Wat betekent het als je kat je likt?

Als je je huis deelt met een kat, heb je waarschijnlijk meegemaakt dat ze je af en toe een lik geven. Het kan een beetje vreemd aanvoelen vanwege die ruwe tong, maar we tolereren het vaak omdat het voelt als het ontvangen van kusjes.

Katten tonen hun genegenheid niet altijd zo gemakkelijk als honden, dus het kan extra speciaal voelen. Maar is likken eigenlijk wel de manier van je kat om je te zoenen? Of kan het iets anders betekenen? Lees verder voor meer informatie.

Snel overzicht

01

Katten hebben ruwe tongen omdat ze bedekt zijn met speciale weerhaken die papillen worden genoemd en die hen helpen vuil en puin uit hun vacht te verwijderen.

02

Katten likken mensen om verschillende redenen, waaronder als een manier om genegenheid te tonen, geurmarkering, troost te zoeken of te geven, of soms vanwege angst of een medische aandoening.

03

Het is meestal geen probleem om je kat je te laten likken, maar de mond van katten kan schadelijke bacteriën bevatten, dus laat ze nooit je gezicht of een open wond likken en was je handen nadat je kat ze heeft gelikt.

Is het normaal dat mijn kat mij likt?

Likken is iets wat katten veel doen, dus het kan heel normaal zijn dat je kat je likt.

Katten zijn kieskeurig over zichzelf schoonhouden en brengen veel van hun wakkere tijd door met verzorgen, dus likken is een normaal gedrag voor een kat. Veel katten zullen regelmatig hun baasjes en andere mensen likken dus ja, het is normaal dat je kat je likt.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

Een beetje over kattentongen

De krassende papillen op de tong van een kat zorgen ervoor dat het aanvoelt als schuurpapier.

Gelikt worden door een kat voelt niet nat en slobberig als gelikt worden door een hond. Als je ooit door een kat bent gelikt, heb je de ruwe, schuurpapierachtige tong gevoeld. De reden dat een kat tong voelt ruw aan is dat het bedekt is met honderden kleine weerhaken die papillen worden genoemd.

Deze papillen zijn gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal waarvan de klauwen van een kat zijn gemaakt – geen wonder dat ze ruw aanvoelen! De papillen zijn naar achteren gericht, wat een kat helpt vuil en puin uit zijn vacht te verwijderen terwijl ze zichzelf verzorgen.

Lees ook: 10 weinig bekende feiten over de tong van je kat

Waarom likt mijn kat mij?

Hoewel niemand precies weet waarom katten mensen likken, zijn er waarschijnlijk een paar verschillende redenen voor dit gedrag.

1. Genegenheid

Katten likken degenen die ze als onderdeel van hun sociale groep beschouwen om je band en verbinding te versterken.

Genegenheid is een van de meest waarschijnlijke redenen dat je kat je likt. Moederkatten likken hun kittens en gebonden volwassen katten zullen elkaar vaak likken (genaamd allogrooming), dus het is logisch dat je kat je genegenheid toont door je te likken.

Allogrooming is een manier waarop katten hun band met elkaar versterken, dus ook al ben je geen kat, je kat ziet je als onderdeel van hun sociale groep. Als je kat je begint te likken wanneer je hem aait, geniet hij waarschijnlijk van je aandacht en moedigt hij de versterking van je wederzijdse band aan.

Lees ook: Waarom likt mijn kat mijn haar? Een dierenarts legt uit

2. Aandacht zoeken

De meeste katteneigenaren reageren positief op het gelikt worden door hun kat, dus de kat herhaalt het gedrag om meer aandacht van je te krijgen.

Sommige katten kunnen mensen likken als een manier om hun aandacht te trekken. Katten zijn slim en als dit in het verleden heeft gewerkt, zullen ze snel leren om het steeds opnieuw te doen. Je hebt je misschien niet eens gerealiseerd dat je het doet, maar als je reageert op de likjes van je kat door hem te aaien of met hem te praten, dan heb je hem geleerd dat likken een trefzekere manier is om je aandacht te trekken!

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

3. Geurmarkering

Je kat kan je likken om je geuren te mengen, wat je status als familie versterkt.

Naast het verzorgen, likken katten ook andere katten in dezelfde sociale groep als een manier om andere katten vertrouwder te laten ruiken. Likken brengt hun speeksel over op de vacht van de andere kat, waardoor ook hun geur achterblijft.

De neuzen van katten zijn zo gevoelig dat het besnuffelen van een andere kat die ze hebben gelikt hen vertelt dat die kat deel uitmaakt van hun sociale groep en te vertrouwen is. Dus wanneer je kat je likt, kan ze je gewoon markeren met haar geur en je identificeren als onderdeel van haar familie.

Lees ook: Wat betekent het als een kattenkop je stoot?

4. Instinctief gedrag

Likken is iets wat moederkatten hun kittens aandoen, en volwassen katten bieden dit gedrag soms aan om een andere kat te kalmeren of te neuriën.een.

Katten worden vanaf de geboorte door hun moeders gelikt en dit teken van genegenheid is instinctief. Dit kan de reden zijn waarom vrouwelijke katten vaker likgedrag vertonen dan mannelijke katten. Katten likken soms ook andere nauw verbonden katten in een poging om ze te kalmeren als ze gestrest zijn.

Katten zijn erg slim in het oppikken van de gemoedstoestand van hun eigenaar en je zult merken dat je kat je als een andere kat behandelt en je meer likt als je gestrest of angstig bent.

Lees ook: Denkt mijn kat dat ik zijn moeder ben? Het antwoord zal je misschien verbazen…

5. Comfort

Wanneer een kat zichzelf likt, kan dit zelfverzachtend gedrag zijn.

Naast likken om een andere kat te kalmeren, likken katten zichzelf soms ook als een manier om zichzelf te kalmeren als ze angstig zijn of zich onwel voelen. Als je kat zichzelf veel likt, evenals jij, kan dit een teken zijn dat hij zich gestrest of slecht voelt. Het is een goed idee om uw kat door een dierenarts te laten controleren als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

6. Je smaakt lekker

Je kat kan je likken als je iets op je huid hebt dat ze lekker vinden.

Dit is een heel eenvoudige verklaring waarom je kat je misschien likt. Als je onlangs hun eten hebt behandeld, of iets anders lekkers, dan likken ze je misschien gewoon omdat ze van de smaak genieten!

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

7. Te vroeg gespeend

Kittens die te vroeg zijn gespeend, kunnen likken of zuigen op dekens of kleding.

Kittens die te vroeg wees of gespeend zijn van hun moeder, zullen soms opgroeien om likken te gebruiken als een manier om de troost te zoeken die ze misten toen ze jong waren.

Deze katten zullen ook vaak hun eigenaren of zachte voorwerpen zoals dekens met hun poten “kneden”. Dit gedrag is iets dat kittens instinctief doen tegen de spenen van hun moeder wanneer ze zogen, omdat het helpt om melkafname te stimuleren.

Lees ook: Waarom zuigen katten op dekens? Een dierenarts legt uit

8. Medische kwestie

Als uw kat u plotseling meer is gaan likken dan normaal, breng hem dan naar de dierenarts voor een gezondheidscheck.

Af en toe kunnen katten u of voorwerpen overmatig likken als gevolg van een medische aandoening. Je kat kan meer likken als hij zich misselijk voelt of pijn heeft. Als uw kat pas onlangs is begonnen met u te likken, of als het likken overmatig is, moet u hem naar de dierenarts brengen voor een controle.

Lees ook: Waarom steekt mijn kat soms zijn tong uit?

Is het oké om mijn kat mij te laten likken?

Het is meestal onschadelijk voor uw kat om u te likken zolang u elementaire hygiënepraktijken volgt, zoals het wassen van uw handen.

Het is meestal geen probleem om je kat je te laten likken, maar je moet je bewust zijn van een paar mogelijke risico’s. Kattenmonden kunnen schadelijke bacteriën bevatten die in hun speeksel op je kunnen worden overgedragen wanneer ze je likken.

Het is geen goed idee om je kat je gezicht te laten likken en als je kat je handen likt, was ze dan altijd voordat je gaat eten of leg ze in de buurt van je mond.

Je moet je kat geen open wond laten likken, omdat dit kan leiden tot een infectie. Hoewel het zeer zeldzaam is dat katten ziekten doorgeven aan mensen door te likken, is het goed om je bewust te zijn van de risico’s. Immuungecompromitteerde mensen lopen het grootste risico op het verwerven van ziekten en infecties, dus ze moeten niet toestaan dat hun kat ze likt.

Houd er ook rekening mee dat sommige lotions of zalven die op uw huid worden aangebracht, giftig kunnen zijn voor uw kat als ze ze aflikken. Neem contact op met uw dierenarts als u het niet zeker weet.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat mij likt?

Als het likken van je kat te veel is geworden, probeer dan je huid te bedekken met kleding of een deken.

Als je niet gelikt wilt worden door je kat, zijn er een paar manieren waarop je kunt proberen het gedrag te ontmoedigen. Schreeuw of straf je kat nooit voor het likken, want dit zal alleen maar dienen om je kat angstig en bang voor je te maken. Het kan het probleem zelfs verergeren als het likgedrag van uw kat te wijten is aan angst. Hier zijn een paar dingen die u kunt proberen:

  • Stop met interactie met je kat als hij je likt. Als je kat je likt, reageer dan niet door met hem te praten of hem te aaien. Als je kat aan het likken is om je aandacht te vragen, moeten ze zich snel realiseren dat deze tactiek niet werkt.
  • Elke keer dat uw kat met u communiceert zonder u te likken, beloont u met lof, traktaties of verder aaien.
  • Probeer je huid te bedekken met kleding of een deken wanneer je met je kat omgaat.
  • Zorg voor puzzelvoeders of likmatten als een manier om de drang van uw kat om te likken te bevredigen.
  • Probeer je af te leiden kat met een speeltje als ze je beginnen te likken.

Als deze suggesties niet werken, of als het likken van uw kat een echt probleem is, praat dan met uw dierenarts die gezondheidsproblemen kan uitsluiten en kan voorstellen om u door te verwijzen naar een kattengedragsdeskundige.

Cat Licking: laatste gedachten

In de meeste gevallen zijn een paar likjes van je kat een welkom en plezierig teken van genegenheid.

Het is niet ongebruikelijk dat katten mensen likken en onder de vele mogelijke redenen daarvoor, is de meest waarschijnlijke dat uw kat u wat genegenheid probeert te tonen. Als het likken van uw kat echter overmatig of problematisch is, neem dan contact op met een dierenarts voor verdere hulp en advies.

Veelgestelde vragen

Moet ik me door mijn kat laten likken?

Als je ervan geniet als je kat je likt, dan is het niet nodig om ze te stoppen. Vergeet niet dat de mond van katten schadelijke bacteriën kan bevatten, dus was altijd je handen en laat je kat nooit je gezicht of een open wond likken. Als je immuungecompromitteerd bent, moet je je kat niet laten likken.

Betekenen kattenlikjes kusjes?

Een van de meest voorkomende redenen waarom katten hun eigenaren likken, is om genegenheid te tonen. Als je kat je een beetje lik geeft als je hem aait, is het waarschijnlijk zijn manier om je een kus te geven.

Waarom likt mijn kat me zo?

Likken is een veel voorkomend gedrag bij katten, maar als uw kat overmatig likt, kan dit een teken zijn van stress of een onderliggende medische aandoening. Breng je kat naar de dierenarts om hem te laten controleren als hij je ineens veel is gaan likken.

Hoe weet je of je kat van je houdt?

Katten kunnen op verschillende manieren genegenheid tonen aan hun eigenaren, waaronder spinnen, naast je liggen of op je schoot, je hoofdkolven geven, hun hoofd of lichaam tegen je wrijven of je likken.