijke aroma’s tot een minimum beperken. Als uw kat graag de hele dag door voedsel beschikbaar heeft, overweeg dan om een microchip-feeder met een deksel te gebruiken. Het deksel gaat alleen open terwijl uw kat aan het eten is en alleen de microchip van uw kat kan deze ontgrendelen. Ten slotte is het ook verstandig om het voedsel van uw kat uit de buurt te houden van plaatsen waar muizen vaak voorkomen, zoals garages.

Geven muizen de voorkeur aan nat kattenvoer of droog kattenvoer?

Muizen gaan meestal voor nat en droog kattenvoer, maar droog voedsel is meestal gemakkelijker voor knaagdieren om te vervoeren en op te slaan. Muizen kunnen zich meer aangetrokken voelen tot de geur van natvoer, daarom is het cruciaal om het op te ruimen nadat uw kat heeft gegeten. Droogvoer bevat echter meestal meer granen, waar een muis van zal genieten.

divider-catclaw1

Laatste gedachten

Muizen zullen kattenvoer eten als het beschikbaar is, zowel natte als droge variëteiten. Omdat muizen opportunistische alleseters zijn, nemen ze alles wat ze kunnen vinden met betrekking tot voedsel. Kattenvoer wordt vaak bewaard op plaatsen waar muizen vaak komen, zoals garages of kasten, dus het is een gemakkelijke bron van voedsel voor hen om toegang te krijgen.

Muizen voelen zich aangetrokken tot kattenvoer vanwege de geur en ze hebben een scherp reukvermogen dat hen helpt allerlei soorten voedsel te vinden. Het voedsel van uw kat opgesloten houden in een luchtdichte container, het opruimen nadat uw kat klaar is en het gebruik van een microchip-feeder zijn goede manieren om muizen uit de buurt van het voedsel van uw kat te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ralphs_Fotos, Pixabay